Πάνω από 12.000 οι αιτήσεις για Προστασία πρώτης κατοικίας

Ολοκληρώθηκε η πέμπτη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 2 Αυγούστου 2019: :- Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα […]

5 Αυγούστου 2019

του/της Newsroom

Ολοκληρώθηκε η πέμπτη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 2 Αυγούστου 2019:

:- Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 55.440 χρήστες.

– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 12.836 χρήστες.

Έχουν υποβληθεί 5 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Να θυμίσουμε ότι σκοπός του νόμου είναι η ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, για την προστασία της κύριας κατοικίας τους από την αναγκαστική ρευστοποίηση.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα έχουν οφειλέτες, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη. Πρόσβαση έχουν επίσης οι πιστωτές του οφειλέτη.

Οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμισθούν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και οφειλές από στεγαστικό δάνειο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εφόσον όμως για τις οφειλές αυτές έχει εγγραφεί πριν από την άσκηση της ηλεκτρονικής αίτησης για συναινετική ρύθμιση των οφειλών, υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο, που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία του αιτούντος φυσικού προσώπου

Με την υποβολή της αίτησης το Δημόσιο αποκτά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τα έγγραφα που ανταλλάσσονται μεταξύ του αιτούντα και των πιστωτών στο πλαίσιο της διαδικασίας και ελέγχει μέσω της πλατφόρμας, εάν ο αιτών πληροί τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών και συνεισφοράς του Δημοσίου στο πλαίσιο ν. 4605/2019 (Α’ 52).

Εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της πλατφόρμας, εγκρίνει εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών το ποσοστό και το ενδεικτικό ποσό της Συνεισφοράς του Δημοσίου και προωθεί στην ΗΔΙΚΑ την εγκεκριμένη αίτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024