Ανδρέας Κουτσούμπας: Τι θα συμβεί με το χαράτσι για την δημόσια τηλεόραση;

Της Άννας Στεργίου  Την ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου της ΕΡΤ αναλαμβάνει κι επισήμως ο Κωνσταντίνος Ζούλας, κατόπιν πρότασης του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιου Πέτσα. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας θετική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, αρνητική οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης και παρών ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ και  […]

16 Σεπτεμβρίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Της Άννας Στεργίου 

Την ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου της ΕΡΤ αναλαμβάνει κι επισήμως ο Κωνσταντίνος Ζούλας, κατόπιν πρότασης του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιου Πέτσα. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας θετική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, αρνητική οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης και παρών ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ και  το ΜέΡΑ25.  Πάντως, αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φερέφωνο, της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι τόνοι ανέβηκαν επανειλημμένα κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής  Νόμιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ. Αιτία η επιλογή των προσώπων για τη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ , του υποψήφιου προέδρου κ. Κωνσταντίνου Ζούλα του υποψήφιου διευθύνοντος συμβούλου, Γεωργίου Γαμπρίτσου και των δυο μελών της στο διοικητικό συμβούλιο, των υποψηφίων, Νικόλαου Ελματζιόγλου και Ιωάννας Στεφανάκη, που εν τέλει εγκρίθηκαν με τις ψήφους βουλευτών της συμπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους, η οποία προβλέπεται από  το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 9, του νόμου 4173/2013 έγιναν πολλές ερωτήσεις και παρατηρήσεις από κυβερνητικούς βουλευτές και βουλευτές της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Από τα κόμματα της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ζητήθηκε να καταδικαστεί το μαύρο στην ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέβηκαν οι τόνοι από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τους βουλευτές Σπύρο Λάππα (Τρικάλων) Μάριο  Κάτση, (Θεσπρωτίας) και Σίας Αναγνωστοπούλου (Αχαΐας) και λιγότερο από τον τέως Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για το γεγονός ότι ο κ. Ζούλας, αν και πετυχημένος ως δημοσιογράφος,  ήταν στο γραφείο του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη τα δυο τελευταία χρόνια κι ουσιαστικά ο διορισμός του είχε προαναγγελθεί προτού βγει η σχετική προκήρυξη. Εκφράστηκαν αντιρρήσεις και για το γεγονός ότι ο κ. Γαμπρίτσος προέρχεται από τη DIGEA κι ενδεχομένως μπορεί να καλείται να ανταποκριθεί σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς την άποψη ότι η ΕΡΤ μεροληπτεί κυρίως υπέρ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τους αφιερώνει ελάχιστο τηλεοπτικό χρόνο.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξανέστησαν, και κυρίως η Σοφία Βούλτεψη, οι οποίοι μίλησαν για διαρκείς παρεμβάσεις, που οδήγησαν σε επανειλημμένες παραιτήσεις επί ημερών κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τα έργα και τις ημέρες της Κατερίνας Ακριβοπούλου, η οποία μετέτρεψε την ΕΡΤ σε κομματικό μετερίζι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ανδρέας Κουτσούμπας, βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ διερωτήθηκε τι θα συμβεί με το χαράτσι για την δημόσια τηλεόραση και ζήτησε να καλούνται και  οι βουλευτές της Περιφέρειας στην ΕΡΤ. «Είμαι οκτώ χρόνια βουλευτής και στην ΕΡΤ με έχουν καλέσει μία φορά», είπε χαρακτηριστικά.

Νέα κόντρα ξέσπασε κατά το τέλος της τρίωρης συνεδρίασης, όταν η Ζωή Ράπτη, βουλευτής της ΝΔ,  σε μια αποστροφή του λόγου της, χαρακτήρισε «ως φερόμενο δημοκρατικό κόμμα» τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εξόργισε τον κ. Σπύρο Λάππα, ο οποίος της ζήτησε να το πάρει πίσω και να διαγραφεί από τα πρακτικά, όπερ κι εγένετο.

Πάντως, στόχος της νέας διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν από τον Κωνσταντίνο Ζούλα, είναι να λειτουργήσει με πλουραλισμό, να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό και να γίνει ικανή να προσελκύσει νεανικό κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

3 Ιουνίου 2023