,

Νέος τρόπος εισαγωγής στα Επείγοντα με… υπερ-ΕΚΑΒ

Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα πρότυπα του εξωτερικού φιλοδοξεί να δημιουργήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε πως οι ασθενείς με το πρώτο τους βήμα στο ΕΣΥ ταλαιπωρούνται ακόμη και για την εξεύρεση του κατάλληλου τμήματος.Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να δημιουργήσει αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ξεκινώντας από τα μεγάλα νοσοκομεία της […]

16 Σεπτεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα πρότυπα του εξωτερικού φιλοδοξεί να δημιουργήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε πως οι ασθενείς με το πρώτο τους βήμα στο ΕΣΥ ταλαιπωρούνται ακόμη και για την εξεύρεση του κατάλληλου τμήματος.Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να δημιουργήσει αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ξεκινώντας από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνα.

Ειδικές ομάδες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Το εγχείρημα θα ξεκινήσει με τον ορισμό ειδικών υγειονομικών ομάδων που θα έχουν την ευθύνη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θεωρεί δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της εφημερίας που χιλιάδες ασθενείς προστρέχουν στα επείγοντα των μεγάλων νοσοκομείων επί ποδός θα βρίσκεται και ο διοικητής ή ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου.

Στόχος είναι ο διοικητής να συντονίζει το έργο των επειγόντων ώστε όλες οι ομάδες που θα απασχολούνται στα ΤΕΠ να ολοκληρώνουν τάχιστα τη διανομή των περιστατικών. Να σημειωθεί ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι ο Αναπληρωτής Διοικητής πρέπει να παρευρίσκεται στους χώρους του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Αγκάθι, ωστόσο, παραμένει η έλλειψη προσωπικού, καθώς σήμερα όσοι εργάζονται στα επείγοντα (γιατροί και νοσηλευτές) έχουν υποχρεώσεις και στις κλινικές. Γι’ αυτό και οι πρώτες προσλήψεις που θα γίνουν στο ΕΣΥ θα κατευθυνθούν στα ΤΕΠ αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Είναι γνωστό, εξάλλου, εδώ και χρόνια ότι σε πολλά νοσοκομεία την κατανομή των περιστατικών στα ανάλογα τμήματα πραγματοποιούν άνδρες των… σεκιούριτι. Κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έμεινε  έκπληκτος όταν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στα νοσοκομεία είδε τους φρουρούς να κατευθύνουν τους ασθενείς.

Ο ρόλος του υπερ-ΕΚΑΒ

Τα ανανεωμένα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία θα βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με το υπερ-ΕΚΑΒ που δημιουργείται με τη συνένωση και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Έτσι τα έκτακτα περιστατικά θα μεταφέρονται στα νοσοκομεία που διαθέτουν άδειες κλίνες, καθώς σήμερα η μεταφορά γίνεται συνήθως με γνώμονα είτε την επιθυμία του ασθενούς είτε με βάση πιο νοσοκομείο είναι πιο κοντά. Στις περιπτώσεις που αυτό θα είναι εφικτό, τα περιστατικά θα μεταφέρονται και σε μικρότερα νοσοκομεία τα οποία θα διαθέτουν άδεια κρεβάτια για την περίπτωση που ο ασθενής χρειασθεί νοσηλεία.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των επειγόντων περιστατικών μεταφέρεται στα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, στον «Ευαγγελισμό», στο «Γεννηματάς» και στο Λαϊκό, τα οποία παρουσιάζουν συνωστισμό. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» σε κάθε εφημερία την πύλη περνούν περίπου 1.500 άτομα.

Πηγή: Έθνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024