Ποιοι χρειάζεται να προσφύγουν ξανά στη νέα πλατφόρμα για τις 120 δόσεις

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών που βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος του 2018, ενώ, την ερχόμενη Παρασκευή -εκτός απροόπτου- θα «ανέβουν» στο TAXISnet οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων.   Αυτό σημαίνει ότι οι 1,7 εκατομμύριο οφειλέτες, με χρέη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, θα έχουν περίπου 25 ημέρες […]

3 Σεπτεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών που βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος του 2018, ενώ, την ερχόμενη Παρασκευή -εκτός απροόπτου- θα «ανέβουν» στο TAXISnet οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι 1,7 εκατομμύριο οφειλέτες, με χρέη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, θα έχουν περίπου 25 ημέρες στη διάθεσή τους για να κάνουν την αίτηση υπαγωγής ή ακόμη και για να «διορθώσουν» την αίτηση που έχουν ήδη υποβάλει.

Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ ανοίγει τον δρόμο για την ενεργοποίηση των αλλαγών, πολλές εκ των οποίων προϋποθέτουν την υποβολή σχετικής αίτησης από την πλευρά των φορολογουμένων.

 

Έτσι, η μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% θα περάσει χωρίς να χρειαστεί επανυποβολή της αίτησης από την πλευρά των οφειλετών που έχουν ήδη υπαχθεί στις 120 δόσεις.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που αποκτούν το δικαίωμα να αυξήσουν τις δόσεις τους από 36 που ήταν μέχρι τώρα σε 120, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου το ηλεκτρονικό αίτημα, ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όσοι οφειλέτες θελήσουν να «μπλοκάρουν» τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που έχουν εκδοθεί εις βάρος τους.

Άμεσα θα υπάρξουν οδηγίες από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών και για τη διαδικασία «ξεμπλοκαρίσματος» των τραπεζικών λογαριασμών από τη δέσμευση της εφορίας.

Το «πάγωμα» των αναγκαστικών μέτρων συνιστά ουσιαστικό κίνητρο για συμμετοχή στη ρύθμιση, καθώς μόνο η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού είναι ένα αναγκαστικό μέτρο που αφορά περισσότερους από 1,2 εκατ. φορολογούμενους.

 

Διαβάστε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τους υπόχρεους

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024