Νίκος Κουδούνης: «Αποδεδειγμένη η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με τα εγκαίνια νέων παραγωγικών μονάδων  και μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στη Στερεά

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Την  αλλαγή κλίματος στην αγορά, αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 αλλά και την αποδεδειγμένη τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Στερεά με τα εγκαίνια νέων παραγωγικών μονάδων  και μετεγκατάστασης επιχειρήσεων κολοσσών στα

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την  αλλαγή κλίματος στην αγορά, αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 αλλά και την αποδεδειγμένη τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Στερεά με τα εγκαίνια νέων παραγωγικών μονάδων  και μετεγκατάστασης επιχειρήσεων κολοσσών στα σπλάχνα της, «ξεδιπλώνει» στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ ο πρόεδρος του ΣΒΣΕ και εμπνευστής του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, Νίκος Κουδούνης.

Ο Νίκος Κουδούνης εκλέγεται Πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ από το 2003. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τ. ΑΣΟΕΕ) και έχει ηγηθεί της Διοικητικής πυραμίδας κορυφαίων Ανώνυμων Εταιρειών. Έχει διατελέσει Οικονομικός Διευθυντής στην ΕΛΒΑΛ ΑΕ (1983), Γενικός Διευθυντής στην ΕΛΒΑΛ ΑΕ (2000), Διευθύνων Σύμβουλος στην FITCO ΑΕ (2004). Μετέχει ήδη ως εκτελεστικός Σύμβουλος στο Δ.Σ. της ΕΛΒΑΛ ΑΕ, Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, Πρόεδρος ΔΣ στην ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙΒ ΑΕ, Πρόεδρος ΔΣ στην FITCO A.E, εκτελεστικός Σύμβουλος στο Δ.Σ. της ΕΛΒΑΛ COLOUR  ΑΕ     εκτελεστικός Σύμβουλος στην ΑΝΟΞΑΛ ΑΕ και εκτελεστικός Σύμβουλος στο Δ.Σ. της ΒΕΠΑΛ ΑΕ  ΑΕ.

Κύριε Κουδούνη είστε πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχανιών Στερεάς από το 2003. Τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν ότι η στέρεα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές δυνάμεις ανάπτυξης της χώρας. Στη στερεά πραγματοποιείται πάνω από το 35% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας οι επιχειρήσεις μέλη του συνδέσμου επιτυγχάνουν το 15% των ελληνικών εξαγωγών και διαμορφώνουν το 3% του ΑΕΠ της χώρας. Θα θέλαμε όμως να μας περιγράψετε την μεγάλη εικόνα του αναπτυξιακού χάρτη αυτή τη στιγμή που μιλάμε και με τις ήδη διαμορφωμένες τάσεις αποβιομηχάνισης της ζώνης.
Περάσαμε μία δύσκολη δεκαετία, όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει. Υπήρξε, πράγματι, μία σταδιακή αποβιομηχάνιση της περιοχής. Μπορώ να μετρήσω με σχετική ασφάλεια παραπάνω από 100 επιχειρήσεις  που έβαλαν λουκέτο. Πολλές από αυτές δεν άντεξαν στην κρίση και ορισμένες από αυτές μετακόμισαν για να βρουν καλύτερη τύχη σε γειτονικές χώρες.
Αυτό σημαίνει και μείωση των θέσεων εργασίας.
Σαφώς και παράλληλη μείωση των αποδοχών, προκειμένου ορισμένες επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Λόγος για τον οποίο φαντάζομαι, η δημιουργία του επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή, φαντάζει ως Μάννα εξ ουρανού!
Όχι ακόμα όμως. Αν και ομολογουμένως η ίδρυση του επιχειρηματικού Πάρκου δεν είχε ως στόχο να διασώσει τις  επιχειρήσεις.  Είχε σκοπό να αναπτύξει περαιτέρω την περιοχή αφού προηγουμένως έχουμε αποκατάσταση και την λεγόμενη εξυγίανση. Είχαμε ένα ποτάμι με ρύπους και έπρεπε η βιομηχανία να αναλάβει την πρωτοβουλία όπως και την ανέλαβε, να κάνει όλα εκείνα που νόμιζε ότι έπρεπε να κάνει, προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα… και σε ότι αφορά την εξυγίανση της περιοχής και σε ό τι αφορά την ήπια πολεοδόμηση των ήδη δομημένων εκτάσεων και τη δημιουργία νέων εκτάσεων την ευκαιρία σε νέες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν.
Ήταν μία πρωτοβουλία την οποία ξεκίνησε μόνος του ο ΣΒΣΕ και κυριολεκτικά… ψάχνοντας τι έπρεπε να κάνουμε. Τελικώς, βρήκαμε το δρόμο και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς, του Δήμου Τανάγρας και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, που έβαλε και αυτό τη σφραγίδα του… φτάσαμε μέχρι εδώ και την ίδρυση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων.

Η συναίνεση της κοινωνίας και των φορέων, των οικονομικών και θεσμικών φορέων της Στερεάς, ήταν καθοριστική.
Υπήρξε υποθέτω ένας αρχικός προβληματισμός, αναφορικά με την επέκταση της βιομηχανικής Ζώνης, λόγω της στατιστικής στρέβλωσης του ΑΕΠ και την ένταξη της Στερεάς στο στόχο 2 που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια χρηματοδοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ.
Η μη επίτευξη της παραμονής της περιφέρειας Στερεάς στο στόχο 1, στη ζώνη δηλαδή των υψηλών επιχορηγήσεων,  αφορούσε κυρίως το δημόσιο τομέα. Την Περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.  Οι επιχειρήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, είχαν περιορισμένη πρόσβαση στα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία ανεξάρτητα από το στόχο 1 και 2. Οι επιχειρήσεις της περιοχής των Οινοφύτων θεωρήθηκαν υπεύθυνες, διότι παράγουν τον πλούτο, ο οποίος είναι κατά μία άποψη και θεωρητικός. Δηλαδή δεν κατανέμεται σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς.

Εμείς ως βιομηχανία έχουμε αντίθετη άποψη… Ή τουλάχιστον συμφωνούμε μερικώς.  Ο ίδιος ο τρόπος υπολογισμού ένταξης των Περιφερειών στα χρηματοδοτικά πακέτα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν στρεβλός. Διαιρούσαν το ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδος με τον πληθυσμό και όχι με τους εν δυνάμει ωφελούμενους, διότι εδώ απασχολούνται, διαμένουν και καταναλώνουν άνθρωποι από γειτονικούς  δήμους,  όπως η Αθήνα ή οπουδήποτε.  Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες και σε συνεργασία με τον προηγούμενο περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, να διορθώσουμε αυτούς τους συσχετισμούς και την στρέβλωση αλλά δεν το πετύχαμε και δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του συνδέσμου βιομηχανιών Στερεάς.
Οι επιχειρήσεις άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή των Οινοφύτων μετά το 1969, καθώς έπρεπε να αποσυμφορηθεί κομμάτι της Αττικής και ιδιαίτερα της περιοχής του Πειραιά.  Τότε έγινε αυτή η «μετακόμιση» ή καλύτερα η «εκδίωξη» θα έλεγα εγώ, με την υπόσχεση βεβαίως ότι θα αναπτυχθεί μία βιομηχανική περιοχή.  Ήταν το προαπαιτούμενο, όπως προαπαιτούμενο ήταν και η θέσπιση του Ασωπού ως αποδέκτη των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων,  με την προοπτική θα γινόταν ένας βιολογικός καθαρισμός ο οποίος θα υποδεχόταν όλα τα λύματα…  Όλα αυτά, βεβαίως, δεν έγιναν ποτέ.
Μετά το 1981 έφτασε ένα μεγάλο κύμα επιχειρήσεων στην περιοχή, από διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου.
… Με αποτέλεσμα να συνεχίσει να μολύνεται περαιτέρω Ασωπός!
Μην το περιχαρακώνουμε έτσι. Δεν παράγουν όλες οι επιχειρήσεις υγρά απόβλητα. Υπήρξε πράγματι για την περιοχή μεγάλο πρόβλημα η διαχείριση των αποβλήτων, αυτές οι εταιρείες που τα  παρήγαγαν όμως, πλήρωναν και  ιλιγγιώδη  ποσά για να τα «διώξουν» στο εξωτερικό.  Μπορεί να υπήρξαν πράγματι ορισμένοι που χρησιμοποίησαν τον Ασωπό ως αποδεκτή  ανεπεξέργαστων αποβλήτων αλλά εγώ θα σας πω μόνο ένα πράγμα…. Διαχρονικά, η πολιτεία έρχονταν και πραγματοποιούσε ελέγχους μετά από καταγγελτικά δημοσιεύματα. Έρχονταν, φωτογραφίζονταν και έφευγαν με την υπόσχεση να επιληφθούν του θέματος και δεν έγινε ποτέ τίποτα.  Όλο το φάσμα των πολιτικών ηγεσιών παρέλασε και φωτογραφήθηκε στον Ασωπό.
Η βιομηχανία δέχθηκε βαρύ πλήγμα, δεν μπορούσε να επιβιώσει ηθικά και εμπορικά σε ένα τέτοιο κλίμα. Επομένως έπρεπε να ανασκουμπωθούμε.
Μετά τους σεισμούς το 1999, προστέθηκε νέος όγκος επιχειρήσεων στη βιομηχανική ζώνη… μέχρι που δημιουργήθηκε η «κρίση» και άρχισε η συρρίκνωση της περιοχής. Και για να συνδεθώ με το προηγούμενο, η Βιομηχανία έπρεπε να αντιδράσει και η αντίδρασή της ήταν η θεσμοθέτηση μιας βιομηχανικής  περιοχής.
Να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστάτησε ο σύνδεσμος αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτήν.  Πλείστες οι πρωτοβουλίες που αναλάβατε, τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Τι αποτελέσματα έφεραν τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας που στήσατε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς;

Αυτό που πετύχαμε, πρωτίστως, ήταν η δημιουργία συνείδησης ότι πριν και πάνω από όλα,  έπρεπε να εξυγιανθεί η περιοχή και ακολούθως να αναπτυχθεί. Έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο για να κατακτήσαμε τη συναίνεση των φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Βέβαια και η τοπική κοινωνία κατάλαβε, αντιμετωπίζοντας την κρίση, ότι η βιομηχανία δεν ήταν τόσο κακή όσο την περιέγραφαν κάποιοι. Η βιομηχανία έδωσε δουλειά, κράτησε την απασχόληση σε πολύ καλά μισθολογικά επίπεδα και κατάλαβε αυτό που και εμείς διακηρύσσουμε συλλογικά, ότι η βιομηχανία πρέπει να αναπτυχθεί ώστε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και απόδειξη τούτου είναι ότι οι περιφερειακοί σύνδεσμοι της χώρας μεταξύ των οποίων και ο δικός μας, ο ΣΒΣΕ,  έχουν συμπράξει με τον ΣΕΒ, με συμβάσεις  ολιστικής δράσης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Από τα πολύ πρώιμα χρόνια σας στο τιμόνι του ΣΒΣΕ, είχατε αναδείξει τη δημιουργία οργανωμένων χώρων υποδοχής επενδύσεων, σε κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης. “Απαντά” σε απόλυτο βαθμό, στην αρχική σας στόχευση, το υπό διαμόρφωση Επιχειρηματικό Πάρκο, εδώ, στη ζώνη των Οινοφύτων;
Η ανάπτυξη του Πάρκου αφορά στις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις που ασφυκτιούσαν μέσα σε μικρά οικόπεδα, απουσία περαιτέρω πολεοδομικών δυνατοτήτων, αλλά και σε μία έκταση, πάνω από 4.500 στρέμματα που μπορούν να δομηθούν με ένα ιπποδάμειο σύστημα ρυμοτομίας (εύκολης πρόσβασης με δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης,  ευρυζωνικά δίκτυα). Πρόκειται  για μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης της περιοχής, που θα κατατεθεί από τη νεοσυσταθείσα Εταιρεία Ανάπτυξης, οσονούπω. Μιλάμε για μία συνολική έκταση 11.300 στρεμμάτων.
Από πού θα αντληθούν οι απαιτούμενοι χρηματοδοτικοί πόροι για τη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου;  Έχουν ήδη εξασφαλιστεί;
Δεν έχουν εξασφαλιστεί αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα βρούμε τους κατάλληλους επενδυτές.  Ήδη μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία έχει κατεξοχήν έργο της να χρηματοδοτεί τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων αλλά έχουμε βάσιμες ενδείξεις  ότι θα υπάρξουν επιπλέον χρηματοδότες για το έργο.
Να υποθέσουμε ότι  ήταν και ένα από τα θέματα που θέσατε υπόψη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας την οποία σπεύσατε να επισκεφτείτε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τον περασμένο Ιούλιο;

Για να είμαι ακριβοδίκαιος, τα τελευταία χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη. Αυτή όμως, η νέα κυβέρνηση μπήκε στο θέμα της ανάπτυξης “με τα χίλια” που λέμε, και με άλλη συλλογιστική, προφανώς.

Ο αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, νέος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, με υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα και με διάθεση να ακούσει όλα τα θέματα, τα οποία όπως διαπίστωσα τα ήξερε. Ήτανε μελετημένος για όλα. Ήξερε για το Βιομηχανικό Πάρκο και μου δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.
Με αφορμή την αναφορά σας στην απερχόμενη κυβέρνηση, θα μας ενδιέφερε η εκτίμησή σας για το νέο Χωροταξικό το οποίο προωθήθηκε και κατά πόσο ευνοεί την διαμόρφωση ενός θετικού προσήμου για την ανάπτυξη στη Στερεά. Στους πρωτεύοντες εθνικούς άξονες ανάπτυξης περιλαμβάνεται ο διαμήκης άξονας (Αθήνα, Θριάσιο – Οινόφυτα, Χαλκίδα – Θήβα – Λιβαδειά – Αταλάντη – Λαμία – προς Θεσσαλονίκη) αλλά και ο διαγώνιος άξονας (Λαμία – Ιτέα, Άμφισσα – Αντίρριο – Πάτρα) αλλά και η οργάνωση του δευτερογενούς τομέα σε ευρείες ζώνες σε όλη τη Στερεά.
Μακάρι να ζήσουμε να τα δούμε όλα αυτά. Πέραν τούτου… έχουμε ένα θαυμάσιο νόμο από το 1982 που έμεινε ένας καλός αλλά ανενεργός νόμος, γιατί φτιάχτηκε σε μία εποχή που δεν υπήρχε πιθανότητα να τον αξιοποιήσει κάποιος για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.  Μόλις τον περασμένο Απρίλιο ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος… Με όλη αυτή την υπερπροσπάθεια που ανέφερα ξεκινώντας από τον κύριο Χαρίτση και αργότερα τον κύριο Πιτσιόρλα που δούλεψαν αλληλοδιαδόχως, με θετική βούληση για τη διαμόρφωσαν της τροπολογίας που οριοθετούσε το Πάρκο, βάζοντας τις βάσεις για να αναπτυχθεί.

Επομένως, το ουσιαστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ξεκινάει τώρα. Τι έλειπε; Τι πάμε να αποκαταστήσουμε; Το επενδυτικό κλίμα, τις ίδιες τις επενδύσεις  και την ασφάλεια δικαίου. Να εξασφαλίσουμε το κλίμα για τον τρόπο και το κόστος χρηματοδότησης, ώστε να νιώσει ο επενδυτής ότι όταν βάλει τα λεφτά του στην περιοχή, δεν θα τα χάσει… τόσο απλό ήτανε και είναι.  Άρα με το νέο νόμο και τη νέα προσπάθεια το Επιχειρηματικό Πάρκο, πιστεύω, ότι  θα διασφαλίζει αυτά τα δεδομένα, τα προαπαιτούμενα, για να έχουμε προσέλκυση επενδύσεων.
Ακούγοντάς σας να αναφέρεστε στην προσέλκυση νέων Επενδύσεων, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για την πρωτοβουλία σας  να γίνει ο ΣΒΣΕ μέλος του δικτύου των Επιχειρηματικών Αγγέλων.  Υπήρξαν κάποια απτά αποτελέσματα;
Πενιχρά! Το ελληνικό δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων συστήθηκε  για να  παρέχει επαρκή χρηματοδότηση και τεχνογνωσία σε καινοτόμες, νεοσύστατες επιχειρήσεις. Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι καλύπτουν αυτό το κενό  με ένταση τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα όμως, εξακολουθεί να υπάρχει συστημική έλλειψη ενός επιτυχημένου και ορατού μοντέλου. Ιδέες υπάρχουν, αλλά, είναι εν αναμονή.
Αναφερόμενος λοιπόν στους γοργούς ρυθμούς ανάληψης καθηκόντων και επανεκκίνησης της οικονομίας από την νέα κυβέρνηση, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.  Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28 στο 24% είναι ένα γενναίο πρώτο βήμα;
Όλα αυτά, δημιουργούν κλίμα.  Όλα όσα ειπώθηκαν και ένα-ένα ξεχωριστά, είναι νομοτελειακά. Θα μπορούσαν ήδη να έχουν γίνει. Γίνονται τώρα. Οk.  Όμως  δημιουργούν κλίμα! Δίνουν την αίσθηση  ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη βούληση  να κάνει τομές… και αυτό μας έλειπε μέχρι τώρα.
Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η Βιομηχανία έχει ήδη  αρχίσει να εισπράττει  τα πρώτα αποτελέσματα από την αλλαγή κλίματος. Αυτό ισχύει και για τη Στερεά κύριε Κουδούνη;
Νομίζω ναι.  Από τις συζητήσεις που έχω με τις επιχειρήσεις μας, όλοι, δηλώνουν ότι  αισθάνονται να αρχίζει μία νέα εποχή…  Την οποία όμως πρέπει να εκμεταλλευτούμε γρήγορα.
Να υποθέσουμε ότι αυτό ήδη αρχίζει να αποτυπώνεται και σε κάποιους δείκτες; Ενδεχομένως, στους δείκτες εξαγωγών ή κύκλου εργασιών;
Τα μεγέθη δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί.  Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται κυρίως στη βούληση για επενδύσεις. Πληθαίνουν τα ακούσματα για επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή αλλά δεν έχει υλοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο. Ακόμα και οι υπάρχουσες επιχειρήσεις έχουν  μεγάλα επενδυτικά προγράμματα,  για νέα προϊόντα, τα οποία αναμένεται να δώσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Πέραν του  θετικού πρώτου αντίκτυπου των εξαγγελιών Μητσοτάκη από ΔΕΘ και από Βουλής, θα ήθελα να μου αναφέρετε τα αιτήματα του κλάδου σας που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από πλευράς Κυβέρνησης.
Κατά τη γνώμη μου όλοι οι τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας,  των επιχειρήσεων και των πολιτών, χρειάζονται παρεμβάσεις. Η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να αποβάλλει από πάνω της προκαταλήψεις και  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης είναι επίσης ένας τομέας που χρήζει άμεσης παρέμβασης. Είναι τέτοιος ο όγκος και η δυσκολία των περιβαλλοντικών για παράδειγμα αδειοδοτήσεων, που είναι να απορεί κανείς πως οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να επενδύουν και να επιβιώνουν σε αυτή τη χώρα.  Επιπλέον, το δικαστικό, υποθέσεις που χρονίζουν για πέντε τουλάχιστον χρόνια και μερικές πάνε και για 7, δεν δημιουργούν ασφάλεια δικαίου στις επιχειρήσεις. Δεν γνωρίζουν τι θα τους συμβεί την επομένη.
Τι αντιδράσεις υπήρξαν από την πολύ πρόσφατη άρση των capital control;
Η απουσία ρευστότητας ταλαιπωρούσε πράγματι πολύ τις επιχειρήσεις. Η οικονομία όμως, σιγά-σιγά προσαρμόζεται. Περιμένουμε νέο χρήμα να τροφοδοτήσει τις  επιχειρήσεις, γιατί ομολογουμένως  τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ επιλεκτική η παροχή χρηματοδότησης από τις τράπεζες.  Επιχειρήσεις με εξαγωγική κυρίως δραστηριότητα, έχουν μεγάλη ανάγκη ρευστότητας  και κεφαλαίων κίνησης, δεδομένου του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ παραγγελίας, παράδοσης και εξόφλησης μιας παρτίδας. Δεν επιβιώνει μία επιχείρηση απουσία  κεφαλαίων κίνησης,  καλούμενη να χρηματοδοτήσει μόνη την παραγωγή του εξαγόμενου προϊόντος.
Η περιοχή της Στερεάς φιλοξενεί επιχειρηματικούς κολοσσούς με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα και παγκόσμια παρουσία, επηρεάζοντας άμεσα τόσο τους χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά και την πραγματική οικονομία της χώρας. Θα μπορέσει η περιοχή μας να δει άμεσα κάποια πρώτα δείγματα ανάκαμψης και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Όπως είπα και προηγουμένως και είναι πράγματι το μόνο που μπορώ να πω, αποφεύγοντας να προβώ σε προβλέψεις που ενδεχομένως να διαψευστώ, το Α και το Ω της  επιχειρηματικότητας είναι η δημιουργία κλίματος. Επιμένω σε αυτό  και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το κλίμα υπάρχει.  Από κει και ύστερα, τις επενδυτικές ευκαιρίες, πράγματι δεν τις καθορίζει το κλίμα αλλά οι ίδιοι οι επενδυτές.  Εμείς ανοίξαμε και τους περιμένουμε…  Δημιουργήσαμε το χώρο υποδοχής νέων επενδυτών.
Συνετέλεσε, νομίζετε, στην αλλαγή του κλίματος και η οριστική έξοδος της χώρας από τα μνημόνια;
Δεν έχω άποψη επ’ αυτού.  Δεν διαπίστωσα στην πράξη κάποια αλλαγή κλίματος, πέρα από τον τίτλο της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο που είδαμε σε κάποια δημοσιεύματα, δεν διαπιστώθηκε κάποια ουσιαστική επίπτωση στην οικονομική καθημερινότητα των επιχειρήσεων.  Δεν την έχω δει…  μπορεί όμως να φταίνε τα «μάτια» μου.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απηύθυνε ήδη δημόσιο κάλεσμα σε νέους επενδυτές από το Roadshow του Λονδίνου αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κάνει  λόγο για “κύμα” επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας στη χώρα…  Πρόκειται για ένα στοχευμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό κατά τη γνώμη σας, αποχρώσες του οποίου έχετε κάποιες ενδείξεις ή πληροφορίες ότι θα λάβουν χώρα στην περιοχή της Στερεάς;
Έχω συγκεκριμένες αποδείξεις, όχι ενδείξεις, τις οποίες όμως δεν είμαι εγώ αρμόδιος να ανακοινώσω.  Ορισμένες όμως,  έχουν ήδη ανακοινωθεί δια του τύπου.
Που αναφέρεστε;
Θα μπορούσα να αναφερθώ στη μεγάλη επένδυση στον κλάδο της μεταλλουργίας, των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επίσης, μετεγκαταστάσεων, τις οποίες δεν μπορώ να ανακοινώσω.  Υπάρχει εμφανής τάση προσέλκυσης νέων επενδυτών στην περιοχή και όλη η επιτυχία του Επιχειρηματικού μας Πάρκου θα είναι ακριβώς αυτή.

Μαζί ενδεχομένως με την επίτευξη επαναπατρισμού των επιχειρήσεων που διέφυγαν σε χώρες των Βαλκανίων το προηγούμενο διάστημα.
Σε αυτό θα βοηθήσει η μείωση της φορολογίας,  η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους και των εργοδοτικών εισφορών…ίσως μία πριμοδότηση ενδεχομένως των ασφαλιστικών εισφορών  για νέους εργαζόμενους που θα μπορούσε να βοηθήσει και στην εξυγίανση του ασφαλιστικού. Και φυσικά το κυρίαρχο, το κορυφαίο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η μαύρη εργασία  και η φοροαποφυγή. Εκεί Θα πρέπει η πολιτεία να δείξει ιδιαίτερη προσοχή.

Σε ένα σεμινάριο που έκανα σε φορολογικούς υπαλλήλους στη Χάγη,  μου είπαν ότι οι αρμόδιοι των δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών του Βελγίου όταν διαπίστωναν ότι η φοροαποφυγή υπερέβαινε ένα ποσοστό της τάξης του 18% σήμαινε συναγερμός  για την  λήψη έκτακτων μέτρων. Στην Ελλάδα το ποσοστό της φοροαποφυγής  αγγίζει το 45%  και δεν κάνουμε τίποτα. Αν εξασφαλίζαμε την είσπραξη αυτών των πόρων δεν θα χρειάζονταν να λάβουμε κανένα άλλο μέτρο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών.
Και κλείνοντας κ.Κουδούνη, να υποθέσουμε, ότι αν μέχρι πρότινος στόχος του ΣΒΣΕ ήταν η άμεση έναρξη λειτουργίας της  εταιρείας ανάπτυξης του επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων,  τώρα πλέον είναι η άμεση λειτουργία του;
Ναι αλλά θα πάρει λίγο χρόνο. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ο φάκελος της επένδυσης.  Δουλεύουμε μεθοδικά, ώστε, μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε συστήσει την εταιρεία διαχείρισης,  με πρώτο έργο τον Βιολογικό καθαρισμό  που θα παραλάβουμε σε δύο χρόνια περίπου. Μετά από αυτό, πράγματι, θα μπορούμε να πούμε “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”.
Και θα μπορούμε, όχι να πούμε, αλλά να έχουμε έναν Ασωπό πεντακάθαρο.
Αυτό επιδιώκουμε, να μπορούμε να δούμε τον Ασωπό πεντακάθαρο.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την  αλλαγή κλίματος στην αγορά, αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 αλλά και την αποδεδειγμένη τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Στερεά με τα εγκαίνια νέων παραγωγικών μονάδων  και μετεγκατάστασης επιχειρήσεων κολοσσών στα σπλάχνα της, «ξεδιπλώνει» στα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ ο πρόεδρος του ΣΒΣΕ και εμπνευστής του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, Νίκος Κουδούνης.

Ο Νίκος Κουδούνης εκλέγεται Πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ από το 2003. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τ. ΑΣΟΕΕ) και έχει ηγηθεί της Διοικητικής πυραμίδας κορυφαίων Ανώνυμων Εταιρειών. Έχει διατελέσει Οικονομικός Διευθυντής στην ΕΛΒΑΛ ΑΕ (1983), Γενικός Διευθυντής στην ΕΛΒΑΛ ΑΕ (2000), Διευθύνων Σύμβουλος στην FITCO ΑΕ (2004). Μετέχει ήδη ως εκτελεστικός Σύμβουλος στο Δ.Σ. της ΕΛΒΑΛ ΑΕ, Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, Πρόεδρος ΔΣ στην ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙΒ ΑΕ, Πρόεδρος ΔΣ στην FITCO A.E, εκτελεστικός Σύμβουλος στο Δ.Σ. της ΕΛΒΑΛ COLOUR  ΑΕ     εκτελεστικός Σύμβουλος στην ΑΝΟΞΑΛ ΑΕ και εκτελεστικός Σύμβουλος στο Δ.Σ. της ΒΕΠΑΛ ΑΕ  ΑΕ.

Κύριε Κουδούνη είστε πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχανιών Στερεάς από το 2003. Τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν ότι η στέρεα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές δυνάμεις ανάπτυξης της χώρας. Στη στερεά πραγματοποιείται πάνω από το 35% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας οι επιχειρήσεις μέλη του συνδέσμου επιτυγχάνουν το 15% των ελληνικών εξαγωγών και διαμορφώνουν το 3% του ΑΕΠ της χώρας. Θα θέλαμε όμως να μας περιγράψετε την μεγάλη εικόνα του αναπτυξιακού χάρτη αυτή τη στιγμή που μιλάμε και με τις ήδη διαμορφωμένες τάσεις αποβιομηχάνισης της ζώνης.
Περάσαμε μία δύσκολη δεκαετία, όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει. Υπήρξε, πράγματι, μία σταδιακή αποβιομηχάνιση της περιοχής. Μπορώ να μετρήσω με σχετική ασφάλεια παραπάνω από 100 επιχειρήσεις  που έβαλαν λουκέτο. Πολλές από αυτές δεν άντεξαν στην κρίση και ορισμένες από αυτές μετακόμισαν για να βρουν καλύτερη τύχη σε γειτονικές χώρες.
Αυτό σημαίνει και μείωση των θέσεων εργασίας.
Σαφώς και παράλληλη μείωση των αποδοχών, προκειμένου ορισμένες επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Λόγος για τον οποίο φαντάζομαι, η δημιουργία του επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή, φαντάζει ως Μάννα εξ ουρανού!
Όχι ακόμα όμως. Αν και ομολογουμένως η ίδρυση του επιχειρηματικού Πάρκου δεν είχε ως στόχο να διασώσει τις  επιχειρήσεις.  Είχε σκοπό να αναπτύξει περαιτέρω την περιοχή αφού προηγουμένως έχουμε αποκατάσταση και την λεγόμενη εξυγίανση. Είχαμε ένα ποτάμι με ρύπους και έπρεπε η βιομηχανία να αναλάβει την πρωτοβουλία όπως και την ανέλαβε, να κάνει όλα εκείνα που νόμιζε ότι έπρεπε να κάνει, προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα… και σε ότι αφορά την εξυγίανση της περιοχής και σε ό τι αφορά την ήπια πολεοδόμηση των ήδη δομημένων εκτάσεων και τη δημιουργία νέων εκτάσεων την ευκαιρία σε νέες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν.
Ήταν μία πρωτοβουλία την οποία ξεκίνησε μόνος του ο ΣΒΣΕ και κυριολεκτικά… ψάχνοντας τι έπρεπε να κάνουμε. Τελικώς, βρήκαμε το δρόμο και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς, του Δήμου Τανάγρας και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, που έβαλε και αυτό τη σφραγίδα του… φτάσαμε μέχρι εδώ και την ίδρυση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων.

Η συναίνεση της κοινωνίας και των φορέων, των οικονομικών και θεσμικών φορέων της Στερεάς, ήταν καθοριστική.
Υπήρξε υποθέτω ένας αρχικός προβληματισμός, αναφορικά με την επέκταση της βιομηχανικής Ζώνης, λόγω της στατιστικής στρέβλωσης του ΑΕΠ και την ένταξη της Στερεάς στο στόχο 2 που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια χρηματοδοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ.
Η μη επίτευξη της παραμονής της περιφέρειας Στερεάς στο στόχο 1, στη ζώνη δηλαδή των υψηλών επιχορηγήσεων,  αφορούσε κυρίως το δημόσιο τομέα. Την Περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.  Οι επιχειρήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, είχαν περιορισμένη πρόσβαση στα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία ανεξάρτητα από το στόχο 1 και 2. Οι επιχειρήσεις της περιοχής των Οινοφύτων θεωρήθηκαν υπεύθυνες, διότι παράγουν τον πλούτο, ο οποίος είναι κατά μία άποψη και θεωρητικός. Δηλαδή δεν κατανέμεται σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς.

Εμείς ως βιομηχανία έχουμε αντίθετη άποψη… Ή τουλάχιστον συμφωνούμε μερικώς.  Ο ίδιος ο τρόπος υπολογισμού ένταξης των Περιφερειών στα χρηματοδοτικά πακέτα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν στρεβλός. Διαιρούσαν το ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδος με τον πληθυσμό και όχι με τους εν δυνάμει ωφελούμενους, διότι εδώ απασχολούνται, διαμένουν και καταναλώνουν άνθρωποι από γειτονικούς  δήμους,  όπως η Αθήνα ή οπουδήποτε.  Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες και σε συνεργασία με τον προηγούμενο περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, να διορθώσουμε αυτούς τους συσχετισμούς και την στρέβλωση αλλά δεν το πετύχαμε και δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του συνδέσμου βιομηχανιών Στερεάς.
Οι επιχειρήσεις άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή των Οινοφύτων μετά το 1969, καθώς έπρεπε να αποσυμφορηθεί κομμάτι της Αττικής και ιδιαίτερα της περιοχής του Πειραιά.  Τότε έγινε αυτή η «μετακόμιση» ή καλύτερα η «εκδίωξη» θα έλεγα εγώ, με την υπόσχεση βεβαίως ότι θα αναπτυχθεί μία βιομηχανική περιοχή.  Ήταν το προαπαιτούμενο, όπως προαπαιτούμενο ήταν και η θέσπιση του Ασωπού ως αποδέκτη των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων,  με την προοπτική θα γινόταν ένας βιολογικός καθαρισμός ο οποίος θα υποδεχόταν όλα τα λύματα…  Όλα αυτά, βεβαίως, δεν έγιναν ποτέ.
Μετά το 1981 έφτασε ένα μεγάλο κύμα επιχειρήσεων στην περιοχή, από διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου.
… Με αποτέλεσμα να συνεχίσει να μολύνεται περαιτέρω Ασωπός!
Μην το περιχαρακώνουμε έτσι. Δεν παράγουν όλες οι επιχειρήσεις υγρά απόβλητα. Υπήρξε πράγματι για την περιοχή μεγάλο πρόβλημα η διαχείριση των αποβλήτων, αυτές οι εταιρείες που τα  παρήγαγαν όμως, πλήρωναν και  ιλιγγιώδη  ποσά για να τα «διώξουν» στο εξωτερικό.  Μπορεί να υπήρξαν πράγματι ορισμένοι που χρησιμοποίησαν τον Ασωπό ως αποδεκτή  ανεπεξέργαστων αποβλήτων αλλά εγώ θα σας πω μόνο ένα πράγμα…. Διαχρονικά, η πολιτεία έρχονταν και πραγματοποιούσε ελέγχους μετά από καταγγελτικά δημοσιεύματα. Έρχονταν, φωτογραφίζονταν και έφευγαν με την υπόσχεση να επιληφθούν του θέματος και δεν έγινε ποτέ τίποτα.  Όλο το φάσμα των πολιτικών ηγεσιών παρέλασε και φωτογραφήθηκε στον Ασωπό.
Η βιομηχανία δέχθηκε βαρύ πλήγμα, δεν μπορούσε να επιβιώσει ηθικά και εμπορικά σε ένα τέτοιο κλίμα. Επομένως έπρεπε να ανασκουμπωθούμε.
Μετά τους σεισμούς το 1999, προστέθηκε νέος όγκος επιχειρήσεων στη βιομηχανική ζώνη… μέχρι που δημιουργήθηκε η «κρίση» και άρχισε η συρρίκνωση της περιοχής. Και για να συνδεθώ με το προηγούμενο, η Βιομηχανία έπρεπε να αντιδράσει και η αντίδρασή της ήταν η θεσμοθέτηση μιας βιομηχανικής  περιοχής.
Να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστάτησε ο σύνδεσμος αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτήν.  Πλείστες οι πρωτοβουλίες που αναλάβατε, τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Τι αποτελέσματα έφεραν τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας που στήσατε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς;

Αυτό που πετύχαμε, πρωτίστως, ήταν η δημιουργία συνείδησης ότι πριν και πάνω από όλα,  έπρεπε να εξυγιανθεί η περιοχή και ακολούθως να αναπτυχθεί. Έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο για να κατακτήσαμε τη συναίνεση των φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Βέβαια και η τοπική κοινωνία κατάλαβε, αντιμετωπίζοντας την κρίση, ότι η βιομηχανία δεν ήταν τόσο κακή όσο την περιέγραφαν κάποιοι. Η βιομηχανία έδωσε δουλειά, κράτησε την απασχόληση σε πολύ καλά μισθολογικά επίπεδα και κατάλαβε αυτό που και εμείς διακηρύσσουμε συλλογικά, ότι η βιομηχανία πρέπει να αναπτυχθεί ώστε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και απόδειξη τούτου είναι ότι οι περιφερειακοί σύνδεσμοι της χώρας μεταξύ των οποίων και ο δικός μας, ο ΣΒΣΕ,  έχουν συμπράξει με τον ΣΕΒ, με συμβάσεις  ολιστικής δράσης για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Από τα πολύ πρώιμα χρόνια σας στο τιμόνι του ΣΒΣΕ, είχατε αναδείξει τη δημιουργία οργανωμένων χώρων υποδοχής επενδύσεων, σε κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης. “Απαντά” σε απόλυτο βαθμό, στην αρχική σας στόχευση, το υπό διαμόρφωση Επιχειρηματικό Πάρκο, εδώ, στη ζώνη των Οινοφύτων;
Η ανάπτυξη του Πάρκου αφορά στις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις που ασφυκτιούσαν μέσα σε μικρά οικόπεδα, απουσία περαιτέρω πολεοδομικών δυνατοτήτων, αλλά και σε μία έκταση, πάνω από 4.500 στρέμματα που μπορούν να δομηθούν με ένα ιπποδάμειο σύστημα ρυμοτομίας (εύκολης πρόσβασης με δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης,  ευρυζωνικά δίκτυα). Πρόκειται  για μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης της περιοχής, που θα κατατεθεί από τη νεοσυσταθείσα Εταιρεία Ανάπτυξης, οσονούπω. Μιλάμε για μία συνολική έκταση 11.300 στρεμμάτων.
Από πού θα αντληθούν οι απαιτούμενοι χρηματοδοτικοί πόροι για τη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου;  Έχουν ήδη εξασφαλιστεί;
Δεν έχουν εξασφαλιστεί αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα βρούμε τους κατάλληλους επενδυτές.  Ήδη μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία έχει κατεξοχήν έργο της να χρηματοδοτεί τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων αλλά έχουμε βάσιμες ενδείξεις  ότι θα υπάρξουν επιπλέον χρηματοδότες για το έργο.
Να υποθέσουμε ότι  ήταν και ένα από τα θέματα που θέσατε υπόψη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας την οποία σπεύσατε να επισκεφτείτε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τον περασμένο Ιούλιο;

Για να είμαι ακριβοδίκαιος, τα τελευταία χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη. Αυτή όμως, η νέα κυβέρνηση μπήκε στο θέμα της ανάπτυξης “με τα χίλια” που λέμε, και με άλλη συλλογιστική, προφανώς.

Ο αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, νέος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, με υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα και με διάθεση να ακούσει όλα τα θέματα, τα οποία όπως διαπίστωσα τα ήξερε. Ήτανε μελετημένος για όλα. Ήξερε για το Βιομηχανικό Πάρκο και μου δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.
Με αφορμή την αναφορά σας στην απερχόμενη κυβέρνηση, θα μας ενδιέφερε η εκτίμησή σας για το νέο Χωροταξικό το οποίο προωθήθηκε και κατά πόσο ευνοεί την διαμόρφωση ενός θετικού προσήμου για την ανάπτυξη στη Στερεά. Στους πρωτεύοντες εθνικούς άξονες ανάπτυξης περιλαμβάνεται ο διαμήκης άξονας (Αθήνα, Θριάσιο – Οινόφυτα, Χαλκίδα – Θήβα – Λιβαδειά – Αταλάντη – Λαμία – προς Θεσσαλονίκη) αλλά και ο διαγώνιος άξονας (Λαμία – Ιτέα, Άμφισσα – Αντίρριο – Πάτρα) αλλά και η οργάνωση του δευτερογενούς τομέα σε ευρείες ζώνες σε όλη τη Στερεά.
Μακάρι να ζήσουμε να τα δούμε όλα αυτά. Πέραν τούτου… έχουμε ένα θαυμάσιο νόμο από το 1982 που έμεινε ένας καλός αλλά ανενεργός νόμος, γιατί φτιάχτηκε σε μία εποχή που δεν υπήρχε πιθανότητα να τον αξιοποιήσει κάποιος για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.  Μόλις τον περασμένο Απρίλιο ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος… Με όλη αυτή την υπερπροσπάθεια που ανέφερα ξεκινώντας από τον κύριο Χαρίτση και αργότερα τον κύριο Πιτσιόρλα που δούλεψαν αλληλοδιαδόχως, με θετική βούληση για τη διαμόρφωσαν της τροπολογίας που οριοθετούσε το Πάρκο, βάζοντας τις βάσεις για να αναπτυχθεί.

Επομένως, το ουσιαστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ξεκινάει τώρα. Τι έλειπε; Τι πάμε να αποκαταστήσουμε; Το επενδυτικό κλίμα, τις ίδιες τις επενδύσεις  και την ασφάλεια δικαίου. Να εξασφαλίσουμε το κλίμα για τον τρόπο και το κόστος χρηματοδότησης, ώστε να νιώσει ο επενδυτής ότι όταν βάλει τα λεφτά του στην περιοχή, δεν θα τα χάσει… τόσο απλό ήτανε και είναι.  Άρα με το νέο νόμο και τη νέα προσπάθεια το Επιχειρηματικό Πάρκο, πιστεύω, ότι  θα διασφαλίζει αυτά τα δεδομένα, τα προαπαιτούμενα, για να έχουμε προσέλκυση επενδύσεων.
Ακούγοντάς σας να αναφέρεστε στην προσέλκυση νέων Επενδύσεων, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για την πρωτοβουλία σας  να γίνει ο ΣΒΣΕ μέλος του δικτύου των Επιχειρηματικών Αγγέλων.  Υπήρξαν κάποια απτά αποτελέσματα;
Πενιχρά! Το ελληνικό δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων συστήθηκε  για να  παρέχει επαρκή χρηματοδότηση και τεχνογνωσία σε καινοτόμες, νεοσύστατες επιχειρήσεις. Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο οι Επιχειρηματικοί Άγγελοι καλύπτουν αυτό το κενό  με ένταση τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα όμως, εξακολουθεί να υπάρχει συστημική έλλειψη ενός επιτυχημένου και ορατού μοντέλου. Ιδέες υπάρχουν, αλλά, είναι εν αναμονή.
Αναφερόμενος λοιπόν στους γοργούς ρυθμούς ανάληψης καθηκόντων και επανεκκίνησης της οικονομίας από την νέα κυβέρνηση, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.  Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28 στο 24% είναι ένα γενναίο πρώτο βήμα;
Όλα αυτά, δημιουργούν κλίμα.  Όλα όσα ειπώθηκαν και ένα-ένα ξεχωριστά, είναι νομοτελειακά. Θα μπορούσαν ήδη να έχουν γίνει. Γίνονται τώρα. Οk.  Όμως  δημιουργούν κλίμα! Δίνουν την αίσθηση  ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη βούληση  να κάνει τομές… και αυτό μας έλειπε μέχρι τώρα.
Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η Βιομηχανία έχει ήδη  αρχίσει να εισπράττει  τα πρώτα αποτελέσματα από την αλλαγή κλίματος. Αυτό ισχύει και για τη Στερεά κύριε Κουδούνη;
Νομίζω ναι.  Από τις συζητήσεις που έχω με τις επιχειρήσεις μας, όλοι, δηλώνουν ότι  αισθάνονται να αρχίζει μία νέα εποχή…  Την οποία όμως πρέπει να εκμεταλλευτούμε γρήγορα.
Να υποθέσουμε ότι αυτό ήδη αρχίζει να αποτυπώνεται και σε κάποιους δείκτες; Ενδεχομένως, στους δείκτες εξαγωγών ή κύκλου εργασιών;
Τα μεγέθη δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί.  Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται κυρίως στη βούληση για επενδύσεις. Πληθαίνουν τα ακούσματα για επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή αλλά δεν έχει υλοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο. Ακόμα και οι υπάρχουσες επιχειρήσεις έχουν  μεγάλα επενδυτικά προγράμματα,  για νέα προϊόντα, τα οποία αναμένεται να δώσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Πέραν του  θετικού πρώτου αντίκτυπου των εξαγγελιών Μητσοτάκη από ΔΕΘ και από Βουλής, θα ήθελα να μου αναφέρετε τα αιτήματα του κλάδου σας που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από πλευράς Κυβέρνησης.
Κατά τη γνώμη μου όλοι οι τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας,  των επιχειρήσεων και των πολιτών, χρειάζονται παρεμβάσεις. Η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να αποβάλλει από πάνω της προκαταλήψεις και  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης είναι επίσης ένας τομέας που χρήζει άμεσης παρέμβασης. Είναι τέτοιος ο όγκος και η δυσκολία των περιβαλλοντικών για παράδειγμα αδειοδοτήσεων, που είναι να απορεί κανείς πως οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να επενδύουν και να επιβιώνουν σε αυτή τη χώρα.  Επιπλέον, το δικαστικό, υποθέσεις που χρονίζουν για πέντε τουλάχιστον χρόνια και μερικές πάνε και για 7, δεν δημιουργούν ασφάλεια δικαίου στις επιχειρήσεις. Δεν γνωρίζουν τι θα τους συμβεί την επομένη.
Τι αντιδράσεις υπήρξαν από την πολύ πρόσφατη άρση των capital control;
Η απουσία ρευστότητας ταλαιπωρούσε πράγματι πολύ τις επιχειρήσεις. Η οικονομία όμως, σιγά-σιγά προσαρμόζεται. Περιμένουμε νέο χρήμα να τροφοδοτήσει τις  επιχειρήσεις, γιατί ομολογουμένως  τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ επιλεκτική η παροχή χρηματοδότησης από τις τράπεζες.  Επιχειρήσεις με εξαγωγική κυρίως δραστηριότητα, έχουν μεγάλη ανάγκη ρευστότητας  και κεφαλαίων κίνησης, δεδομένου του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ παραγγελίας, παράδοσης και εξόφλησης μιας παρτίδας. Δεν επιβιώνει μία επιχείρηση απουσία  κεφαλαίων κίνησης,  καλούμενη να χρηματοδοτήσει μόνη την παραγωγή του εξαγόμενου προϊόντος.
Η περιοχή της Στερεάς φιλοξενεί επιχειρηματικούς κολοσσούς με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα και παγκόσμια παρουσία, επηρεάζοντας άμεσα τόσο τους χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά και την πραγματική οικονομία της χώρας. Θα μπορέσει η περιοχή μας να δει άμεσα κάποια πρώτα δείγματα ανάκαμψης και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Όπως είπα και προηγουμένως και είναι πράγματι το μόνο που μπορώ να πω, αποφεύγοντας να προβώ σε προβλέψεις που ενδεχομένως να διαψευστώ, το Α και το Ω της  επιχειρηματικότητας είναι η δημιουργία κλίματος. Επιμένω σε αυτό  και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το κλίμα υπάρχει.  Από κει και ύστερα, τις επενδυτικές ευκαιρίες, πράγματι δεν τις καθορίζει το κλίμα αλλά οι ίδιοι οι επενδυτές.  Εμείς ανοίξαμε και τους περιμένουμε…  Δημιουργήσαμε το χώρο υποδοχής νέων επενδυτών.
Συνετέλεσε, νομίζετε, στην αλλαγή του κλίματος και η οριστική έξοδος της χώρας από τα μνημόνια;
Δεν έχω άποψη επ’ αυτού.  Δεν διαπίστωσα στην πράξη κάποια αλλαγή κλίματος, πέρα από τον τίτλο της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο που είδαμε σε κάποια δημοσιεύματα, δεν διαπιστώθηκε κάποια ουσιαστική επίπτωση στην οικονομική καθημερινότητα των επιχειρήσεων.  Δεν την έχω δει…  μπορεί όμως να φταίνε τα «μάτια» μου.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απηύθυνε ήδη δημόσιο κάλεσμα σε νέους επενδυτές από το Roadshow του Λονδίνου αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κάνει  λόγο για “κύμα” επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας στη χώρα…  Πρόκειται για ένα στοχευμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό κατά τη γνώμη σας, αποχρώσες του οποίου έχετε κάποιες ενδείξεις ή πληροφορίες ότι θα λάβουν χώρα στην περιοχή της Στερεάς;
Έχω συγκεκριμένες αποδείξεις, όχι ενδείξεις, τις οποίες όμως δεν είμαι εγώ αρμόδιος να ανακοινώσω.  Ορισμένες όμως,  έχουν ήδη ανακοινωθεί δια του τύπου.
Που αναφέρεστε;
Θα μπορούσα να αναφερθώ στη μεγάλη επένδυση στον κλάδο της μεταλλουργίας, των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επίσης, μετεγκαταστάσεων, τις οποίες δεν μπορώ να ανακοινώσω.  Υπάρχει εμφανής τάση προσέλκυσης νέων επενδυτών στην περιοχή και όλη η επιτυχία του Επιχειρηματικού μας Πάρκου θα είναι ακριβώς αυτή.

Μαζί ενδεχομένως με την επίτευξη επαναπατρισμού των επιχειρήσεων που διέφυγαν σε χώρες των Βαλκανίων το προηγούμενο διάστημα.
Σε αυτό θα βοηθήσει η μείωση της φορολογίας,  η συγκράτηση του μισθολογικού κόστους και των εργοδοτικών εισφορών…ίσως μία πριμοδότηση ενδεχομένως των ασφαλιστικών εισφορών  για νέους εργαζόμενους που θα μπορούσε να βοηθήσει και στην εξυγίανση του ασφαλιστικού. Και φυσικά το κυρίαρχο, το κορυφαίο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η μαύρη εργασία  και η φοροαποφυγή. Εκεί Θα πρέπει η πολιτεία να δείξει ιδιαίτερη προσοχή.

Σε ένα σεμινάριο που έκανα σε φορολογικούς υπαλλήλους στη Χάγη,  μου είπαν ότι οι αρμόδιοι των δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών του Βελγίου όταν διαπίστωναν ότι η φοροαποφυγή υπερέβαινε ένα ποσοστό της τάξης του 18% σήμαινε συναγερμός  για την  λήψη έκτακτων μέτρων. Στην Ελλάδα το ποσοστό της φοροαποφυγής  αγγίζει το 45%  και δεν κάνουμε τίποτα. Αν εξασφαλίζαμε την είσπραξη αυτών των πόρων δεν θα χρειάζονταν να λάβουμε κανένα άλλο μέτρο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών.
Και κλείνοντας κ.Κουδούνη, να υποθέσουμε, ότι αν μέχρι πρότινος στόχος του ΣΒΣΕ ήταν η άμεση έναρξη λειτουργίας της  εταιρείας ανάπτυξης του επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων,  τώρα πλέον είναι η άμεση λειτουργία του;
Ναι αλλά θα πάρει λίγο χρόνο. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ο φάκελος της επένδυσης.  Δουλεύουμε μεθοδικά, ώστε, μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε συστήσει την εταιρεία διαχείρισης,  με πρώτο έργο τον Βιολογικό καθαρισμό  που θα παραλάβουμε σε δύο χρόνια περίπου. Μετά από αυτό, πράγματι, θα μπορούμε να πούμε “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”.
Και θα μπορούμε, όχι να πούμε, αλλά να έχουμε έναν Ασωπό πεντακάθαρο.
Αυτό επιδιώκουμε, να μπορούμε να δούμε τον Ασωπό πεντακάθαρο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ