,

Μητρόπολη Φθιώτιδας: Προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη (φωτο&video)

Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος διοργάνωσε και πραγματοποίησε επιτυχώς το τετραήμερο 21 – 24 Σεπτεμβρίου ε.ε. προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Η εκδρομή είχε προγραμματιστεί από τον μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Νικόλαο ένα μήνα προ της αιφνιδίου κοιμήσεώς του και ήταν μία ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες αναβαπτισμού στα νάματα της Ελληνορθόδοξης ζωής και παράδοσης.Της εκδρομής ηγήθηκε […]

7 Οκτωβρίου 2019

του/της Newsroom

Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος διοργάνωσε και πραγματοποίησε επιτυχώς το τετραήμερο 21 – 24 Σεπτεμβρίου ε.ε. προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.

Η εκδρομή είχε προγραμματιστεί από τον μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Νικόλαο ένα μήνα προ της αιφνιδίου κοιμήσεώς του και ήταν μία ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες αναβαπτισμού στα νάματα της Ελληνορθόδοξης ζωής και παράδοσης.Της εκδρομής ηγήθηκε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ενώ τους 50 Φθιώτες προσκυνητές, συνόδευε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν το Ναό της του Θεού Σοφίας, το Ναό της Αγίας Τριάδος στην πλατεία Ταξίμ, την Παναγία των Βλαχερνών και την Ιερά Μονή Βαλουκλή, να ταξιδέψουν στα ευλογημένα νερά του Βοσπόρου και να φθάσουν έως και τα Ιστορικά Θεραπειά με αποκορύφωμα την επίσκεψη στο Φανάρι, στον Πατριαρχικό Ναό του αγίου Γεωργίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου έτυχαν της θερμής και πατρικής υποδοχής της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου του Γένους μας κ. κ. Βαρθολομαίου.

Τα τείχη της πόλεως, τα μάρμαρα, τα ψηφιδωτά,  τα κτίρια, ο Βόσπορος, ο Κεράτιος κόλπος, τα Ελληνικά τοπωνύμια, όλα μαζί σε μια συγχορδία καλούσαν τους προσκυνητές να αναβαπτισθούν στους τόπους που μεγαλούργησαν ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία . Με μια βοώσα σιωπή στέκονται εκεί, μάρτυρες του μεγαλείου ενός Ελληνικού Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας, που το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκεί  φυλάττει Θερμοπύλες για 1700 χρόνια και καλεί όλους να αναβαπτισθούν στην Ελληνορθόδοξη Ιστορία, ζωή και παράδοση.

Η επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά πραγματοποιήθηκε με καρδιά συντετριμμένη και μάτια υγρά από την συγκίνηση. Οι προσκυνητές έζησαν μυσταγωγικά και βιωματικά, γεγονότα, Εορτές, Θείες Λειτουργίες.  «Έβλεπαν» τον Αυτοκράτορα και την Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου να εισέρχονται στο Ναό, τον Πατριάρχη να ευλογεί και να ειρηνεύει το Λαό από την Ωραία πύλη. Άκουγαν τους ύμνους των πολυμελών χορών  να αντιλαλούν παντού και συνοδεύουν τις ψυχές στο Ουράνιο ταξίδεμά τους.

Τα μάρμαρα και τα ψηφιδωτά της, μάρτυρες της Ιστορίας και των βιωμάτων στέκονται  στους αιώνες πεισματικά εκεί αδιάψευστοι μάρτυρες της Ιστορίας και της παράδοσης, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των παραχαρακτών της Ιστορίας.

Όταν ο ξεναγός έδειχνε τα ίχνη,  που σύμφωνα με την παράδοση άφησε το άλογο του Τούρκου κατακτητή στην μαρμάρινη κολώνα της Αγιάς Σοφιάς, καθώς σώριαζε με το σπαθί του τα σώματα των χριστιανών την ημέρα της πτώσης, τότε το όνειρο σταμάτησε και η φωνή του ξεναγού επανέφερε και πάλι τους προσκυνητές στην πραγματικότητα. Πραγματικότητα σκληρή, τραγική και φοβερή για τον κάθε Έλληνα.

Με συγκινητικούς λόγους αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο.  Στους δεσμούς αλληλοεκτίμησης και μακρόχρονης φιλίας που τον συνέδεαν με τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος  την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, τους Φθιώτες Προσκυνητές στο Πατριαρχείο.

«Με τον μακαριστό είχαμε ψυχική επικοινωνία, είχαμε φιλία και αδελφοσύνη εν Χριστώ, αλληλογραφούσαμε», ανέφερε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανώς συγκινημένος και πρόσθεσε: «Ο μακαριστός Φθιώτιδος Νικόλαος αγαπούσε και εσέβετο την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και είμαι βέβαιος ότι αυτά τα αισθήματά του προς την Κωνσταντινούπολη τα μετέδιδε και προς το ποίμνιό του. Σε όλους εσάς. Και η παρουσία σας σήμερα εδώ, κλήρου και λαού, είναι μία απόδειξη της ευλαβείας σας και της αφοσιώσεώς σας στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείον, το οποίο γνωρίζετε υπό ποίας αντιξόους συνθήκας προσπαθεί να εκπληρώσει την οικουμενική αποστολή την οποία του έταξε η πρόνοια του Θεού. Είμαστε εδώ ως Οικουμενικό Πατριαρχείο 1700 χρόνια, αγωνιζόμεθα τον αγώνα τον καλόν, διωκόμεθα, συκοφαντούμεθα, ευτυχώς αντέχουμε με την χάρη του Θεού. Και συνεχίζουμε. Και θέλω να πιστεύω, και το λέγω πάντοτε στις ομιλίες μου, ότι όπως το κράτησε η χάρις του Θεού  το Πατριαρχείο μας εδώ, σε αυτό το σταυροδρόμι ηπείρων και λαών και πολιτισμών, για τόσους αιώνες, έτσι θα το κρατήσει και εις το μέλλον, ό,τι και αν συμβαίνει γύρω μας, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν θα γίνονται, θα το κρατήσει εδώ μέχρι της συντελείας των αιώνων, και από εδώ η Πρωτόθρονος Εκκλησία θα εξακολουθήσει να διακονεί όλη την Ορθοδοξία αλλά και όλη την ανθρωπότητα.  Και λέγω όλη την ανθρωπότητα, διότι το Πατριαρχείον δεν είναι μόνον θρησκευτικό ίδρυμα αλλά είναι και εκπολιτιστικός θεσμός».
Ο Παναγιώτατος ευχήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, ο οποίος θα εκλεγεί από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας  της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνέρχεται στις 8 Οκτωβρίου, «να φανεί άξιος διάδοχος του μακαριστού Νικολάου, να  σας αγαπήσει, να σας αγκαλιάσει, και εσείς να τον  σεβασθείτε, να τον υποδεχθείτε με πνεύμα υπακοής  και ταπεινοφροσύνης, οι κληρικοί να είναι στο πλευρό του ως πολύτιμοι συνεργάτες του και να προάγεται το Εκκλησιαστικόν έργο της Μητροπόλεως σας προς Δόξαν Θεού».
Η προσκυνηματική επίσκεψη, που είχε προγραμματισθεί πριν από τον αιφνίδιο θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτου μας  κυρού Νικολάου είχε ως σκοπό να μεταφέρουν οι Φθιώτες διά ζώσης στον  Παναγιώτατο το αίτημα της  αγιοκατάταξεως του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος, του Αγαθωνίτου, του Ελεήμονος Πνευματικού, αφού ήδη από τον περασμένο Ιούνιο είχε αποσταλεί ο σχετικός φάκελος αγιοκατατάξεώς του  από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
«Η συγκίνησή μας είναι μεγάλη γιατί αυτός θα έπρεπε να είναι αυτή την στιγμή για να σας προσφωνήσει και για να υποβάλλει το αίτημα», ανέφερε στην προσφώνησή του  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού  κ. Ιγνάτιος παρουσιάζοντας τους κληρικούς και τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

«Όταν ρωτήθηκα εάν θα ίσχυε το προσκύνημα ένιωσα την ανάγκη να πω ναι, θα ισχύσει, γιατί έτσι θα ήθελε και ο αείμνηστος Νικόλαος. Να μην ακυρωθεί. Και εγώ απλώς ανέλαβα την υποχρέωση, ως Τοποτηρητής, να συνοδεύσω το ποίμνιο, τον Γενικό Αρχιερατικό, τον άγιο Ηγούμενο και όλους τους ανθρώπους που με συγκίνηση είναι μπροστά σας, υποβάλλοντας το αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση της αγιότητας του Γέροντος Βησσαρίωνος».

Ακολούθως τον Παναγιώτατο προσεφώνησαν με αισθήματα υικής ευλάβειας και σεβασμού ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, καθώς και ο Αρχιμ. Γερμανός Γιαντσίδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στον θαυμαστό βίο, στην καθημερινή παρουσία  με τα πολλά θαύματα,  τα οποία επιτελεί συνεχώς ο όσιος Γέροντας, όχι μόνο στην Φθιώτιδα αλλά και σε όλη την οικουμένη.

Ο π. Νεόφυτος χαρακτηριστικά στην προσφώνησή του ανέφερε:

«Παναγιώτατε Πάτερ και Δεσποτα, ένα μήνα πριν την εις Κύριον εκδημία του ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος Κυρός Νικόλαος, Πνευματικός  μας Πατήρ και Ποιμενάρχης απεφάσισε το ιερό αυτό προσκύνημα στη μητέρα των Εκκλησιών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την πόλη των οραμάτων και των ονείρων του κάθε Έλληνος.

Σήμερα πιστοί στην επιταγή εκείνου, που τόσο αγαπούσε και τιμούσε  το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και που σε κάθε ευκαιρία διαδήλωνε την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη του στο πρόσωπό σας, βρισκόμαστε εδώ ενώπιον σας για να εκφράσουμε  πρώτα – πρώτα όλα όσα εκείνος ήθελε να μεταφέρει από τη γη της εριβόλου Φθίας, το σεβασμό, την τιμή, την αφοσίωση και την υιική αγάπη του κλήρου και του λαού της.

Στο σεπτό πρόσωπό σας, Παναγιώτατε, αναγνωρίζουμε τον Πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας, το σύμβολο της ενότητας, τον θεματοφύλακα των ιερών παραδόσεων του γένους, αλλά και τον εμπνευσμένο οραματιστή, ο οποίος προσεγγίζει τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και διατυπώνει πρόταση ζωής, πανανθρώπινο μήνυμα ειρήνης και αγάπης. Ατενίζουμε τον έμπειρο και σοφό Οιακοστρόφο, που οραματίζεται, χαράσσει πορεία,  σχεδιάζει και κάνει πράξη το εν γένει έργο που επιτελεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Είμαστε όμως σήμερα εδώ και για έναν άλλο σκοπό για να σας μεταφέρουμε, εν όψει της εξέτασης του θέματος αγιοκατατάξεως του μακαριστού γέροντος  της Μονής Αγάθωνος, Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, το πιστεύω του λαού της για το πρόσωπο και το πνευματικό – ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο, για την αγία βιοτή του, τα θαύματα, τις εμφανίσεις και την πνευματική βιωματική σχέση που τον συνδέει με το πλήρωμα της κατά την Φθιώτιδα Εκκλησίας. Περιέχονται βέβαια όλα τα αναγκαία στοιχεία στον οικείο Φάκελλο αλλά θεωρούμε πως η παρουσία μας εδώ, παρουσία αυτοπτών και αυτηκόων μαρτύρων, ανθρώπων που γνώρισαν, αναστράφηκαν, εξομολογήθηκαν και βίωσαν την χαρά της κοινωνίας μαζί του είναι μια ακόμα, ζωντανή τη φορά αυτή μαρτυρία για την αγιότητα του γέροντος Βησσαρίωνος και την αγάπη του στο Θεό και τον άνθρωπο.

Σας ευχαριστούμε γιατί μας δεχθήκατε σήμερα, μας δώσατε τη μέγιστη χαρά να ασπασθούμε την δεξιά σας και να δεχθούμε την ευλογία Σας, γεγονός που αποτελεί για όλους εμάς σταθμό στην Εκκλησιαστική μας ζωή. « Εν ονόματι δε Κυρίου Ιησού ευχαριστούντες, εκ βαθέων Σας ευχόμεθα υγείαν αδιάπτωτον και έτη πολλά, για να ορθοτομήτε τον λόγο της αληθείας, « εν παντί τόπω κυρίου» και προς δόξαν Θεού.»

Για το υποβληθέν αίτημα ο Παναγιώτατος ανέφερε,  ότι θα το εξετάσει η Κανονική Επιτροπή, η οποία μόλις ολοκληρώσει τη μελέτη του φακέλου θα καταθέσει την σχετική έκθεση της στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου προκειμένου να αποφανθεί.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ωμίλησε με θερμούς λόγους και για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, με τον οποίο αργότερα είχε και κατ’ιδίαν συνάντηση. χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Εστάθη πάντοτε εις το πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και εκείνος όπως και ο μακαριστός Νικόλαος, στις διάφορες διορθόδοξες Επιτροπές, στις οποίες εξεπροσώπησε επαξίως την Εκκλησία της Ελλάδος, υπήρξε πάντοτε υποστηρικτής των θέσεων της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, μας εβοήθησε, συνέβαλε εις τον καταρτισμόν των κειμένων  και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και στη Γενεύη παλαιότερα, κατά τας προπαρασκευαστικάς φάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, και πρόσφατα στο Ουκρανικό θέμα, ήταν πάντοτε στο πλευρό μας και επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας για να του εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας και την πατριαρχική ευαρέσκεια».

Ακολούθως ο Παναγιώτατος ετέλεσε Τρισάγιο στον Πατριαρχικό Ναό υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου μας κυρού Νικολάου, κατά το οποίο παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και οι προσκυνηταί συνοδοί του.

Τέλος το βράδυ της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου  οι προσκυνητές επέστρεψαν στην πόλη της Λαμίας γεμάτοι από Πνευματικές εμπειρίες και ευφροσύνη, αισθήματα τα οποία θα μείνουν χαραγμένα με ανεξίτηλα χρώματα στη μνήμη και στην καρδιά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 Οκτωβρίου 2024