Πρωθυπουργός και Ευάγγ. Μυτιληναίος έβαλαν τον πρώτο Θεμέλιο Λίθο μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας

Με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εγκαινιάστηκε η μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος ύψους 350 εκ. ευρώ, απευθύνοντας πρόσκληση στους επιχειρηματίες και τη βιομηχανία να επενδύσουν στην χώρα. Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική για την εδραίωση ενός νέου

Με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εγκαινιάστηκε η μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος ύψους 350 εκ. ευρώ, απευθύνοντας πρόσκληση στους επιχειρηματίες και τη βιομηχανία να επενδύσουν στην χώρα.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική για την εδραίωση ενός νέου επενδυτικού χάρτη στην χώρα, πλήρως συμβατού με τις κεντρικές επιλογές της στον τομέα της πράσινης ενέργειας, χαρακτήρισε την επένδυση της εταιρείας Μυτιληναίος στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, έθεσε το θεμέλιο λίθο της νέας υπερσύχρονης μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 μεγαβάτ, η οποία θα κατασκευαστεί με την υπερσύγχρονη τεχνολογία της General Electric, απορροφώντας συνολική επένδυση άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η νέα επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης που είναι η σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μειωμένων τιμολογίων ρεύματος και ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν ο εισαγωγές ρεύματος», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες και την βιομηχανία να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα και να επενδύσουν στην χώρα μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για απεξάρτηση από το λιγνίτη έως το 2028 που όπως είπε, είναι ένας φιλόδοξος στόχος για την χώρα, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, σκοπεύουν να αποσύρουν το κάρβουνο από το ενεργειακό τους μείγμα το 2038. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι συγκροτείται το Εθνικό Συμβούλιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο θα εκπονήσει το πρόγραμμα μετάβασης. Υπογράμμισε όμως ότι ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα υπάρξει ένα ειδικό master plan με αντισταθμιστικά οφέλη και περιβαλλοντική πρόνοια.

Ο Πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει και τις τοπικές κοινωνίες που θα πληγούν από το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, επισήμανε ότι οι λιγνιτικές πόλεις θα γίνουν ένα νέος πόλος επενδύσεων και θα στηριχθούν από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση όπως τονίστηκε, θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, στον οποίο περιλαμβάνονται και δυο νέες μεγάλες επενδύσεις ύψους 400 εκ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ισχύος 461 μεγαβάτ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αναφέροντας ότι έως το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Δωδεκανήσων ενώ για το καλοκαίρι του 2020 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Βαγγέλης Μυτιληναίος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την απόφαση της κυβέρνησης, το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας να ενισχυθεί από 20% που είναι σήμερα στο 30% έως το 2030. «Δράττομαι της ευκαιρίας να σας δηλώσω ότι η Μυτιληναίος συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη».

Όπως ανακοίνωσε έως το 2030, ο τομέα της μεταλλουργίας της ιστορικής Αλουμίνιο και οι άλλες μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η βιομηχανική επανάσταση δεν θα υπάρξει εάν δεν έρθει η πράσινη ανάπτυξη, λέγοντας ότι η νέα μονάδα φυσικού αερίου θα μειώσει κατά 70% τις εκπομπές ρύπων σε σχέση με τους λιγνίτες.

Σταθερά προσηλωμένη στην «πράσινη» ατζέντα δηλώνει η κυβέρνηση -και το αναδεικνύει τόσο σε επίπεδο διακηρύξεων όσο και δράσεων, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου ανέλαβε τη φιλόδοξη -όπως ο ίδιος σημείωσε- δέσμευση να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα στην προγραμματισμένη απεξάρτηση από το λιγνίτη, ακολούθησε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με βασικό στόχο, την οργάνωση, εκπόνηση και παρακολούθηση του προγράμματος μετάβασης της χώρας στη νέα «πράσινη» πραγματικότητα, ως το 2030.

Και χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός επανήλθε στην «πράσινη» ατζέντα, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS, μια μονάδα που θα αφήνει ελάχιστο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Μια επένδυση που είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης:

-Αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής

-Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας (κίνηση που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας αφενός, την πτώση της τιμής του ρεύματος αφετέρου)

-Περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας», που προκαλεί η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.

Στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, στόχος εξαιρετικά φιλόδοξος για μια χώρα που παράγει λιγνίτη, παρατήρησε από τη Βοιωτία ο πρωθυπουργός, μην παραλείποντας να συγκρίνει το δικό του σχέδιο με εκείνο της Γερμανίας που προβλέπει απεξάρτηση από το λιγνίτη το 2038. «Εμείς, όμως, είμαστε πολύ πιο φιλόδοξοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η μετάβαση στη νέα αυτή εποχή θα προχωρήσει βάσει του σχεδίου της ΔΕΗ πάνω στο τρίπτυχο, οικονομικά της εταιρείας – διασφάλιση των εργαζομένων – προστασία του περιβάλλοντος, με ειδική μέριμνα όμως για τις περιοχές που συνεχίζουν να είναι σήμερα εξαρτημένες από το λιγνίτη: Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Με αντισταθμιστικά οφέλη και περιβαλλοντικές πρόνοιες.

Με τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταθέτει το στόχο να γίνουν οι περιοχές αυτές πόλος νέων επενδύσεων, με έμπρακτη στήριξη από την Ε.Ε. σε τεχνογνωσία και πόρους, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Οι παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης δεν σταματούν πάντως εδώ: στην επόμενη συνεδρίασή της η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα ανάψει «πράσινο φως» για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συνολικής ισχύος 461 μεγαβάτ, δύο επενδύσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Επίσης: εντός του 2020 απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σύντομα οι ΑΠΕ να έχουν γίνει η κύρια πηγή ενέργειας για την Ελλάδα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται εξάλλου και το προς ψήφιση Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο.

Τέλος, εντός του 2020 θα εκπονηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, με οργάνωση της αγοράς νέων οχημάτων και της χωροθέτησης σταθμών για τη φόρτισή τους. Η αρχή θα γίνει από τα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μεγάλο μέρος των οποίων θα είναι ηλεκτροκίνητα, υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Το παρόν τα εγκαίνια όπου οι προσκεκλημένοι είχαν αυστηρά προσωπική πρόσκληση, έδωσαν ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, οι πρ. πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Παν. Πικραμένος,  ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αμερικανός πρέσβης Τ. Πάϊατ, ο Μητροπολίτης Θηβάν και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος,ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, οι βουλευτές Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας, Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, η αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παν. Αγνιάδης, ο οικονομολόγος  και στέλεχος διεθνών επιχειρήσεων Αλέξανδρος Καρυάτογλου, πλήθος επιχειρηματιών, όπως ο Ιβάν Σαββίδης κ.ά.

Η νέα επένδυση

Η επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ  θα συμβάλει στη μετάβαση του ηλεκτρικού συστήματος σε μια νέα εποχή χαμηλότερων ρύπων και υψηλότερης απόδοσης, καθώς πρόκειται για ένα εργοστάσιο με καύσιμο φυσικό αέριο και είναι η πρώη μεταμνημονιακή επένδυση στον κλάδο. Ερχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση, του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ για το κλείσιμο μέχρι το 2028 όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος. Καταδεικνύει δε την αποφασιστικότητα του ομίλου να διατηρήσει τα ηνία του ενεργειακού κλάδου.

Η νέα επένδυση θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η νέα μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 826MW είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα  με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις (σχέση κατανάλωσης αερίου προς παραγόμενη ενέργεια) στην Ευρώπη (63%).

Ο όμιλος Mytilineos σχεδιάζει εδώ και δύο χρόνια τη δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας Συνδυασμένου κύκλου, κατανοώντας ότι η λιγνιτική εποχή φτάνει στο τέλος της και ότι το το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο που θα επιτρέψει τη μετάβαση προς την πορεία απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εγκαινιάστηκε η μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος ύψους 350 εκ. ευρώ, απευθύνοντας πρόσκληση στους επιχειρηματίες και τη βιομηχανία να επενδύσουν στην χώρα.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική για την εδραίωση ενός νέου επενδυτικού χάρτη στην χώρα, πλήρως συμβατού με τις κεντρικές επιλογές της στον τομέα της πράσινης ενέργειας, χαρακτήρισε την επένδυση της εταιρείας Μυτιληναίος στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, έθεσε το θεμέλιο λίθο της νέας υπερσύχρονης μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 μεγαβάτ, η οποία θα κατασκευαστεί με την υπερσύγχρονη τεχνολογία της General Electric, απορροφώντας συνολική επένδυση άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η νέα επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης που είναι η σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μειωμένων τιμολογίων ρεύματος και ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν ο εισαγωγές ρεύματος», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες και την βιομηχανία να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα και να επενδύσουν στην χώρα μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για απεξάρτηση από το λιγνίτη έως το 2028 που όπως είπε, είναι ένας φιλόδοξος στόχος για την χώρα, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, σκοπεύουν να αποσύρουν το κάρβουνο από το ενεργειακό τους μείγμα το 2038. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι συγκροτείται το Εθνικό Συμβούλιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο θα εκπονήσει το πρόγραμμα μετάβασης. Υπογράμμισε όμως ότι ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα υπάρξει ένα ειδικό master plan με αντισταθμιστικά οφέλη και περιβαλλοντική πρόνοια.

Ο Πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει και τις τοπικές κοινωνίες που θα πληγούν από το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, επισήμανε ότι οι λιγνιτικές πόλεις θα γίνουν ένα νέος πόλος επενδύσεων και θα στηριχθούν από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση όπως τονίστηκε, θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, στον οποίο περιλαμβάνονται και δυο νέες μεγάλες επενδύσεις ύψους 400 εκ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ισχύος 461 μεγαβάτ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αναφέροντας ότι έως το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Δωδεκανήσων ενώ για το καλοκαίρι του 2020 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Βαγγέλης Μυτιληναίος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την απόφαση της κυβέρνησης, το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας να ενισχυθεί από 20% που είναι σήμερα στο 30% έως το 2030. «Δράττομαι της ευκαιρίας να σας δηλώσω ότι η Μυτιληναίος συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη».

Όπως ανακοίνωσε έως το 2030, ο τομέα της μεταλλουργίας της ιστορικής Αλουμίνιο και οι άλλες μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η βιομηχανική επανάσταση δεν θα υπάρξει εάν δεν έρθει η πράσινη ανάπτυξη, λέγοντας ότι η νέα μονάδα φυσικού αερίου θα μειώσει κατά 70% τις εκπομπές ρύπων σε σχέση με τους λιγνίτες.

Σταθερά προσηλωμένη στην «πράσινη» ατζέντα δηλώνει η κυβέρνηση -και το αναδεικνύει τόσο σε επίπεδο διακηρύξεων όσο και δράσεων, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου ανέλαβε τη φιλόδοξη -όπως ο ίδιος σημείωσε- δέσμευση να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα στην προγραμματισμένη απεξάρτηση από το λιγνίτη, ακολούθησε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, με βασικό στόχο, την οργάνωση, εκπόνηση και παρακολούθηση του προγράμματος μετάβασης της χώρας στη νέα «πράσινη» πραγματικότητα, ως το 2030.

Και χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός επανήλθε στην «πράσινη» ατζέντα, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS, μια μονάδα που θα αφήνει ελάχιστο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», όπως είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Μια επένδυση που είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης:

-Αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής

-Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας (κίνηση που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας αφενός, την πτώση της τιμής του ρεύματος αφετέρου)

-Περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας», που προκαλεί η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες.

Στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, στόχος εξαιρετικά φιλόδοξος για μια χώρα που παράγει λιγνίτη, παρατήρησε από τη Βοιωτία ο πρωθυπουργός, μην παραλείποντας να συγκρίνει το δικό του σχέδιο με εκείνο της Γερμανίας που προβλέπει απεξάρτηση από το λιγνίτη το 2038. «Εμείς, όμως, είμαστε πολύ πιο φιλόδοξοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η μετάβαση στη νέα αυτή εποχή θα προχωρήσει βάσει του σχεδίου της ΔΕΗ πάνω στο τρίπτυχο, οικονομικά της εταιρείας – διασφάλιση των εργαζομένων – προστασία του περιβάλλοντος, με ειδική μέριμνα όμως για τις περιοχές που συνεχίζουν να είναι σήμερα εξαρτημένες από το λιγνίτη: Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Με αντισταθμιστικά οφέλη και περιβαλλοντικές πρόνοιες.

Με τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταθέτει το στόχο να γίνουν οι περιοχές αυτές πόλος νέων επενδύσεων, με έμπρακτη στήριξη από την Ε.Ε. σε τεχνογνωσία και πόρους, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Οι παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης δεν σταματούν πάντως εδώ: στην επόμενη συνεδρίασή της η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα ανάψει «πράσινο φως» για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συνολικής ισχύος 461 μεγαβάτ, δύο επενδύσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Επίσης: εντός του 2020 απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σύντομα οι ΑΠΕ να έχουν γίνει η κύρια πηγή ενέργειας για την Ελλάδα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται εξάλλου και το προς ψήφιση Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο.

Τέλος, εντός του 2020 θα εκπονηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, με οργάνωση της αγοράς νέων οχημάτων και της χωροθέτησης σταθμών για τη φόρτισή τους. Η αρχή θα γίνει από τα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μεγάλο μέρος των οποίων θα είναι ηλεκτροκίνητα, υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Το παρόν τα εγκαίνια όπου οι προσκεκλημένοι είχαν αυστηρά προσωπική πρόσκληση, έδωσαν ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, οι πρ. πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Παν. Πικραμένος,  ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αμερικανός πρέσβης Τ. Πάϊατ, ο Μητροπολίτης Θηβάν και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος,ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, οι βουλευτές Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας, Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, η αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παν. Αγνιάδης, ο οικονομολόγος  και στέλεχος διεθνών επιχειρήσεων Αλέξανδρος Καρυάτογλου, πλήθος επιχειρηματιών, όπως ο Ιβάν Σαββίδης κ.ά.

Η νέα επένδυση

Η επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ  θα συμβάλει στη μετάβαση του ηλεκτρικού συστήματος σε μια νέα εποχή χαμηλότερων ρύπων και υψηλότερης απόδοσης, καθώς πρόκειται για ένα εργοστάσιο με καύσιμο φυσικό αέριο και είναι η πρώη μεταμνημονιακή επένδυση στον κλάδο. Ερχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση, του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ για το κλείσιμο μέχρι το 2028 όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος. Καταδεικνύει δε την αποφασιστικότητα του ομίλου να διατηρήσει τα ηνία του ενεργειακού κλάδου.

Η νέα επένδυση θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η νέα μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 826MW είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα  με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις (σχέση κατανάλωσης αερίου προς παραγόμενη ενέργεια) στην Ευρώπη (63%).

Ο όμιλος Mytilineos σχεδιάζει εδώ και δύο χρόνια τη δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας Συνδυασμένου κύκλου, κατανοώντας ότι η λιγνιτική εποχή φτάνει στο τέλος της και ότι το το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο που θα επιτρέψει τη μετάβαση προς την πορεία απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *