,

Σπερχειάδα: Σήμερα «Η Δράκαινα» του Δημήτρη Μπόγρη στους πανελλήνιους αγώνες θεάτρου

Στο πλαίσιο των «2ων Πανελληνίων Αγώνων Θεατρικών Εργαστηρίων» παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 «Η Δράκαινα» του Δημήτρη  Μπόγρη από το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ, στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ στη Σπερχειάδα, Οι αγώνες θεατρικών εργαστηρίων, μια πρωτοβουλία του  Θ.Ε.Σ.Μα διεξάγονται από 28/9 έως 6/10 με τη συμμετοχή 7 θεατρικών σχημάτων. Λίγα λόγια για το έργο Η […]

3 Οκτωβρίου 2019

του/της Newsroom

Στο πλαίσιο των «2ων Πανελληνίων Αγώνων Θεατρικών Εργαστηρίων» παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 «Η Δράκαινα» του Δημήτρη  Μπόγρη από το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου ΘΕΑΤΡΟΦΡΕΝΕΙΑ, στο κινηματοθέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ στη Σπερχειάδα,

Οι αγώνες θεατρικών εργαστηρίων, μια πρωτοβουλία του  Θ.Ε.Σ.Μα διεξάγονται από 28/9 έως 6/10 με τη συμμετοχή 7 θεατρικών σχημάτων.

Λίγα λόγια για το έργο

Η πόρτα του παλιού σπιτιού έκλεισε βιαστικά…Όπως κάθε μέρα τέτοια ώρα… Λίγες κουβέντες πια… Οι γειτόνοι άλλωστε το έχουν συνηθίσει… Χρόνια τώρα… Η βαριά πόρτα που πάντα έκλεινε πίσω της αυτόν τον πνιχτό πόνο που φέρνει η αγανάκτηση των τόσων χρόνων μιας άρρωστης κατάστασης. Οι φωνές εναλλάσσονται…η ένταση αυξομειώνεται…το κλάμα διαδέχεται τη φωνή της λογικής. Στο τέλος μια φωνή μόνο επικρατεί… Μια κοφτή…απότομη… Η φωνή Εκείνης… Η Μάνα… Η Δράκαινα… Αντιμέτωπη με όλα… Με το παρελθόν… Τα μυστικά που μόνο εκείνη γνωρίζει… Τα μυστικά που έκαναν το σπίτι αυτό να σκοτεινιάσει… Η ώρα όμως έφτασε… Η στιγμή της μοιρασιάς… Οι δυο γιοί της θέλουν να «πάρουν αυτό που τους ανήκει» και να πάρει ο καθένας τον δρόμο του… Όλοι έχουν δίκιο… Όλοι έχουν άδικο… Η στιγμή φτάνει… Η σύγκρουση θα είναι σφοδρή! Το κρίμα στο λαιμό τους… Το κρίμα στο λαιμό της… Η Μάνα… Η Δράκαινα…

Η Δράκαινα γράφτηκε το 1928 και τιμήθηκε με το Κοτοπούλειο Βραβείο. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της νέας ελληνικής δραματουργίας και ανέβηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουαρίου του 1928, με την Μερόπη Ροζάν, τον Αλέξη Μινωτή, την Σοφία Βερώνη και τον Νίκο Ροζάν. Ο Δημήτρης Μπόγρης στη Δράκαινα αποκαλύπτει τη ζωή ενός χαρακτήρα πολυσύνθετου, παράξενου και πρωτότυπου, τον καλύτερο αυτού του είδους.

Η Δράκαινα είναι μια σκληρόψυχη καλοστεκούμενη χήρα.  Όμως βαθιά μέσα της κρύβεται ένα μυστικό. Ο ανικανοποίητος έρωτας για έναν άντρα που αγάπησε πριν αναγκαστεί να τον εγκαταλείψει και να υποταχθεί.  Ο πατέρας της είχε διαπράξει ένα έγκλημα.  Ένας άντρας που είδε την πράξη του, για να μην τον καταδώσει τον εκβίασε και ως αντάλλαγμα ζήτησε να παντρευτεί την κόρη του, την Δράκαινα. Η ζωή που δεν έζησε, ο ασφυκτικός κλοιός που την έπνιγε, γιγάντωσαν μέσα της τον φθόνο και το μίσος για την ευτυχία κάθε άλλου ανθρώπου. Δεν δείχνει παρά άσπονδο μίσος ακόμα και για τα παιδιά της. Κατέστρεψε τον αρραβώνα του ενός γιου της, προσπαθεί να διαλύσει το γάμο του άλλου και να ενσταλάξει την έχθρα ανάμεσά τους.

Η Δράκαινα είναι μια σκληρόψυχη γυναίκα, μια φύση βάναυση, πανούργα ανελέητη, που αλλάζει χαρακτήρα και μεταβάλλεται, τελικά συμβιβάζεται καθώς δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει ως το τέλος το πνεύμα της καταστροφής, λυγίζει, νικιέται, εξομολογείται το μυστικό της τραγωδίας της ζωής της και απολυτρώνεται.

Δείτε τις επόμενες παραστάσεις:

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019
Θέατρο Περιγιαλίου Κεντρική σκηνή, «Ένας ήρωας με Παντούφλες» του Αλέκου Σακελλάριου

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019
Θεατρικός Οργανισμός Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, «Ξύπνα… Βασιλάκη μου» (διασκευή του έργου του Δ. Ψαθά)

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019
Νέα σκηνή Θ.Ε.Σ.Μα, «Ελενίτσα …τσα …τσα» του Βασίλη Αναστασιάδη (εκτός συναγωνισμού)
Τελετή Λήξης – Απονομή βραβείων

 

To ρόλο της κριτικής επιτροπής θα αναλάβουν:
• Χρύσα Δαπόντε (σκηνογράφος, ενδυματολόγος)
• Ελπίδα (τραγουδίστρια)
• Γιάννης Θηβαίος (συγγραφέ ας, μεταφραστής)
• Πηνελόπη Πιτσούλη (ηθοποιός)
• Νίκος Νικολάου (ηθοποιός)
• Γιώργος Χασάπογλου (συγγραφέας)

και θα απονείμουν βραβεία Α’-Β’-Γ’ καλύτερης παράστασης, Σκηνοθεσίας, Μουσικής σύνθεσης, Μουσικής επιμέλειας, Σκηνικών, Κοστουμιών, Χορογραφίας, Κίνησης, Φωτισμού, Μακιγιάζ, Α’ ανδρικού ρόλου, Α’ γυναικείου ρόλου, Β’ ανδρικού ρόλου, Β’ γυναικείου ρόλου, Προγράμματος, Καλύτερης Αφίσας, ενώ είναι σε θέση να θεσπίσουν ή να καταργήσουν βραβεία κι επαίνους.

Η επιτροπή κοινού αφού παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις των αγώνων θα απονείμει τα δικά της βραβεία: Α’, Β’, Γ’ Καλύτερης παράστασης κοινού και αγαπημένου & αγαπημένης ηθοποιού.
Πλήθος καλλιτεχνών – πρωταγωνιστών – πρόσωπα έκπληξη θα παρακολουθήσουν τους αγώνες.

parousiash

ους Αγώνες παρουσιάζει η Φιλίτσα Καλογεράκου.

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν τιμητικά αφιερώματα:

• 28 Σεπτεμβρίου – Τιμητικό αφιέρωμα στη σπουδαία ηθοποιό Μαίρη Ραζή
• 6 Οκτωβρίου – Τιμητικό αφιέρωμα στο συντοπίτη μας σπουδαίο ερμηνευτή και συνθέτη Κώστα Καράλη

Το Θ.Ε.Σ.Μα και η οργανωτική επιτροπή εκφράζουν την τεράστια τιμή κι ευχαριστούν τους καλλιτέχνες που θα απαρτίζουν την κριτική επιτροπή και κυρίως όλα τα θεατρικά σχήματα που δήλωσαν συμμετοχή σ’ αυτή τη μοναδική εορτή του Θεάτρου τόσο της Φθιώτιδας όσο και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ υπόσχονται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς τη διεξαγωγή των Αγώνων και τη φιλοξενία των ομάδων που θα διαγωνισθούν στην τελική φάση!

Εισιτήρια ανά παράσταση
6 € Ενηλίκων -3€ Παιδικό
Εισιτήρια Διαρκείας
25€ Ενηλίκων (Δώρο η συμμετοχή για επιτροπή κοινού)
15€ Παιδικό (Δώρο η συμμετοχή για επιτροπή κοινού)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024