ΛΑΡΚΟ: Προχωρά με σχετικό χρονοδιάγραμμα η αποκρατικοποίηση

Συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με εκπροσώπους των σωματείων της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας μέχρι το τέλος του έτους – αρχές Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση τόνισε […]

8 Δεκεμβρίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με εκπροσώπους των σωματείων της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας μέχρι το τέλος του έτους – αρχές Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι, από τις επαφές που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξασφάλισε ότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση του 2014, που προέβλεπε ότι, σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, διαγράφεται το πρόστιμο των 136 εκατ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση τόνισε ότι υπάρχουν ανοιχτές επιλογές για το μοντέλο της πώλησης, όλες με κοινό παρονομαστή πως η εταιρεία θα παραμείνει σε λειτουργία (εκκαθάριση, ειδική διαχείριση, κτλ).

Η κυβέρνηση ζήτησε από τους εργαζομένους να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις μέχρι τέλους του έτους. Από την πλευρά τους, τα σωματεία έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, όπως η τύχη του προσωπικού, οι πιθανές αποζημιώσεις αποχώρησης κ.τ.λ.. Η κυβέρνηση τόνισε ότι τα θέματα αυτά θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αποκρατικοποίησης. Σε πρώτη φάση αναμένεται από το ΤΑΙΠΕΔ να ορίσει νομικούς συμβούλους για την αποκρατικοποίηση ενώ, για την όλη διαδικασία, προβλέπεται να υπάρξουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επιφυλάχθηκαν για το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024