ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: Παγκόσμια ανησυχία- Κρούσματα σε πέντε χώρες

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς οι εξελίξεις για τον νέο κοροναϊό, είναι ραγδαίες. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός ανήκει στην οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία, και είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ήδη τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα ενώ […]

22 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς οι εξελίξεις για τον νέο κοροναϊό, είναι ραγδαίες. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός ανήκει στην οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία, και είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ήδη τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα ενώ τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 217, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Στην πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και από εκεί πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης.

Μια πρόσθετη δυσκολία του περιορισμού της ασθένειας συνίσταται στο ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Εξάπλωση του ιού εκτός συνόρων

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού από την Κίνα εντοπίστηκε εχθές στην Αυστραλία. Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, ο οποίος τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στοστο Μπρίσμπεϊν, όπου ζει, με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊπ.

Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε, επίσης, το πρώτο κρούσμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία.

Στις Φιλλιπίνες, οι αρχές ερευνούν αν ένα παιδί που νοσηλεύεται είναι το πρώτο κρούσμα του κινεζικού ιού στη χώρα. Το5χρονο παιδί έφτασε στις Φιλιππίνες στις 12 Ιανουαρίου από την πόλη Βουχάν και έκτοτε νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Μόλις έφτασε στο Σέμπου το παιδί είχε πυρετό και έβηχε.

Οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Ουχάν.

Μετά την εμφάνιστη ύποπτου κρούσματος, οι αρχές της Αυσταλίας δήλωσαν ότι θα ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ από την Βουχάν, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Σίδνεϊ και Βουχάν συνδέονται με τρεις αεροπορικές πτήσεις εβδομαδιαίως ενώ περίπου 160 πτήσεις φτάνουν στην Αυστραλία από την Κίνα κάθε εβδομάδα

Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Αυστραλία προέρχονται από την Κίνα, με τον αριθμό τους πέρυσι να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Φόβοι για νέα επιδημία

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003.

Τότε ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

Οι φόβοι για τον νέο κοροναϊό εξαπλώνονται στις ευρωπαϊκές μετοχές

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον νέο κοροναϊό που ξεκίνησε από την Κίνα ενίσχυσαν τη ζήτηση για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’.

Η επιδημία θύμισε στους επενδυτές τον οικονομικό αντίκτυπο από την κρίση του SARS το 2003 που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους, κυρίως λόγω της αυξημένης απειλής για νέα κρούσματα καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια ταξιδεύουν για τις αργίες του κινεζικού νέου έτους.

Στις 10:06 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8%.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας –που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα και περιλαμβάνουν τις LVMH, Kering, Hermes και Burberry– ήταν μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024