Κρίσιμη ημερίδα για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ

Οι εργαζόμενοι της εταιρίας ΛΑΡΚΟ διοργάνωσαν ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρυμνα το πρωί της Κυριακής, με θέμα η «Πορεία της εταιρίας ΛΑΡΚΟ», με αφορμή τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση τριχοτόμηση της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι διοργάνωσαν την ημερίδα αυτή με σκοπό να βρεθούν λύσεις για τη βιωσιμότητα της εταιρίας και τη λειτουργία της, κάτω από το […]

13 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Οι εργαζόμενοι της εταιρίας ΛΑΡΚΟ διοργάνωσαν ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρυμνα το πρωί της Κυριακής, με θέμα η «Πορεία της εταιρίας ΛΑΡΚΟ», με αφορμή τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση τριχοτόμηση της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι διοργάνωσαν την ημερίδα αυτή με σκοπό να βρεθούν λύσεις για τη βιωσιμότητα της εταιρίας και τη λειτουργία της, κάτω από το Δημόσιο έλεγχο, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση όλων των κεκτημένων των εργαζομένων.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, αλλά και την κατάσταση της εταιρείας σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύει πως είναι σημαντικό και για την τοπική και για την εθνική Οικονομία, να διατηρηθεί η δραστηριότητα της εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος και παραγωγής νικελίου, όχι όμως μέσω της σημερινής νομικής οντότητας της ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον, ανέφερε πως υπάρχουν εργαλεία και μέθοδοι για την διάσωση της δραστηριότητας και την εξυγίανση της επιχείρησης, μέσα από κάποια πτωχευτική διαδικασία. Κάτι που θα συμβεί με νομικά ασφαλή τρόπο, με τον ηπιότερο για τους εργαζομένους, την τοπική κοινωνία και την οικονομία και με τον πιο γρήγορο, ο οποίος θα είναι συμβατός με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής. Η εφαρμογή του σχεδίου του 2014 ή παραλλαγής αυτού, ανάλογα με το τι γίνεται δεκτό τώρα που η κατάσταση είναι χειρότερη από το ‘14 και η ανάληψη δραστηριότητας της εταιρείας από τον ιδιωτικό τομέα, είναι κάτι που το πίστευε από το 2007 και δεν έχει αλλάξει γνώμη μέχρι σήμερα.

Ακόμη, το λόγο πήραν όλοι οι Βουλευτές της Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, Θέμης Χειμάρας, Γιώργος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές της Εύβοιας και Βοιωτίας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι Λοκρών και εκπρόσωποι συνδικάτων και εργατικών κέντρων.

 

Όπως ανέφεραν όλοι στις ομιλίες τους, στόχος όλων είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως πρέπει να βρεθεί ουσιαστική και μόνιμη λύση για να εξακολουθούν οι εργαζόμενοι να έχουν ασφαλή και αξιοπρεπή απασχόληση. Και αυτό κατά την άποψη του εξασφαλίζεται μόνο μέσα από την εμπλοκή ιδιώτη στη λειτουργία της επιχείρησης.

Ο κ. Χειμάρας, επιλεόν, πιστεύει πως η ΛΑΡΚΟ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα, νόμιμα, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων. Στο προτεινόμενο, από την Κυβέρνηση, σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία και αποκρατικοποίηση της εταιρείας, αγωνίζονται για τη συνέχιση της λειτουργίας της και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Τόνισε πως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, μακριά από κρατικισμούς και παλιές τακτικές, που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ και, κυρίως, πολλές ανθρώπινες ζωές.

 

 

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανός βρίσκεται, για μια ακόμη φορά, δίπλα στη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους της. Σε μια πολύ οριακή συγκυρία, ζητά και στηρίζει μία λύση, είτε εύκολη είτε δύσκολη, που να διασφαλίζει τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας και τις θέσεις εργασίας, αλλά και μια νέα κατάσταση στην οποία να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή, η υγεία και το περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μαζί με σωματεία και φορείς της Στερεάς Ελλάδας, συνδικαλιστικές οργανώσεις από το Μέταλλο και άλλους κλάδους έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο ενάντια στην εκποίηση της εταιρείας, στην επίθεση στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024