Στην Αγία Παρασκευή Λοκρίδος χτες ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας

Στην Αγία Παρασκευή Λοκρίδος βρέθηκε χτες (20/1) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ. Συμεών, όπου προηξήρχε των πανηγυρικών Ακολουθιών στον εορτάζοντα ιερό ναό του Αγίου Ευθυμίου, τον μοναδικό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ευθύμιο σε ολόκληρη την Μητροπολιτική Περιφέρεια. Τον Ποιμενάρχη πλαισίωσαν στη Θεία Λειτουργία ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης και Ιεροκήρυκας Λοκρίδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π.  Δημήτριος Ζελιαναίος, […]

21 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Στην Αγία Παρασκευή Λοκρίδος βρέθηκε χτες (20/1) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ. Συμεών, όπου προηξήρχε των πανηγυρικών Ακολουθιών στον εορτάζοντα ιερό ναό του Αγίου Ευθυμίου, τον μοναδικό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ευθύμιο σε ολόκληρη την Μητροπολιτική Περιφέρεια.

Τον Ποιμενάρχη πλαισίωσαν στη Θεία Λειτουργία ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης και Ιεροκήρυκας Λοκρίδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π.  Δημήτριος Ζελιαναίος, πολλοί ιερείς της περιοχής, ο Προϊστάμενος –Εφημέριος του ναού, π. Σπυρίδων Καραούζας και ο Ιεροδιάκονος, π. Νικόλαος Πολυζώης, ενώ τους ιερούς ύμνους απέδωσε Βυζαντινός χορός από την Αθήνα, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου, κ. Γεωργίου Γιαννακοπούλου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο αγιασμένο πρόσωπο του Μεγάλου Ευθυμίου και με απλά λόγια μίλησε για την τιμή της Εκκλησίας προς τον μεγάλο αυτό ασκητή, ο οποίος μας διδάσκει και μας προτρέπει σε διάθεση ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και τους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Η συνείδηση της Εκκλησίας αιώνες τώρα, αδιαλείπτως τιμά, τη μνήμη του Οσίου Ευθυμίου. Ο μεγάλος αυτός Ασκητής της Ερήμου, υπήρξε κήρυκας και φορέας μιας αρετής και ενός ήθους, που δυστυχώς είναι σπάνιο στις μέρες μας. Της αρετής της ευγνωμοσύνης.

Η ενάρετη ζωή επιτυγχάνεται από την ευγνωμοσύνη της καρδιάς. Οι άνθρωποι που δεν έχουν μέσα τους διάθεση ευχαριστίας, δεν μπορούν τίποτα να χαρούν στη ζωή τους. O Όσιος Ευθύμιος αιώνες τώρα, μας διδάσκει ότι,  η πραγματική ευθυμία,  η πραγματική χαρά και ευτυχία έρχεται μόνο όταν μετατρέψουμε την καρδιά μας, σε καρδιά ευγνωμοσύνης προς το Θεό

Η αποθέωση του εαυτού μας είναι η βασική αιτία της ελλείψεως ευγνώμονης  διαθέσεως  προς το Θεό και προς τους άλλους ανθρώπους. Όταν κοιτάξουμε κατάματα τον εαυτό μας, θα διαπιστώσουμε ότι, υπάρχει ανάγκη αλλαγής, ανάγκη να μετατρέψουμε την καρδιά μας σε καρδιά ευγνωμοσύνης,  ανάγκη για μετάνοια.

Οι ασκητές και οι μοναχοί ενώ έφυγαν από τον κόσμο παραμένουν Τόσο κοντά στον κόσμο ενισχύοντας με το παράδειγμα της ζωής τους όλους εμάς που θάλασσα δερνόμαστε στη φουρτούνα αυτού του κόσμου. Οι μοναχοί επέλεξαν να  υπομείνουν θλίψεις και ταλαιπωρίες εκούσια,  αυτά για τα οποία εμείς ευχόμαστε να μην μας συμβούν ποτέ.

Η πραγματική ζωή βρίσκεται σε ένα ειλικρινές ευχαριστώ. Το αληθινό ευχαριστώ και η ευγνωμοσύνη, είναι δυνάμεις ανακαινιστικές και γέφυρες που μας εισάγουν στην Βασιλεία των Ουρανών.

Αυτό μας χάρισε ο Όσιος Ευθύμιος μέσα από την ασκητική ζωή του. Παρακαλούμε τον Όσιο Ευθύμιο από αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο της Μητροπόλεώς μας να χαρίζει ευθυμία στην καρδιά μας και να εμπνέει ευγνωμοσύνη στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, έστω και το τελευταίο δευτερόλεπτο της ύπαρξής μας».

Ο π. Σπυρίδων, με λόγια αγάπης και σεβασμού, καλωσόρισε τον Ποιμενάρχη στην Ενορία και του χάρισε μια εικόνα του Αγίου Ευθυμίου, συνοδευόμενη από εγκάρδιες ευχές για μια μακρά, υγιή και Θεάρεστο Αρχιερατεία.

Επίσης τον Ποιμενάρχη προσφώνησε και καλωσόρισε και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού – Μορφωτικού Συλλόγου, κ. Παρασκευή Κακόγιαννου – Καρανάσιου, η οποία πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο μία όμορφη ανθοδέσμη.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή συνοδευόμενη από μέλη Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής Μονάδος Καυσίμων Μοδίου Σμηναγός Δημήτριος Πάσσας και ο Υποδιοικητής Υποσμηναγός Νικόλαος Καφαρατζής, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού –  Μορφωτικού Συλλόγου, κ. Παρασκευή Κακόγιαννου Καρανάσιου, ο Διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου Ψυχογιός,  κ. Αθανάσιος Ψυχογιός, ο οποίος  έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητρόπολης Dr. Θεολογίας κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος και  πολλοί ευσεβείς πιστοί από την ενορία και την ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθως, εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου, παρετέθη εόρτια δεξίωση σε παρακείμενο κατάστημα του χωριού προς τον Σεβασμιώτατο, τους επισήμους και προς όλους τους εορταστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024