Στο πλευρό των κατοίκων το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη Μαυρομαντήλα (photos)

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, θα προκαλέσει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, για το ζήτημα που προέκυψε από τις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λαμιέων για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κλειστού τύπου στη Μαυρομαντήλα. Το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης, αφού οι συγκεντρωμένοι […]

29 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, θα προκαλέσει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, για το ζήτημα που προέκυψε από τις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λαμιέων για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κλειστού τύπου στη Μαυρομαντήλα.

Το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης, αφού οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι κατευθύνθηκαν στην αίθουσα της οδού Αινιάνων με πορεία από την πλ. Πάρκου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλευρό των κατοίκων στέκονται όλες οι παρατάξεις, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη συζήτηση για το θέμα στο Π.Σ. δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι κι οι ακραίες εκφράσεις ανάμεσα σε μέλη του Σώματος, όπως «σταλινοφασίστες» και «ναζιστές».

Παίρνοντας αρχικά το λόγο, οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής, κ.κ. Ρεντίφης και Ζήσιμος, εξέφρασαν τις ανησυχίες των κατοίκων αναφορικά με την ήδη υπάρχουσα επιβάρυνση στην περιοχή. «Έχουμε τον ΧΥΤΑ, δεν υπάρχει υποδομή ακόμη και στην ΠΕΟ Λαμίας – Βόλου, αφού δεν έχει πεζοδρόμιο και φωτισμό και φυσικά η Βιομηχανική Περιοχή, η οποία θα υποβαθμιστεί», ανέφεραν μεταξύ άλλων και ζήτησαν να μάθουν τις προθέσεις του περιφερειάρχη, κ. Σπανού.

« Έχει γίνει σειρά λαθεμένων κυβερνητικών επιλογών και στην περιοχή της Φθιώτιδας. Προτάθηκαν 4 χώροι στη Φθιώτιδα, αλλά έγιναν λάθος χειρισμοί στην ενημέρωση καθώς δεν ξεκίνησε αυτή από τον κόσμο, αλλά έμαθε τελευταίος αυτές τις επιλογές», ανέφερε αρχικά ο κ. Σπανός και συνέχισε λέγοντας: «Στη σύσκεψη, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας. Πέρα απ’ τις ενστάσεις μας, είπαμε ότι δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος με την κυβέρνηση, να έρθουμε πάνω απ’ το δήμο να πούμε τις απόψεις μας. Θα κινηθούμε πιο θεσμικά και θα ακούσουμε το δήμο και τους κατοίκους».

Κλείνοντας ο περιφερειάρχης τόνισε πως θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη. «Διαφωνούμε με τον σχεδιασμό της Μαυρομαντήλας και τον γενικό σχεδιασμό των μεγάλων συγκεντρωτικών χώρων, αλλά και με τη λογική ότι βρίσκω σε έναν ψηφιακό χάρτη χώρους και πάω τελευταία στιγμή και ενημερώνω τους κατοίκους. Ζητούμε επανεξέταση στον τρόπο που δίνεται άσυλο. Απαιτούμε τον σεβασμό από τους κυβερνητικούς. Να αρθεί ο σχεδιασμός για τη Μαυρομαντήλα. Δρομολογούμε και ζητούμε άμεσα συνάντηση με το νέο υπουργό, ώστε να αποτελέσουμε μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού, για να υπάρξει βιώσιμη διαχείριση και να μην διαταράσσει την καθημερινότητα των κατοίκων», ξεκαθάρισε.

«Δεν μπορεί η Περιφέρεια να επιβαρύνεται με τέτοιο τρόπο», ανέφερε εκ μέρους της «Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης» ο Χρήστος Δούρος κι απευθυνόμενος στον κόσμο τόνισε ότι αυτός εξέλεξε όσους επέλεξε να τον εκπροσωπούν. Συνέχισε μιλώντας για τις ΜΚΟ και τα χρήματα που λαμβάνουν και κατέληξε λέγοντας πως «θα πρέπει η Περιφέρεια κι όλοι οι δήμοι να πάρουν μια απόφαση, να δουν σημεία γιατί γίνεται κυβερνητικός σχεδιασμός χωρίς να ερωτηθούμε».

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον σχεδιασμό επέρριψε ο επικεφαλής της «Στερεά Υπεροχής», Δημήτρης Αναγνωστάκης, λέγοντας ότι η «σύρθηκε η Περιφέρεια να ακολουθήσει κυβερνητικές αποφάσεις ενός ανύπαρκτου σχεδιασμού. Δεν πρέπει να μείνουμε στο πλαίσιο που μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες στους δήμους, αλλά να έχουμε πρόταση που θα κοινοποιήσουμε στους κυβερνώντες». Συμφώνησε με τον Φάνη Σπανό στην προσέγγιση να ξεκινά η ενημέρωση από κάτω, πρώτα από τον κόσμο. «Είμαστε αλληλέγγυοι και στην Περιφερειακή Αρχή και στους κατοίκους», ανέφερε κλείνοντας, κρίνοντας παράλληλα το χώρο της Μαυρομαντήλας ως ακατάλληλο.

Η Κατερίνα Μπατζελή επανέλαβε τη θέση της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά» ενάντια «σε κάθε διαδικασία στοίβαξης μεταναστών σε κέντρα χωρίς συμφωνίες και διαδικασίες. Η Μαυρομαντήλα θα γίνει νέα Μόρια. Πρέπει να αποφύγουμε αυτή τη. Καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της πόλης η θέση αυτή», τόνισε σχετικά.

Ο Κώστας Μπασδέκης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας», στην τοποθέτησή του επισήμανε πως «το πρόβλημα θα συνεχιστεί όπως κι ροές, μιας κι οι πόλεμοι δεν σταματούν. Απ’ την αρχή δηλώσαμε ότι πρόκειται για ακατάλληλο χώρο. Όλες οι θέσεις προτάθηκαν με πρόχειρο τρόπο. Οι πόλεμοι είναι η ρίζα του προβλήματος και θα πρέπει η Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορά της».

«Δεν υπάρχουν πρόσφυγες, αλλά λαθρομετανάστες που έρχονται από τις χρηματοδοτήσεις του Σόρος», ξεκίνησε λέγοντας ο Χαράλαμπος Γιώτης, από την «Ελληνική Αυγή για τη Στερεά Ελλάδα», ενημερώνοντας το Σώμα ότι η Περιφέρεια δεν απάντησε σε επιστολή του για τη Μαυρομαντήλα. «Αυτή είναι η δημοκρατίας σας», είπε σχετικά κι απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους κατοίκους ανέφερε ότι «θα υλοποιήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης η Περιφέρεια κι ο Δήμος. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι θέσεις που προτείνουν είναι γύρω απ’ την ΒΙΠΕ, ώστε να έχουν φθηνά εργατικά χέρια. Να μην πάνε πουθενά στη Φθιώτιδα, όποιοι δημιουργούν πόλεμο να τους πάρουν στις χώρες τους. Κανένας δεν θα σας σώσει, να είστε στο δρόμο και να μην εφησυχάζετε».

Ο Αντώνης Βούλγαρης από την «Ελεύθερη Στερεά» δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη που έκλεισε τα σύνορα κι έτσι έχουμε να διαχειριστούμε μια ασφυκτική κατάσταση. Είναι ακατάλληλη η περιοχή και θα πρέπει να παρθεί πίσω η απόφαση. Το Συμβούλιο να πάρει θέση, καταδικάζοντας τις ρατσιστικές εκφράσεις που ακούστηκαν και σήμερα εδώ».

Στις άθλιες συνθήκες στις Θερμοπύλες αναφέρθηκε αρχικά η Νίκη Πολυζώη, της «Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά Ελλάδα» λέγοντας «να σταματήσει η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα, οι πόλεμοι» και κάλεσε τους κατοίκους να αναλογιστούν τι ψήφισαν. «Να ανοίξουμε τα σύνορα να πάνε εκεί που θέλουν κι εμείς να σταθούμε αλληλέγγυοι», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024