Αθανάσιος Κυρίτσης: «Η Λαμία … πρέπει να ανακτήσει τη θέση που της αξίζει και να αποτελέσει ουσιαστικό πνεύμονα ανάπτυξης της Στερεάς»

Συνέντευξη στην Ελισάβετ Πολύζου Σε μια περίοδο, που η αγορά της περιοχής είναι μουδιασμένη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, είναι αισιόδοξος, έχει ενθαρρυντικά μηνύματα και προτάσεις που δέχτηκε να τις μοιραστεί μαζί μας σε μια σύντομη συνέντευξη. Ο κος Αθανάσιος Κυρίτσης, μας μίλησε για τους στόχους του Επιμελητηρίου, το εν δυνάμει ρόλο του ΓΕΜΗ και […]

17 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Συνέντευξη στην Ελισάβετ Πολύζου

Σε μια περίοδο, που η αγορά της περιοχής είναι μουδιασμένη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, είναι αισιόδοξος, έχει ενθαρρυντικά μηνύματα και προτάσεις που δέχτηκε να τις μοιραστεί μαζί μας σε μια σύντομη συνέντευξη. Ο κος Αθανάσιος Κυρίτσης, μας μίλησε για τους στόχους του Επιμελητηρίου, το εν δυνάμει ρόλο του ΓΕΜΗ και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Παρακάμπτοντας τις εισαγωγικές ερωτήσεις γιατί οι συστάσεις είναι περιττές για ένα φορέα που μετράει πάνω από 70  χρόνια λειτουργίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, κος Αθανάσιος Κυρίτσης, είπε τη λέξη κλειδί «επιταχυντές»..

ΑΚ: ‘’Το στοίχημα της επόμενης μέρας πρέπει να κερδηθεί για όλους, βιοτέχνες- εμπόρους- επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους διότι η αγορά δεν μπορεί να επωμιστεί επιπλέον βάρη. Ειδικά οι επιχειρήσεις μέχρι σήμερα έχουν «πληρώσει ακριβά το μάρμαρο» με λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας. Η οικονομική ανακούφιση για το επιχειρείν και την κοινωνία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ως κοινωνία και οικονομία. Ο λιγότερος κομματισμός στο δημόσιο θα οδηγήσει σε ταχύτερους ρυθμούς λειτουργίας τη Δημόσια Διοίκηση βοηθώντας έτσι την επίτευξη του στόχου για υψηλότερη ανάπτυξη στη χώρα μας. Τα Επιμελητήρια μπορούν να είναι οι «επιταχυντές» των υπηρεσιών μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους’’.

ΣΝ: Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» σχέδια νομοθεσίας για ασφαλιστικό, φορολογικό κ.α. Τι θέση λαμβάνει το Επιμελητήριό σας;

ΑΚ: Η σταθεροποίηση και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος αρχικά, πρέπει να βασιστεί στην αύξηση της παραγωγικότητας, την μείωση των δημοσίων δαπανών και την περαιτέρω αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετά θετικά βήματα. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων & όλα τα Επιμελητήρια, έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, μίας μεταρρύθμισης που θα μπορέσει να το καταστήσει βιώσιμο, λειτουργικό, περισσότερο δίκαιο και ταυτόχρονα φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όσον αφορά το φορολογικό και τον ΦΠΑ, τα ελληνικά νοικοκυριά είναι από τα πιο επιβαρυμένα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό ΦΠΑ. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το κίνητρο για την αποφυγή ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό. Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ τα προηγούμενα χρόνια βάθυνε την τρύπα των εισπράξεων. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι, με λιγότερη φορολογία και αυξημένη ανταγωνιστικότητα ο καταναλωτής θα ενισχυθεί και μαζί του θα ενισχυθούν και οι επιχειρήσεις μας για να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα ικανά για να καλύψουν κάθε καταναλωτική ανάγκη.

ΣΝ: Υπάρχουν αλλαγές στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων ως προς στην ανάπτυξη, την πελατοκεντρικότητα και την καινοτομία;

ΑΚ: Όλα τα προηγούμενα χρόνια η τάση που είχε διαμορφωθεί ως προς την επιχειρηματική δραστηριοποίηση έδειχνε ότι τα σκήπτρα κρατούσαν επιχειρήσεις του κλάδου μαζικής εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ). Τέτοιου είδους δραστηριότητες θεωρούνται μη παραγωγικές, χωρίς εξωστρέφεια και με χαμηλή χρήση εργαλείων τεχνολογίας. Τούτο συνέβαινε διότι πολλοί άνθρωποι υπό την απειλή της ανεργίας αναγκάστηκαν για λόγους βιοπορισμού και επιβίωσης να ανοίξουν μαγαζιά στους παραπάνω τομείς και όχι γιατί διέβλεπαν μια επιχειρηματική ευκαιρία την οποία μπορούσαν να εκμεταλλευτούν. Με τον τρόπο αυτό αναπαραγόταν το παραδοσιακό μοντέλο επιχειρηματικότητας που κυριαρχεί από παλιά στη χώρα μας και δεν δημιουργούνταν οι συνθήκες μετάβασης στη νέα εποχή που έχει διαμορφωθεί. Το τελευταίο διάστημα αυτή η τάση δείχνει να αλλάζει. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης επιχειρηματικότητας για το 2019 που παρουσίασε πρόσφατα το ΙΟΒΕ, γίνεται αναφορά τόσο στην ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας, καταγράφοντας μια από τις υψηλότερες διαχρονικά επιδόσεις, όσο και στη βελτίωση των προσδοκιών για την οικονομία και το επιχειρείν.  Από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, διαφαίνεται πως η άμβλυνση των αβεβαιοτήτων, η αναπτυξιακή δυναμική της περυσινής χρονιάς, καθώς και η εμφάνιση κάποιων νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενίσχυσαν τη νέα επιχειρηματικότητα και την έναρξη της αυτοαπασχόλησης, παρά τη δυσμενή φορολογική μεταχείρισή της.  Σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφεται μεν βελτίωση της εικόνας, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά: αν και ενισχύεται η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας κατά 49% περίπου και περιορίζεται η επιχειρηματικότητα ανάγκης κατά 21%, τα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά παραμένουν «κοινά»: χαμηλή καινοτομία, χρήση παρωχημένων τεχνολογιών και η διείσδυση σε αγορές με ισχυρό ανταγωνισμό. Πυλώνας στρατηγικής των πρωτοπόρων επιχειρήσεων που επιδιώκουν την ανάπτυξη και την περαιτέρω μεγιστοποίηση της αξίας τους, αποτελεί η υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών. Η ελληνική πραγματικότητα και ο τρόπος όμως με τον οποίο είναι δομημένες ως επί το πλείστον οι ελληνικές επιχειρήσεις (μικρού μεγέθους και οικογενειακού χαρακτήρα) δυσχεραίνει την ενσωμάτωση της καινοτομίας στην κουλτούρα τους. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση από φορείς, είναι εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος λοιπόν όλων μας, θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κέντρου όπου θα συναντώνται η έρευνα, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η δια βίου εκπαίδευση εδώ στον τόπο μας, στη Φθιώτιδα, στη Λαμία.

ΣΝ: Με ποιο τρόπο το Επιμελητήριο Φθιώτιδας υποστηρίζει την προσπάθεια εξωστρέφειας των μελών του; Είστε υπέρ της επιθετικής πολιτικής προσέλκυσης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;

ΑΚ: Καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των δεικτών του Α.Ε.Π. διαδραματίζει η πορεία των εξαγωγών, που ακόμη και μέσα στην κρίση διατηρούσε μια εξαιρετική δυναμική. Ωστόσο, για την επίτευξη των στόχων εξωστρέφειας της χώρας, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.  Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, χρειάζεται να παράγουμε ανταγωνιστικότερα προϊόντα & υπηρεσίες, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.  Χρειαζόμαστε περισσότερες εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Μέλημά μας είναι, να καταβάλουμε προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και να έχει επίκεντρο την Περιφέρεια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή. Είναι ανάγκη να σχεδιαστούν πολιτικές για την υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Επιμελητήρια προχωράμε μαζί στο σχεδιασμό για την υποστήριξη της διεθνοποίησης των επιχειρήσεών μας. Ως Επιμελητήριο Φθιώτιδας υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις μας ως προς τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό καθώς συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε εκθέσεις τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Επενδύουμε στις εξαγωγές και στην προβολή των τοπικών προϊόντων, μέσα από την εκθεσιακή μας πολιτική για το 2020 με το ποσό των 130.000 €. Ήδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουμε προγραμματίσει τη συμμετοχή μας στην 7η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO με ενιαίο περίπτερο 18 τ.μ., η οποία θα πραγματοποιηθεί από 7 έως και 9 Μαρτίου 2020, στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, στα Σπάτα. Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην εξειδίκευση των μελών μας καταρτίζοντας στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης τόσο για τις εξαγωγικές διαδικασίες, όσο και για ζητήματα οικονομικού & επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Επίσης, συμμετέχουμε ενεργά στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας με κύριο στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την ανάδειξη της ταυτότητας των περιοχών, την προβολή στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό & τη δημιουργία συνεργασιών και τόπων τουριστικού προορισμού.

ΣΝ: Από τη δική σας εμπειρία, ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Φθιώτιδας θα αναδείξουν άμεσα επενδυτικές ευκαιρίες;

ΑΚ: Η Λαμία ως διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πρέπει να ανακτήσει τη θέση που της αξίζει και να αποτελέσει ουσιαστικό πνεύμονα ανάπτυξης της Στερεάς. Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη αναβάθμισης των οδικών αξόνων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας και Φθιώτιδας – Φωκίδας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδο-περιφερειακών ροών. Η καλύτερη σύνδεση των γειτονικών αστικών κέντρων θα οδηγήσει στην τόνωση του παραγωγικού ενδιαφέροντος. Εμείς ως Επιμελητήριο Φθιώτιδας είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της τοπικής μας οικονομίας. Με ουσιαστικές και ρεαλιστικές συνέργειες με όλους τους φορείς του τόπου μας. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε συστηματικά για την ενδυνάμωση του οικονομικού ρόλου της περιοχής μας, «καταπιανόμαστε» με τα τοπικά προβλήματα του νομού προωθώντας και μεταφέροντας τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς όλων στην Κεντρική Διοίκηση. Ένα σημαντικό ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, που απαιτεί τη συνεργασία και τη συνεννόηση όλων, είναι και αυτό της εξυγίανσης και επαναλειτουργίας της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Βούληση όλων είναι η επαναλειτουργία της ΠΕΛ με νέο πρόσωπο με την αρωγή Περιφέρειας – Δήμου – Επιμελητηρίου και την τεχνογνωσία της HELEXPO.  Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την ευρύτερη περιοχή, η δημιουργία ενός σύγχρονου και ζωντανού οργανισμού, που θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική στον τόπο. Άλλο ένα μεγάλο και χιλιοειπωμένο ζήτημα είναι και αυτό των Ιαματικών μας πηγών που εδώ και δεκαετίες αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και επιθυμία όλων μας η αξιοποίηση τους, αλλά δυστυχώς ακόμα μένουμε στα λόγια…

Το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να υποβοηθήσει τις διαδικασίες ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες παραχώρησης σε ιδιώτες – επενδυτές. Επίσης, η ανάπτυξη δραστηριότητας για την εκμετάλλευση των Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα της γεωθερμίας σε συνδυαστικές εφαρμογές, αποτελεί σημαντικό εργαλείο «γέννησης» επιχειρηματικών ευκαιριών για την περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω, έχουμε εδώ και καιρό τονίσει την ανάγκη κατάρτισης του επενδυτικού μας προφίλ, ως Φθιώτιδα. Το σχέδιο ολοκληρωμένης μορφής που επεξεργαζόμαστε θα επικεντρώνεται  στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αναδεικνύοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον ώστε να προσελκύσουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, δηλ. έναν «οδικό» χάρτη επενδύσεων του Νομού μας.

ΣΝ: Ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι ουσιαστικός στην διαμόρφωση της οικονομίας, ή θα πρέπει να επανεξετασθεί αυτό;

ΑΚ: Κύρια πεποίθησή μας, όπως προανέφερα, είναι ότι χρειάζεται να σχεδιαστούν πολιτικές για την υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην προσπάθεια αυτή είναι καίριος και ουσιαστικός. Τα Επιμελητήρια έχουν κληθεί να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εκσυγχρονίζοντας, εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας ποιοτικά τις υπηρεσίες τους. Με ουσιαστικές και ρεαλιστικές συνέργειες με όλους τους φορείς του τόπου μας. Είναι υποχρέωσή μας, να μην καταστούμε αδρανείς θεσμοί όπως θα βόλευε ίσως πολλούς, αλλά αποτελεί ουσιαστική ανάγκη να αντιμετωπιζόμαστε ως ίσοι εταίροι και συνομιλητές στο εθνικό σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Οφείλουμε ως επιμελητηριακή κοινότητα να υποβοηθήσουμε και να συμβάλλουμε στον εθνικό στόχο, ως ουσιαστικό εργαλείο παραγωγής προτάσεων και ιδεών ώστε να καταστούμε συμμέτοχοι επί «ίσοις όροις» στη διαμόρφωση πολιτικής. Η Κεντρική Ένωση και όλα τα Επιμελητήρια έχουμε στα χέρια μας, ένα δυναμικό εργαλείο, το ΓΕΜΗ. Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο που λειτουργεί σήμερα στα κατά τόπους Επιμελητήρια, αν δεν διασυνδεθεί με την εφορία, δεν θα μπορεί να εξάγει χρήσιμα και ουσιαστικά συμπεράσματα. Το συγκεκριμένο εργαλείο με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, θα μπορεί να καταστεί παρατηρητήριο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης κάθε περιοχής, όπου θα μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση, την ανεργία, τις τάσεις κάθε Νομού με συγκεκριμένα οικονομικά, ουσιαστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μόνο έτσι θα μπορούμε να διαγνώσουμε τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας, να αξιοποιήσουμε πλήρως τις πληροφορίες και να υποστηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά τις επενδυτικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι με ισχυρά επιμελητήρια δυναμώνουμε τη φωνή του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και αποτελούμε βασικό μηχανισμό στήριξης των τοπικών οικονομιών.

ΣΝ: Τέλος θα θέλαμε μια ευχή για το νέο έτος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μέλη του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας

ΑΚ: Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας επιθυμώ να επισημάνω ότι οι δύσκολοι καιροί που περνάμε, μας υποχρεώνουν να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για ένα σκοπό: την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τόπο μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε και αγαπάμε, στη Φθιώτιδα.   Εύχομαι ολόψυχα, χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλο τον κόσμο, καλή και παραγωγική χρονιά και ας είναι το 2020 μια χρονιά, με καλύτερες προοπτικές για την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024