Διορία για δήλωση Airbnb στο Μητρώο Ακινήτων

Mέχρι την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων διορία, για να καταθέσουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την οριστικοποίηση του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, εφόσον παρέχουν τα ακίνητά τους μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb. Αν οι έχοντες ακίνητα που τα παραχωρούν για βραχυχρόνια μίσθωση δεν καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι την […]

21 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Mέχρι την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων διορία, για να καταθέσουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την οριστικοποίηση του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, εφόσον παρέχουν τα ακίνητά τους μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb.

Αν οι έχοντες ακίνητα που τα παραχωρούν για βραχυχρόνια μίσθωση δεν καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία τότε θα αντιμετοπίσουν το γράμμα του νόμου που επιτάσσει σοβαρές οικονομικές κυρώσεις οι οποίες θα κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ.

Τούτου λεχθέντος, αν ο διαχειριστής του ακινήτου Airbnb δεν οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τότε, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά και ο Διαχειριστής έχει την ευθύνη των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί.

Ειδικότερα, αν ο Διαχειριστής Ακινήτου δεν καθορίσει το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό που μένει ως υπόλοιπο θα φορολογηθεί στο όνομά του.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο και η οριστικοποίηση του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής κρίνεται αναγκαία για όσους δραστηριοποιούνται στο Airbnb καθώς και σε άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η οριστικοποίηση του Μητρώου για όσους διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb «μπορεί να γίνει έως και την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος».

Η ΑΑΔΕ τονίζει ότι μέχρι την οριστικοποίηση ο Διαχειριστής Ακινήτου μπορεί να προβεί σε διορθώσεις των λανθασμένων καταχωρήσεων και να αλλάξει στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να τροποποιηθεί ο Α.Μ.Α. και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου.

Πώς γίνονται οι διορθώσεις στο Μητρώο

Στην περίπτωση διόρθωσης μιας δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής θα πρέπει να υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση και να διορθωθεί το όποιο λάθος της αρχικής πληκτρολογώντας στο αντίστοιχο πεδίο τη σωστή τιμή. Ειδικότερα, για περιπτώσεις διόρθωσης που αφορούν στη χρονική διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου και μόνον όταν η διόρθωση αφορά σε αλλαγή στο ημερολογιακό έτος, προβλέπονται οι εξής ενέργειες: Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, στην οποία ο κάτοχος του ακινήτου θα αφήνει κενό το ο πεδίο «συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα» και θα πληκτρολογεί «0 στο πεδίο «ποσό βάσει πολιτικής ακύρωσης». Με αυτό τον τρόπο θα ακυρώνεται η λάθος υποβολή και υποβολή νέας αρχικής δήλωσης, με τις ορθές ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης των ενοικιαστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2024