Ειδήσεις από τη Βόρεια Εύβοια

Του Δημήτρη Μήτρου Μετά τη γενική κατακραυγή για το κλείσιμο του καταστήματος της Eurobank και στον ξεσηκωμό των εμπόρων της πόλης, η διοίκηση της τράπεζας έστειλε επιστολή στον κ. Αθανάσιο Κομποθανάση, Πρόεδρο του Εμπορικού και και Επαγγελματικού Συλλόγου, για την απόφαση της. Σ’ αυτήν αναφέρεται ακροθιγώς, ότι στις εργασίες που απαιτούν την φυσική παρουσία, τις […]

11 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Του Δημήτρη Μήτρου

  • Μετά τη γενική κατακραυγή για το κλείσιμο του καταστήματος της Eurobank και στον ξεσηκωμό των εμπόρων της πόλης, η διοίκηση της τράπεζας έστειλε επιστολή στον κ. Αθανάσιο Κομποθανάση, Πρόεδρο του Εμπορικού και και Επαγγελματικού Συλλόγου, για την απόφαση της. Σ’ αυτήν αναφέρεται ακροθιγώς, ότι στις εργασίες που απαιτούν την φυσική παρουσία, τις αναλαμβάνει στα 100 χλμ. μακρυά το κατάστημα της Νέας Αρτάκης. Με ότι συνέπειες σε έξοδα, ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου, συμπληρώνουμε εμείς. Αντίθετα γίνεται ιδιαίτερος λόγος για ένα σημαντικό πλήθος βασικών εργασιών, μέσω των ΕΛΤΑ Ιστιαίας, Λουτρών Αιδηψού, Λίμνης Μαντουδίου και του ΑΤΜ της πρώτης. Βεβαίως εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ΕΛΤΑ βρίσκονται στον “αέρα”, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το αύριο, ενώ το σχέδιο διάσωσης τους χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα για το ΑΤΜ ποιός έχει εμπιστοσύνη σε ένα μηχάνημα, αφού η απαραίτητη υποστήριξη βρίσκεται στα 100 χλμ.; Ακόμη στην επιστολή γίνεται αναφορά στις mobile και banking υπηρεσίες της. Αλλά, δυστυχώς, όπως και από τις άλλες συστημικές τράπεζες, που έκλεισαν καταστήματα στην περιοχή, καμία απάντηση, στη θέση πως ο Δήμος είναι τουριστικότατος με 10 θέρετρα και μια “ναυαρχίδα” για όλες τις εποχές, τη Λουτρόπολη.

  • Το έμφραγμα από τα σκουπίδια στη Στερεά, οδηγεί την υπηρεσιακή δομή του ΦΟΔΣΑ στην πίεση μικρότερων Δήμων, να δεχτούν τα απορρίμματα κάποιων πόλεων, όπως η Λαμία και η Χαλκίδα, όπου η κατάσταση στους ΧΥΤΑ έχει φθάσει στο “αμήν” και η εναπόθεση των απορριμμάτων τους, πρέπει να βρει το συντομότερο λύση. Οι προτάσεις; Η Λαμία στο Δομοκό και η Χαλκίδα στην Ιστιαία. Βεβαίως σθεναρή είναι η αντίδραση του Δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού, κυρίου Γιάννη Κοτζιά, στο να γίνει η περιοχή “η βασίλισσα των σκουπιδιών”στη Στερεά. Σε έναν ΧΥΤΑ, που θα πρέπει να θεωρείται από τους πλέον υγιείς, με χρόνο ζωής τα 14 χρόνια, στους τόνους απορριμμάτων που δέχεται σήμερα. Μια αλλαγή πλεύσης φυσικά θα του μικρύνει τη ζωή. Πόσο; Κατά 12 χρόνια. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε βέβαια την αρνητική διάθεση – προς τιμήν της – της Δημάρχου Χαλκίδας κυρίας Έλενας Βάκα, για πολλούς και διάφορους λόγους, στη μεταφορά απορριμμάτων στη Βόρεια Εύβοια.

  • Μια επίσκεψη στο Μουσείο της Τρίπολης, σε ένα κτήριο – κόσμημα της σχολής Τσίλερ, μας έβαλε “τα γυαλιά”. Ένα αντίστοιχο κτήριο της ίδιας Σχολής το “Υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων”, στη Λουτρόπολη Αιδηψού, έχει αφεθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα την πτώση της στέγης σε ένα οικοδομικό τμήμα, από μια μικρή πυρκαγιά, αλλά και άλλες ζημιές. Φυσικά ο φθοροποιός και αδηφάγος χρόνος εκμεταλλευόμενος διαχρονικά την αδράνεια των Δημοτικών Αρχών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας επέφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κτήριο. Ένα αρχιτεκτόνημα, από την υπέροχη πέτρα της Αιδηψού, σαν και αυτά που η σχολή Τσίλερ παρέδωσε σε διάφορα σημεία της χώρας μας με απλοχεριά και για το οποίο κατά καιρούς έγιναν κινήσεις ως Μουσείο αναθημάτων και αρχαιολογικών ευρημάτων της Αιδηψού ή για ένα υπερσύγχρονο Χαμάμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024