Η Ευτυχία σου είσαι Εσύ

Την ευτυχία ο καθένας μας μπορεί να την ορίσει όπως ακριβώς τον εκφράζει. Είναι δικαίωμα μας να επιλέγουμε ό,τι θα μας κάνει ευτυχισμένους, με την αξία και τον δικό μας κόπο, χωρίς να βασιζόμαστε στους άλλους. Ξέρω θέλει κότσια αρκετές φορές ώστε να μην επηρεαστούμε από τα διάφορα που συμβαίνουν γύρω και μέσα μας κυρίως […]

25 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Την ευτυχία ο καθένας μας μπορεί να την ορίσει όπως ακριβώς τον εκφράζει. Είναι δικαίωμα μας να επιλέγουμε ό,τι θα μας κάνει ευτυχισμένους, με την αξία και τον δικό μας κόπο, χωρίς να βασιζόμαστε στους άλλους. Ξέρω θέλει κότσια αρκετές φορές ώστε να μην επηρεαστούμε από τα διάφορα που συμβαίνουν γύρω και μέσα μας κυρίως όταν δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο για να χαρούμε, όταν όλα γύρω μας νιώθουμε ότι καταρρέουν, ότι όλα πάνε στραβά και φαίνονται μαύρα, πρέπει τότε να βρούμε την δύναμη και να δούμε την άλλη πλευρά, την λίγο πιο θετική. Το αύριο είναι πολύ κοντά, μια νέα μέρα ξημερώνει και νέες ευκαιρίες έρχονται με σκοπό να μπορέσουμε να βρούμε πράγματα που μας κάνουν να γελάμε έχοντας στο πλευρό μας τους δικούς μας ανθρώπους.

Εφόσον όμως η ευτυχία είναι επιλογή, έχουμε την δυνατότητα να την κάνουμε να προκύψει σαν αποτέλεσμα δικών μας καταστάσεων και γεγονότων, χωρίς να τα έχουμε ή να τα θέλουμε όλα για να είμαστε πλήρεις και ευτυχισμένοι. Αρκούμαστε με τα λίγα και καλά αφού εμείς κυνηγάμε την ευτυχία, εμείς την φτιάχνουμε. Ξέρω πως δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Είναι στιγμές. Αυτές κρατάμε όμως για να μπορούμε να συνεχίζουμε. Αρκετά από αυτά που βλέπουμε στα social media έχουν ένα τρόπο να νομίζουμε πως η ευτυχία είναι παντοτινή, πως όλα βρίσκονται σε ένα ροζ συννεφάκι. Η αλήθεια είναι πως απλά βλέπουμε την μια πλευρά της ζωής και προφανώς την πιο χαρούμενη και ουτοπική κάποιες φορές, αφού είναι αρκετά σπάνιο κάποιος να ποστάρει τις δυστυχίες που του συμβαίνουν. Σίγουρα, για κάποιους λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία και με θετικά κάποιες φορές αποτελέσματα.

Επομένως λοιπόν, αφού η ευτυχία είναι στιγμές, ας μαζέψουμε όσο περισσότερες στιγμές μπορούμε από τα πιο απλά καθημερινά πράγματα και ας πορευόμαστε με αυτές, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τις επιλέγουμε σε κάθε δυσκολία, για να μας θυμίζουν πως η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας και μπορούμε να την διαλέγουμε. Να δίνουμε χαρά στον εαυτό μας μόνοι μας χωρίς να περιμένουμε τους άλλους να το κάνουν.

Με μια ευρύτερα φιλοσοφική θεώρηση, ευτυχία, σύμφωνα πάντα με το Λεξικό του Lalande, είναι «η κατάσταση της πλήρους ικανοποιήσεως που γεμίζει όλη τη συνείδηση». Προτείνεται παράλληλα ο αναλυτικότερος και διεισδυτικότερος ορισμός που δίνει ο Καντ στο έργο του Κριτική του Καθαρού Λόγου, σύμφωνα με τον οποίο η ευτυχία ταυτίζεται με την «ικανοποίηση όλων των κλίσεων μας τόσο σε έκταση, δηλαδή σε πολλαπλότητα, όσο και σε ένταση, δηλαδή σε διάρκεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ