,

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών για την Εορτή του Αγίου Μάρτυρος Θεοκλήτου, επισκέφθηκε Καλαμπάκα και Φλώρινα

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος στην Καλαμπάκα μετέβη την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών προκειμένου να συμμετάσχει στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό προς τιμήν του Αγίου μάρτυρος Θεοκλήτου και να ευχηθεί στον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, τα έτη πολλά, επ’ ευκαιρία των ονομαστηρίων του. […]

27 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος στην Καλαμπάκα μετέβη την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών προκειμένου να συμμετάσχει στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό προς τιμήν του Αγίου μάρτυρος Θεοκλήτου και να ευχηθεί στον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, τα έτη πολλά, επ’ ευκαιρία των ονομαστηρίων του.

Στον Μέγα πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και εκήρυξε εμπνευσμένα τον Θείο Λόγο, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Τρίκκης και Σταγών κ Χρυσοστόμου, και του εορτάζοντος οικείου Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου.

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους και τα εορτάσιμα κόλλυβα προς τιμήν του Αγίου και ευχήθηκε αδελφικά από καρδίας στον εορτάζοντα Μητροπολίτη να έχει έτη πολλά, υγιή, για να συνεχίζει την θεάρεστο και πολύκαρπη Αρχιερατεία του στην Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο Σεβασμιώτατος μετέβη από την Καλαμπάκα στην πόλη της Φλώρινας, προκειμένου σήμερα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου το πρωί, να συμμετάσχει στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγίου Μάρτυρος Θεοκλήτου, αλλά και προς τιμήν του εορτάζοντος οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Γέροντος κ. Θεοκλήτου, το οποίο τελέσθηκε με λαμπρότητα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης.

Στο πολυαρχιερατικό Δυλλείτουργο προηξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Καστορίας κ. Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Ιόππης κ. Δαμασκηνός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Γρεβενών κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

 

Τον θείο Λόγιο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο οποίος αναφερόμενος στον Άγιο Θεόκλητο και τον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Συναχθήκαμε σήμερα στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, για να εορτάσουμε τη μνήμη ενός μάρτυρα της Εκκλησίας μας. Για να εορτάσουμε όχι ένα απλό ιστορικό γεγονός που σφράγισε το συναξάρι της Εκκλησίας, αλλά ήρθαμε για να επανανοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας μέσα από τον Άγιο.

Να απαντήσουμε στο ερώτημα: Τι μπορούμε εμείς οι άνθρωποι του 2020 να λάβουμε ως μήνυμα από την εορτή του Αγίου; Πώς μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας μέσα στην ιστορία του τώρα υπό το Φως του Αγίου;

Πρέπει να προσέξουμε μια συζήτηση, που γίνεται στην δημόσια σφαίρα και η οποία είναι πάντα επίκαιρη. Ακούμε από διάφορους σοφούς και συγχρόνους στοχαστές να συζητούν για το πώς να αλλάξουν τον κόσμο και τονίζουν ότι, ο δημόσιος διάλογος, η δημόσια γενικά ζωή, θα πρέπει να είναι άχρωμη θρησκευτικά, καθώς η θρησκευτικότητα ενός ανθρώπου θα πρέπει να είναι μια αυστηρά ιδιωτική υπόθεση, στα στενά όρια της ατομικότητας. Βλέπουμε όμως ότι, κατεξοχήν χαρακτηριστικό ενός μάρτυρα είναι ότι το μαρτύριό του δεν είναι μια ατομική έκφραση ζωής στο πλαίσιο το αυστηρά ιδιωτικό, ένα τρόπον τινά προσωπικό δεδομένο, αλλά όπως του Αγίου Θεοκλήτου, μέσα στην κοινωνία των σχέσεων, στο πλαίσιο μιας εξωστρέφειας και μιας αναφορικότητας σε σχέση όχι μόνο με τον Θεό αλλά και με τον άλλο άνθρωπο. Και συγχρόνως ζούμε ένα παράδοξο: από τη μια προβάλλεται έντονα, στο πλαίσιο μάλιστα μιας θεοποιημένης δικαιωματοκεντρικότητας ότι, ο καθένας μπορεί να ζει όπως θέλει και να το φωνάζει μάλιστα , οι ίδιες φωνές συγχρόνως να προσπαθούν να επιβάλλουν λένε τη σχέση μας με το Θεό να την περιορίσουμε στον εσωτερικό μας μόνο κόσμο και ότι δεν πρέπει να εκφραζόμαστε περαιτέρω θρησκευτικά.

Αλήθεια, σε τι θα μπορούσε μια σύγχρονη κοινωνία να ενοχλήσει η μαρτυρία της Εκκλησίας; Η μαρτυρία ενός αληθινού χριστιανού; Διότι όταν ένας χριστιανός εκφράζει δημόσια την πίστη του, εκφράζει την συγχωρητικότητα, την καλοσύνη, την φιλανθρωπία, την καταλλαγή. Γιατί αυτές οι αρετές, που είναι η μαρτυρία των χριστιανών μέσα στον κόσμο πρέπει να μένουν κρυφές, αφού ο χριστιανός είναι ο κατεξοχήν άνθρωπος του διαλόγου και της καλής διάθεσης;

Βλέπουμε λοιπόν πως όταν επικρατούν ιδεοληψίες, η κοινωνία, έστω και αν επαγγέλλεται πρόοδο και εκσυγχρονισμό, οδηγείται σε οπισθοδρόμηση και στο βάθος της μπορεί να κρύβει άπειρο συντηρητισμό, να κρύβει φοβίες, ενώ προβάλλεται με ένα περιτύλιγμα μιας δήθεν ριζοσπαστικότητας.

Ο Χριστός δεν ζητά να είμαστε καθηλωμένοι σε ένα κλουβί με σταυρωμένα χέρια. Θέλει την αγάπη μας γι’ Αυτόν να την εκφράζουμε παντού. Με κάθε τρόπο καλούμαστε να γίνουμε μάρτυρες και ομολογητές. Η αληθινή ομολογία είναι η εν Χριστώ ομολογία. Η μαρτυρία είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος, δωρεά που δίνεται στους ταπεινούς. Ξέρει ο χριστιανός ότι, κάθε καλό που προσφέρει, είναι γιατί του το έδωσε ο Χριστός. Μονάχα με τον Χριστό και εν Χριστώ, μπορεί κάποιος να είναι μιμητής των Αγίων της Εκκλησίας.

Πως ο άνθρωπος σήμερα θα μαρτυρήσει τον Χριστό; Με τους διωγμούς; Συμβαίνει και αυτό, αλλά καλούμαστε κατεξοχήν να ομολογήσουμε και να δώσουμε την μαρτυρία Ιησού Χριστού με άλλο μαρτύριο. Να μαρτυρήσουμε την αγάπη του Χριστού στον διπλανό μας. Η ομολογία και μαρτυρία δίνεται με την αγάπη στον κάθε ελάχιστο αδελφό.

Έναν τέτοιο χριστιανό, σύγχρονο ομολογητή και μάρτυρα του Χριστού και πνευματικό πατέρα εορτάζει η περιοχή σας σήμερα. Είναι ο Ποιμενάρχης σας, ο πολιός γέροντας κ. Θεόκλητος που εορτάζει και ήρθαμε όλοι, πρεσβύτεροι μετά νεωτέρων, να του ευχηθούμε, ο οποίος μαρτυρεί την αγάπη του προς τον Χριστό, με την αγάπη του προς εσάς. Μέσα από την ανεξικακία, την γλυκύτητα του, την συγχωρητικότητα του, το πράο και γαλήνιο ύφος, την ανοιχτή του αγκαλιά προς όλους, την επιείκεια του και την καρτερία του δίνει την μαρτυρία του Χριστού σε σας και στην Εκκλησία ολάκερη. Να παρακαλέσουμε τον Χριστό μας να τον έχει υγιή και μακροημερεύοντα και να του φιλήσουμε ευλαβικά το χέρι».

Προ της απολύσεως του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου, ο σεβάσμιος εορτάζων Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, με εμφανή τη συγκίνηση, ευχαρίστησε τον Πανάγιο Θεό που τον αξίωσε να εορτάσει και φέτος και απηύθυνε θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες σε όλο τον κόσμο, τους άρχοντες του τόπου και τους Ιερείς, για την τιμητική προσέλευσή τους στην Εορτή αλλά ιδιαιτέρως ευχαρίστησε στους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, οι οποίοι μετείχαν στον εορτασμό με αγάπη και τιμή δια να του ευχηθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024