Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη τους στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την επιτυχή προσπάθεια που έκαναν για να εμπιστευτεί όλο και περισσότερος κόσμος τη Νέα Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη τους στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την επιτυχή προσπάθεια που έκαναν για να εμπιστευτεί όλο και περισσότερος κόσμος τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε: Έχουμε χρέος όχι μόνο να τους κρατήσουμε δίπλα μας αλλά και να τους πολλαπλασιάσουμε. Και έχουμε χρέος να κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών που σκέφτηκαν σοβαρά να μας ψηφίσουν, αλλά για διάφορους λόγους, τελικά, δεν το έκαναν.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της κυβέρνησης από την εκλογή της τον Ιούλιο και συγκεκριμένα: την ψήφιση 50 σημαντικών νομοσχεδίων, ένα νέο λειτουργικό Σύνταγμα και εκλογικό σύστημα, τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον συντονισμό των διάσπαρτων ελεγκτικών μηχανισμών, “το δικαίωμα της υπουργικής υπογραφής” καθώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φόρων. Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει τις επερχόμενες στρατηγικές επενδύσεις, πολλά έργα σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, 180 επιχειρηματικά σχέδια, ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο για τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί πόροι.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχουν επιφέρει οι ανωτέρω δράσεις στην διεθνή οικονομική κοινότητα και την επίτευξη δανεισμού με αρνητικό επιτόκιο.

Η διεθνής αξιοπιστία της οικονομίας μας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Για να ασκήσουμε, κατά συνέπεια, πιο δίκαιη, πιο γενναιόδωρη, πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Αποτελεί, όμως, και το θεμέλιο για την ανάπτυξη, για όλα τα επόμενα χρόνια. Όταν το κράτος δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο, δανείζονται και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες με χαμηλό επιτόκιο.

Οι τομές μας, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομία: Λειτούργησε, επιτέλους, ο αριθμός «112». Η Πολιτική Προστασία αντιμετώπισε με επιτυχία φωτιές και πλημμύρες στη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Και θα γίνει ακόμα καλύτερη μετά το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε. Το Μάτι καθαρίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Και δουλεύοντας στενά μαζί με όλους τους φορείς και την Περιφέρεια ολοκληρώνουμε την απορρύπανση των κτιρίων από τον αμίαντο, την οριστική υλοτόμηση των καμένων δέντρων. Και παρά τα προβλήματα -είναι μια πολύ σύνθετη άσκηση αυτή- μέχρι το καλοκαίρι η περιοχή θα έχει νέο χωροταξικό σχέδιο. Το ψηφιακό κράτος, τέλος, κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα: Η διασύνδεση των υπηρεσιών φρόντισε, ώστε πλέον ο πολίτης να μην καταθέτει μόνος του κανένα ληξιαρχικό έγγραφο στην Εφορία.

Χθες, ο κ. Τσίπρας οργάνωσε στο Φάληρο μία φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση, χωρίς όμως προϊόν να προσφέρει. Καμία σοβαρή κριτική, καμία συγκεκριμένη θέση, καμία θετική πρόταση. Ύστερα από επτά μήνες στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μην διδάχθηκε ούτε από το μαύρο των πολιτών, ούτε όμως από το πολύχρωμο των καιρών. Κοιτά πίσω, είναι πολύ πίσω. Στόχος του, πλέον, είναι μόνο να επικρατήσει η δική του γραμμή στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να κάνει έναν απολογισμό και μια σύγκριση των δύο επταμήνων, επτάμηνο Ιανουάριος 2015 με Ιούλιο 2015, με το επτάμηνο Ιούλιος 2019 – Φεβρουάριος 2020, ανέφερε ότι το πρώτο επτάμηνο – Ιανουάριος έως Ιουλιο 2015 – τα capital controls επιβάλλονταν ενώ σήμερα έχουν καταργηθεί. Ψηφίστηκε ο «νόμος Παρασκευόπουλου» που έδινε την δυνατότητα να απελευθερώνονται χιλιάδες επικίνδυνοι εγκληματίες. Το 2015 η χώρα δανειζόταν στο 10ετές της ομόλογο με επιτόκιο 14,6% ενώ τώρα το επιτόκιο του 10ετούς έχει πέσει κάτω από το 1%. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για τις καταθέσεις που είχαν μειωθεί κατά 42 δισ. ευρώ αλλά πλέον έχουν επιστρέψει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Και τέλος, τότε, υπογραφόταν το 3ο Μνημόνιο. Σήμερα έχει κλείσει το Γραφείο του Δ.Ν.Τ. στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας μας είπε προ ημερών ότι θα επιδιώξει μία «δεύτερη φορά αριστερά», ώστε να ελέγξει όχι μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τους άλλους «αρμούς της εξουσίας». Ομολόγησε ανοιχτά, δηλαδή, ότι δεν θα διστάσει να καταργήσει την ίδια τη διάκριση των εξουσιών -το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Να υποτάξει τη Δικαιοσύνη, τα Μέσα Ενημέρωσης, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Κράτος. Επιμένει να κοιτά προς τα πίσω, ενώ η κοινωνία ζητά να προχωρήσουμε μπροστά. Τον συμπλήρωσε, μάλιστα, με το γνωστό του θράσος, ο κ. Πολάκης, που είπε ξεκάθαρα ότι σχεδιάζουν «αλλαγή συσχετισμών» στη Δικαιοσύνη. Πώς; Mε εξωθεσμικούς διορισμούς 4.000 δικαστών!Προσέξτε: 4.000 δικαστές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ολόκληρο το σώμα δικαστών και εισαγγελέων είναι 4.358. Πράγματι θα άλλαζαν οι συσχετισμοί αν προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα λόγια, όμως, δεν είναι για γέλια, είναι βαθιά ανατριχιαστικά, η πολιτική τους αντίληψη επικίνδυνη.

Ε, λοιπόν, δεν θα επιτρέψουμε η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός μας να ολισθήσουν σε επικίνδυνους δρόμους. Είπαμε: «Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε». Το Σύνταγμα της χώρας, συνεπώς, τηρείται ευλαβικά. Η Δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της. Οι Αρχές είναι κυριολεκτικά ανεξάρτητες. Η Ενημέρωση λειτουργεί ελεύθερα. Συγκρίνετε τη σημερινή ΕΡΤ -με τις όποιες αδυναμίες της- με το κομματικό φερέφωνο το οποίο ήταν στη διάθεση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το Κράτος μένει μακριά από τον κομματισμό.

Η παράταξη αυτή επανέφερε τη Δημοκρατία στη χώρα το 1974. Την ενίσχυσε με συνέπεια. Την προστάτεψε με κάθε κόστος τα χρόνια του λαϊκισμού. Οι δικοί μας «αρμοί», λοιπόν, είναι η Ελευθερία, ο Κοινοβουλευτισμός και το Κράτος Δικαίου. Όλα όσα αφορούν τον πολίτη. Γιατί αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Αλλά και ο δικός μου καθημερινός οδηγός στις προσωπικές επιλογές και αποφάσεις μου.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επιπλέον για το επίδομα γέννησης, αυτόματη δήλωση ΑΜΚΑ του νεογέννητου παιδιού, μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναβάθμιση της νοσοκομειακής υγείας και δημόσια ασφαλεια με αύξηση της περιπολίας της Αστυνομίας, αλλά και για τις επερχόμενες αλλαγές. Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει και για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όπως το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Η έκταση αλλά και η πολυμορφία του ζητήματος είναι μεγάλη και περίπλοκη. Τα σύνορα όμως φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά και το Λιμενικό ενισχύθηκε αμέσως σε προσωπικό, σκάφη και τεχνικά μέσα. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους. Δρομολογούνται νέες ελεγχόμενες δομές, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Όσον αφορά την Δομή της Μόριας, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης απάντησε σε όσους βρωντοφώναζαν για τους μετανάστες να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα: “Μα, δεν γνωρίζουν, αυτοί που το λένε, ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας -την οποία οι ίδιοι υπέγραψαν- δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε επιστροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα; Πώς τα λένε, λοιπόν, έτσι αβίαστα; Το πρόβλημα είναι εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό”.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο και για τις μελλοντικές προκλήσεις της κυβέρνησης όπως την φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, νέο νόμο για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο κέντρο των πόλεων καθώς και νέο σύστημα μεταγραφών στα Πανεπιστήμια. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία στους αγώνες της Νέας Δημοκρατίας για την προάσπιση του δικαίου και της Δημοκρατίας παρ όλα τα εμπόδια και την λασπολογία που είχε δεχτεί. Μίλησε για ψυχραιμία, πείσμα και υπευθυνότητα ως την συνταγή της επιτυχίας που μετέτρεψε την “Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες σε Συμφωνία Δημιουργίας για την Ελλάδα”.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Σας καλώ, λοιπόν, να εγκρίνετε τις μελετημένες αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας των Περιφερειακών Οργανώσεων, θα δώσουν νέα πνοή στην οργανωμένη βάση μας. Για το σκοπό αυτό θέλουμε να αυξήσουμε, αναλογικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών, τις θέσεις των αιρετών μελών στις οργανώσεις σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών. Εισάγεται, επίσης, ο όρος οι υποψηφιότητες των αιρετών μελών να υπογράφονται πλέον από έναν αριθμό εγγεγραμμένων μελών. Ό,τι, δηλαδή, ισχύει για τον Πρόεδρο του κόμματος, να ισχύει και για κάθε εκλεγμένο στέλεχός μας. Έτσι, θα αναδεικνύονται άνθρωποι με απήχηση στην κοινωνία και όχι μόνο στον κομματικό οργανισμό.

Σε μια κίνηση που δεν είναι απλά συμβολική αλλά και πολύ ουσιαστική, θεσμοθετείται, ακόμα, η συμμετοχή των δύο φύλων, ισότιμα, στα κομματικά όργανα. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον το 40% των μελών τους θα είναι, στο εξής, γυναίκες.

Και, τέλος, αναμορφώνουμε τη γεωγραφία των οργανώσεών μας, προσαρμόζοντάς τις στις δυνάμεις μας και στον εκλογικό μας χάρτη: Στους αντίστοιχους Δήμους, δηλαδή, και στις εκλογικές Περιφέρειες. Διευκολύνουμε έτσι την παράταξη να γίνει, συνολικά, ακόμα πιο ευέλικτη, ακόμα πιο προσιτή στους απλούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε πολίτες εκτός των τειχών της, που όμως συμπορεύονται μαζί μας.

Κλείνω με ένα συμπέρασμα αλλά και ένα δυνατό κάλεσμα: Μέσα σε επτά μήνες, η χώρα μας πέτυχε όσα δεν μπορούσαν να συμβούν για χρόνια. Η Κυβέρνηση έδειξε ότι θέλει αλλά και μπορεί να βάλει την Ελλάδα μπροστά. Πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά. Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς, αλλά για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Και θα φέρουμε αποτέλεσμα. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Τα προβλήματα της χώρας θέλουμε να αποστρατεύσουμε. Και αυτό θα κάνουμε. Ο δρόμος της προόδου και των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με ορμή. Βάζουμε την Ελλάδα μπροστά! Και σε αυτή την προσπάθεια, πρωταγωνιστές θα είστε όλοι εσείς, οι Νεοδημοκράτισσες, οι Νεοδημοκράτες. Το μέλλον μάς ανήκει. Εμπρός, λοιπόν, για να το κατακτήσουμε!

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους και ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη τους στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την επιτυχή προσπάθεια που έκαναν για να εμπιστευτεί όλο και περισσότερος κόσμος τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε: Έχουμε χρέος όχι μόνο να τους κρατήσουμε δίπλα μας αλλά και να τους πολλαπλασιάσουμε. Και έχουμε χρέος να κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών που σκέφτηκαν σοβαρά να μας ψηφίσουν, αλλά για διάφορους λόγους, τελικά, δεν το έκαναν.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της κυβέρνησης από την εκλογή της τον Ιούλιο και συγκεκριμένα: την ψήφιση 50 σημαντικών νομοσχεδίων, ένα νέο λειτουργικό Σύνταγμα και εκλογικό σύστημα, τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον συντονισμό των διάσπαρτων ελεγκτικών μηχανισμών, “το δικαίωμα της υπουργικής υπογραφής” καθώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φόρων. Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει τις επερχόμενες στρατηγικές επενδύσεις, πολλά έργα σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, 180 επιχειρηματικά σχέδια, ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο για τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί πόροι.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχουν επιφέρει οι ανωτέρω δράσεις στην διεθνή οικονομική κοινότητα και την επίτευξη δανεισμού με αρνητικό επιτόκιο.

Η διεθνής αξιοπιστία της οικονομίας μας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Για να ασκήσουμε, κατά συνέπεια, πιο δίκαιη, πιο γενναιόδωρη, πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Αποτελεί, όμως, και το θεμέλιο για την ανάπτυξη, για όλα τα επόμενα χρόνια. Όταν το κράτος δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο, δανείζονται και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες με χαμηλό επιτόκιο.

Οι τομές μας, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομία: Λειτούργησε, επιτέλους, ο αριθμός «112». Η Πολιτική Προστασία αντιμετώπισε με επιτυχία φωτιές και πλημμύρες στη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Και θα γίνει ακόμα καλύτερη μετά το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε. Το Μάτι καθαρίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Και δουλεύοντας στενά μαζί με όλους τους φορείς και την Περιφέρεια ολοκληρώνουμε την απορρύπανση των κτιρίων από τον αμίαντο, την οριστική υλοτόμηση των καμένων δέντρων. Και παρά τα προβλήματα -είναι μια πολύ σύνθετη άσκηση αυτή- μέχρι το καλοκαίρι η περιοχή θα έχει νέο χωροταξικό σχέδιο. Το ψηφιακό κράτος, τέλος, κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα: Η διασύνδεση των υπηρεσιών φρόντισε, ώστε πλέον ο πολίτης να μην καταθέτει μόνος του κανένα ληξιαρχικό έγγραφο στην Εφορία.

Χθες, ο κ. Τσίπρας οργάνωσε στο Φάληρο μία φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση, χωρίς όμως προϊόν να προσφέρει. Καμία σοβαρή κριτική, καμία συγκεκριμένη θέση, καμία θετική πρόταση. Ύστερα από επτά μήνες στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μην διδάχθηκε ούτε από το μαύρο των πολιτών, ούτε όμως από το πολύχρωμο των καιρών. Κοιτά πίσω, είναι πολύ πίσω. Στόχος του, πλέον, είναι μόνο να επικρατήσει η δική του γραμμή στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να κάνει έναν απολογισμό και μια σύγκριση των δύο επταμήνων, επτάμηνο Ιανουάριος 2015 με Ιούλιο 2015, με το επτάμηνο Ιούλιος 2019 – Φεβρουάριος 2020, ανέφερε ότι το πρώτο επτάμηνο – Ιανουάριος έως Ιουλιο 2015 – τα capital controls επιβάλλονταν ενώ σήμερα έχουν καταργηθεί. Ψηφίστηκε ο «νόμος Παρασκευόπουλου» που έδινε την δυνατότητα να απελευθερώνονται χιλιάδες επικίνδυνοι εγκληματίες. Το 2015 η χώρα δανειζόταν στο 10ετές της ομόλογο με επιτόκιο 14,6% ενώ τώρα το επιτόκιο του 10ετούς έχει πέσει κάτω από το 1%. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για τις καταθέσεις που είχαν μειωθεί κατά 42 δισ. ευρώ αλλά πλέον έχουν επιστρέψει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Και τέλος, τότε, υπογραφόταν το 3ο Μνημόνιο. Σήμερα έχει κλείσει το Γραφείο του Δ.Ν.Τ. στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας μας είπε προ ημερών ότι θα επιδιώξει μία «δεύτερη φορά αριστερά», ώστε να ελέγξει όχι μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τους άλλους «αρμούς της εξουσίας». Ομολόγησε ανοιχτά, δηλαδή, ότι δεν θα διστάσει να καταργήσει την ίδια τη διάκριση των εξουσιών -το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Να υποτάξει τη Δικαιοσύνη, τα Μέσα Ενημέρωσης, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Κράτος. Επιμένει να κοιτά προς τα πίσω, ενώ η κοινωνία ζητά να προχωρήσουμε μπροστά. Τον συμπλήρωσε, μάλιστα, με το γνωστό του θράσος, ο κ. Πολάκης, που είπε ξεκάθαρα ότι σχεδιάζουν «αλλαγή συσχετισμών» στη Δικαιοσύνη. Πώς; Mε εξωθεσμικούς διορισμούς 4.000 δικαστών!Προσέξτε: 4.000 δικαστές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ολόκληρο το σώμα δικαστών και εισαγγελέων είναι 4.358. Πράγματι θα άλλαζαν οι συσχετισμοί αν προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα λόγια, όμως, δεν είναι για γέλια, είναι βαθιά ανατριχιαστικά, η πολιτική τους αντίληψη επικίνδυνη.

Ε, λοιπόν, δεν θα επιτρέψουμε η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός μας να ολισθήσουν σε επικίνδυνους δρόμους. Είπαμε: «Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε». Το Σύνταγμα της χώρας, συνεπώς, τηρείται ευλαβικά. Η Δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της. Οι Αρχές είναι κυριολεκτικά ανεξάρτητες. Η Ενημέρωση λειτουργεί ελεύθερα. Συγκρίνετε τη σημερινή ΕΡΤ -με τις όποιες αδυναμίες της- με το κομματικό φερέφωνο το οποίο ήταν στη διάθεση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το Κράτος μένει μακριά από τον κομματισμό.

Η παράταξη αυτή επανέφερε τη Δημοκρατία στη χώρα το 1974. Την ενίσχυσε με συνέπεια. Την προστάτεψε με κάθε κόστος τα χρόνια του λαϊκισμού. Οι δικοί μας «αρμοί», λοιπόν, είναι η Ελευθερία, ο Κοινοβουλευτισμός και το Κράτος Δικαίου. Όλα όσα αφορούν τον πολίτη. Γιατί αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Αλλά και ο δικός μου καθημερινός οδηγός στις προσωπικές επιλογές και αποφάσεις μου.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επιπλέον για το επίδομα γέννησης, αυτόματη δήλωση ΑΜΚΑ του νεογέννητου παιδιού, μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναβάθμιση της νοσοκομειακής υγείας και δημόσια ασφαλεια με αύξηση της περιπολίας της Αστυνομίας, αλλά και για τις επερχόμενες αλλαγές. Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει και για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όπως το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Η έκταση αλλά και η πολυμορφία του ζητήματος είναι μεγάλη και περίπλοκη. Τα σύνορα όμως φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά και το Λιμενικό ενισχύθηκε αμέσως σε προσωπικό, σκάφη και τεχνικά μέσα. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους. Δρομολογούνται νέες ελεγχόμενες δομές, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Όσον αφορά την Δομή της Μόριας, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης απάντησε σε όσους βρωντοφώναζαν για τους μετανάστες να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα: “Μα, δεν γνωρίζουν, αυτοί που το λένε, ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας -την οποία οι ίδιοι υπέγραψαν- δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε επιστροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα; Πώς τα λένε, λοιπόν, έτσι αβίαστα; Το πρόβλημα είναι εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό”.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο και για τις μελλοντικές προκλήσεις της κυβέρνησης όπως την φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, νέο νόμο για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο κέντρο των πόλεων καθώς και νέο σύστημα μεταγραφών στα Πανεπιστήμια. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία στους αγώνες της Νέας Δημοκρατίας για την προάσπιση του δικαίου και της Δημοκρατίας παρ όλα τα εμπόδια και την λασπολογία που είχε δεχτεί. Μίλησε για ψυχραιμία, πείσμα και υπευθυνότητα ως την συνταγή της επιτυχίας που μετέτρεψε την “Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες σε Συμφωνία Δημιουργίας για την Ελλάδα”.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Σας καλώ, λοιπόν, να εγκρίνετε τις μελετημένες αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας των Περιφερειακών Οργανώσεων, θα δώσουν νέα πνοή στην οργανωμένη βάση μας. Για το σκοπό αυτό θέλουμε να αυξήσουμε, αναλογικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών, τις θέσεις των αιρετών μελών στις οργανώσεις σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών. Εισάγεται, επίσης, ο όρος οι υποψηφιότητες των αιρετών μελών να υπογράφονται πλέον από έναν αριθμό εγγεγραμμένων μελών. Ό,τι, δηλαδή, ισχύει για τον Πρόεδρο του κόμματος, να ισχύει και για κάθε εκλεγμένο στέλεχός μας. Έτσι, θα αναδεικνύονται άνθρωποι με απήχηση στην κοινωνία και όχι μόνο στον κομματικό οργανισμό.

Σε μια κίνηση που δεν είναι απλά συμβολική αλλά και πολύ ουσιαστική, θεσμοθετείται, ακόμα, η συμμετοχή των δύο φύλων, ισότιμα, στα κομματικά όργανα. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον το 40% των μελών τους θα είναι, στο εξής, γυναίκες.

Και, τέλος, αναμορφώνουμε τη γεωγραφία των οργανώσεών μας, προσαρμόζοντάς τις στις δυνάμεις μας και στον εκλογικό μας χάρτη: Στους αντίστοιχους Δήμους, δηλαδή, και στις εκλογικές Περιφέρειες. Διευκολύνουμε έτσι την παράταξη να γίνει, συνολικά, ακόμα πιο ευέλικτη, ακόμα πιο προσιτή στους απλούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε πολίτες εκτός των τειχών της, που όμως συμπορεύονται μαζί μας.

Κλείνω με ένα συμπέρασμα αλλά και ένα δυνατό κάλεσμα: Μέσα σε επτά μήνες, η χώρα μας πέτυχε όσα δεν μπορούσαν να συμβούν για χρόνια. Η Κυβέρνηση έδειξε ότι θέλει αλλά και μπορεί να βάλει την Ελλάδα μπροστά. Πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά. Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς, αλλά για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Και θα φέρουμε αποτέλεσμα. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Τα προβλήματα της χώρας θέλουμε να αποστρατεύσουμε. Και αυτό θα κάνουμε. Ο δρόμος της προόδου και των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με ορμή. Βάζουμε την Ελλάδα μπροστά! Και σε αυτή την προσπάθεια, πρωταγωνιστές θα είστε όλοι εσείς, οι Νεοδημοκράτισσες, οι Νεοδημοκράτες. Το μέλλον μάς ανήκει. Εμπρός, λοιπόν, για να το κατακτήσουμε!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *