Συνέντευξη Σπύρου Πνευματικού στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

Στη δυσχερή κατάσταση της δημόσιας υγείας και τη διαφοροποίηση δημόσιας και κρατικής υγείας αναφέρθηκε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. «Η δημόσια υγεία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Είναι υποχρέωση του κράτους να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες απεριόριστα και σε πολύ υψηλό επίπεδο. […]

7 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Στη δυσχερή κατάσταση της δημόσιας υγείας και τη διαφοροποίηση δημόσιας και κρατικής υγείας αναφέρθηκε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

«Η δημόσια υγεία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Είναι υποχρέωση του κράτους να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες απεριόριστα και σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η «κρατική» υγεία έχει αγκυλώσεις και δεν δέχεται βελτιώσεις» τόνισε.

Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο βουλευτής σημείωσε πόσο θετική είναι η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας μέσω δωρεών, δεδομένου του υψηλού κόστους της ποιοτικής υγείας.

Ταυτόχρονα, όμως, το κράτος δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε δωρεές για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρέπει να αναζητήσει και άλλους εναλλακτικούς πόρους ώστε να προσφέρει σε όλους τους πολίτες την καλύτερη δυνατή υγεία, όπως π.χ. μέσα από μορφές συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. «Έστω ότι χρειαζόμαστε ένα μαγνητικό τομογράφο, που κοστίζει αρκετά χρήματα όταν το κράτος πρέπει να τον αγοράσει και να τον συντηρήσει. Γιατί είναι παράλογο να εγκαταστήσει ένας ιδιώτης στο νοσοκομείο έναν μαγνητικό τομογράφο, να τον συντηρεί και να πληρώνεται από το κράτος για τις υπηρεσίες και ο πολίτης με το βιβλιάριό του να λαμβάνει την υπηρεσία χωρίς κανένα επιπλέον κόστος;».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πνευματικός μίλησε για την αλλαγή μοντέλου διοίκησης του δημόσιου νοσοκομείου, ώστε να γίνει ένας αυτοδιοίκητος και αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός με ετήσιο ισολογισμό, που θα αποζημιώνεται κατά πράξη βάσει τιμολογίου από τον ΕΟΠΥΥ, αντί να καταφεύγει στην «επαιτεία» από το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2023