Αποκλεισμένοι οι παραγωγοί της Στερεάς από τις λαϊκές αγορές της Αττικής

*Από την έκδοση του Σαββάτου Τα νέα μέτρα του κορωνοϊού απαγορεύουν στους παραγωγούς να μετακινούνται από περιφέρεια σε περιφέρεια Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί της Στερεάς Ελλάδας, μετά τον αποκλεισμό τους από της λαϊκές αγορές της Αττικής. Η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που επιβληθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας, συνοδευόταν με νέα αυστηρότερα μέτρα για τις […]

28 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

*Από την έκδοση του Σαββάτου

Τα νέα μέτρα του κορωνοϊού απαγορεύουν στους παραγωγούς να μετακινούνται από περιφέρεια σε περιφέρεια

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί της Στερεάς Ελλάδας, μετά τον αποκλεισμό τους από της λαϊκές αγορές της Αττικής. Η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που επιβληθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας, συνοδευόταν με νέα αυστηρότερα μέτρα για τις λαϊκές αγορές.

Πλέον οι λαϊκές λειτουργούν με τους μισούς παραγωγούς, οι οποίοι εναλλάσσονται εκ περιτροπής ανά εβδομάδα, ενώ οι πάγκοι τους έχουν στο εξής απόσταση πέντε μέτρων ο ένας από τον άλλον. Παράλληλα, έως τη Δευτέρα 25 Απριλίου, αναστέλλεται προσωρινά η δραστηριότητα στις λαϊκές αγορές όσων κλάδων απαιτείται μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια.

Χαλκίδα: Λαϊκή αγορά Τρίτης

Το τελευταίο μέτρο, έφερε γρήγορα τις πρώτες αντιδράσεις παραγωγών όλης της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Αττικής. «Επηρεάζονται όλοι οι παραγωγοί εκτός Αττικής. Από τη Στερεά, τη Κορινθία, τη Λακωνία, το Βόλο, ακόμα και τη Κρήτη», δήλωσε μιλώντας στα «Στερεά Νέα» ο Ευβοιώτης παραγωγός, Βαγγέλης Τρίκκας.

Το πρόβλημα διογκώνεται, από τη στιγμή που τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να διατεθούν ούτε στις περιφέρειες παραγωγής, καθώς οι άδειες των παραγωγών είναι για διάθεση προϊόντων στην Αττική. «Οι άδειες μας είναι παλιές, από το 1976, τότε δηλαδή που υπήρχε ακόμη ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών», επεσήμανε ο κ. Τρίκκας.

Τα προϊόντα που μένουν αδιάθετα είναι οπωροκηπευτικά και κατά βάση νωπά. «Πρόκειται για πατάτες, κρεμμύδια, λάχανα και κουνουπίδια στην Εύβοια, ενώ στην Βοιωτία για πατάτες, κρεμμύδια και καρότα. Από την Αταλάντη μιλάμε κυρίως για ελιές», πρόσθεσε ο κ. Τρίκκας. Το πρόβλημα με τα νωπά προϊόντα επικεντρώνεται στο γεγονός πως δεν έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα ζωή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν στην ψύξη για διάστημα 2-3 μηνών.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα άλλο εισόδημα, δεν έχουμε καμία σχέση με το χονδρικό εμπόριο ή τα σούπερ μάρκετ», τόνισε ο κ. Τρίκκας, υπολογίζοντας τον πληττόμενο αριθμό παραγωγών στην Εύβοια στα 300 άτομα. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να κάνει ένας υπολογισμό σε σύνολο περιφέρειας. «Το πιο ανησυχητικό είναι ό,τι τώρα ξεκινάει η καινούργια καλοκαιρινή σεζόν, που πρέπει να αρχίσουν νέες καλλιέργειες για να είναι έτοιμες για το καλοκαίρι και δεν ξέρουμε τι θα γίνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χαλκίδα: Λαϊκή αγορά της Τρίτης

Οι παραγωγοί της Στερεάς έχουν έρθει από τη πρώτη στιγμή σε απευθείας επαφή με τον Περιφερειάρχη, κ. Φάνη Σπανό, όπου σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ευβοίας, κ. Γιώργο Κελαϊδίτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρη Βουρδάνο, προσπαθούν να βρουν μία λύση.

«Για την ώρα ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια μέριμνα, σχετικά με τη διάθεση των προϊόντων. Το προηγούμενο Σάββατο που κατεβήκαμε στην Αττική με την απαγόρευση, δώσαμε τα προϊόντα μας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αθήνας, για να μην τα πετάξουμε», δήλωσε ο κ. Τρίκκας.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Στερεών Νέων» ο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Βουρδάνος, δήλωσε πως τώρα γίνεται μία διεργασία σε επίπεδο υπουργείων. «Το πρόβλημα είναι γενικό, υπάρχουν και παραγωγοί από την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα αλλά και η Κρήτη. Έχουν αποκλειστεί όλοι, δεν είμαστε μόνο εμείς», επισήμανε ο κ. Βουρδάνος. Όπως δήλωσε, οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, λόγω κορύφωσης του ιού, επομένως οι επαφές και οι παρουσίες θα είναι μειωμένες στο ελάχιστο. «Συμφωνώ ό,τι χάνονται προϊόντα τα οποία είναι νωπά και δεν μπορούν να διατεθούν σε επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως είμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο», τόνισε, ο Αντιπεριφερειάρχης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024