,

Ξεκίνα να ζεις με το σώμα σου!

Συνέντευξη και Επιμέλεια: Σταματία Παπαμάρκου «Όταν τα σώματα γίνονται μαλθακά, τότε και οι ψυχές χάνουν τη δύναμή τους», πολύ ορθά, επισήμανε κάποτε ο Σωκράτης. Επειδή λοιπόν, όλα ξεκινούν από το πνεύμα, (ανάλογα δηλαδή με τις πληροφορίες που θα το τροφοδοτήσεις), στη συνέχεια καταλήγουν στο σώμα. Ο σκοπός για τη σωστή επιβίωση είναι ο συνδυασμός, έτσι […]

29 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Συνέντευξη και Επιμέλεια: Σταματία Παπαμάρκου

 

Τα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ φιλοξενούν τη Μαρία Μάγειρα, Ειδική Διατροφής και Personal Trainer σε μια συνέντευξη που έχει στόχο την υγεία, την άσκηση και τις διατροφικές συνήθειες του μέσου ανθρώπου…

Πείτε μας τις αναγκαίες τροφές του ανθρώπινου οργανισμού;

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ενέργεια, για να επιβιώσει και να λειτουργήσει σωστά και τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, η ενέργεια προσλαμβάνεται από τις τροφές με την μορφή των υδατανθράκων (ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, δημητριακά, όσπρια), των λιπαρών (ξηροί καρποί, αβοκάντο, ελαιόλαδο, λαχανικά) και με τη βασική τροφή για την οικοδόμηση των ιστών, τις πρωτεΐνες (αυγά, κρέας, γαλακτοκομικά), φυσικά οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές αλλά το βασικό πλάνο γευμάτων χωρίζεται σε 30% πρωτεΐνες, 30% λιπαρά και 40% υδατάνθρακες!

Ποιες είναι οι κυριότερες επιβλαβείς συνήθειες του ανθρώπου;

Στη σημερινή εποχή λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας, ο άνθρωπος αποκτά πολύ κακές συνήθειες, όπως κακή διατροφή, κάπνισμα, καθιστική ζωή, αλκοόλ και ο βασικότερος παράγοντας που τα προκαλεί όλα αυτά είναι το άγχος, το οποίο είναι «καταστροφικό» για την υγεία μας…

Πόσο εύκολα μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες;

Βασική προϋπόθεση για να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, είτε από ανάγκη (προβλήματα υγείας), είτε επειδή θέλουμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής για να νιώθουμε καλά και εσωτερικά και εξωτερικά, είναι σαφώς να το έχουμε πάρει απόφαση να είναι μια καθαρά συνειδητή επιλογή! Εάν θέλουμε να ρυθμίσουμε τις προσδοκίες μας σωστά, θα μας πάρει περίπου από δύο έως οκτώ μήνες για να οικοδομήσουμε μία νέα συνήθεια!

Ποια η γνώμη σας για τα συμπληρώματα διατροφής και τα υποκατάστατα γεύματος;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η καθημερινότητα μας και ο ρυθμός της ζωής μας έχει αλλάξει και οι καθημερινές μας απαιτήσεις γίνονται ολοένα και περισσότερες λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων, ωστόσο θεωρώ ότι από τη στιγμή που κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από τροφές μες την ημέρα του, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει τα απαραίτητα συμπληρώματα ή υποκατάστατα γεύματος. Σαφώς ανάλογα με τις ανάγκες του και φυσικά με την κατάλληλη καθοδήγηση-παρακολούθηση των αρμόδιων.

Προτείνετε ένα μίνι πρόγραμμα που να υπόσχεται άμεση καύση λίπους…

Αν και είμαι της άποψης ότι όσο περισσότερο αργήσει να έρθει ένα αποτέλεσμα, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει στον χρόνο, κάτι που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε είναι να αυξήσουμε την ποσότητα πρωτεΐνης από το πρωινό μας γεύμα και να μειώσουμε το ποσοστό υδατάνθρακα από το βραδινό μας, καθώς και να βάλουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα την αερόβια άσκηση, και την διαλειμματική προπόνηση (αερόβια άσκηση με αναερόβιες προσαρμογές) όχι κάθε μέρα, για ταχύτερη καύση λίπους και ενεργοποίηση μεταβολισμού!

Ο συνδυασμός άσκησης και διατροφής δίνει γρηγορότερα αποτελέσματα;

Φυσικά δεν αρκεί να «λιώνουμε» στο γυμναστήριο ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης, εάν δεν έχουμε μια κατάλληλη και ισορροπημένη διατροφή ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες μας. Το βασικότερο κομμάτι, το οποίο καθορίζει το αποτέλεσμα που θα έχουμε στο σώμα μας και στην υγεία μας είναι η διατροφή μας, 80% διατροφή, 20% άσκηση. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η αποκατάσταση μας μετά την προπόνηση, καθώς και ο σωστός ύπνος-ξεκούραση!

Ποια άσκηση θα προτείνατε σε κάποια/κάποιον που έχει λιγότερο χρόνο για να γυμναστεί, έτσι ώστε να ενεργοποιήσει ταχύτερα τον οργανισμό του;

Πολύ βασικές ασκήσεις είναι οι πολυαρθρικές (squat, deadlift), οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση πολλών αρθρώσεων και την εκγύμναση πολλών μυϊκών ομάδων ταυτόχρονα. Η προπόνηση με πολυαρθρικές ασκήσεις έχει πολλά οφέλη για το σώμα μας: ενεργοποιεί περισσότερο τον μεταβολισμό μας, κάνουμε περισσότερες καύσεις λίπους και γυμνάζουμε συνολικά το σώμα μας εξοικονομώντας χρόνο. Πάντα προσέχουμε την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων για αποφυγή τραυματισμών.

Συναντάμε αύξηση ή μείωση της παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;

Δυστυχώς η χώρα μας καταλαμβάνει υψηλό ποσοστό στην παχυσαρκία παγκοσμίως και αυτό οφείλεται στις καθημερινές απαιτήσεις και στους ρυθμούς της ζωής μας πλέον. Με πολύ άγχος και στρες, το οποίο πολλές φορές αναγκάζει αρκετούς ανθρώπους να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές τροφές, (fast food), στο αλκοόλ και στην καθιστική ζωή!

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ολοένα όλος και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην διατροφή και την άθληση, κάτι που ελπίζω να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια!

Δώστε μας τρία «γυμναστηριακά» tips…

Βασικό όσον αφορά την γυμναστική μας είναι η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων! Η τακτικότητα-συνέπεια ανάμεσα στις προπονήσεις μας (με το κατάλληλο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους μας). Και φυσικά η σωστή αποκατάσταση μετά την προπόνηση όπου ο οργανισμός μας χρειάζεται άμεσα την κατάλληλη τροφή, όσο και η απαραίτητη ενυδάτωση κατά την διάρκεια της προπόνησης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024