Μετά την επιστροφή απο το Ισραήλ αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα έφτασαν τα 31 μετά από έλεγχο που έγινε σε όσους επέστρεψαν από την εκδρομή στο Ισραήλ και στην Αιγυπτο. Από τους 24 επαναπατρισμένους είχαν προσβληθεί από τον ιό οι 21 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι «εξετάζονται πάνω […]

5 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα έφτασαν τα 31 μετά από έλεγχο που έγινε σε όσους επέστρεψαν από την εκδρομή στο Ισραήλ και στην Αιγυπτο. Από τους 24 επαναπατρισμένους είχαν προσβληθεί από τον ιό οι 21 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι «εξετάζονται πάνω από 400 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τους συγκεκριμένους εκδομείς». Πρόσθεσε ότι «τα σημερινά νέα κρούσματα είναι όλοι από την ομάδα των εκδρομέων, οι περισσότεροι με ήπια κρούσματα και δύο με ήπια πνευμονία».

«τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Τσιόδρας εφιστά την προσοχή για τις περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας όπου επέστρεψαν οι εκδρομείς, για την απόλυτη με τα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής που επιτάσσει η κυβέρνηση καθώς και τον κατ’ οικον περιορισμό όσων φέρουν συμπτώματα.

«Η ομάδα επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα. Ο ιός μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία».

«σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Στην πραγματικότητα είναι εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω. Η καταγραφή εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης».

Ο κ. Τσιόδρας συμβούλεψε τις ευπαθείς ομάδες «να αποφύγουν τα ταξίδια σε χώρες με πολλά κρούσματα και μετάδοση».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δεν παρέλειψε να κάνει δηλώσεις και για το ελληνικό σύστημα υγείας λέγοντας ότι «πιέζεται αφόρητα και οι γιατροί δίνουν καθημερινά μάχη και υπηρετούν με αυτοθυσία τον Έλληνα πολίτη. Είναι ντροπή να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε τα νοσοκομεία μας. Υπάρχει προγραμματισμός που θα ανακοινωθεί, σε σχέση με τα αποθέματα μέσων προστασίας. Γίνεται τεράστια προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας».

Συμπλήρωσε επίσης για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ότι «ο έλεγχος για την ανίχνευση του ιού θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ιταλίας δηλώνοντας ότι «παρά τα δρακόντεια μετρα (που δεν συστήνει η ΠΟΥ) σε πέντε μεγάλες πόλεις, ο κορωνοϊός μεταδίδεται σε όλη την υπόλοιπη Ιταλία. Ο ιός αυτός θα διασπαρεί ό,τι μέτρα και να πάρεις».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024