Ο Γιάννης Σαρακιώτης αναφορικά με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Σχολιάζοντας το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης έκανε λόγο για «σκανδαλώδη εύνοια ορισμένων ολιγάριθμων ιδιωτών, οι οποίοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τη διοίκηση και την περιουσία των αγροτικών συνεταιρισμών». Όπως τόνισε ο κ. Σαρακιώτης: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αρνείται να εισακούσει τις φωνές του […]

5 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Σχολιάζοντας το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης έκανε λόγο για «σκανδαλώδη εύνοια ορισμένων ολιγάριθμων ιδιωτών, οι οποίοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τη διοίκηση και την περιουσία των αγροτικών συνεταιρισμών». Όπως τόνισε ο κ. Σαρακιώτης:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αρνείται να εισακούσει τις φωνές του αγροτικού κόσμου και συνεχίζει να ακολουθεί τη γραμμή των υβριδικών μοντέλων, που έχουν αποτύχει παγκοσμίως. Αντί να μελετήσουν παραδείγματα προς μίμηση συνεταιρισμών που είναι άκρως επιτυχημένοι, προτίμησαν με ιδεοληπτικό τρόπο να αντιγράψουν τα παραδείγματα προς αποφυγή. Η Ν.Δ., αφού υποθήκευσε τη γη και το μέλλον των αγροτών την περίοδο 2012-14 με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, τώρα επιλέγει να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των συνεταιρισμών και πλήρους καταστρατήγησης βασικών αρχών τους, όπως αυτές της αυτονομίας και της περιουσίας, η οποία ανήκει στις γενεές και όχι σε μετόχους. Δείγμα του σκεπτικού της κυβέρνησης είναι ότι για την ρύθμιση επιμέρους ζητημάτων παραπέμπει στο νόμο 4548, ο οποίος αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας επισήμανε παράλληλα ότι: «Εξαιτίας της περιορισμένης δυνατότητας δημιουργίας νέων σχημάτων λόγω της «έκρηξης» στη συγκρότηση συνεταιρισμών τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και του γεγονότος ότι η πλειοψηφία εξ αυτών βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση, αποτελεί πλήγμα εναντίον του συγκεκριμένου θεσμού η είσοδος ιδιωτών στη λήψη των αποφάσεων σε ποσοστό 35% αντί 25% όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024