,

Πλοίο με Ευβοιώτικο παρελθόν προσάραξε στην Ιρλανδία

Η καταιγίδα “Ντένις” που σάρωσε τις προηγούμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, έφερε στο φως ένα πλοίο “φάντασμα”, που παρά το θολό ιδιοκτησιακό του καθεστώς, ανακαλύφθηκε πως έχει Ευβοιώτικο παρελθόν. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο με την ονομασία “Alta”, που ξεβράστηκε στις βραχώδεις ακτές της Ιρλανδίας στις 16 Φεβρουαρίου. Η ιστορία του πλοίου […]

3 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Η καταιγίδα “Ντένις” που σάρωσε τις προηγούμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, έφερε στο φως ένα πλοίο “φάντασμα”, που παρά το θολό ιδιοκτησιακό του καθεστώς, ανακαλύφθηκε πως έχει Ευβοιώτικο παρελθόν.

Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο με την ονομασία “Alta”, που ξεβράστηκε στις βραχώδεις ακτές της Ιρλανδίας στις 16 Φεβρουαρίου. Η ιστορία του πλοίου ξεκινά το 1976 στη Νορβηγία. Το καράβι, μήκους 77 μέτρων άλλαξε 3 ονόματα μέχρι το 1993. Στις αρχές της νέας χιλιετίας, το πλοίο περνάει στη κυριότητα του Ευβοιώτη επιχειρηματία, Αντώνη Αγραφιώτη, ως απόκτημα της εταιρείας Avantis με έδρα τη Χαλκίδα.

Το πλοίο μετονομάστηκε σε “Avantis II” και έπειτα σε “Avantis I”. Όπως ενημέρωνε τότε, η ανενεργή σήμερα ιστοσελίδα της εταιρείας, όλα τα πλοίο ήταν εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και έμπειρα πληρώματα.

Το “Avantis II” επανέρχεται στο προσκήνιο τον Φεβρουάριο του 2011, όταν προσάραξε σε αμμώδη αβαθή κατά τον απόπλου του από το λιμάνι του Ναυπλίου. Το πλοίο μετέφερε τόνους κεραμίδια, προκειμένου να τα παραδώσει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το 2015, το φορτηγό πλοίο αλλάζει χέρια και μετονομάζεται σε “Elias”, φέροντας σημαία Παναμά, ενώ δύο χρόνια αργότερα βαπτίζεται “Alta”.

Το τελευταίο του ταξίδι ξεκινά το Νοέμβρη του 2017 με προορισμό την Αϊτή. Παρ’όλα τα αρχικά μηχανικά προβλήματα, το πλοίο προσπάθησε δύο φορές να φτάσει στην Αϊτή, με την δεύτερη απόπειρα να οδηγεί σε εκκένωσή του.

Το πλοίο έπλεε ακυβέρνητο για πολλούς μήνες, ενώ το βρετανικό παγοθραυστικό “HMS Protector” ανέβασε στο Twitter φωτογραφία του τον Σεπτέμβρη του 2019, να βολοδέρνει ακυβέρνητο στη μέση του Ατλαντικού.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, εντοπίστηκε από το έναν δρομέα στο Μπαλικότον της Ιρλανδίας, καθηλωμένο στα βράχια.

ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024