Τηρούν οι πολίτες τα μέτρα που εξήγγειλαν οι δήμοι;

Την απάντηση δίνουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι, οι οποίοι προχώρησαν κι αυτοί σε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, κινούμενοι στην κατεύθυνση που χάραξε η κυβέρνηση. Τα «Στερεά Νέα» επικοινώνησαν με τους δημάρχους της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Απ’ την […]

19 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Την απάντηση δίνουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι, οι οποίοι προχώρησαν κι αυτοί σε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, κινούμενοι στην κατεύθυνση που χάραξε η κυβέρνηση. Τα «Στερεά Νέα» επικοινώνησαν με τους δημάρχους της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Απ’ την πλευρά τους οι ίδιοι κατέστησαν σαφές ότι στέκονται στο πλευρό των πολιτών για ό,τι χρειαστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δήμαρχοι της Ευρυτανίας επισήμαναν πως έχουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα των ετεροδημοτών, οι οποίοι σπεύδουν στα χωριά καταγωγής τους αυτές τις μέρες.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Αθανασία Στιβακτή, δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας: «Οι πολίτες του δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας τηρούν πιστά όλα τα μέτρα, καθώς αποφεύγουν τις συναλλαγές με τον δήμο. Εξυπηρετούνται συνεχώς τηλεφωνικά με εμάς για οτιδήποτε προκύψει. Οι υπάλληλοί μας είναι όλοι στα γραφεία τους. Είναι εκεί και δουλεύουν, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής για τους δημότες μας. Ενισχύουμε τις κοινωνικές μας δομές. Ο δήμος ετοιμάζει κάποιες μερίδες φαγητού για να διατεθούν σε άτομα που έχουν ανάγκη αυτές τις μέρες, ενώ ερευνούμε και την πιθανότητα για άτομα που θα χρειαστούν φαγητό αργότερα. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεχώς μέσω τηλεφώνου και με φυσική παρουσία, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, επισκέπτονται τους ηλικιωμένους που είναι απομονωμένοι στα σπίτια. Είμαστε παρόντες, είμαστε εδώ για να δώσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, την πρώτη μάχη που μπορούμε σαν Έλληνες να κερδίσουμε απ’ τον καναπέ. Γι’ αυτό μένουμε σπίτι. Μένουμε σπίτι για την ασφάλεια όλων μας. Για να μπορέσουμε να βγούμε υγιείς απ’ αυτή τη μάχη και να είμαστε πάλι στην προηγούμενη καθημερινότητά μας. Θέλω να απευθύνω μια έκκληση και παράκληση ταυτόχρονα στα σούπερ μάρκετ, τις τράπεζες, στους χώρους που υπάρχουν συναθροίσεις, να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να τηρούν όλα αυτά που μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών μας και την υγεία τους. Αυτή η μάχη δεν μπορεί να χαθεί, αν τη δώσουμε όλοι μαζί συλλογικά».

 

Μπάμπης Λιόλιος, δήμαρχος Δομοκού: «Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνδημότες και τις συνδημότισσες για την υπακοή που έχουν δείξει στα μέτρα που έχει εξαγγείλει καταρχάς η κυβέρνηση, καθώς και οι ΟΤΑ Β’ και Α’ βαθμού, περιφέρεια και δήμος. Δεν έχουμε περιστατικά ανυπακοής, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι όσο νοιώθουμε καλά στην υγεία μας, δεν δεχόμαστε τη σοβαρότητα του κινδύνου. Σιγά σιγά και με τις παραινέσεις των περισσοτέρων κι αυτοί οι ελάχιστοι περιορίζονται, απομονώνονται και υπακούουν τελικά για το καλό όλων μας. Μία συμβουλή όπως έχει ακουστεί από όλους μας, μένουμε στο σπίτι είτε είμαστε υγιείς, είτε έχουμε ήπια συμπτώματα. Αποφεύγουμε να μεταδώσουμε οτιδήποτε στους γύρω μας. Κάνουμε τις δουλειές μας με όποιο πρόσφορο τρόπο ή ζητάμε τη βοήθεια απ’ τις δομές του δήμου, όπως προσφέρουν πάντα τη βοήθειά τους, κυρίως απ’ το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κι απ’ τον οποιονδήποτε αιρετό μπορεί να βρίσκεται κοντά μας. Είναι όλοι πρόθυμοι και στη διάθεσή μας να εξυπηρετήσουν. Να μην διστάζουμε να το κάνουμε αυτό, δεν είναι υποτιμητικό, δεν δείχνει αδυναμία. Είμαστε όλοι ένα αυτές τις στιγμές και προσπαθούμε να διακόψουμε αυτή την εξάπλωση. Από την επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα κριθούμε και τουλάχιστον να καταφέρουμε να ζούμε ευημερώς».

 

Γιάννης Συκιώτης, δήμαρχος Καμένων Βούρλων: «Έχουν συνετιστεί οι πολίτες του δήμου Καμένων Βούρλων, αφού πρόκειται για μια έκτακτη ανάγκη κι έναν αόρατο εχθρό, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του κι ο πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουν συνετιστεί κι αυτό θα το δείξει κι η πορεία, αν θα έχουμε κρούσμα και στον δήμο μας. Μέρα με τη μέρα προβαίνουμε συνεχώς σε νέα μέτρα. Σήμερα, 19 Μαρτίου, βγάζω απόφαση δημάρχου με την οποία θα απαγορεύσω τις λαϊκές αγορές σε όλη την επικράτεια του δήμου Καμένων Βούρλων. Δεν θα υπάρχουν λαϊκές αγορές, δεν θα ξαναγίνουνε. Και βλέπουμε… Πράττουμε αναλόγως και με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ο δήμος δουλεύει με προσωπικό ασφαλείας πλέον και χωρίς να είναι ανοιχτές οι πόρτες για το κοινό κι η εξυπηρέτηση γίνεται τηλεφωνικά και μέσω email».

 

Θύμιος Καραΐσκος, δήμαρχος Λαμιέων: «Ο δήμος Λαμιέων από την πρώτη στιγμή αναδιοργάνωσε τις υπηρεσίες του και σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην κατεύθυνση περιορισμού των κινήσεων των πολιτών, προέτρεψε με κάθε τρόπο τους δημότες να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι οι δημότες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, συνεργάζονται και τηρούν τα προληπτικά μέτρα. Εμείς με κάθε τρόπο θα σταθούμε δίπλα τους και στο πνεύμα αυτό, προχωρήσαμε σε ενέργειες και πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Ζητήσαμε τη βοήθεια των πολιτών, για να αξιοποιηθούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου και να σταματήσει η επίσκεψή τους στις υπηρεσίες του. Σημειώνουμε ότι ο δήμος έχει λάβει όλα τα αναγκαία  μέτρα, έτσι ώστε το προσωπικό του να είναι αξιόμαχο και σε κάθε περίπτωση να σταθούν όρθιες οι κρίσιμες υπηρεσίες.

Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του δήμου γιατί ανταποκρίθηκε μέχρι τώρα σε αυτή την πρόκληση, σε αυτές τις έκτακτες περιστάσεις. Να ευχαριστήσω και τους πολίτες γιατί ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μου να βοηθήσουν και βοήθησαν τα μέγιστα. Έχουμε όμως έναν δύσκολο δρόμο. Έναν δρόμο που θα τον πορευτούμε με αλληλεγγύη και συμπληρωματικότητα. Ως δήμος είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα. Βασική προϋπόθεση είναι να σταθούν όρθιες υπηρεσίες πρώτης γραμμής του δήμου. Κάνω έκκληση να βοηθήσουν όλοι. Κάνω έκκληση ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας να μας βοηθήσουν οι πολίτες, καθώς θέλουμε να προστατεύσουμε τους εργαζομένους του δήμου, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σ’ αυτή τη μάχη. Κάνω έκκληση στους πολίτες για οποιοδήποτε θέμα να απευθύνονται στον ένα και μοναδικό αριθμό, 2231200240, και εμείς είμαστε εδώ παρόντες για να δώσουμε λύσεις. Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να σταθούμε όρθιοι αυτή την περίοδο που μας έχουν ανάγκη τα μοναχικά άτομα, οι ευπαθείς ομάδες, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν αυτά που έκαναν μέχρι χθες. Είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Σκοπός μας είναι να πορευτούμε και το επόμενο διάστημα με την ίδια αλληλεγγύη και την ίδια υπευθυνότητα όπως μέχρι σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Λαμίας θα καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών και θα μας βοηθήσουν απλόχερα περιορίζοντας τις κινήσεις, βοηθώντας τον δήμο να ανταποκριθεί στο ρόλο του».

 

Θανάσης Ζεκεντές, δήμαρχος Λοκρών: «Ο δήμος Λοκρών έχει υιοθετήσει όλα τα επιβεβλημένα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Εγκαίρως περιορίσαμε τις υπηρεσίες του δήμου σχετικά με την εξυπηρέτηση των δημοτών με ηλεκτρονικό τρόπο ή τηλεφωνικά. Μόνο κατ’ εξαιρέσεις δεχόμαστε με ραντεβού συναντήσεις όπου δεν μπορεί αλλιώς να επιλυθεί κάποιο ζήτημα του δημότη. Αυτή τη στιγμή είναι κλειστές όλες οι δομές του δήμου που δεν προβλέπονταν, όπως π.χ. οι παιδικές χαρές, οι παιδικοί σταθμοί, το Ωδείο, η Φιλαρμονική, τα χορευτικά τμήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. Αυτό το οποίο έχουμε ήδη κάνει σε κάποιες περιπτώσεις προσωπικού, τους έχουμε μετακινήσει σε άλλου είδους θέσεις προκειμένου να καλύψουμε κενά που προέκυψαν από τις άδειες ειδικού σκοπού. Σε συγκεκριμένες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα αποφασίσαμε να μη δοθούν οι άδειες ειδικού σκοπού, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη καθαριότητα του δήμου, αλλά παρά ταύτα υπάρχουν κάποιες αναρρωτικές, οι οποίες μας δημιουργούν τη δυσκολία στο επίπεδο που θα θέλαμε την καθαριότητα στον δήμο. Για τον λόγο αυτό καλούμε και τους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο αυτή, να μην αφήνουν έξω από τους κάδους τα απορρίμματα και γενικότερα να προσπαθούν κι αυτοί να βοηθήσουν προκειμένου να κρατήσουμε σε ένα καλό επίπεδο την καθαριότητα σε όλο τον δήμο Λοκρών, λόγω της δυσκολίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο παρατηρείται είναι ότι υπάρχει ανταπόκριση από τους δημότες σε μεγάλο βαθμό, αλλά υπάρχει αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι δεν έχει παρατηρηθεί και κάποιο κρούσμα έως τώρα. Θεωρώ ότι στο βαθμό που θα συνεχίσουμε έτσι, δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε ως δημότες. Πρέπει να παραμείνουμε σε συμφωνία με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και είμαι σίγουρος ότι όπως θα βελτιώνεται ο καιρός το επόμενο διάστημα, θα υπάρχει και η προσδοκία ότι το πρόβλημα τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες θα εξαλειφθεί ή θα περιοριστεί. Εμείς ήδη σήμερα (σ.σ. Τετάρτη) κάναμε διαπεριφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παράδειγμα προς όλους τους δημότες και να δείξουμε κι εμείς ως δήμος ότι αποφεύγουμε τις συναθροίσεις κοινού, ότι δεν υπάρχει συγχρωτισμός και να μην δημιουργείται ο παραμικρός κίνδυνος, είτε υπόνοια εξάπλωσης του κορωνοϊού. Θέλω να πιστεύω ότι οι δημότες θα συναισθανθούν με αίσθημα ευθύνης ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες. Για τον λόγο αυτό και θα εφαρμόσουν τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη εξαγγελθεί και υλοποιούνται, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσουν και οι ίδιοι προκειμένου να διατηρήσουμε σε ένα καλό επίπεδο όλη την περιοχή. Τέλος, θεωρώ κρίσιμο σημείο το επόμενο χρονικό διάστημα, αν και εφόσον προκύψουν κρούσματα, θα είναι να διατηρηθεί η ψυχραιμία στον πληθυσμό και η κοινή λογική. Αυτά τα δύο στοιχεία, η ψυχραιμία και η κοινή λογική, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί το τόσο αυτό σοβαρό πρόβλημα με τις ελάχιστες δυνατές αρνητικές συνέπειες».

 

Γιώργος Χαντζής, δήμαρχος Μακρακώμης: «Ο δήμος Μακρακώμης πραγματοποιεί τους ελέγχους που πρέπει με τον Αστυνομικό Διευθυντή. Οι πολίτες τηρούν τους κανόνες που έθεσαν ο ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας και το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε ικανοποιημένοι, δεν γίνονται συνάξεις. Πιστεύω ότι τα μέτρα είναι ικανοποιητικά κι ο στόχος, να μείνουμε όλοι στο σπίτι, κατά 95% έχει επιτευχθεί. Το τηρούν οι πολίτες. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε δίπλα τους. Έχουμε βγάλει ανακοινώσεις σε συνεργασία με το «Βοήθεια στο Σπίτι», οι ευπαθείς ομάδες μπορούν να επικοινωνούν σε συγκεκριμένο τηλέφωνο το οποίο ανέβηκε στο διαδίκτυο. Απ’ τη Δευτέρα θα υπάρχει και η δυνατότητα δωρεάν προμήθειας φαγητού στις ευπαθείς ομάδες και σε συμπολίτες μας που δεν μπορούν να βγουν απ’ το σπίτι. Θα μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα του δήμου για να τους εξυπηρετήσουμε. Κάνω και πάλι έκκληση να τηρηθούν οι κανόνες του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας και να μείνουμε όλοι στο σπίτι».

 

Βιργινία Στεργίου, δήμαρχος Στυλίδας: «Σαν δήμος Στυλίδας πήραμε ό,τι μέτρο ήταν δυνατό για να προστατεύσουμε τους δημότες κι εμάς τους ίδιους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις απ’ τους δημότες. Ακολουθούν τις οδηγίες και της κυβέρνησης και του δήμου. Ακολουθείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό η πορεία που έχει χαράξει και η κυβέρνηση και ο δήμος. Οι άνθρωποι μάλιστα επικοινωνούν και ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που προκύψει κάτι. Προς το παρόν η κατάσταση κινείται ομαλά. Είμαστε πάντως επιφυλακτικοί και δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα. Συνεχίζουμε ώστε να ξεπεράσουμε το σοβαρό αυτό θέμα που προέκυψε κι είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τους δημότες».

 

Αλέξης Καρδαμπίκης, δήμαρχος Αγράφων: «Οι πολίτες σε γενικές γραμμές τηρούν τα μέτρα. Είμαστε ικανοποιημένοι, ειδικά απ’ τους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν κλείσει τα καταστήματά τους. Ο μόνος φόβος είναι οι ετεροδημότες που ήδη δειλά δειλά άρχισαν να έρχονται στα χωριά μας. Υπάρχει η πιθανότητα να νοσούν χωρίς να το ξέρουν. Ο δήμος έχει απολυμάνει δημοτικά κτίρια, σχολεία, ιατρεία.  Έχει γίνει και μια μονάδα στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, σε εξωτερικό χώρο, με ένα κοντέινερ από τον δήμο Καρπενησίου. Η μεταφορά έγινε από την περιφέρεια κι εμείς κάναμε τις εγκαταστάσεις, ώστε να μπορέσουν να εξεταστούν πιθανά κρούσματα. Είμαστε σε εγρήγορση. Είμαι καθημερινά στο δημαρχείο, ενώ επισκέπτομαι και τα χωριά για να δοθούν οδηγίες και να εμψυχώσουμε τον κόσμο. Ο καιρός νομίζω ότι βοηθάει, αφού θα ήταν δύσκολο με κακό καιρό να μένει κάποιος στο σπίτι του συνέχεια. Εκτελούμε τις εντολές της κυβέρνησης, έχουμε μιλήσει και με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, να προσέχουν σε καθημερινή βάση κι αυτούς που έρχονται απ’ τα αστικά κέντρα, να γίνονται συστάσεις στους ηλικιωμένους. Ο δήμος Αγράφων είναι ο πιο ηλικιωμένος δήμος της Ευρώπης κι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Όλοι παίρνουν φάρμακα και μια πιθανή μόλυνση ίσως αποβεί οδυνηρή. Προσέχουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Είναι κάτι που θα περάσει και ξέρετε, είναι και ψυχολογικό το θέμα πλέον. Έχουμε μιλήσει και με τους ετεροδημότες μας να συστήσουν στους δικούς τους να περιμένουν να περάσει αυτή η δυσκολία, κι έπειτα να έρθουν στα χωριά μας, να ανταμώσουμε όπως κάθε χρόνο και να περάσουμε όμορφα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, πρέπει να κρατήσουμε τις αποστάσεις».

 

Νίκος Σουλιώτης, δήμαρχος Καρπενησίου: «Σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί και στο κάλεσμα της κυβέρνησης και στο κάλεσμα του δήμου και συμμορφώνονται στην τήρηση των όρων, έτσι ώστε να είμαστε όλοι πιο ασφαλείς. Ο δήμος Καρπενησίου είναι δίπλα στους δημότες και τους προτρέπει να μείνουν στα σπίτια τους κι εμείς για ό,τι χρειαστεί, θα είμαστε εκεί. Ήδη απ’ τη Δευτέρα ξεκινά ένα καινούριο πρόγραμμα για τον δήμο, όπου όποιος αντικειμενικά και πρακτικά δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 15455 του δήμου, που μπορεί να συνεννοείται, έτσι ώστε να του πηγαίνουμε τα αγαθά πρώτης ανάγκης στο σπίτι του. Είμαστε σε επαγρύπνηση, ενημερωνόμαστε, συμμορφωνόμαστε, πειθαρχούμε και δεν φοβόμαστε. Επιπλέον, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στους ετεροδημότες μας, που άρχισαν κι έρχονται στα χωριά τους και ενόψει του Πάσχα αλλά και λόγω της κατάστασης που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και περιορισμένοι αυστηρά μέσα στα σπίτια τους τις πρώτες 14 μέρες απ’ την άφιξή τους στα χωριά μας. Ο δήμος Καρπενησίου έχει 49 χωριά, 163 οικισμούς, όπου κατοικούν ελάχιστοι, αλλά πολύ ηλικιωμένοι άνθρωποι. Είναι κρίμα άθελά τους να μην προσέξουν κάποιοι και να μεταδώσουν τον ιό. Θερμή παράκληση να πειθαρχήσουμε όλοι, όσοι έρχονται στα χωριά για 14 μέρες να μείνουν σπίτι τους. Θα έρθουν εφοδιασμένοι με όποια προμήθεια θέλουν και μετά θα βγουν να μιλήσουν με τους συγχωριανούς τους. Μένουμε σπίτι μας και είμαστε ασφαλείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024