Τα αδέσποτα ζώα στο νομό Ευβοίας και η διαχείρισή τους, αποτελούν ένα διαχρονικό ζήτημα που μεταλαμπαδεύεται από κάθε δημοτική αρχή στη καινούργια. Ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων πολλαπλασιάστηκε, λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών να τα συντηρούν.
Τα “Στερεά Νέα” συνομίλησαν με τους δήμους της Εύβοιας και κατέγραψαν τις δράσεις που αναλαμβάνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Στην πρωτεύουσα του νομού το πρόβλημα είναι καταγεγραμμένο και αντιμετωπίζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος Χαλκιδέων. “Ο δήμος διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα κυνοκομεία, εκεί γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες στείρωσης και αν δεν τα υιοθετήσει κάποιος επανεντάσσονται”, δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χαλκίδας και υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα, Θεόδωρος Γιαννούκος.
Στο Δήμο Χαλκιδέων λειτουργεί και τηλεφωνικό κέντρο εξ’ολοκλήρου για την καταγραφή του
Στο ίδιο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και τα τρία νέα καταφύγια αδέσποτα ζώων και συντροφιάς που επρόκειτο να κατασκευαστούν στους Δήμους Σκύρου, Καρύστου και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, όπως είπε στα “Στερεά Νέα” ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης του τελευταίου Δήμου, Δημήτρης Σκοπελίτης. Ο κ. Σκοπελίτης επισήμανε ό,τι ο δήμος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στις Ροβιές, ενώ μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει “τυπικά” ένας μόνιμος κτηνίατρος για τα σκυλιά.
Στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, έχει γίνει ειδική μέριμνα στο νέο προϋπολογισμό για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, καθώς έχουν προβλεφθεί κονδύλια για στείρωση και ζωοτροφές. Παράλληλα, θα γίνουν δαπάνες για τη συντήρηση του υφιστάμενου μικρού καταφυγίου, ενώ έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση για νέο καταφύγιο από το “Φιλόδημος ΙΙ”. “Ο κόσμος είναι παραπληροφορημένος σχετικά με τις αρμοδιότητες του δήμου”, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κονιστρών και αρμόδιος για τα αδέσποτα ζώα, Κωνσταντίνος Δημάς, τονίζοντας πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο δήμος είναι υπεύθυνος κυρίως για τον εμβολιασμό και την τροφή αυτών των ζώων. “Έπειτα τα ζώα πρέπει να επανεντάσσονται”, δηλώνει ο κ. Δημάς.
Στο βόρειο τμήμα του νομού, η κατάσταση διατηρείται παρόμοια. “Με το νέο προϋπολογισμό
Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα οικόσιτα ζώα τους; Ευθύνεται κατά αποκλειστικότητα η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ή τελικά όλα ξεκινούν από την έλλειψη παιδείας; Αυτό είναι το σημείο που οφείλει να ξεκινά ο προβληματισμός κάθε δημοτικής αρχής, στον αγώνα της για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων.