Υπουργείο Οικονομικών: Πακέτο μέτρων ύψους 6,8 δις. ευρώ με γνώμονα τη δημόσια υγεία

«Στο αξιακό μας σύστημα, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας! Και έπεται η οικονομία». Με τη φράση αυτή, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθύμισε για μία ακόμη φορά το κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Που δεν είναι άλλος από αυτόν της δημόσιας υγείας. Η […]

30 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

«Στο αξιακό μας σύστημα, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας! Και έπεται η οικονομία». Με τη φράση αυτή, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθύμισε για μία ακόμη φορά το κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Που δεν είναι άλλος από αυτόν της δημόσιας υγείας.

Η ελληνική κυβέρνηση, έδωσε δείγματα γραφής από την πρώτη στιγμή αυτής της οικουμενικής κρίσης. Αντέδρασε με ευθύτητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των πολιτών και τώρα με σταθερά και καλά σχεδιασμένα βήματα, ο κ. Σταϊκούρας παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της κρίσης. Απαιτείται συνεπώς νηφαλιότητα, υπευθυνότητα, διορατικότητα και ρεαλισμός. Η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική. Θα είναι παροδική, γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι εγγενής. Με τις κατάλληλες πολιτικές που εφαρμόζουμε και διαρκώς εμπλουτίζουμε και ενισχύουμε, επιδιώκουμε να περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια παρουσίασης του οικονομικού πακέτου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, προχώρησε στην αναγγελία πρόσθετων οικονομικών μέτρων, προκειμένου να ενισχύσει το προηγούμενο οικονομικό πακέτο που είχε ανακοινωθεί. Ως βασικό, προτάσσεται η επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Επιπλέον, το νέο πακέτο καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για 45 ημέρες, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ό,τι καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Υπολογίζεται ό,τι οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται του μέτρου είναι ελάχιστες, καθώς περίπου 800.000 επιχειρήσεις ή αλλιώς το 76% των νομικών προσώπων θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Για τις επιχειρήσεις αυτές, προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Μοναδική προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι μία: Η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας!

Επισημαίνεται ό,τι για τις για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών μας.

Επιπλέον, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Παράλληλα, θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ. Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS). Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020.

Σημειώνεται ό,τι το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχήμα, καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεών μας.

Δώρο του Πάσχα

Το πέμπτο σημαντικό μέτρο είναι η καταβολή του Δώρου Πάσχα στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό!

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού. Η έκτακτη ενίσχυση αναμένεται πως θα δοθεί μέχρι τις 10 Απριλίου.

Τράπεζες

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

Πρωτογενής τομέας

Παράλληλα, θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν  περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός

Επιπλέον, προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται τελικά κατά 5 δις ευρώ, 1 δις περισσότερο από την αρχική εκτίμηση. Αυτό απαιτείται διότι, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. Ευρώ, ενώ οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο 2% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Η αλληλέγγυα συν-ευθύνη, απέναντι στην υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος για την κοινωνική συνοχή. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε ένας από εμάς αναλαμβάνει μία σοβαρή υποχρέωση. Ο εργοδότης αναλαμβάνει την υποχρέωση της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της εργασιακής ειρήνης. Ο εργαζόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσαρμοστεί στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, και να επιδείξει υπομονή και αντοχή, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση. Και το Κράτος κυρίως, έχει την υποχρέωση έναντι όλων, να διασφαλίζει ασφαλές περιβάλλον αντιμετώπισης των εξαιρετικά δύσκολων και έκτακτων αυτών συνθηκών. Πρέπει, όλοι μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων τους επόμενους μήνες, και να υπερβάλουμε εαυτούς. Την κρίση θα την ξεπεράσουμε ενωμένοι! Με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία! Και με αλληλεγγύη! Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει και θα βγει όρθια και με συνοχή από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία!», πρόσθεσε, κλείνοντας ο Υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024