Ενίσχυση δύο ευρώ το κιλό για αμνοερίφια, στήριξη μελισσοκομίας

Κάτι παραπάνω από βέβαια θα πρέπει να θεωρείται η ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων με απούλητα αρνιά και κατσίκια αυτό το διάστημα, όπως και εκείνων που διέθεσαν την παραγωγή τους στην τρέχουσα τιμή, δηλαδή κάτω από τα τέσσερα ευρώ το κιλό. Εικάζεται μάλιστα ότι στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών. Το οικονομικό πρόβλημα […]

17 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Κάτι παραπάνω από βέβαια θα πρέπει να θεωρείται η ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων με απούλητα αρνιά και κατσίκια αυτό το διάστημα, όπως και εκείνων που διέθεσαν την παραγωγή τους στην τρέχουσα τιμή, δηλαδή κάτω από τα τέσσερα ευρώ το κιλό. Εικάζεται μάλιστα ότι στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών.

Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτό τον κτηνοτρόφοι είναι μεγάλο και δεν αντιμετωπίζεται με τερτίπια σαν κι αυτά που κάνουν λόγο για το όψιμο ενδιαφέρον μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ να αγοράσει αρνιά και κατσίκια στη Θεσσαλία προσφέροντας καλύτερη τιμή.

Όλοι το ξέρουν ότι τα πολλά αρνιά έχουν φύγει όλο το προηγούμενο διάστημα με 3,5 και 4 ευρώ, από τη στιγμή που δεν άνοιξε η αγορά της Ιταλίας, ενώ και η ζήτηση της τελευταίας στιγμής που πολυδιαφημίζεται από τους ιθύνοντες αφορά συγκεκριμένες ποσότητες, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους παραγωγούς δεν μπορεί επομένως να αντισταθμίσει τη ζημιά που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Όλοι στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται αυτές τις μέρες ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και θα πρέπει να υπάρξει μια οικονομική ενίσχυση για την οικονομική απώλεια της τάξεως των δύο ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Το ξέρει ο Βορίδης, το αναγνωρίζει ο Σκρέκας, το δέχεται και το υπουργείο Οικονομικών. Είναι οι κτηνοτρόφοι ανάμεσα στις νέες κατηγορίες πληττόμενων, μεταξύ των οποίων και περιπτώσεις του πρωτογενούς τομέα για τις οποίες μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας και για τις οποίες, όπως είπε, θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα πράγματα την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Δεν θα αφήσουμε τον πρωτογενή τομέα αστήρικτο, είπε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του στην ΕΡΤ και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προϊδεάζοντας μάλιστα ότι η στήριξη δεν θα αφορά μόνο στους κτηνοτρόφους αλλά και σε άλλους κλάδους. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους όμως, είπε ότι η αξιολόγηση θα γίνει με άξονες την τιμή κόστους και πώληση του κιλού στην αγορά αλλά και τα αδιάθετα αμνοερίφια που θα συγκεντρωθούν στο τέλος της εορταστικής περιόδου.

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι με τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούνται τρόποι στήριξης των παραγωγών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων γι’ αυτό και η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία και για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών και αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη ελήφθησαν για τους «μεταφερόμενους» παραγωγούς, ενώ ως προ το πρόβλημα των περιφερειακών αγορών της Αττικής διευκρίνισε ότι γίνονται ενέργειες ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση να υπάρξει αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται κυρίως εξ αιτίας του περιορισμού των μετακινήσεων και ως προς τα εμπορικά θέματα που προκύπτουν.

Επίσης αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών της Θεσσαλίας είπε ότι γίνονται επαφές με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί που δεν μπορούν διαθέσουν τα προϊόντα τους στις αγορές αυτές. Σε ότι αφορά τις έτοιμες σοδειές προς διάθεση είπε ότι εξετάζονται τρόποι ώστε αυτές να φτάσουν στις τελικές αγορές και στους καταναλωτές. Το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε, θα ανακοινωθούν δράσεις και μέτρα στήριξης των συγκεκριμένων παραγωγών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης πάντως, επιμένει να εμφανίζεται πιο φειδωλός, παρ’ ότι ξέρει καλά ότι τα μέτρα στήριξης ειδικά των κτηνοτρόφων έχουν δρομολογηθεί. Σε δηλώσεις του μάλιστα στον τηλεοπτικό Ant1 μάλιστα επέμενε το πρωί της Τετάρτης ότι οι κτηνοτρόφοι «κακώς διαμαρτύρονται» για να πει στη συνέχεια «είναι δίκαια η ανησυχία τους» και αμέσως μετά ότι δεν θέλει να μπει στη λογική των οριζόντιων μέτρων, γιατί, «κάποιοι κέρδισαν» κατά τη διάρκεια της κρίσης. Απέφυγε να πει πάντως ότι αν κάποιοι κέρδισαν τις ημέρες του κορωνοιού, ήταν για μια ακόμη φορά οι μεσάζοντες και οι μεταπράτες, οι οποίοι σπάνια μετακυλούν κάτι από το κέρδος τους στους παραγωγούς.

Αναφορικά με τις λύσεις που εξετάζονται αναφορικά με την ειδική στήριξη των κτηνοτρόφων, οι πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανότερο σενάριο, μια ενίσχυση της τάξεως των δύο ευρώ το κιλό για ότι μικρό σφάγιο διατέθηκε με χαρτιά (τιμολόγια) τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αντίστοιχη ενίσχυση για ότι παραμένουν αδιάθετα στο στάβλο (θα γίνει σχετική καταγραφή).

Εξετάζεται πάντως και το ενδεχόμενο μιας γενικής ενίσχυσης δέκα ευρώ το ζώο για όλο το ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων (προτάθηκε και από τον πρώην υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου), όπως επίσης και η ειδική ενίσχυση όλων των θηλυκών αιγοπροβάτων, ενδεχομένως και με τριάντα ευρώ το ζώο (όπως έκαναν οι Γάλλοι), έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο αύξησης του ζωικού κεφαλαίου.

Πηγή: agronews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024