Μάκης Βορίδης: Στήριξη για τους αιγοπροβατοτρόφους

“Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για να δούμε ποια είναι η ανάγκη στήριξης για τους αιγοπροβατοτρόφους”, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ”. Την ενίσχυση του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων, εξαιτίας των ζητημάτων που προέκυψαν κατά την πασχαλινή περίοδο, εν μέσω της πανδημία του κορονοϊού προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής […]

23 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

“Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για να δούμε ποια είναι η ανάγκη στήριξης για τους αιγοπροβατοτρόφους”, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ”.

Την ενίσχυση του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων, εξαιτίας των ζητημάτων που προέκυψαν κατά την πασχαλινή περίοδο, εν μέσω της πανδημία του κορονοϊού προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως την πασχαλινή περίοδο υπήρξε ζήτηση των ελληνικών αμνοεριφίων, παρά τα όσα ακουγόντουσαν το προηγούμενο διάστημα, και το πρόβλημα εντοπίστηκε “στις εμπορικές αλυσίδες, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν πού θα δημιουργηθεί η ζήτηση, γιατί πράγματι υπήρξε μια μετακίνηση της ζήτησης από την περιφέρεια στα αστικά κέντρα”.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) ζητούν την άμεση προστασία της πρωτογενούς παραγωγής, εξαιτίας του μεγάλου πλήγματος που δέχθηκε την περίοδο του Πάσχα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε επιστολή του προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης ο ΣΕΚ επισημαίνει ότι ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας τη περίοδο του Πάσχα υπέστη μεγάλο πλήγμα καθώς “οι παραγωγοί πούλησαν φθηνά ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα στο στάβλο, αυξάνοντας όμως έτσι το κόστος διατροφής”.

Οι τιμές στα αμνοερίφια ήταν μειωμένες καθώς φέτος ανήλθαν σε 3,60-3,80 ευρώ/το κιλό σφάγιο, έναντι 5,5 έως 6 ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο.

Δύσκολη περιγράφεται η κατάσταση και στους άλλους κλάδους, καθώς σύμφωνα με τον ΣΕΚ, στην χοιροτροφία “οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν από 1,10 έως 1,20 ευρώ/ ζων βάρος, έναντι 1,50-1,65 ευρώ/ ζων βάρος, δηλαδή με απώλεια 40-50 ευρώ ανά πωλούμενο χοίρο”.

Στην πτηνοτροφία το 30-40% του κρέατος κοτόπουλου που προορίζεται για τη μαζική εστίαση οδηγήθηκε σε κατάψυξη με τιμές πώλησης μειωμένες κατά 40%.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ζητά την ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) καθώς και άλλων εθνικών μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024