Πρωθυπουργός: «Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ-κορωνοϊού πραγματικότητα»

Σε διάγγελμα προέβη λίγο μετά τις 18:00 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας για την μετά-κορωνοϊό εποχή. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάργηση του SMS στο 13033 από Δευτέρα και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψει η χώρα στη νέα πραγματικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και συνεγχάρη τους πολίτες για τη […]

28 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Σε διάγγελμα προέβη λίγο μετά τις 18:00 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας για την μετά-κορωνοϊό εποχή.

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάργηση του SMS στο 13033 από Δευτέρα και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψει η χώρα στη νέα πραγματικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και συνεγχάρη τους πολίτες για τη στάση τους όλο αυτό το διάστημα και μετέτρεψε το σλόγκαν «Μένουμε σπίτι» σε «Μένουμε ασφαλείς».

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά μέσα στον Μάιο, έκανε γνωστό ότι οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 18 Μαϊου και μετά, ενώ έκανε μια γενική αναφορά στο πώς θα ανοίξει το εμπόριο από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο.

Ακολουθεί όλόκληρο το διάγγελμα του Πρωθυπουργού: 

«Η Ελλάδα πήρε μέτρα πρωτοφανή, η ατομική στάση έγινε συλλογική επιτυχία. Ψηφιακή δημόσια δίοικηση, εργασία και εκπαίδευση από απόσταση  και μια Πολιτική Προστασία που ήταν δίπλα μας. Δεν ήταν προϊόν τύχης αλλά σκληρής δουλειάς. Οι μεγαλές επιτυχιες οφείλονται στους μικρούς ήρωες. Σημαντική είναι η μείωση των ασθενών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων.

Στην Ελλάδα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από όλες τις ευρωπαικές χώρες. Σημερα είμαστε πιο έτοιμοι , να κάνουμε περισσότερα τεστ και να εντοπίζουμε εστίες του ιού. Διαθέτουμε δύο συμμάχους, τον καλό καιρό και ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες. Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και μένουμε μέσα ενημερώνοντας τον γιατρό μας αν έχουμε βήχα ή πυρετό. Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα, ζούμε ήδη αλλιώς.

Η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα βήμα ώστε οι νέοι περιορισμοί θα έχουν τοπικό χαρακτήρα. Προτεραιότητα μου η ζωή και η υγεία των Ελλήνων και επιλογή μου κάθε απόφαση να έχει τη σφραγίδα της επιστημονικής γνώσης. Στη δεύτερη φάση οι δεσμοι εμπιστοσύνης πρέπει να διατηρηθούν άρρηκτοι.

Το νέο μας σύνθημα είναι «Μένουμε ασφαλείς». Στις 4 Μαϊου αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά θα ισχύουν περιορισμοί εκτος νομού. Οι οργανωμένες παραλίες παραμένουν κλειστές. Το λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει 11 Μαϊου εκτός των εμπορικών κέντρων.

Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία. Από τις 4 Μαϊου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτες για ατομική λατρεία και από 17 Μαϊου θα μπορούν οι πιστοί να πηγαίνουν στις λειτουργίες.

Στις 11 Μαϊου αρχίζουν τα μαθήματα στην τρίτη λυκείου και μια εβδομάδα μετά θα ανοίξουν οοι υπόλοιπες τάξεις και το Γυμνάσια. Ενδέχεται τα δημοτικά να ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Την 1η Ιουνίου ξεκινά ο τομέας της εστίασης και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι φεστιβαλ, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Το σχέδιο θα αξιολογείται ανα 24ωρο. Αναλυτικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία.Κλειδί, πάντως, και για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία. Η υπευθυνότητα. Η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι’ αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, «Μένουμε Σπίτι» παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη. Μέχρι τώρα, απέναντι στην πανδημία ορθώθηκε μία αποτελεσματική Πολιτεία, που προστάτεψε τους Έλληνες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους. Και αυτοί, με τη σειρά τους, ανέδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους: Σεβάστηκαν τις οδηγίες. Πειθάρχησαν στα μέτρα. Και προφύλαξαν την υγεία τους αλλά και την υγεία των διπλανών τους. Αυτές οι παρακαταθήκες αποτελούν εγγύηση για το αύριο. Γιατί δεν κινητοποίησαν μόνο πολύτιμα χαρακτηριστικά του λαού μας, που έμεναν χρόνια σε αδράνεια, αλλά και γιατί προσέφεραν μια νέα ποιότητα στην τραυματισμένη από τον λαϊκισμό Δημοκρατία μας.

Σκεφτείτε, στο πεδίο της πολιτικής αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις και η παλιά καχυποψία. Τώρα, πλέον, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ακούν τους εκπροσώπους της Πολιτείας, ξέροντας ότι θα τους ακούσουν και εκείνοι. Στην κοινωνική ζωή, ο νόμος τηρήθηκε συνειδητά, χωρίς τον φόβο κάποιας ποινής. Και πρωταγωνιστές έγιναν αθόρυβοι άνθρωποι. Που με τις πράξεις τους, όμως, έγιναν ηχηρά παραδείγματα για όλους. Ενώ και ο καθένας προσωπικά ξανασκέφτηκε, νομίζω, τον ρόλο του μέσα στο σύνολο. Περιοριστήκαμε αλλά δεν χωριστήκαμε. Θα έλεγα ότι ξαναγνωριστήκαμε και συστρατευτήκαμε. Ο κορωνοϊός μάς έμαθε, επίσης, ότι η φιλία δεν περιορίζεται σε μία χειραψία. Ούτε η φροντίδα σε μία αγκαλιά. Και πως όλα, τελικά, μπορούν να εκφραστούν με νέους τρόπους σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Γιατί, πράγματι, στις 4 Μαΐου όλοι θα συναντηθούμε με μία νέα καθημερινότητα. Και αν τη διαχειριστούμε με ωριμότητα τότε, σταδιακά, θα την βελτιώνουμε για να την κάνουμε όλο και καλύτερη.

Μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία, ο ιός θα ζει ανάμεσά μας. Κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν. Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Όποιος, λοιπόν, σε λίγο θα κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού, ταυτόχρονα θα ανοίγει την πόρτα της ευθύνης. Από την υπομονή, θα περνά στην επιμονή. Και από την αντοχή, στην προσοχή. Γιατί μόνο έτσι ο κίνδυνος θα συρρικνώνεται.

Ασφαλώς στον καιρό που έρχεται καραδοκούν δυσκολίες, στην Υγεία αλλά και στην Οικονομία, το παρατεταμένο «πάγωμα» της οποίας έχει κοινωνικό πρόσημο. Γιατί «παγώνει» ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους. Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορωνοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό. Για όλα αυτά, όμως, θα μιλήσω αναλυτικά και στη Βουλή σύντομα. Στο μεταξύ, Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το Κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή. Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα Μένουμε Ασφαλείς.

Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε».

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/252650262593314/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024