Σταϊκούρας: Η μεγάλη μείωση τζίρου τον Απρίλιο θα κρίνει την ένταξη στον 2ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Την παράταση του περιθωρίου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης δρομολογεί η κυβέρνηση  με μία νομοθετική παρέμβαση η οποία αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, καθώς “αναγνωρίζουμε τη μείωση της κίνησης στα βενζινάδικα”, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Open. Εκτίμησε πως οι πιέσεις που δέχεται ο κλάδος θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη […]

25 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Την παράταση του περιθωρίου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης δρομολογεί η κυβέρνηση  με μία νομοθετική παρέμβαση η οποία αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, καθώς “αναγνωρίζουμε τη μείωση της κίνησης στα βενζινάδικα”, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Open. Εκτίμησε πως οι πιέσεις που δέχεται ο κλάδος θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα ανάλογα με τους κεντρικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως υγειονομικοί περιορισμοί στο άνοιγμα των επιχειρήσεων μπορεί να οδηγήσουν σε επίδομα 800 ευρώ σε όσους θα πρέπει να μείνουν σπίτι, ενώ προανήγγειλε και  μέτρα στήριξης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως το κριτήριο ένταξης στον 2ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής του 1 δισ. ευρώ, που θα γίνει μέσα στον Μάιο, θα είναι μία μεγάλη μείωση του τζίρου κατά τον μήνα Απρίλιο. Έκανε επίσης σαφές πως όσες εταιρείες κατέγραψαν στον 1ο κύκλο άνοδο τζίρου τον Μάρτιο μένουν εκτός του 1ου γύρου επιδότησης με 1 δισ. ευρώ.

Ο ΥΠΟΙΚ προέβη και σε μία έμμεση προαναγγελία παράτασης της προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις. “Κάθε πράγμα πρέπει να γίνει στην ώρα του, έχουμε αποδείξει όμως ότι λειτουργούμε με κοινωνική ευαισθησία και αυτήν τη φορά αυτό θα αποδείξουμε. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στο τραπέζι, μου αρέσει να συναποφασίσουμε με τους θεσμούς, αλλά εκεί που βλέπουμε να υπάρχουν ενστάσεις, αντιδράσεις, ενεργούμε κατάλληλα. Αυτό κάναμε με τον ΕΝΦΙΑ, με τις 120 δόσεις, αυτό θα κάνουμε και με την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας”, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Σε ερώτημα για το πόσο θα παραταθεί, απάντησε “περιμένετε λίγες μέρες, ούτως ή άλλως δεν έχει λήξει η προθεσμία”. Κάλεσε επίσης τους “συμπατριώτες μας να συνεχίζουν να ρυθμίζουν τα δάνειά τους”, αναφερόμενος σε 200.000 δάνεια που έχουν ρυθμιστεί.

Οι πληρωμές

Ο απολογισμός πληρωμών των 800 ευρώ είναι 686.000 μισθωτοί, ενώ την Τρίτη θα πληρωθούν άλλοι 105.875. Ακολουθεί άλλη μία περίμετρος 150.000 που εντάχθηκαν πολύ πρόσφατα, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες αίτηση έχουν υποβάλει 550.000 και θα προστεθούν άλλοι 45.000 που έχουν έως 20 εργαζόμενους.

Η Επιστρεπτέα

Στον 1ο κύκλο της Επιστρεπτέας υπέβαλαν 138.000 επιχειρήσεις αίτηση. “Αξιολογούμε τα στοιχεία τους για να βγει η KΥA που θα έχει μέσα και τον μαθηματικό τύπο”, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Έκανε σαφές όμως πως όλες οι επιχειρήσεις δεν εμφανίζουν μείωση τζίρου, “κάποιες δείχνουν ότι είχαν σημαντική αύξηση”, γιατί ακόμη δεν είχαν φανεί με τα στοιχεία του Μαρτίου οι τριγμοί. Αυτοί δεν θα ενταχθούν γιατί πρέπει να αποδεικνύεται η μείωση του τζίρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να δοθούν τα χρήματα. “Το πρόγραμμα θα το επαναλάβουμε με μεγαλύτερη ένταση τον μήνα Μάιο σε επιχειρήσεις που θα έχουμε πολύ καλύτερα στοιχεία του μηνός Απριλίου και εκεί θα φαίνεται η μείωση τζίρου που είχαμε”, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Τα 800 ευρώ και το “μερικό” άνοιγμα

Για το αν θα υπάρχει δεύτερη δόση των 800 ευρώ απάντησε θετικά. “Σαφέστατα θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους των οποίων δεν έχει γίνει η άρση της αναστολής”, είπε. Ωστόσο, “από Δευτέρα και μετά ανάλογα και με τις ανακοινώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση μπαίνουμε σε μία νέα φάση” σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας. “Αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι επιχειρηματιών θα ανοίξει και θα ζητήσει πίσω ένα κομμάτι του προσωπικού του ή το σύνολο του προσωπικού του”. Όπου γίνει άρση αναστολής δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να συνδράμει με 800 ευρώ, θα συνδράμει για το χρονικό διάστημα για το οποίο είναι σε αναστολή, εξήγησε.

Ήδη για 20.000 εργαζόμενους έχει γίνει άρση αναστολής μετά από αίτημα των επιχειρηματιών “για να είναι έτοιμοι να ανοίξουν ανάλογα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης”, εξήγησε. Ωστόσο, είπε πως θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρει η πολιτεία για τον αριθμό των εργαζομένων που θα μπορεί να αξιοποιεί. Δηλαδή μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να είναι λιγότεροι οι εργαζόμενοι “και εκεί θα πρέπει να στηρίξει η πολιτεία τους εργαζόμενους που θα μείνουν στο σπίτι”.

Ελαφρύνσεις στα ακίνητα

Αναφορικά με τα σενάρια που εξετάζονται για την τόνωση της αγοράς ακινήτων και ειδικά για τους ιδιοκτήτες που έχουν πρόβλημα εξήγησε πως θα υπάρξουν μέτρα. “Όταν είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις” είπε. Ανέφερε πως “θα υπάρξει κάποια πρόνοια και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων“.

Οι ανάγκες για χρήμα

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως παρά το μεγάλο οικονομικό κόστος του “λουκέτου” στην αγορά (2,5% του ΑΕΠ κάθε μήνα) η κυβέρνηση επέλεξε ότι προέχει η υγεία και έπεται η οικονομία. Δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλες της Ευρώπης και του κόσμου, επισήμανε.

Για την υποβάθμιση των προοπτικών της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης χθες ο υπουργός επισήμανε πως “οι οίκοι αξιολόγησης μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβαθμίσει τη χώρα αλλά τις προοπτικές λόγω της κρίσης” και αυτό γιατί “δεν μπορούν ούτε οι ειδικοί να προσδιορίσουν την έκταση του προβλήματος, την εύρεση κατάλληλου εμβολίου και τη πιθανή επανάληψή της στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο μεταγενέστερα μέσα στη χρονιά”.

Είπε πως οι εκθέσεις έχουν πολλά θετικά για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Αναφέρονται στην δυναμική που υπήρξε μέσα το Φεβρουάριο, στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, και στον “ορθό τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας”. Είπε πως η μέση η πρόβλεψη για ύφεση είναι 5%- 10% “εκεί εκτιμούμε και εμείς ότι θα κυμανθεί ύφεση στην Ελληνική οικονομία”.

Για την ΕΕ εξήγησε πως υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί άμεσα το SURE, αλλά και πως απαιτείται τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ πρόσθετα, πέρα και από πάνω από το νέο MFF κονδύλια για να στηριχθεί η επάνοδος της οικονομίας. Εϊπε πως εικόνα θα πρέπει να υπάρχει τον Ιούνιο – Ιούλιο για να “ξέρουμε πως θα κάνουμε χρήση των εντόκων ή αν θα ξαναβγούμε στις αγορές”….

Επανέλαβε ότι δεν θα χρειαστούν τα 15,7 δισ. ευρώ διαθεσίμων που είναι δεσμευμένα από τον ESM υπό τις παρούσες συνθήκες. Για το αν θα υπάρξει νέα έξοδος στις αγορές ανέφερε ότι είναι κάτι που δεν το γνωρίζει κανένας σήμερα αλλά η σταθερή βούληση του Υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ είναι “συστηματικά, σταθερά και με ικανοποιητικούς όρους για τη χώρα να συνομιλούμε με τις αγορές, να βγαίνουμε και να δανειζόμαστε με καλό κόστος δανεισμού”.

Πηγή: capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024