Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λαμιέων για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Για «εγκληματική αδιαφορία» και «προχειρότητα», με την οποία το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας μικρών παιδιών και των οικογενειών τους, κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων την Παρασκευή 29 Μαΐου. Παράλληλα, καταθέτει τα συμπεράσματά της μετά τα ερωτήματα που έθεσε σχετικά […]

29 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Για «εγκληματική αδιαφορία» και «προχειρότητα», με την οποία το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας μικρών παιδιών και των οικογενειών τους, κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων την Παρασκευή 29 Μαΐου. Παράλληλα, καταθέτει τα συμπεράσματά της μετά τα ερωτήματα που έθεσε σχετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης (27/5).

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Ελάχιστες μόνο ημέρες πριν από την επανέναρξη των μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, σε ερώτηση που κατέθεσε η λαϊκή συσπείρωση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων(28 05 2020), αναδείχθηκε ξεκάθαρα η εγκληματική αδιαφορία και η προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας μικρών παιδιών και των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα, και μέσα από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε βασικά ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια σε σχολικές καθαρίστριες, την λήψη έκτακτης χρηματοδότησης και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον κορονοϊό, προέκυψε ότι:

  • Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με το ύψος και το πότε θα καταβληθεί στους δήμους η έκτακτη χρηματοδότηση που εξήγγειλε το υπουργείο σχετικά με την προμήθεια μέσων προστασίας, καθώς και την πρόσληψη επιπλέον σχολικών καθαριστριών προκειμένου να εξασφαλίζεται η τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την απαραίτητη καθαριότητα των σχολικών αιθουσών, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και κατά τη λήξη του ωραρίου.
  • Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και σχεδιασμός σχετικά με τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα γίνει σύναψη νέων 4μηνων συμβάσεων για σχολικές καθαρίστριες. Επίσης δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την αλλαγή των συμβάσεων έργου, ώστε οι σχολικές καθαρίστριες να προσέρχονται πρωινές ώρες και όχι μετά την λήξη των μαθημάτων. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει ενημέρωση και σχεδιασμός για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι βλαπτικές αλλαγές στις συμβάσεις των καθαριστριών, οι οποίες θα αναγκαστούν να εργαστούν σε διαφορετικό ωράριο και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, σε σχέση με τα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις έργου που έχουν υπογράψει με τις Σχολικές Επιτροπές.
  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη επάρκειας σχολικών καθαριστριών στις περιπτώσεις όπου μία καθαρίστρια απασχολούνταν σε περισσότερες από μία σχολική μονάδα, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις στο Δήμο Λαμιέων.
  • Δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την επάρκεια προστατευτικών υλικών όπως αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, υλικά καθαριότητας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε νηπιαγωγεία της Λαμίας προβλέπεται η χορήγηση σε πρώτη φάση δύο μόνο μπουκαλιών αντισηπτικού και κανένα στη δεύτερη κατανομή που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιουνίου.
  • Δεν υπάρχει σχεδιασμός για το πώς θα καλυφθούν οι ελλείψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια μετά την επιστροφή των σχολικών καθαριστριών από τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απ’ όπου είχαν “αποσπαστεί”, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της Δευτεροβάθμιας.
  • Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, αλλά ούτε και διάθεση διεκδίκησης από τη Δημοτική Αρχή Λαμιέων για την πρόσληψη μόνιμων σχολικών καθαριστριών και τη μετατροπή των συμβάσεων όσων απασχολούνται σήμερα.
  • Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το τι θα γίνει το Σεπτέμβρη με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μπροστά στην ανησυχία των επιστημόνων για δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρει και η Δημοτική Αρχή, η οποία αποδέχεται τη συγκεκριμένη κατάσταση και επιλέγει τη μέθοδο της σιωπής απέναντι σε συγκεκριμένα προβλήματα. Ακολουθεί παθητικά την εγκληματική τακτική του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, χωρίς να διεκδικεί και χωρίς να αναδεικνύει τα προβλήματα. Αποδέχεται τη μετακύλιση των ευθυνών για την ασφαλή επανέναρξη των μαθημάτων από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών.

Την ίδια στάση εξάλλου κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, προωθώντας το αφήγημα της κυβέρνησης περί “ατομικής ευθύνης”, του “μένουμε σπίτι” και του “όλοι μαζί μπορούμε”:

  • Δεν άρθρωσε λέξη για τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Λαμίας.
  • Δεν άρθρωσε λέξη για την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Δήμο Λαμιέων.
  • Δεν είπε κουβέντα για τις επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων από τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, για την εντατικοποίηση της εργασίας σε πολλούς χώρους δουλειάς.

Την ίδια στάση βέβαια κράτησαν οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμούμε ότι συγκεκριμένη κατάσταση είναι πολιτικά αισχρή, αλλά και επικίνδυνη για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των οικογενειών τους. Δείχνει ξεκάθαρα ότι την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει νέο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο μετατρέπει τα σχολεία ακόμη περισσότερο σε εξεταστικά κέντρα και την εκπαίδευση εχθρική για τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αφήνει στην “ατομική ευθύνη” τη λήψη μέτρων προστασίας και την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο τους. 

Στο πλαίσιο αυτό τονίζουμε ότι:

Στις νέες πλέον συνθήκες, μετά τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι απλά ο χρόνος που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό αντικειμενικά κάποια στιγμή θα γινόταν. Το κύριο είναι η κυβέρνηση, εδώ και τώρα, να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τέτοιον τρόπο, που δε θα απειλείται η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών. Όσες αποστάσεις ασφαλείας κι αν τηρηθούν, όσες μάσκες και αν φορέσουν όλοι, τα σχολεία χρειάζονται άμεσα:

  • Προσλήψεις σε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, που θα καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες της Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης. Μονιμοποίηση όσων εργάζονται με σύμβαση έργου.
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς να περάσει και αυτό το κόστος στους γονείς.
  • Να μονιμοποιηθούν και όχι να απολυθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία, ιδιαίτερα τώρα που είναι ανάγκη να χωρίζονται τα τμήματα για λόγους προστασίας.
  • Να παρθούν ειδικά μέτρα για τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, με ασφάλεια και όρους υγιεινής, χωρίς να μετακυλίεται το βάρος της μετακίνησης στους γονείς.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των κτηριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να τηρηθούν στην πράξη τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να μη μένουν έξω από κάθε σχεδιασμό, όπως έγινε στη Δευτεροβάθμια εκπ/ση.
  • Να μην καταπατηθούν ή συρρικνωθούν από τη Διοίκηση και τους Διευθυντές δικαιώματα των εκπ/κών με τη δικαιολογία της πανδημίας(άδειες, αναπληρώσεις, αναθέσεις διαφορετικές από τη σύμβασή τους…). Η κυβέρνηση που αποφάσισε το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, να βρει και τις λύσεις.
  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και την κατάπτυστη τροπολογία για την on – line αναμετάδοση μαθημάτων και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών.

Δυστυχώς, για όλα τα παραπάνω δε βλέπουμε καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για τη βιασύνη να ανοίξουν τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και οι Παιδικοί Σταθμοί, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις γι’ αυτό.  Η Κυβέρνηση, λοιπόν, να πάψει να παίζει με την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών του λαού, των οικογενειών τους και των εκπ/κών οικογενειών.  Αντί να επικαλείται συνέχεια την «ατομική ευθύνη», να αναλάβει τη δική της ευθύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024