Ασφάλεια Χαλκίδας: Ταυτοποίηση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σε Στερεά & Αττική

Διακριβώθηκε πλήρως η δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας ληστειών, κλοπών και αποπειρών κλοπών, κυρίως σε εταιρείες και καταστήματα super market, περιοχών της Εύβοιας, Βοιωτίας, αλλά και της Αττικής Στο πλαίσιο της πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, ταυτοποιήθηκαν συνολικά δέκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Εξιχνιάσθηκαν έξι ληστείες, […]

5 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Διακριβώθηκε πλήρως η δράση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας ληστειών, κλοπών και αποπειρών κλοπών, κυρίως σε εταιρείες και καταστήματα super market, περιοχών της Εύβοιας, Βοιωτίας, αλλά και της Αττικής

Στο πλαίσιο της πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, ταυτοποιήθηκαν συνολικά δέκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Εξιχνιάσθηκαν έξι ληστείες, εννέα κλοπές και πέντε απόπειρες κλοπών, εκ των οποίων οι δύο σε Α.Τ.Μ. τραπεζών που ήταν εγκατεστημένα σε προσόψεις καταστημάτων super market περιοχών της Εύβοιας Παράλληλα εξιχνιάσθηκαν οκτώ κλοπές οχημάτων, τα περισσότερα από τα οποία σε περιοχές της Αττικής, καθώς και ο εμπρησμός πέντε μετά την ολοκλήρωση των εγκληματικών ενεργειών της σπείρας

Η λεία τους περιλαμβάνει κυρίως χρηματοκιβώτια εταιρειών, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές και κοσμήματα.

Σε βάρος των δέκα ατόμων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, εμπρησμών οχημάτων και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως διακριβώθηκε, οι ανωτέρω είχαν συγκροτήσει, το χρονικό διάστημα από την 19-08-2017, έως την 29-09-2018, δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η διάπραξη ληστειών και κλοπών, από επιχειρήσεις και καταστήματα.

Η σύνθεση της «επιχειρησιακής» ομάδας δεν ήταν πάντα σταθερή, καθώς δρούσαν, κατά περίπτωση, από δύο έως έξι άτομα, ενώ φρόντιζαν να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κουκούλες τύπου «full face».

Οι δράστες παραβίαζαν εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και καταστημάτων και στη συνέχεια προέβαιναν στην αφαίρεση χρηματοκιβωτίων, χρηματικών ποσών, τιμαλφών και ηλεκτρονικών συσκευών από το εσωτερικό τους.

Συνήθως, έφεραν μαζί τους πυροβόλα όπλα, μεταλλικές ράβδους και βαριοπούλες, που χρησιμοποιούσαν αφενός μεν για να παραβιάζουν θύρες ή υαλοπίνακες των επιχειρήσεων, αφετέρου δε για να απειλήσουν τυχόν υπαλλήλους εταιρειών παροχής υπηρεσιών φύλαξης.

Τους ανωτέρω υπαλλήλους, συνήθως ακινητοποιούσαν με την χρήση σωματικής βίας, ενώ ακολούθως δέσμευαν αυτούς με τη χρήση tire up (δεματικά καλωδίων).

Για την επίτευξη της εξακολουθητικής δράσης τους, τα μέλη της σπείρας αφαιρούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές της Αττικής, τα οποία χρησιμοποιούσαν τόσο για τις μετακινήσεις τους στους υποψήφιους «στόχους» τους, όσο και για την διαφυγή τους.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση των εγκληματικών τους ενεργειών, εγκατέλειπαν τα κλεμμένα οχήματα σε ερημικές τοποθεσίες, καταστρέφοντας τα περισσότερα από αυτά ολοσχερώς, με την πρόκληση πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2018, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε αποδομηθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, τότε είχαν συλληφθεί οκτώ (8) μέλη της και είχαν εξιχνιασθεί συνολικά (57) ληστείες σε εταιρείες, (52) διαρρήξεις εταιρειών, (6) απόπειρες διάρρηξης, (24) κλοπές οχημάτων και (27) εμπρησμοί οχημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024