Γυναικομαστία: απλοποιώντας ένα ανδρικό θέμα – ταμπού

Του Άρη Νταμάγκα Γυναικομαστία: μια κατάσταση που -παρόλο ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αποτελεί θέμα υγείας- «χαλάει» την εικόνα του σώματος εφήβων και ανδρών. Ωστόσο, ο καλοσχηματισμένος θώρακας και η αρρενωπότερη εμφάνιση δεν είναι πια μακρινό όνειρο για εκείνους που ταλαιπωρούνται από υπερτροφική διόγκωση των μαστών, αφού επιτυγχάνεται άμεσα, εύκολα, ανώδυνα. Ενημερωθείτε μέσα από […]

11 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Του Άρη Νταμάγκα

Γυναικομαστία: μια κατάσταση που -παρόλο ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αποτελεί θέμα υγείας- «χαλάει» την εικόνα του σώματος εφήβων και ανδρών. Ωστόσο, ο καλοσχηματισμένος θώρακας και η αρρενωπότερη εμφάνιση δεν είναι πια μακρινό όνειρο για εκείνους που ταλαιπωρούνται από υπερτροφική διόγκωση των μαστών, αφού επιτυγχάνεται άμεσα, εύκολα, ανώδυνα.

Ενημερωθείτε μέσα από τις απαντήσεις στους πιο συχνούς προβληματισμούς σας για την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας.

 

   Έχω γυναικομαστία. Πώς θα αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου;

Κλείνοντας ένα ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό. Στην πρώτη επίσκεψη θα αξιολογηθεί αν το πρόβλημά σας συνιστά αληθή γυναικομαστία ή ψευδογυναικομαστία, δηλαδή παρουσία μόνο αυξημένου υποδόριου λίπους στην περιοχή του μαστού. Μέσα από τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και την κλινική σας εξέταση ο πλαστικός χειρουργός θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος. Στη συνέχεια θα σας συστήσει ειδικό ορμονολογικό έλεγχο προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ενδοκρινολογικά αίτια της γυναικομαστίας. Η σωστή διάγνωση θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στην κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης κατά της γυναικομαστίας;  

Ο βαθμός της γυναικομαστίας καθορίζει και την τεχνική, που θα επιλεγεί για τη χειρουργική της αντιμετώπιση. Η επέμβαση περιλαμβάνει λιποαναρρόφηση με μικροκάνουλες νέας τεχνολογίας, προσφέροντας ακρίβεια και ατραυματικότητα. Στη συνέχεια, ο πλαστικός χειρουργός προχωρά στην αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στη θηλαία άλω.

Αν το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγαλύτερου βαθμού (δευτέρου και τρίτου) συνήθως χρειάζεται και αφαίρεση δέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζεται η τεχνική «πουγκιού» – purse string, με την οποία οι τομές περιορίζονται γύρω από τη θηλαία άλω (περιθηλαία τομή), εξασφαλίζοντας σχεδόν αδιόρατες ουλές.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας συγκαταλέγεται στις πιο ανώδυνες και σύντομες σε διάρκεια επεμβάσεις της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής.

 

   Μπορώ να συνδυάσω κάποια άλλη επέμβαση με την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας;

Η γυναικομαστία, αρκετές φορές, συνυπάρχει με εναπόθεση λίπους και σε άλλα σημεία του σώματος. Έτσι, συχνά η επέμβαση για την αντιμετώπισή της συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση στο «σωσίβιο», στην κοιλιά, στη μέση ή στις δίπλες (πτυχές) στο πίσω άνω μέρος του κορμού. Επιπλέον, το αφαιρεθέν λίπος αξιοποιείται -με την επέμβαση της λιπογλυπτικής- για τη σμίλευση περιοχών του ίδιου του μαστού για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος προκειμένου το στήθος να φαίνεται αρρενωπότερο. Έτσι επιτυγχάνεται μια ολική μεταμόρφωση του ανδρικού σώματος.

 

   Πώς μπορώ να συμβάλλω στο επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα;

Ακολουθώντας τις μετεγχειρητικές οδηγίες και φορώντας το ειδικό ελαστικό γιλέκο για το διάστημα που θα σας συστήσει ο πλαστικός χειρουργός σας. Αν είστε καπνιστής, ο μετριασμός –αν όχι διακοπή- του καπνίσματος λίγες εβδομάδες πριν και λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση θα είναι ένας ακόμα «σύμμαχος» στη γρήγορη επούλωση των τομών.

 

   Πότε θα επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;

Η επιστροφή στην εργασία –όπως και στις άλλες καθημερινές δραστηριότητες- είναι εφικτή λίγες μέρες μετά την επέμβαση. Ωστόσο, χρειάζεται να αποφεύγετε τα βάρη, τις έντονες κινήσεις των ώμων και γενικά την απαιτητική σωματική δραστηριότητα. Αν, όμως, υπάρξουν και τομές θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες για την πλήρη επάνοδο.

 

   Σε πόσο διάστημα από την επέμβαση μπορώ να βγω στην παραλία;

Μία μόλις εβδομάδα μετά την επέμβαση επιτρέπεται ακόμα και το κολύμπι. Για πιο απαιτητικές δραστηριότητες στην παραλία, όπως συμμετοχή σε ομαδικά παιχνίδια, θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή λίγο διάστημα ακόμη. Παρόλο που οι τομές της συγκεκριμένης επέμβασης είναι μικροσκοπικές φροντίστε, πριν εκτεθείτε είτε στην ηλιακή ακτινοβολία είτε σε σολάριουμ να προστατεύσετε με υψηλού δείκτη προστασίας αντηλιακό το στήθος σας για να αποφύγετε έστω και μικρές δυσχρωμίες.

 

Η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού, που θα επιλέξετε και η άρτια εκτέλεση της κατάλληλης, για εσάς, τεχνικής (ή συνδυασμός τεχνικών) θα σας εξασφαλίσουν την επιτυχημένη και οριστική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, χαρίζοντάς σας το σώμα που επιθυμείτε!

 

Νταμάγκας Άρης

Πλαστικός Χειρουργός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ