Κατευθυντήριους άξονες για την μετά κορωνοϊό εποχή προτείνει η Κατερίνα Μπατζελή

Τους κατευθυντήριους άξονες, πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην μετά κορωνοϊό εποχή, ανακοίνωσε η παράταξη «Πατρίδα μας η Στερεά», επικεφαλής της οποίας είναι η Κατερίνα Μπατζελή. Αυτοί θα πρέπει να αφορούν την χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων για την επανεκκίνησή τους, τη διασφάλιση της απασχόλησης, όπως επίσης και των φορολογικών και […]

5 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Τους κατευθυντήριους άξονες, πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην μετά κορωνοϊό εποχή, ανακοίνωσε η παράταξη «Πατρίδα μας η Στερεά», επικεφαλής της οποίας είναι η Κατερίνα Μπατζελή.

Αυτοί θα πρέπει να αφορούν την χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων για την επανεκκίνησή τους, τη διασφάλιση της απασχόλησης, όπως επίσης και των φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων και κινήτρων.

«Οι τροποποιήσεις των προγραμμάτων προβολής Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού πρέπει να συζητηθούν και να ψηφιστούν στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχει αμεσότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των κλάδων που οικονομικά, παραγωγικά και εργασιακά πλήττονται από την πανδημία, ενώ η προβολή τους να γίνει βάση κριτηρίων και από τα περιφερειακά Μέσα όπως προβλέπεται», επεσήμανε η κα Μπατζελή.

Συνεχίζοντας τόνισε την αναγκαιότητα το μήνυμα «μένουμε σπίτι» να  περάσει στην επόμενη φάση του με το «μένουμε Στερεά». Προγράμματος  διαχείρισης κρίσης της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού στην ΠΣΤΕ λόγω κορωνοϊού. Να προωθηθούν Πρωτόκολλα Υγιεινής για την ασφάλεια όλων.

«Η ατολμία και οι καθυστερήσεις δεν θα βοηθήσουν τους συμπολίτες μας. Το θέμα της στήριξης της Επιχειρηματικότητας και δη του Τουριστικού κλάδου, ο οποίος λόγω της χρονικής περιόδου θα είναι ο πρώτος που θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, πρέπει άμεσα να απασχολήσει και την Περιφέρεια μας όταν είναι εμφανή τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις και στην τοπική οικονομία», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, η Περιφέρεια πρέπει να σταθεί αρωγός στα αιτήματα εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων, στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικής και  τουριστικής   περιόδου για να μην μείνει καμία επιχείρηση κλειστή, βάση «ενός προγράμματος διαχείρισης κρίσης της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού στην ΠΣΤΕ».

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια πρέπει να στοχεύσει στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, της καταναλωτικής εντοπιότητας, του εσωτερικού τουρισμού, του εναλλακτικού, θρησκευτικού και ιατρικού τουρισμού.

Έπειτα, προτείνει κατευθυντήριους άξονες που πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια, που είναι πέρα των γενικών εθνικών μέτρων και πολιτικών και που θα πρέπει να αφορούν τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων για επανεκκίνηση τους, τη διασφάλιση της απασχόλησης, των φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων και κινήτρων.

Η «Πατρίδα μας η Στερεά» κατέθεσε τις προτάσεις στην Οικονομική Επιτροπή στις 28 Απριλίου, διότι έκρινε απαραίτητο άμεσα να παρουσιαστεί από την Περιφέρεια ένα μεταβατικό σχέδιο εξόδου των επιχειρήσεων με την αναμόρφωση των αναπτυξιακών πολιτικών και των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας, στηριζόμενα και από νέες εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και την αναμόρφωση του προγράμματος επιχειρηματικής και τουριστικής προβολής.

Ειδικότερα :

  1. Τη δημιουργία επιμορφωτικών δράσεων και σεμιναρίων, συγχρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια, σχετικά με ένα εγχειρίδιο κανόνων υγιεινής και ασφάλειας (manual) όλων των τουριστικών επιχειρήσεων στην εποχή του κορωνοϊού. Έτσι εργαζόμενοι και πελάτες θα αισθάνονται ασφαλείς, όταν παρευρίσκονται εντός αυτών καθώς θα λειτουργούν υπό της ομπρέλας ενός «Πρωτοκόλλου Υγιεινής».
  2. Να υπάρξει άμεση διεκδίκηση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ ή και του ΠΕΠ, με ταχύτατες διαδικασίες, και σε ποσοστό επιχορήγησης 100% όλου του εξοπλισμού άμεσης και συχνής απολύμανσης όλων των χώρων του ξενοδοχείου, επιχειρήσεων εστίασης, προφανώς μέσω πρωτοκόλλων υγείας και έκδοσης σχετικών πιστοποιητικών ISO, με τη μέθοδο της νεφελοποίησης. Η απολύμανση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων υγιεινής και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
  3. Συνεργασία Περιφέρειας, ΠΕΔ και Δήμων για την υγειονομική προστασία κοινοχρήστων χώρων και νοσοκομειακών υποδομών, Δημόσιων Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας τα οποία πρέπει να οργανωθούν και να στελεχωθούν, ώστε να παρέχεται ασφάλεια στον επισκέπτη και τον τουρίστα. Άλλωστε είναι μια ευκαιρία για την εκκίνηση όλων εκείνων των πολιτικών ώστε να αναπτυχθεί και ο Ιατρικός Τουρισμός.
  4. Την ενίσχυση της προβολής και διαφήμισης της Στερεάς Ελλάδας, στο διαδίκτυο για την προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού, εναλλακτικού, θρησκευτικού και ιατρικού τουρισμού.
  5. Τη δημιουργία και ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας της Περιφέρειας για την προώθηση και ανάδειξη της τουριστικής ύλης -της οποίας η προετοιμασία και λειτουργία έχει καθυστερήσει- καθώς επίσης την άμεση συμμετοχή στην στοχευμένη καμπάνια προβολής του Υπουργείου Τουρισμού – ΕΟΤ – MarketingGreece και στην πλατφόρμα «Greece from Home», η οποία δείχνει να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και σημαντικά αποτελέσματα στο τουριστικό κοινό.
  6. Τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου να πραγματοποιήσουν Β2Β συναντήσεις στο διαδίκτυο σε διαδικτυακές εκθέσεις, που θα μπορούσε να συμμετάσχει η Περιφέρεια.
  7. Την αύξηση κονδυλίων των Fam Trips (περιηγήσεις ταξιδιωτικών πρακτόρων, δημοσιογράφων, bloggers, opinion makers) με στόχο το 2021.
  8. Επανεκκίνηση και επικαιροποίηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
  9. Τη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο ώστε να ενισχυθεί η αγορά της Περιφέρειας, αλλά και των τοπικών αγορών σε συνδυασμό με μια καμπάνια για την στήριξη των καταστημάτων και των τοπικών επιχειρήσεων. Φυσικά αυτή η πολιτική ήδη έπρεπε να είχε προχωρήσει και να βρίσκεται σε εφαρμογή.
  10. Τη συνεννόηση με την ΠΕΔ για την μείωση σε δημοτικά τέλη, τέλη 0,5% επί του τζίρου, ενοικίασης παραλιών πλατειών, πεζοδρομίων κλπ., έτσι ώστε να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από τους δήμους.
  11. Την παράταση σε επενδυτικά προγράμματα που υλοποιούνται ήδη και δημιουργία νέων προγραμμάτων με ευνοϊκότερους όρους και προϋποθέσεις, καθώς και τροποποίηση του ύψους και των προϋποθέσεων των κρατικών ενισχύσεων.
  12. Εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων με την ενεργοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και ειδικών προγραμμάτων.
  13. Στήριξη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE και από τα αδιάθετα κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου, προγράμματα για τα οποία η Περιφέρεια πρέπει να προετοιμαστεί ΑΜΕΣΑ, με τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων της και των αδιάθετων κονδυλίων και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις όπως σε προηγούμενη φάση.

«Οι πολίτες μας ανέθεσαν την ευθύνη των επιλογών αυτών για τις οποίες χρειάζονται κόπος, σύνθεση, τόλμη. Με γνώμονα το καλύτερο αύριο των πολιτών της Περιφέρειας μας σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας και είμαστε στην διάθεση σας για γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο στην επιλογή ενός καλυτέρου αύριο», επεσήμανε κλείνοντας η Κατερίνα Μπατζελή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

25 Απριλίου 2024