Σύγχρονο δουλεμπόριο στη Φθιώτιδα;

Σε ένα γεγονός με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις αλλά και εκμετάλλευσης -εμπόριο ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, ήρθε το Σάββατο 2 Μαΐου σε επαφή η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λαμιέων, η οποία κλήθηκε να φιλοξενήσει ως άστεγο τον Γουίλι. Όπως σημειώνει με ανάρτησή του ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Παναγιώτης Στασινός, ο Γουίλι προσφέρει εδώ […]

3 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Σε ένα γεγονός με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις αλλά και εκμετάλλευσης -εμπόριο ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, ήρθε το Σάββατο 2 Μαΐου σε επαφή η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Λαμιέων, η οποία κλήθηκε να φιλοξενήσει ως άστεγο τον Γουίλι.

Όπως σημειώνει με ανάρτησή του ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Παναγιώτης Στασινός, ο Γουίλι προσφέρει εδώ και δυο μήνες σκληρή χειρωνακτική εργασία σε αγροκτηνοτροφική μονάδα στη Γλύφα Στυλίδας.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, καταθέτοντας και μηνυτήρια αναφορά στην Αστυνομία, ο εργοδότης του ποτέ δεν τον πλήρωσε για τις δουλειές που συμφώνησαν. Του παρείχε μόνο στέγη και φαγητό, το οποίο μάλιστα, -σύμφωνα με το ίδιο- υπερτιμολογούσε και αφαιρούσε από την μηνιαία αμοιβή του.

Όταν ευρισκόμενος σε απόγνωση μετά από δυο μήνες ζήτησε τα χρήματά του, αντιμετώπισε έναν οργισμένο εργοδότη που τον εκβίαζε να δουλέψει παραπάνω για να τον πληρώσει.

Αποφάσισε να πάρει τα μόλις 290 ευρώ που του έδωσε και έφυγε με τα πόδια από το κτήμα, φοβούμενος και για την σωματική του ακεραιότητα.

Έμεινε δυο ημέρες στην ύπαιθρο ταλαιπωρημένος στη Γλύφα, μέχρι η Αστυνομία να τον περισυλλέξει και επειδή ήδη εμφάνιζε πυρετό και βήχα να τον στείλει στο Νοσοκομείο Λαμίας για έλεγχο για κορωνοϊό.

Βγαίνοντας υγιής από το Νοσοκομείο θα φιλοξενηθεί από τον Δήμο Λαμιέων που μαζί με τους ακούραστους εθελοντές του Ερυθρού Σταύρου, του εξασφάλισαν κατάλυμα, ζεστό φαγητό και ένα ζεστό μπάνιο.

Σήμερα θα ταξιδέψει για τη Θεσσαλονίκη να αναζητήσει ένα καλύτερο εργοδότη ώσπου να πάρει το πολυπόθητο χαρτί του ασύλου.

Ο Γουίλι έφυγε από το Κονγκό και έχει οικογένεια με επτά παιδιά. Προσπαθεί με την εργασία του να τα θρέψει αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην Ελλάδα έχοντας μαζί του όλα τα νόμιμα έγγραφα και αναμένει την εκδίκαση της αίτησης σε Α’ Βαθμό.

Φιλοξενείται σε μισθωμένο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη που χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενώ έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα εύρεσης εργασίας όσο καιρό βρίσκεται στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ