Συνέντευξη/Θ. Ματζίλης: «Η σκηνή είναι το σπίτι μου»

Συνέντευξη σε Σταματία Παπαμάρκου Η μουσική έχει την ικανότητα να τα κάνει όλα καλύτερα, πολλές φορές λειτουργεί και σαν φάρμακο, που είτε μας απαλύνει τον πόνο είτε μας ξεσηκώνει και μας ανεβάζει την διάθεση, όπως και άλλες φορές μας ταξιδεύει σε γλυκές αναμνήσεις. Επίσης, «Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά […]

11 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Συνέντευξη σε Σταματία Παπαμάρκου

Η μουσική έχει την ικανότητα να τα κάνει όλα καλύτερα, πολλές φορές λειτουργεί και σαν φάρμακο, που είτε μας απαλύνει τον πόνο είτε μας ξεσηκώνει και μας ανεβάζει την διάθεση, όπως και άλλες φορές μας ταξιδεύει σε γλυκές αναμνήσεις. Επίσης, «Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα», όπως ανέφερε κάποτε και Ο Πλάτων!

Τα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ, φιλοξένησαν έναν νέο καλλιτέχνη και κατά κύριο λόγο τραγουδιστή, το όνομά του είναι Θάνος Ματζίλης. Φλέρταρε από νωρίς με τον χώρο του τραγουδιού και τα πρώτα του βήματα έγιναν σε μικρή ηλικία, αλλά τελικά οι συνεργασίες με καταξιωμένους τραγουδοποιούς – τραγουδιστές, έδειξαν πώς όταν ρισκάρεις, κάποια στιγμή ανταμείβεσαι!

Αρχικά, θα ήθελα να μας πείτε κάποια πράγματα για εσάς… (για παράδειγμα: Ποιος ο τόπος καταγωγής και διαμονής σας;)

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας. Εκεί ξεκίνησα και τα πρώτα μου μουσικά βήματα, στην ηλικία των 5 ετών. Είχα τη τύχη να φοιτήσω στο Μουσικό σχολείου Βόλου (γυμνάσιο και λύκειο), από όπου πήρα αρκετά εφόδια για την μετέπειτα μουσική μου πορεία. Με την αποφοίτηση μου, πήρα την απόφαση να συνεχίσω τις μουσικές μου σπουδές, αλλά και να συνεχίσω τα επαγγελματικά μου βήματα στην Αθήνα, όπου μέχρι και σήμερα διαμένω και εργάζομαι.

«Κάθε αρχή και δύσκολη»! Πότε έγινε για εσάς αυτή η πρώτη «μουσική» αρχή; Και κατά πόσο ήταν δύσκολη;

Σίγουρα «κάθε αρχή και δύσκολη» γιατί τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν κερδίζεται χωρίς δυσκολίες και εμπόδια. Όταν¨μπήκα¨στο χώρο του τραγουδιού ήμουν μόλις 15 ετών. Μόνο και μόνο το νεαρό της ηλικίας μου τότε, δυσκόλευε τα πράγματα αρκετά. Στάθηκα τυχερός όμως, γιατί συνεργάστηκα με άτομα που υπήρξαν καθηγητές μου και στη πορεία έγιναν συνάδελφοι.

Πόσα είδη μουσικής υπάρχουν ποια; Εσείς ποιο τραγουδάτε και ποιο αγαπάτε;

Είναι σίγουρα πάρα πολλά τα είδη και τα παρακλάδια αυτών. Αγαπώ και τραγουδώ το λαϊκό και έντεχνο τραγούδι. Αν μπορούμε να δώσουμε αυτόν τον όρο, εφόσον δεν υπάρχει άτεχνο. Βέβαια, από πάντα, είχα πολλές επιρροές και από άλλα είδη τραγουδιών, ξένης και ελληνικής μουσικής, γιατί με αυτό τον τρόπο πίστευα και πιστεύω πως γίνεσαι πιο ολοκληρωμένος μουσικός και τραγουδιστής.

Με την άφιξη των talent shows στην ελληνική τηλεόραση, παρατηρούμε και την αύξηση των καλλιτεχνών. Πιστεύετε, πώς η Ελληνική Μουσική Σκηνή έχει ακόμα χώρο για νέους τραγουδιστές;

Η ελληνική μουσική σκηνή έχει πάντα ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν. Το ίδιο ισχύει και για τους τραγουδιστές. Από την άλλη, δεν μου άρεσε ποτέ η ιδέα των talent shows. Πιστεύω ότι «το καλό πράγμα αργεί να γίνει», και μια τέτοια μέθοδος καλεί τον καλλιτέχνη να τα κάνει όλα πολύ γρήγορα. Βέβαια, σε αρκετές των περιπτώσεων,είναι ένας τρόπος για να παρουσιάσει κάποιος τη δουλειά του όταν δεν του έχει δοθεί άλλη ευκαιρία.

«Τελείωσε ο χρόνος», ένα από τα τραγούδια που έχει κυκλοφορήσει σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα… Έχετε κάνει σπουδαίες συνεργασίες, μιλήστε μας για αυτές;

Το τραγούδι αυτό που κυκλοφόρησε το 2014, ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε δισκογραφική δουλειά, αλλά ίσως και η κορυφαία στιγμή στη δισκογραφία για εμένα. Από κει και έπειτα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Πραγματοποίησα ακόμα μια συμμετοχή σε δίσκο, με το τραγούδι «Εν Αθήναις», που συμπεριλήφθηκε στο soundtrackτης ταινίας «Ο Θησαυρός» , με την υπογραφή του Χρήστου Παπαδόπουλου και του Νίκου Αναγνωστάκη.

Σε συναυλίες και μουσικές σκηνές έχω συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες, με καθοριστική στιγμή το κάλεσμα του Διονύση Σαββόπουλου και της Λίνας Νικολακοπούλου να συμμετάσχω σε μια σειρά παραστάσεων, στο θέατρο «Άλσος» τον περασμένο χειμώνα. Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθώ στην ορχήστρα «Ρυθμός» που την θεωρώ οικογένεια μου εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιώντας συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, μαζί με σπουδαίους δημιουργούς και τραγουδιστές.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν τραγουδιστή να κάνει τους στίχους που του δίνονται εικόνες και να μπορεί κάθε φορά να τις μεταφέρει στο κοινό του;

Είναι πολύ δύσκολο, η αλήθεια είναι. Είναι διαφορετική η προσέγγιση και η μελέτη στο στίχο απ’ ότι στη μουσική. Προσωπικά, για να καταφέρω να κατανοήσω το στίχο και αργότερα να τον περάσω στο κοινό, μελετώ αρκετή και πολύ περισσότερη ώρα αυτόν, παρά τη μελωδία του κάθε τραγουδιού.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης, με τον οποίο δεν έχετε συνεργαστεί και θα θέλατε να συμβεί στη συνέχεια;

Είχα τη τύχη να συνεργαστώ με όλους όσους είχα ως όνειρο να κάνω πράγματα μαζί τους. Βέβαια, είναι πάντα καλοδεχούμενη κάθε συνεργασία που θα έρθει!

Μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματα που νιώθετε όταν είστε πάνω στη σκηνή;

Χαρά και ευγνωμοσύνη που μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ. Σαν να βρίσκομαι εκεί που θα έπρεπε να είμαι.Η σκηνή είναι το σπίτι μου.

Μελλοντικά σχέδια;

Εφόσον είμαστε όλοι καλά και υγιείς, τα επόμενα σχέδια μου περιλαμβάνουν μια καινούργια δισκογραφική δουλειά καθώς και συναυλίες με την ορχήστρα μου, ώστε να συνεχιστούν όλα αυτά που αφήσαμε στη μέση λόγω της κατάστασης.

Ποίο είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε με την λήξη της καραντίνας, λόγω του ιού;

Να βρεθώ με φίλους, με τους οποίους χαθήκαμε λόγω της καραντίνας, και να ξεκινήσουμε τα σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα μας, είτε αυτά είναι επαγγελματικά και περιλαμβάνουν συναυλίες και τραγούδια, είτε όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2023