Θ. Ζεμπίλης: Οι παθογένειες του συστήματος και η απονομή δικαιοσύνης

Κατά την επεξεργασία του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, μίλησε ο Θανάσης Ζεμπίλης, ο οποίος εξήρε συγκεκριμένες διατάξεις του, όπως αυτές για την γενίκευση της  ηλεκτρονικής επίδοσης δικογράφων, αλλά και την ένταξη του σώματος των ειρηνοδικών στην σχολή δικαστών. Ακολούθως, ο […]

18 Μαΐου 2020

του/της Newsroom

Κατά την επεξεργασία του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, μίλησε ο Θανάσης Ζεμπίλης, ο οποίος εξήρε συγκεκριμένες διατάξεις του, όπως αυτές για την γενίκευση της  ηλεκτρονικής επίδοσης δικογράφων, αλλά και την ένταξη του σώματος των ειρηνοδικών στην σχολή δικαστών.

Ακολούθως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις παθογένειες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, με την μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της, που αποτελεί και σημαντική τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Ως συνέπεια, παρατηρούνται συχνά φαινόμενα αρνησιδικίας, ενώ πολλές είναι και οι καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος(άρθρο 6 ΕΣΔΑ).

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι παθογένειες δεν αρκούν απλά οι αποσυμφορητικές πολιτικές, αλλά απαιτούνται βαθιές τομές. Μάλιστα, ο κ. Ζεμπίλης αναφέρθηκε και σε παλαιότερους αποσυμφορητικούς νόμους, όπως αυτός του Ν.Παρασκευόπουλου, που έφεραν μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα. Πολύ γρήγορα δηλαδή υποχώρησε η αρχική εικόνα αποφόρτισης και παρουσιάστηκε ξανά υπερπληθυσμός στα σωφρονιστικά καταστήματα και αντίστοιχα συσσώρευση υποθέσεων στα πινάκια των ποινικών δικαστηρίων. Επιπλέον, βάσει στοιχείων που παρουσίασε ο βουλευτής, η Ελλάδα έχει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό ισοβιτών και προσωρινά κρατουμένων, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυστηρότητα των ποινικών αποφάσεων. Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης να μην είναι εκδικητικό και αυστηρό, αλλά αναλογικό και επιεικές. Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιούνται καινοτόμα εργαλεία του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για την ποινική συνδιαλλαγή και διαπραγμάτευση.

Ολοκληρώνοντας, επισήμανε ότι οι διατάξεις με τις οποίες επιτυγχάνεται τεχνητή αποσυμφόρηση των βεβαρημένων πινακίων δια της παραγραφής υποθέσεων, την δεδομένη χρονική στιγμή είναι δυστυχώς αναγκαίες, λόγω των ειδικών συνθηκών, που επέβαλαν αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας. Βέβαια, οι αποσυμφορητικοί νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται , κατ´ εξαίρεση  και σε έκτακτες καταστάσεις, καθώς διαφορετικά ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι, όπως η εμπέδωση ενός αισθήματος ανομίας, με τους θύτες να αποθρασύνονται και τα θύματα να μένουν απροστάτευτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024