Χαλκίδα: Επανεκκίνηση της εστίασης με μουδιασμένους πελάτες και αντίπαλο τον καιρό

Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ επανεκκινούν σήμερα σε όλη την επικράτεια, αποτελώντας τμήμα της τέταρτης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης, που είχαν εφαρμοστεί τον Μάρτιο λόγω κορωνοϊού. Στη Χαλκίδα, το άνοιγμα της εστίασης βρήκε την πλειοψηφία των καταστημάτων

Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ επανεκκινούν σήμερα σε όλη την επικράτεια, αποτελώντας τμήμα της τέταρτης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης, που είχαν εφαρμοστεί τον Μάρτιο λόγω κορωνοϊού.

Παραλία Χαλκίδας

Στη Χαλκίδα, το άνοιγμα της εστίασης βρήκε την πλειοψηφία των καταστημάτων της πόλης προετοιμασμένα για την «νέα κανονικότητα», με τους ιδιοκτήτες να έχουν προσαρμόσει τα τραπεζοκαθίσματα και τη διακόσμηση των χώρων τους τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ. Το προσωπικό είναι εξοπλισμένο με τις απαραίτητες μάσκες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων της Χαλκίδας έχει προβεί σε μικρές αλλά απαραίτητες ανακαινίσεις, προκειμένου να προσελκύσει τους μουδιασμένους, μετά από δύο μήνες καραντίνας, πελάτες.

Παραλία Χαλκίδας

Στις νέες συνθήκες, που θα πρέπει σύντομα να προσαρμοστούν προσωπικό και πελάτες δεν θα έχουν σύμμαχο τον καιρό, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Από το πρωί, στην πρωτεύουσα της Εύβοιας επικρατεί δυνατός αέρας ενώ οι προβλέψεις αναμένουν επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.

Παραλία Χαλκίδας

Τι ισχύει από σήμερα για την εστίαση αναλυτικά: 

-Nέες αποστάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο.

– Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.

– Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

-Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

-Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)

-Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

-Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).

-Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

-Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.

-Μέριμνα για επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.

-Τα συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).

-Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

-Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.

-Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.

-Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.

-Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.

Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ επανεκκινούν σήμερα σε όλη την επικράτεια, αποτελώντας τμήμα της τέταρτης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης, που είχαν εφαρμοστεί τον Μάρτιο λόγω κορωνοϊού.

Παραλία Χαλκίδας

Στη Χαλκίδα, το άνοιγμα της εστίασης βρήκε την πλειοψηφία των καταστημάτων της πόλης προετοιμασμένα για την «νέα κανονικότητα», με τους ιδιοκτήτες να έχουν προσαρμόσει τα τραπεζοκαθίσματα και τη διακόσμηση των χώρων τους τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ. Το προσωπικό είναι εξοπλισμένο με τις απαραίτητες μάσκες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων της Χαλκίδας έχει προβεί σε μικρές αλλά απαραίτητες ανακαινίσεις, προκειμένου να προσελκύσει τους μουδιασμένους, μετά από δύο μήνες καραντίνας, πελάτες.

Παραλία Χαλκίδας

Στις νέες συνθήκες, που θα πρέπει σύντομα να προσαρμοστούν προσωπικό και πελάτες δεν θα έχουν σύμμαχο τον καιρό, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Από το πρωί, στην πρωτεύουσα της Εύβοιας επικρατεί δυνατός αέρας ενώ οι προβλέψεις αναμένουν επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.

Παραλία Χαλκίδας

Τι ισχύει από σήμερα για την εστίαση αναλυτικά: 

-Nέες αποστάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο.

– Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.

– Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.

– Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

-Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

-Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)

-Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

-Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).

-Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

-Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.

-Μέριμνα για επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.

-Τα συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).

-Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

-Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.

-Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.

-Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.

-Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *