Αυθαίρετα: Η πανδημία χτίζει νέα παράταση – Μείωση 35% στα αιτήματα

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο «τρέχει» την πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για νομιμοποίηση, προτείνει η καταληκτική ημερομηνία για την κατηγορία 5 αντί για την 30ή Ιουνίου να μεταφερθεί για τέλος Σεπτεμβρίου ή τέλος του χρόνου Προς παράταση πηγαίνει -όπως όλα δείχνουν- η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης αυθαιρέτων. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος […]

15 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο «τρέχει» την πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για νομιμοποίηση, προτείνει η καταληκτική ημερομηνία για την κατηγορία 5 αντί για την 30ή Ιουνίου να μεταφερθεί για τέλος Σεπτεμβρίου ή τέλος του χρόνου

Προς παράταση πηγαίνει -όπως όλα δείχνουν- η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης αυθαιρέτων. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ήθελε να βάλει τέλος στις επιμηκύνσεις των περιόδων τακτοποίησης, η πανδημία του κορονοϊού αλλά και τα σχετικά αιτήματα από σύσσωμο τον τεχνικό κλάδο αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων φαίνεται να οδηγούν στην τελευταία παράταση της εν λόγω προθεσμίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη προθεσμία, βάσει της ισχύουσας νομοθετικής ρύθμισης, είναι η 30ή Ιουνίου 2020. Αν και, όπως μεταδίδουν πηγές του υπουργείου, οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της παράτασης, με πιθανότερη νέα ημερομηνία για οριστικό τέλος των νομιμοποιήσεων των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή όσων είναι εντελώς αυθαίρετα ή έχουν μεγάλες αυθαιρεσίες, την 30ή Σεπτεμβρίου ή την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Να σημειωθεί ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το οποίο «τρέχει» και τη σχετική πλατφόρμα δήλωσης αυθαιρέτων, έχει ζητήσει επίσημα ήδη από τις αρχές Απριλίου παράταση, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί «την οριζόντια παράταση, τουλάχιστον μέχρι 30/9/2020 ή προτιμότερο μέχρι 31/12/2020, όλων ανεξαιρέτως των προθεσμιών που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των μηχανικών.

1.254.877 είναι ο αριθμός των δηλώσεων με οριστικοποιημένα στοιχεία, από τις 1.642.483 που έχουν συνολικά υποβληθεί

Ενδεικτικά αναφέρονται καταληκτικές ημερομηνίες που υπάρχουν στον νόμο 4495 για τα αυθαίρετα, το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, τις δηλώσεις Κτηματολογίου, τη δήλωση για τα αδήλωτα τ.μ. στους δήμους, τους δασικούς χάρτες κ.λπ.». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία με επιστολή της ζητεί παράταση της προθεσμίας δήλωσης αυθαιρέτων για ένα εξάμηνο, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς, εκτιμώντας ότι «η παράταση είναι απόλυτα αναγκαία, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα και της αδυναμίας πολιτών και μηχανικών να συλλέξουν τα απαιτούμενα έγγραφα».

387.606 δηλώσεις είναι σε επεξεργασία

Τα στοιχεία

Μέχρις στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση του υπουργείου για το ζήτημα, δεδομένου ότι δεν επιθυμεί τη διαιώνιση του προβλήματος των αυθαιρέτων. Ωστόσο, τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ που είχαν εκδοθεί έως τις αρχές Μαΐου καταδεικνύουν μια κάμψη στις δηλώσεις, η οποία εκτιμάται σε περίπου 35%. Η μείωση, μάλιστα, στον ρυθμό υποβολής δηλώσεων εικάζεται ότι θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν η τακτοποίηση αυθαιρεσιών δεν αποτελούσε προϋπόθεση και για τη μεταβίβαση ακινήτων.

106.337 δηλώσεις είναι περαιωμένες

Συγκεκριμένα, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΤΕΕ, έως τώρα ο συνολικός αριθμός δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες ανέρχεται σε 1.642.483. Από αυτές, οι 387.606 είναι σε επεξεργασία, δηλαδή 1.254.877 έχουν οριστικοποιήσει τα στοιχεία τους και 106.337 είναι περαιωμένες (έχουν υποβάλει και σχεδιαγράμματα και μελέτες).

Yπενθυμίζεται ότι το ύψος της προσαύξησης των προστίμων που έχει οριστεί για δηλώσεις αυθαιρέτων μετά την 30ή Ιουνίου είναι:

– 20% εάν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στις διατάξεις έως τις 30 Ιουνίου 2021.

– 25% εάν υπαχθεί από την 1η Ιουλίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022.

– 30% εάν υπαχθεί από την 1η Ιουλίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2023.

– 35% εάν υπαχθεί από την 1η Ιουλίου 2023 έως 30 Ιουνίου 2024.

– 40% εάν υπαχθεί από την 1η Ιουλίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2025

Υπερβάσεις 40% και 20%

Ο τεχνικός κλάδος θεωρεί απαραίτητη τη χορήγηση παράτασης, δεδομένου ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή εντελώς αυθαίρετα κτίσματα χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια ή ακίνητα με σοβαρές αυθαιρεσίες που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.

Πηγή: Έθνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Ιουλίου 2024