Ανησυχίες των κατοίκων για τα Αιολικά Πάρκα στην Εύβοια

Ο πρόεδρος της  ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Ευβοίας, μετείχε σήμερα στη διαδικτυακή Διάσκεψη Προέδρων ΔΕΕΠ του κόμματος που διοργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού και την  οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάσκεψη συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα όπως επίσης και ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής παρέμβασης των Οργανώσεων, ενώ τέθηκαν […]

11 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Ο πρόεδρος της  ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Ευβοίας, μετείχε σήμερα στη διαδικτυακή Διάσκεψη Προέδρων ΔΕΕΠ του κόμματος που διοργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού και την  οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη διάσκεψη συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα όπως επίσης και ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής παρέμβασης των Οργανώσεων, ενώ τέθηκαν από τους προέδρους που έλαβαν το λόγο ζητήματα γενικού αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ευβοίας στο πλαίσιο του χρόνου που είχε στη διάθεσή του, πέραν των οργανωτικών θεμάτων, έθεσε δύο ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα:

  1. Το θέμα της ανάγκης επιτάχυνσης των διαδικασιών δρομολόγησης του έργου της Παράκαμψης της Χαλκίδας, το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι ένα έργο ώριμο και απολύτως, πλέον, αναγκαίο, τόσο για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στον μεγαλύτερο αστικό ιστό της Περιφέρειας που υποφέρει καθημερινά και κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όσο και για την αναπτυξιακή προοπτική της Εύβοιας.
  2. Το θέμα των Αιολικών Πάρκων. Μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες των κατοίκων και οι αυξανόμενες αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα των Δήμων στα όρια των οποίων αδειοδοτούνται από τη ΡΑΕ Αιολικά Πάρκα, σε εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου. Ειδικότερα σημειώθηκε ότι στη Σκύρο, οι αντιδράσεις είναι έντονες, καθώς το 1/3 περίπου του νησιού προορίζεται για Αιολικό Πάρκο. Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ πρότεινε:

(α) Προς την κατεύθυνση της κοινωνίας: συστηματική ενημέρωση του κόσμου για την πολιτική των ΑΠΕ και τα οφέλη τους, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με παράλληλη απάντηση στις ανησυχίες και τις υπερβολές που τυχόν ακούγονται και τόνισε τη διάθεση της Οργάνωση να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους, και την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείο, και

(β) Ως προς το νομικό πλαίσιο και τις διαδικασίες αδειοδότησης: την θεσμοθέτηση αυξημένων και απτών, ανταποδοτικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες με την παράλληλη λελογισμένη αδειοδότηση – εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων, με έμπρακτο σεβασμό στο Περιβάλλον και στο Τουριστικό προϊόν του Νομού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024