Εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Χαλκιδέων για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας (βίντεο)

Πολλά και σημαντικά ζητήματα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και ξεπέρασε τις εννιά ώρες. Μοναδική απούσα από τη συνεδρίαση η παράταξη της Νίκης Πολυζώη. Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Πολλά και σημαντικά ζητήματα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και ξεπέρασε τις εννιά ώρες. Μοναδική απούσα από τη συνεδρίαση η παράταξη της Νίκης Πολυζώη.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Από τα θέματα ξεχώρισαν η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Χαλκιδέων για τη Δημοτική Αγορά, αντιπλημμυρικά έργα και κυρίως το κωπαϊδικό πεδίο, η δράση του ΟΠΑΣΤΕ και η συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως για τη ΛΑΡΚΟ. Αναβλήθηκε η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Λαμιέων για τη «Διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών Θερμοπυλών».

Εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Χαλκιδέων για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς και του Δήμου Χαλκιδέων, για το έργο που αφορά την αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, ψήφισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παρούσα για το θέμα στην τηλεδιάσκεψη και η Δήμαρχος, Έλενα Βάκα, η οποία χαρακτήρισε εμβληματικό και σημαντικό το έργο, που αλλάζει την εικόνα της πόλης, ενισχύει την πολιτική της κληρονομιά και βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μετά από ερώτηση του Αντώνη Βούλγαρη για το αν είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι των 12 εκατ. ευρώ, πριν ψηφίσουν οι Σύμβουλοι για τα υπόλοιπα 3, η κ. Βάκα ανέφερε ότι το έργο δεσμεύει για χρόνια τον Δήμο και εξήγησε πως θα προκύψει σοβαρή έκπτωση μετά τη δημοπράτηση, η οποία αναμένεται προς το τέλος του καλοκαιριού. Ο Δήμος, όπως επισήμανε, έχει εξασφαλίσει προεγκεκριμένο δάνειο 5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η αποπληρωμή του θα γίνει από τα μισθώματα μετά τη λειτουργία της Αγοράς.

Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, για το γεγονός ότι «είναι μέρος του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αλλάξει την εικόνα της Χαλκίδας», για την οποία είναι «πολύ καλή μέρα». Σύμφωνες με την έγκριση της σύμβασης και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Μοναδική αντίθεση από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία καταψήφισε.

Αναβλήθηκε η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Λαμιέων για τη Δομή στις Θερμοπύλες

Την αναβολή της έγκρισης σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Λαμιέων, για τη «Διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών Θερμοπυλών» αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να δει πρώτα τις επόμενες κινήσεις του Υπουργείου.

Αρχικά, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας της Δομής πριν τρία χρόνια και πρότεινε να υπάρξει συνεργασία, καθώς ο Δήμος έχει μεγαλύτερη ευελιξία με το προσωπικό του να επιλαμβάνεται θεμάτων, όπως η καθαριότητα. «Αιφνιδιαστήκαμε», είπε όταν ορίστηκε Διοικητής από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιας και το Υπουργείο μπορεί να εποπτεύει, αλλά δεν γίνεται «χωρίς ενημέρωση να έρχεται ένας Διοικητής και να ζητά τα κλειδιά. Είμαστε συνομιλητές και συνοδοιπόροι με το Υπουργείο αλλά έτερον εκάτερον», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο Απόστολος Γκλέτσος τόνισε ότι «χαλάσαμε τη ναυαρχίδα της Φθιώτιδας στον πολιτισμό και τον τουρισμό. Του ιαματικού τουρισμού που στη Στερεά τον είχαμε σχεδόν μονοπώλιο και μετά από αδέξιες ενέργειες, τον απωλέσαμε». Τόνισε ότι η Δομή πρέπει να μείνει στην Περιφέρεια «για να επιβάλλουμε την αναλογικότητα στους επτά Δήμους» και πρότεινε να φύγει από εκεί η Δομή.

«Όσοι είναι παράνομοι να φύγουν, οι νόμιμοι να πάνε σε σπίτια, σε Δομές, να μην δημιουργείται γκέτο. Καταστρέψαμε μια πλουτοπαραγωγική πηγή», πρόσθεσε και ανέφερε «ακούσματα» που έχει από ανθρώπους της εστίασης οι οποίοι προσανατολίζονται να πάνε σε δικηγόρους για να ζητήσουν διαφυγόντα κέρδη απ’ την Περιφέρεια. Αίσθηση προκάλεσε όταν αναφερόμενος στον κ. Σπανό του είπε «κάποιοι εσωτερικά πριονίζουν την καρέκλα σας. Be careful»

Ιστορική αναδρομή έκανε και η Κατερίνα Μπατζελή, χαρακτηρίζοντας «υβριδική» τη συμφωνία της Περιφέρειας «για να μπορέσει ο Μπακογιάννης να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Δεν υπήρχε σε άλλη Περιφέρεια τέτοια Δομή και δεν εξετάστηκε ο χώρος, ο οποίος ήταν του ΤΑΙΠΕΔ που κάλυπτε και το κόστος γης». Έπειτα πρόσθεσε πως «εμείς κάναμε οργανόγραμμα, βάλαμε υπάλληλο αλλά τη ΔΟΜ την είχε ΜΚΟ που συνεργάζονταν ο Αντιπεριφερειάρχης τότε και νυν Δήμαρχος Λαμιέων. Όριζε, βάσει διευκολύνσεων, τα συνεργεία, τις υποδομές, τις προσλήψεις».

Άσκησε κριτική στην πολιτική του Υπουργού, Νότη Μηταράκη, χαρακτηρίζοντας τους 32 Διοικητές «τμηματάρχες του Υπουργείου», οι οποίοι θα είναι «διορισμένοι». Παράλληλα, τόνισε ότι «έρχεται μια Προγραμματική Σύμβαση να μεταβιβάσει αέρα στον κ. Καραΐσκο», ο οποίος μεταβιβάζει την εξουσία σε νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει τη Δομή.

Τις σταθερές θέσεις της παράταξής του εξέφρασε ο Τάσος Χρονάς. «Από θέση αρχών, είναι πολιτική μας υποχρέωση να σεβόμαστε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας να πάνε όπου θέλουν, και όσο μένουν εδώ, να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση», εξήγησε. Δήλωσε υπέρ των ανοιχτών Δομών και χαρακτήρισε «ανεξέλεγκτη» τη λειτουργία του ΔΟΜ, τη στιγμή που το Υπουργείο όρισε Διοικητή χωρίς συνεννόηση. Όπως είπε, επεδίωξε και πέτυχε να αποσπάσει 38 στρέμματα για επέκταση του χώρου φιλοξενίας και μάλιστα η άδεια χωροθέτησης εκδόθηκε στις 23 Μαΐου.

Την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Δήμο Λαμιέων εξέφρασε ο Αντώνης Βούλγαρης, ο οποίος συμφώνησε με την Κατερίνα Μπατζελή στο ότι «έχουν στο μυαλό τους να δώσουν την αρμοδιότητα σε νομικό πρόσωπο. Τον Δήμο που με αυτή τη διοίκηση κάνει τον λαγό της κυβέρνησης δεν τον εμπιστευόμαστε, καθώς πρώτος έσπευσε να φτιάξει Αναπτυξιακή».

«Με αφήνει ψιλοαδιάφορο αν θα μπει από πάνω ο Δήμος. Μας ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», ξεκαθάρισε απ’ την πλευρά του ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, προσθέτοντας πως «ο Δήμος έχει την υποδομή να υποστηρίξει τη λειτουργία σε αντίθεση με την Περιφέρεια. Από την άλλη, σίγουρα η Περιφέρεια δεν πρέπει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «αντιδεοντολογική» τη συμπεριφορά του Υπουργού απέναντι στην Περιφέρεια.

Θεματική συνεδρίαση για την Κωπαΐδα ζήτησε η αντιπολίτευση

Συγκεντρωτικά συζητήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα που αφορούσαν τα θέματα 10 έως και 16 για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Ξεχωριστές οι τοποθετήσεις για το 10ο, που αφορούσε το κωπαϊδικό πεδίο.

Θεματική συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα ζήτησαν οι Απόστολος Γκλέτσος και Δημήτρης Αναγνωστάκης, κάτι στο οποίο συμφώνησε πως απαιτείται ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

Πολλές διευκρινήσεις έδωσε σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις και την υλοποίηση των έργων ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ηλίας Κυρμανίδης, απαντώντας σε πολλά απ’ όσα έθεσε στην τοποθέτησή της η Κατερίνας Μπατζελή. Μελέτη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ζήτησε ο Αντώνης Βούλγαρης.

Πολλές αντιδράσεις έφερε από τη Λαϊκή Συσπείρωση η τοποθέτηση της Αντιπεριφεριάρχη Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά, για τα όσα είπε για «ιδεολογίες και κομματικά στερεότυπα» σε σχέση με τον λαό, αλλά και για το ότι τόνισε πως όσα θέματα αφορούσαν την Κωπαΐδα, κατά την προηγούμενη περιφερειακή περίοδο, ψηφίζονταν ομόφωνα.

Σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για τη δράση του ΟΠΑΣΤΕ

Κατά την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τα στοιχεία απολογισμού για τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΠΑΣΤΕ), πολλοί επικεφαλής παρατάξεων τόνισαν τους κωδικούς που αναφέρονται σε μεγάλα ποσά, κάνοντας λόγο ακόμη και για «εξυπηρέτηση ημετέρων», όπως ο Δημήτρης Αναγνωστάκης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ένα ποσό 815.000 ευρώ, το οποίο κανείς δεν ξέρει που θα κατευθυνθεί.

Απ’ την πλευρά της η Κατερίνα Μπατζελή, επισήμανε επιπλέον και το ζήτημα των προσλήψεων η οποία αναρωτήθηκε «που ανακοινώνονται οι προσλήψεις και με ποια κριτήρια;» Ελλιπής η ενημέρωση και για τον Τάσο Χρονά για έναν Οργανισμό που δεν ελέγχεται από την Περιφέρεια, ενώ ο Αντώνης Βούλγαρης συμφώνησε με τους προλαλήσαντες επικεφαλής, θέτοντας κι αυτός θέμα «αδιαφάνειας».

Στην ίδια κατεύθυνση και οι προβληματισμοί που κατέθεσαν στις τοποθετήσεις τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Μπέτσιος, Κώστας Σωτηρόπουλος, Βάσω Κοροπούλη, Μάνος Γέμελος και Δρόσος Παρασκευάς.

Απ’ την πλευρά της, ως μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΣΤΕ, η Σοφία Αγγελοπούλου τόνισε ότι με τον κ. Κυρμανίδη «προσπαθούν να βάλουν μια τάξη» στον Οργανισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ένα ακόμη μέλος του Οργανισμού, ο Βασίλης Σιαλμάς, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες της νέας διοίκησης.

Ο εισηγητής και Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ηλίας Κυρμανίαδης, απαντώντας στα όσα ακούστηκαν, ξεκαθάρισε ότι ελέγχθηκαν τα πεπραγμένα της προηγούμενης περιόδου. «Δεν υπήρξε ένσταση φορέα ή Συλλόγου» κι οι αποφάσεις του Δ.Σ. ήταν ομόφωνες, είπε, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε το Δ.Σ. να κρίνει τις πράξεις της προηγούμενης διοίκησης και παράλληλα πως από 1-1-2020 το αίτημα κάθε πολίτη της Στερεάς ακούγεται.

«Παρών» θα δηλώσουν οι παρατάξεις του ΠΣ στην κινητοποίηση για τη ΛΑΡΚΟ στις 13 Ιουνίου.

Πολλά και σημαντικά ζητήματα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και ξεπέρασε τις εννιά ώρες. Μοναδική απούσα από τη συνεδρίαση η παράταξη της Νίκης Πολυζώη.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Από τα θέματα ξεχώρισαν η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Χαλκιδέων για τη Δημοτική Αγορά, αντιπλημμυρικά έργα και κυρίως το κωπαϊδικό πεδίο, η δράση του ΟΠΑΣΤΕ και η συζήτηση προ ημερήσιας διατάξεως για τη ΛΑΡΚΟ. Αναβλήθηκε η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Λαμιέων για τη «Διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών Θερμοπυλών».

Εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Χαλκιδέων για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς και του Δήμου Χαλκιδέων, για το έργο που αφορά την αποκατάσταση, ανάδειξη, ανάπτυξη και λειτουργική επανένταξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, ψήφισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παρούσα για το θέμα στην τηλεδιάσκεψη και η Δήμαρχος, Έλενα Βάκα, η οποία χαρακτήρισε εμβληματικό και σημαντικό το έργο, που αλλάζει την εικόνα της πόλης, ενισχύει την πολιτική της κληρονομιά και βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μετά από ερώτηση του Αντώνη Βούλγαρη για το αν είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι των 12 εκατ. ευρώ, πριν ψηφίσουν οι Σύμβουλοι για τα υπόλοιπα 3, η κ. Βάκα ανέφερε ότι το έργο δεσμεύει για χρόνια τον Δήμο και εξήγησε πως θα προκύψει σοβαρή έκπτωση μετά τη δημοπράτηση, η οποία αναμένεται προς το τέλος του καλοκαιριού. Ο Δήμος, όπως επισήμανε, έχει εξασφαλίσει προεγκεκριμένο δάνειο 5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η αποπληρωμή του θα γίνει από τα μισθώματα μετά τη λειτουργία της Αγοράς.

Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, για το γεγονός ότι «είναι μέρος του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αλλάξει την εικόνα της Χαλκίδας», για την οποία είναι «πολύ καλή μέρα». Σύμφωνες με την έγκριση της σύμβασης και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Μοναδική αντίθεση από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία καταψήφισε.

Αναβλήθηκε η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Λαμιέων για τη Δομή στις Θερμοπύλες

Την αναβολή της έγκρισης σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Λαμιέων, για τη «Διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών Θερμοπυλών» αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να δει πρώτα τις επόμενες κινήσεις του Υπουργείου.

Αρχικά, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας της Δομής πριν τρία χρόνια και πρότεινε να υπάρξει συνεργασία, καθώς ο Δήμος έχει μεγαλύτερη ευελιξία με το προσωπικό του να επιλαμβάνεται θεμάτων, όπως η καθαριότητα. «Αιφνιδιαστήκαμε», είπε όταν ορίστηκε Διοικητής από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιας και το Υπουργείο μπορεί να εποπτεύει, αλλά δεν γίνεται «χωρίς ενημέρωση να έρχεται ένας Διοικητής και να ζητά τα κλειδιά. Είμαστε συνομιλητές και συνοδοιπόροι με το Υπουργείο αλλά έτερον εκάτερον», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο Απόστολος Γκλέτσος τόνισε ότι «χαλάσαμε τη ναυαρχίδα της Φθιώτιδας στον πολιτισμό και τον τουρισμό. Του ιαματικού τουρισμού που στη Στερεά τον είχαμε σχεδόν μονοπώλιο και μετά από αδέξιες ενέργειες, τον απωλέσαμε». Τόνισε ότι η Δομή πρέπει να μείνει στην Περιφέρεια «για να επιβάλλουμε την αναλογικότητα στους επτά Δήμους» και πρότεινε να φύγει από εκεί η Δομή.

«Όσοι είναι παράνομοι να φύγουν, οι νόμιμοι να πάνε σε σπίτια, σε Δομές, να μην δημιουργείται γκέτο. Καταστρέψαμε μια πλουτοπαραγωγική πηγή», πρόσθεσε και ανέφερε «ακούσματα» που έχει από ανθρώπους της εστίασης οι οποίοι προσανατολίζονται να πάνε σε δικηγόρους για να ζητήσουν διαφυγόντα κέρδη απ’ την Περιφέρεια. Αίσθηση προκάλεσε όταν αναφερόμενος στον κ. Σπανό του είπε «κάποιοι εσωτερικά πριονίζουν την καρέκλα σας. Be careful»

Ιστορική αναδρομή έκανε και η Κατερίνα Μπατζελή, χαρακτηρίζοντας «υβριδική» τη συμφωνία της Περιφέρειας «για να μπορέσει ο Μπακογιάννης να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Δεν υπήρχε σε άλλη Περιφέρεια τέτοια Δομή και δεν εξετάστηκε ο χώρος, ο οποίος ήταν του ΤΑΙΠΕΔ που κάλυπτε και το κόστος γης». Έπειτα πρόσθεσε πως «εμείς κάναμε οργανόγραμμα, βάλαμε υπάλληλο αλλά τη ΔΟΜ την είχε ΜΚΟ που συνεργάζονταν ο Αντιπεριφερειάρχης τότε και νυν Δήμαρχος Λαμιέων. Όριζε, βάσει διευκολύνσεων, τα συνεργεία, τις υποδομές, τις προσλήψεις».

Άσκησε κριτική στην πολιτική του Υπουργού, Νότη Μηταράκη, χαρακτηρίζοντας τους 32 Διοικητές «τμηματάρχες του Υπουργείου», οι οποίοι θα είναι «διορισμένοι». Παράλληλα, τόνισε ότι «έρχεται μια Προγραμματική Σύμβαση να μεταβιβάσει αέρα στον κ. Καραΐσκο», ο οποίος μεταβιβάζει την εξουσία σε νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει τη Δομή.

Τις σταθερές θέσεις της παράταξής του εξέφρασε ο Τάσος Χρονάς. «Από θέση αρχών, είναι πολιτική μας υποχρέωση να σεβόμαστε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας να πάνε όπου θέλουν, και όσο μένουν εδώ, να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση», εξήγησε. Δήλωσε υπέρ των ανοιχτών Δομών και χαρακτήρισε «ανεξέλεγκτη» τη λειτουργία του ΔΟΜ, τη στιγμή που το Υπουργείο όρισε Διοικητή χωρίς συνεννόηση. Όπως είπε, επεδίωξε και πέτυχε να αποσπάσει 38 στρέμματα για επέκταση του χώρου φιλοξενίας και μάλιστα η άδεια χωροθέτησης εκδόθηκε στις 23 Μαΐου.

Την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Δήμο Λαμιέων εξέφρασε ο Αντώνης Βούλγαρης, ο οποίος συμφώνησε με την Κατερίνα Μπατζελή στο ότι «έχουν στο μυαλό τους να δώσουν την αρμοδιότητα σε νομικό πρόσωπο. Τον Δήμο που με αυτή τη διοίκηση κάνει τον λαγό της κυβέρνησης δεν τον εμπιστευόμαστε, καθώς πρώτος έσπευσε να φτιάξει Αναπτυξιακή».

«Με αφήνει ψιλοαδιάφορο αν θα μπει από πάνω ο Δήμος. Μας ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», ξεκαθάρισε απ’ την πλευρά του ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, προσθέτοντας πως «ο Δήμος έχει την υποδομή να υποστηρίξει τη λειτουργία σε αντίθεση με την Περιφέρεια. Από την άλλη, σίγουρα η Περιφέρεια δεν πρέπει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «αντιδεοντολογική» τη συμπεριφορά του Υπουργού απέναντι στην Περιφέρεια.

Θεματική συνεδρίαση για την Κωπαΐδα ζήτησε η αντιπολίτευση

Συγκεντρωτικά συζητήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα που αφορούσαν τα θέματα 10 έως και 16 για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Ξεχωριστές οι τοποθετήσεις για το 10ο, που αφορούσε το κωπαϊδικό πεδίο.

Θεματική συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα ζήτησαν οι Απόστολος Γκλέτσος και Δημήτρης Αναγνωστάκης, κάτι στο οποίο συμφώνησε πως απαιτείται ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός.

Πολλές διευκρινήσεις έδωσε σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις και την υλοποίηση των έργων ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ηλίας Κυρμανίδης, απαντώντας σε πολλά απ’ όσα έθεσε στην τοποθέτησή της η Κατερίνας Μπατζελή. Μελέτη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ζήτησε ο Αντώνης Βούλγαρης.

Πολλές αντιδράσεις έφερε από τη Λαϊκή Συσπείρωση η τοποθέτηση της Αντιπεριφεριάρχη Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά, για τα όσα είπε για «ιδεολογίες και κομματικά στερεότυπα» σε σχέση με τον λαό, αλλά και για το ότι τόνισε πως όσα θέματα αφορούσαν την Κωπαΐδα, κατά την προηγούμενη περιφερειακή περίοδο, ψηφίζονταν ομόφωνα.

Σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για τη δράση του ΟΠΑΣΤΕ

Κατά την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τα στοιχεία απολογισμού για τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΠΑΣΤΕ), πολλοί επικεφαλής παρατάξεων τόνισαν τους κωδικούς που αναφέρονται σε μεγάλα ποσά, κάνοντας λόγο ακόμη και για «εξυπηρέτηση ημετέρων», όπως ο Δημήτρης Αναγνωστάκης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ένα ποσό 815.000 ευρώ, το οποίο κανείς δεν ξέρει που θα κατευθυνθεί.

Απ’ την πλευρά της η Κατερίνα Μπατζελή, επισήμανε επιπλέον και το ζήτημα των προσλήψεων η οποία αναρωτήθηκε «που ανακοινώνονται οι προσλήψεις και με ποια κριτήρια;» Ελλιπής η ενημέρωση και για τον Τάσο Χρονά για έναν Οργανισμό που δεν ελέγχεται από την Περιφέρεια, ενώ ο Αντώνης Βούλγαρης συμφώνησε με τους προλαλήσαντες επικεφαλής, θέτοντας κι αυτός θέμα «αδιαφάνειας».

Στην ίδια κατεύθυνση και οι προβληματισμοί που κατέθεσαν στις τοποθετήσεις τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Μπέτσιος, Κώστας Σωτηρόπουλος, Βάσω Κοροπούλη, Μάνος Γέμελος και Δρόσος Παρασκευάς.

Απ’ την πλευρά της, ως μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΣΤΕ, η Σοφία Αγγελοπούλου τόνισε ότι με τον κ. Κυρμανίδη «προσπαθούν να βάλουν μια τάξη» στον Οργανισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ένα ακόμη μέλος του Οργανισμού, ο Βασίλης Σιαλμάς, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες της νέας διοίκησης.

Ο εισηγητής και Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ηλίας Κυρμανίαδης, απαντώντας στα όσα ακούστηκαν, ξεκαθάρισε ότι ελέγχθηκαν τα πεπραγμένα της προηγούμενης περιόδου. «Δεν υπήρξε ένσταση φορέα ή Συλλόγου» κι οι αποφάσεις του Δ.Σ. ήταν ομόφωνες, είπε, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε το Δ.Σ. να κρίνει τις πράξεις της προηγούμενης διοίκησης και παράλληλα πως από 1-1-2020 το αίτημα κάθε πολίτη της Στερεάς ακούγεται.

«Παρών» θα δηλώσουν οι παρατάξεις του ΠΣ στην κινητοποίηση για τη ΛΑΡΚΟ στις 13 Ιουνίου.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *