Γιάννης Δημητρόπουλος: «Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αγνοεί παντελώς την τοπική αυτοδιοίκηση»

Ο Δήμαρχος Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος μιλάει στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» για τις προκλήσεις του φετινού καλοκαιριού Συνέντευξη στον Γιάννη Ανυφαντή Ξεφυλλίζοντας τα άλμπουμ των παιδικών μου χρόνων, πάντα βρίσκω μία φωτογραφία μου να ποζάρω με φόντο την παραλία της Ερέτριας

Ο Δήμαρχος Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος μιλάει στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» για τις προκλήσεις του φετινού καλοκαιριού

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανυφαντή

Ξεφυλλίζοντας τα άλμπουμ των παιδικών μου χρόνων, πάντα βρίσκω μία φωτογραφία μου να ποζάρω με φόντο την παραλία της Ερέτριας και της Αμαρύνθου. Βλέπετε αν και μεγαλωμένος στη Χαλκίδα, κατάγομαι, όπως η πλειονότητα των κατοίκων του νησιού, από τις τριγύρω μικρές πόλεις, που περιτριγυρίζουν την πρωτεύουσα την Εύβοιας. Ο Δήμος Ερέτριας, που ιδρύθηκε το 2011 μετά τη συνένωση δύο μικρότερων (Ερέτριας και Αμαρύνθου), έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μία πληθώρα ζητημάτων στη σύντομη αυτή περίοδο ύπαρξής του. Φυσικές καταστροφές, μεταναστευτικό, και πρόσφατα, όπως όλος ο πλανήτης, την πανδημία του κορωνοϊού. Η διαχείριση του πανδημίας ήταν και η πρώτη ερώτηση που έθεσα στο Δήμαρχο Ερέτριας, Γιάννη Δημητρόπουλου, κατά τη συνέντευξη που μου παραχώρησε στο γραφείο του την περασμένη εβδομάδα.

«Ο κορωνοϊός ήρθε και άλλαξε την ζωή και την καθημερινότητα όλων μας ανεξαιρέτως και από ότι φαίνεται θα μας απασχολήσει για αρκετό χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Εμείς εδώ ως Δήμος Ερέτριας δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Χειριστήκαμε αυτή την πανδημία με ψυχραιμία και σοβαρότητα. Πρώτα δημιουργήσαμε μία ομάδα πέντε ατόμων για τη διαχείριση της κρίσης και επειδή το θέμα αφορούσε την υγεία, οι δύο είναι γιατροί. Εγώ ήμουν ο επικεφαλής και οι υπόλοιποι ήταν από την πολιτική προστασία τη σχολική επιτροπή. Έδωσα χώρο σε αυτή την ομάδα, ότι μου πρότεινε ότι μου εισηγείτο αυτό και υλοποιούσαμε και μάλιστα έχουμε χειριστεί με ψυχραιμία και με μυστικότητα ορισμένα θέματα, όπως ορισμένους συμπατριώτες μας που ήρθαν από το εξωτερικό, τους βάλαμε σε καραντίνα σιωπηλώς διότι δεν ξέραμε αν έχουν κορωνοϊό. Όλος ο κόσμος πειθάρχησε στα μέτρα του ΕΟΔΥ, φυσικά οι εξαιρέσεις υπάρχουν, για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Γενικά καλά πήγαμε. Αυτό που θέλω να πω για τον κορωνοϊό, είναι πως αυτό που κάνει η χώρα μας τώρα είναι ένα πείραμα με ρίσκο όμως δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ της δημόσιας υγείας και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Άμα δούμε μόνο το ένα θέμα, η καταστροφή είναι βέβαιη. Πιστεύω, ότι εάν όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός είναι υπαρκτός και επικίνδυνος τότε θα τα πάμε καλά γιατί δεν θα του επιτρέψουμε να μας μολύνει και να μας αποδιοργανώσει».

Έχετε αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου περίπου εννέα μήνες. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Τα προβλήματα της καθημερινότητας. Διότι στα υπόλοιπα θέματα όλοι συμφωνούμε. Επειδή τώρα τα βλέπω από μέσα, είναι πράγματι πολύ δύσκολα, γιατί ο πολίτης έχει πάντα δίκιο. Τον ενδιαφέρει να έχει τη λάμπα του, να είναι καθαρός ο δρόμος και ο κάδος του να μην υπάρχουν λακκούβες και αδέσποτα. Αυτά ζητάει ο πολίτης από τις δημοτικές αρχές. Βλέπω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί το προσωπικό είναι λίγο, τα μέτρα περιορισμένα και δεν σας κρύβω ότι στην περίοδο του κορωνοϊού η αγωνία μου ήταν πώς θα μπορέσω με αυτόν τον κόσμο να κρατήσω την καθαριότητα σε ένα επίπεδο. Και τα καταφέραμε. Σκεφτόμουν, εάν ένα άτομο από την καθαριότητα αρρώσταινε, όλοι θα έμπαιναν σε καραντίνα. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε δύο ομάδες, ώστε να μην έρχονται σε επαφή η μία με την άλλη.

Από την κακοκαιρία του φετινού χειμώνα προέκυψαν υλικές καταστροφές και στον Δήμο σας, όπως για παράδειγμα ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Έχουν αποκατασταθεί σήμερα οι ζημιές;

Από 5 έως 7 Απριλίου, τότε που υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, εκτός από τον κορωνοϊό, υποστήκαμε και καταστροφές. Είχαμε καθίζηση στον δρόμο που πηγαίνει προς τον Άγιο Νικόλαο στην Άνω Βάθεια, είχαμε καθιζήσεις προς τη Σέττα και πολλές φθορές στις υποδομές στους ασφαλτοτάπητες. Επιπλέον πλημμύρισαν τα δύο κεντρικά ποτάμια μας. Επειδή οι ζημιές ήταν πάρα πολλές έκανα ένα αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Πολιτική Προστασία και κήρυξα το Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες. Άρα, μέχρι τις 6 Οκτωβρίου ο Δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε άμεση προτεραιότητα έχουμε να φτιάξουμε τρία πράγματα. Το δρόμο προς τον Άγιο Νικόλαο, το δρόμο προς τη Σέττα και την άσφαλτο που είναι μεταξύ Ερέτριας και Γυμνού. Εμείς ζητήσαμε σαν πρώτη δόση γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ, όμως δεν ξέρω πότε θα πιστωθούν. Επειδή οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, εξοικονομήσαμε δικά μας χρήματα για να κάνουμε αυτές τις εργασίες και όταν πάρουμε τις πιστώσεις θα καλύψουμε το κενό. Πιστεύω ότι μέχρι τον Οκτώβριο, όλα δεν θα τα έχουμε φτιάξει αλλά τα περισσότερα θα τα έχουμε αποκαταστήσει, αυτά που επείγουν.

Ποια είναι η γνώμη σας για το φράγμα Σέττας-Μανικίων που επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα;

Αυτό το έργο έχει ξεκινήσει από το 2000 και κατά τα 2/3 περίπου έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα είναι στον άλλο δήμο (Κύμης – Αλιβερίου). Όμως, επειδή εμείς θα έχουμε οφέλη από εκεί, λόγω Σέττας, ενδιαφέρομαι για αυτό το έργο και έχω έρθει σε επικοινωνία με το Δήμαρχο Κύμης – Αλιβερίου για να το προωθήσουμε. Διότι έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά χρήματα και αυτό το έργο τώρα έχει βαλτώσει. Νομίζω πρέπει να το ολοκληρώσουμε γιατί αλλιώς θα χαθούν και ο κόπος και τα χρήματα. Είναι ένα έργο πνοής, περισσότερο για τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου αλλά και για εμάς, καθώς θα υδροδοτηθούμε κατά το 1/3 των συνολικών αναγκών μας για την χειμερινή περίοδο. Γιατί, κατά την θερινή περίοδο ο κόσμος εδώ από 13.000 που είμαστε σαν Δήμος, γίνεται 30.000.

 

Οι ανεμογεννήτριες φαίνεται πως αποτελούν για τους Ευβοιώτες το τελευταίο χρονικό διάστημα casus belli. Από ότι διαβάζω την Παρασκευή θα γίνει μία πρώτη ενημέρωση από την αρμόδια επιτροπή στη Σέττα. Ποια είναι η θέση του Δήμου πάνω στο θέμα; Πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι το ζήτημα;

Φτιάξαμε μία διαπαραταξιακή επιτροπή με όλους του συνδυασμούς και τους συλλόγους η οποία θα παρακολουθεί το θέμα. Εγώ ως Δήμαρχος δεν θέλω να μπαίνω στα πόδια της επιτροπής, τους έχω αφήσει ελεύθερους να βγάλουν πρόεδρο, εγώ απλώς έβαλα έναν από το συνδυασμό μου. Τους συμβούλευσα ότι καλό θα είναι όταν συνεδριάζετε να το κάνετε σε μία από τις κοινότητες που θα υποστούν τις συνέπειες, εάν τις υποστούν. Έτσι, έχουν την πρώτη συνάντησή τους στη Σέττα.

Εμείς είπαμε όχι στις ανεμογεννήτριες. Πήραμε ξεκάθαρη θέση. Εγώ είμαι θετικός στην αξιοποίηση του ανέμου. Όμως εδώ πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι όροι. Πρώτον θα πρέπει αυτό το πάρκο να έχει ορισμένα κριτήρια, δηλαδή πόσες ανεμογεννήτριες αντιστοιχούν σε εμάς. Πληθυσμιακά, εγώ πιστεύω ότι έχουμε καλύψει το ποσοστό αυτό. Αν είναι αναγκαίο κακό να το υποστούμε, αλλά μέσα σε όρια. Δεύτερον, οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ένας αθώος ανεμόμυλος, αυτές είναι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οπότε σαν τέτοιες ρυπαίνουν. Βέβαια, όχι όπως τα ορυκτά καύσιμα. Δεύτερον, εμείς εδώ είμαστε ένας Δήμος τουριστικός. Γιατί έχουν επιλέξει την Εύβοια; Και όχι μόνο την Εύβοια και την Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη. Γιατί εκεί έχει τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Και δεν θέλουν να έχουν μεγάλο κόστος μεταφοράς. Είμαστε ένας μικρός δήμος με 13.000 κατοίκους και 9 ανεμογεννήτριες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αγνοεί παντελώς την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Όταν υποβάλλουν αιτήσεις, όταν αδειοδοτούν, εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα. Όταν μάθαμε για τις 59 ανεμογεννήτριες από τους Στρόπωνες μέχρι τον Όλυμπο, είχε αρχίσει η διαδικασία από το 2014, και ο δήμος δεν ήξερε τίποτα. Ρώτησα και το Δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων και μου είπε ότι δεν ήξερε ούτε αυτός. Δεν γίνεται ούτε διάλογος ούτε κοινοποίηση. Πιστεύω ο κόσμος, αν το ήξερε από την αρχή και ήταν ενημερωμένος, θα αντιδρούσε διαφορετικά. Όλοι θέλουμε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία αλλά όλος ο κόσμος είναι αρνητικός στις ανεμογεννήτριες. Γιατί; Γιατί ενημερώνονται την τελευταία στιγμή. Δηλαδή όταν είναι να τοποθετηθούν. Ε, τότε βάλτε τις και μην μας ρωτάτε και καθόλου.

Κατά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προέκυψε το ζήτημα της παραλίας της Αμαρύνθου, καθώς η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας υποστήριζε πως έπρεπε τα καταστήματα να κάνουν αιτήσεις τον Μάρτιο για ανανέωση των αδειών λειτουργίας τους στη παραλία. Σήμερα το πρόβλημα φαίνεται να έχει λυθεί.

Μόλις βγήκε η ΚΥΑ για να αδειοδοτηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι,  διαπιστώσαμε ότι η Κτηματική Υπηρεσία δεν υπέγραφε τις άδειες. Μας είπαν ότι θα ζητήσουν διευκρινήσεις από το υπουργείο. Μπήκαμε σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Το πρόβλημα ήταν καθαρά της Κτηματικής Υπηρεσίας με το Υπουργείο. Εμείς είμασταν έτοιμοι. Μέχρι να λυθεί αυτό το πρόβλημα, συγκέντρωσα τους καταστηματάρχες, τους ενημέρωσα και οι άνθρωποι κατάλαβαν. Μπορώ να πω ότι μας βοήθησε και λίγο ο καιρός, καθώς εκείνη την εβδομάδα είχε κακοκαιρία. Το πρόβλημα ήταν καθαρά γραφειοκρατικό. Δόθηκε η διευκρίνηση από το Υπουργείο Οικονομικών και λύθηκε.

Παραμένοντας στον χώρο της εστίασης, θα ήθελα να μιλήσουμε  για τον τουρισμό στο Δήμο. Άνοιξαν τα ξενοδοχεία; Έχετε κάποια ενημέρωση για τις κρατήσεις;

Δεν έχουν ανοίξει ούτε τα μισά. Όσα έχουν ανοίξει δεν έχουν κόσμο. Όλα έχουν αναβληθεί. Μέχρι και τις 10 Ιουλίου δεν θα υπάρχει κίνηση και από εκεί και πέρα ελπίζουμε στον εγχώριο τουρισμό. Αν δείτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα ξενοδοχεία μετατρέπονται σε αναρρωτήρια. Αν κάποιος εμφανιστεί θετικός στον ιό θα πρέπει για 15 ημέρες να είναι σε καραντίνα. Ποιος θα πληρώνει; Θα πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό για το πως θα εφαρμόζει το πρωτόκολλο. Πρέπει να υπάρχει και γιατρός στο ξενοδοχείο. Εγώ βλέπω πως είναι δύσκολο να υπάρξει εξωτερικός τουρισμό. Για εμάς οι βασικές αγορές είναι η Αγγλία, η Γαλλία η Ιταλία, η Γερμανία και η ΗΠΑ. Αν εξαιρέσουμε τη Γερμανία, όλες οι άλλες χώρες είναι στο κόκκινο. Άρα, μόνο εάν δουλέψει ο τουρισμός με Έλληνες. Γιατί εμείς εδώ βασιζόμαστε στον εγχώριο τουρισμό και δη στη μεγάλη δεξαμενή που ονομάζεται Αττική. Ο Αθηναίος, λόγω εγγύτητας θα έρθει 5 με 6 φορές. Εάν όμως δει να μην τηρούνται τα μέτρα δεν θα ξαναέρθει. Ο καλύτερος διαφημιστής μας είναι οι καταστηματάρχες μας. Σε γενικές γραμμές τηρούνται τα μέτρα. Μετά το τέλος Ιουνίου θα μπορούμε να σχολιάσουμε την κίνηση.

Σε ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Πώς εξελίσσεται το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ερέτρια;

Φιλοξενούνται σε ένα ξενοδοχείο, στο Stefania, περίπου 240 άτομα. Η διαχείριση του κόσμου βεβαίως και είναι εύκολη. Για να αποφύγουμε τις αντιδράσεις κατά την περίοδο της πανδημίας, είπαμε πως ό,τι ισχύει για τους δημότες ισχύει και για τους φιλοξενούμενους. Όμως αν αρρώσταινε κάποιος από τους πρόσφυγες θα έπρεπε όλοι να έμπαιναν σε καραντίνα, γιατί ζουν σε ένα χώρο αρκετά άτομα. Διαδόθηκε έντεχνα ότι έχουμε καλέσει τον ΕΟΔΥ να τους κάνει έλεγχο. Αυτό δεν γίνεται. Τα πήγαμε καλά. Ήρθαμε σε επαφή με τον διευθυντή του ξενοδοχείου και υπήρχε συνεργασία. Διέδιδαν ότι θα φέρουν και άλλους πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία τέτοια ενημέρωση.

Η Ερέτρια και η Αμάρυνθος έχουν πλούσια αρχαιολογική ιστορία, που ενδιαφέρει πολλούς από τους τουρίστες, Είναι επισκέψιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι; Γνωρίζετε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ανασκαφές στο ναό της Αρτέμιδος;

Τα μουσεία έχουν ανοίξει από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Στην Αμάρυνθο επανεκκινούν ο ανασκαφές περί το τέλος Ιουλίου και οι Ελβετοί Αρχαιολόγοι κάνουν στο τέλος του καλοκαιριού κάθε χρόνο μία ενημέρωση στην πλατεία. Φέτος θα δούμε αν θα γίνει.

Τα παραδοσιακά δρώμενα και πανηγύρια θα πραγματοποιηθούν φέτος στις πόλεις του Δήμου;

Επειδή γίνονται σε ανοιχτούς χώρους δεν ξέρω τι θα γίνει. Στην Ερέτρια έχουμε τα Κανάρια, που γίνονται κάθε χρόνο το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Φέτος, ο Σύλλογος με ενημέρωσε ότι θα τα αναβάλλουμε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον κόσμο. Νομίζω ότι είναι σωστή η κίνησή τους. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη διατήρησης των αποστάσεων; Τα πανηγύρια είναι μία λαϊκή παράδοση. Αυτό περιμένουν στα χωριά. Νομίζω ότι θα ληφθεί κεντρική απόφαση. Πιστεύω ότι αυτά τα θέματα είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται κεντρικά.

Παραλία Ερέτριας

Ποιο μήνυμα θα μοιραζόσασταν μέσα από τα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» με τους πολίτες αυτό το καλοκαίρι;

Προς τους δημότες μου θα ήθελα να πω να συνεχίσουν όπως μέχρι σήμερα με ψυχραιμία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο κορωνοϊός είναι παρόν και είναι επικίνδυνος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε τα ατομικά μέτρα υγιεινής και τα προστατευτικά μέσα. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Δεν χρειάζεται να φοβούνται, ούτε υπερβολές.

Προς όσους θέλουν να  μας επισκεφθούν θέλω να πω ότι ο Δήμος Ερέτριας είναι ιδανικός τόπος για τον τουρισμό. Θέλουμε, τουλάχιστον οι Αθηναίοι να επιλέξουν φέτος ως προορισμό το Δήμο της Ερέτριας. Εμείς είμαστε έτοιμοι για να τους υποδεχθούμε.

*Από την έντυπη έκδοση του Σαββάτου

Ο Δήμαρχος Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος μιλάει στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» για τις προκλήσεις του φετινού καλοκαιριού

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανυφαντή

Ξεφυλλίζοντας τα άλμπουμ των παιδικών μου χρόνων, πάντα βρίσκω μία φωτογραφία μου να ποζάρω με φόντο την παραλία της Ερέτριας και της Αμαρύνθου. Βλέπετε αν και μεγαλωμένος στη Χαλκίδα, κατάγομαι, όπως η πλειονότητα των κατοίκων του νησιού, από τις τριγύρω μικρές πόλεις, που περιτριγυρίζουν την πρωτεύουσα την Εύβοιας. Ο Δήμος Ερέτριας, που ιδρύθηκε το 2011 μετά τη συνένωση δύο μικρότερων (Ερέτριας και Αμαρύνθου), έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μία πληθώρα ζητημάτων στη σύντομη αυτή περίοδο ύπαρξής του. Φυσικές καταστροφές, μεταναστευτικό, και πρόσφατα, όπως όλος ο πλανήτης, την πανδημία του κορωνοϊού. Η διαχείριση του πανδημίας ήταν και η πρώτη ερώτηση που έθεσα στο Δήμαρχο Ερέτριας, Γιάννη Δημητρόπουλου, κατά τη συνέντευξη που μου παραχώρησε στο γραφείο του την περασμένη εβδομάδα.

«Ο κορωνοϊός ήρθε και άλλαξε την ζωή και την καθημερινότητα όλων μας ανεξαιρέτως και από ότι φαίνεται θα μας απασχολήσει για αρκετό χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Εμείς εδώ ως Δήμος Ερέτριας δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Χειριστήκαμε αυτή την πανδημία με ψυχραιμία και σοβαρότητα. Πρώτα δημιουργήσαμε μία ομάδα πέντε ατόμων για τη διαχείριση της κρίσης και επειδή το θέμα αφορούσε την υγεία, οι δύο είναι γιατροί. Εγώ ήμουν ο επικεφαλής και οι υπόλοιποι ήταν από την πολιτική προστασία τη σχολική επιτροπή. Έδωσα χώρο σε αυτή την ομάδα, ότι μου πρότεινε ότι μου εισηγείτο αυτό και υλοποιούσαμε και μάλιστα έχουμε χειριστεί με ψυχραιμία και με μυστικότητα ορισμένα θέματα, όπως ορισμένους συμπατριώτες μας που ήρθαν από το εξωτερικό, τους βάλαμε σε καραντίνα σιωπηλώς διότι δεν ξέραμε αν έχουν κορωνοϊό. Όλος ο κόσμος πειθάρχησε στα μέτρα του ΕΟΔΥ, φυσικά οι εξαιρέσεις υπάρχουν, για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Γενικά καλά πήγαμε. Αυτό που θέλω να πω για τον κορωνοϊό, είναι πως αυτό που κάνει η χώρα μας τώρα είναι ένα πείραμα με ρίσκο όμως δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ της δημόσιας υγείας και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Άμα δούμε μόνο το ένα θέμα, η καταστροφή είναι βέβαιη. Πιστεύω, ότι εάν όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός είναι υπαρκτός και επικίνδυνος τότε θα τα πάμε καλά γιατί δεν θα του επιτρέψουμε να μας μολύνει και να μας αποδιοργανώσει».

Έχετε αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου περίπου εννέα μήνες. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Τα προβλήματα της καθημερινότητας. Διότι στα υπόλοιπα θέματα όλοι συμφωνούμε. Επειδή τώρα τα βλέπω από μέσα, είναι πράγματι πολύ δύσκολα, γιατί ο πολίτης έχει πάντα δίκιο. Τον ενδιαφέρει να έχει τη λάμπα του, να είναι καθαρός ο δρόμος και ο κάδος του να μην υπάρχουν λακκούβες και αδέσποτα. Αυτά ζητάει ο πολίτης από τις δημοτικές αρχές. Βλέπω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί το προσωπικό είναι λίγο, τα μέτρα περιορισμένα και δεν σας κρύβω ότι στην περίοδο του κορωνοϊού η αγωνία μου ήταν πώς θα μπορέσω με αυτόν τον κόσμο να κρατήσω την καθαριότητα σε ένα επίπεδο. Και τα καταφέραμε. Σκεφτόμουν, εάν ένα άτομο από την καθαριότητα αρρώσταινε, όλοι θα έμπαιναν σε καραντίνα. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε δύο ομάδες, ώστε να μην έρχονται σε επαφή η μία με την άλλη.

Από την κακοκαιρία του φετινού χειμώνα προέκυψαν υλικές καταστροφές και στον Δήμο σας, όπως για παράδειγμα ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Έχουν αποκατασταθεί σήμερα οι ζημιές;

Από 5 έως 7 Απριλίου, τότε που υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, εκτός από τον κορωνοϊό, υποστήκαμε και καταστροφές. Είχαμε καθίζηση στον δρόμο που πηγαίνει προς τον Άγιο Νικόλαο στην Άνω Βάθεια, είχαμε καθιζήσεις προς τη Σέττα και πολλές φθορές στις υποδομές στους ασφαλτοτάπητες. Επιπλέον πλημμύρισαν τα δύο κεντρικά ποτάμια μας. Επειδή οι ζημιές ήταν πάρα πολλές έκανα ένα αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την Πολιτική Προστασία και κήρυξα το Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες. Άρα, μέχρι τις 6 Οκτωβρίου ο Δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε άμεση προτεραιότητα έχουμε να φτιάξουμε τρία πράγματα. Το δρόμο προς τον Άγιο Νικόλαο, το δρόμο προς τη Σέττα και την άσφαλτο που είναι μεταξύ Ερέτριας και Γυμνού. Εμείς ζητήσαμε σαν πρώτη δόση γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ, όμως δεν ξέρω πότε θα πιστωθούν. Επειδή οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, εξοικονομήσαμε δικά μας χρήματα για να κάνουμε αυτές τις εργασίες και όταν πάρουμε τις πιστώσεις θα καλύψουμε το κενό. Πιστεύω ότι μέχρι τον Οκτώβριο, όλα δεν θα τα έχουμε φτιάξει αλλά τα περισσότερα θα τα έχουμε αποκαταστήσει, αυτά που επείγουν.

Ποια είναι η γνώμη σας για το φράγμα Σέττας-Μανικίων που επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα;

Αυτό το έργο έχει ξεκινήσει από το 2000 και κατά τα 2/3 περίπου έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα είναι στον άλλο δήμο (Κύμης – Αλιβερίου). Όμως, επειδή εμείς θα έχουμε οφέλη από εκεί, λόγω Σέττας, ενδιαφέρομαι για αυτό το έργο και έχω έρθει σε επικοινωνία με το Δήμαρχο Κύμης – Αλιβερίου για να το προωθήσουμε. Διότι έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά χρήματα και αυτό το έργο τώρα έχει βαλτώσει. Νομίζω πρέπει να το ολοκληρώσουμε γιατί αλλιώς θα χαθούν και ο κόπος και τα χρήματα. Είναι ένα έργο πνοής, περισσότερο για τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου αλλά και για εμάς, καθώς θα υδροδοτηθούμε κατά το 1/3 των συνολικών αναγκών μας για την χειμερινή περίοδο. Γιατί, κατά την θερινή περίοδο ο κόσμος εδώ από 13.000 που είμαστε σαν Δήμος, γίνεται 30.000.

 

Οι ανεμογεννήτριες φαίνεται πως αποτελούν για τους Ευβοιώτες το τελευταίο χρονικό διάστημα casus belli. Από ότι διαβάζω την Παρασκευή θα γίνει μία πρώτη ενημέρωση από την αρμόδια επιτροπή στη Σέττα. Ποια είναι η θέση του Δήμου πάνω στο θέμα; Πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι το ζήτημα;

Φτιάξαμε μία διαπαραταξιακή επιτροπή με όλους του συνδυασμούς και τους συλλόγους η οποία θα παρακολουθεί το θέμα. Εγώ ως Δήμαρχος δεν θέλω να μπαίνω στα πόδια της επιτροπής, τους έχω αφήσει ελεύθερους να βγάλουν πρόεδρο, εγώ απλώς έβαλα έναν από το συνδυασμό μου. Τους συμβούλευσα ότι καλό θα είναι όταν συνεδριάζετε να το κάνετε σε μία από τις κοινότητες που θα υποστούν τις συνέπειες, εάν τις υποστούν. Έτσι, έχουν την πρώτη συνάντησή τους στη Σέττα.

Εμείς είπαμε όχι στις ανεμογεννήτριες. Πήραμε ξεκάθαρη θέση. Εγώ είμαι θετικός στην αξιοποίηση του ανέμου. Όμως εδώ πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι όροι. Πρώτον θα πρέπει αυτό το πάρκο να έχει ορισμένα κριτήρια, δηλαδή πόσες ανεμογεννήτριες αντιστοιχούν σε εμάς. Πληθυσμιακά, εγώ πιστεύω ότι έχουμε καλύψει το ποσοστό αυτό. Αν είναι αναγκαίο κακό να το υποστούμε, αλλά μέσα σε όρια. Δεύτερον, οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ένας αθώος ανεμόμυλος, αυτές είναι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οπότε σαν τέτοιες ρυπαίνουν. Βέβαια, όχι όπως τα ορυκτά καύσιμα. Δεύτερον, εμείς εδώ είμαστε ένας Δήμος τουριστικός. Γιατί έχουν επιλέξει την Εύβοια; Και όχι μόνο την Εύβοια και την Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη. Γιατί εκεί έχει τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Και δεν θέλουν να έχουν μεγάλο κόστος μεταφοράς. Είμαστε ένας μικρός δήμος με 13.000 κατοίκους και 9 ανεμογεννήτριες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αγνοεί παντελώς την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Όταν υποβάλλουν αιτήσεις, όταν αδειοδοτούν, εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα. Όταν μάθαμε για τις 59 ανεμογεννήτριες από τους Στρόπωνες μέχρι τον Όλυμπο, είχε αρχίσει η διαδικασία από το 2014, και ο δήμος δεν ήξερε τίποτα. Ρώτησα και το Δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων και μου είπε ότι δεν ήξερε ούτε αυτός. Δεν γίνεται ούτε διάλογος ούτε κοινοποίηση. Πιστεύω ο κόσμος, αν το ήξερε από την αρχή και ήταν ενημερωμένος, θα αντιδρούσε διαφορετικά. Όλοι θέλουμε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία αλλά όλος ο κόσμος είναι αρνητικός στις ανεμογεννήτριες. Γιατί; Γιατί ενημερώνονται την τελευταία στιγμή. Δηλαδή όταν είναι να τοποθετηθούν. Ε, τότε βάλτε τις και μην μας ρωτάτε και καθόλου.

Κατά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προέκυψε το ζήτημα της παραλίας της Αμαρύνθου, καθώς η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας υποστήριζε πως έπρεπε τα καταστήματα να κάνουν αιτήσεις τον Μάρτιο για ανανέωση των αδειών λειτουργίας τους στη παραλία. Σήμερα το πρόβλημα φαίνεται να έχει λυθεί.

Μόλις βγήκε η ΚΥΑ για να αδειοδοτηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι,  διαπιστώσαμε ότι η Κτηματική Υπηρεσία δεν υπέγραφε τις άδειες. Μας είπαν ότι θα ζητήσουν διευκρινήσεις από το υπουργείο. Μπήκαμε σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Το πρόβλημα ήταν καθαρά της Κτηματικής Υπηρεσίας με το Υπουργείο. Εμείς είμασταν έτοιμοι. Μέχρι να λυθεί αυτό το πρόβλημα, συγκέντρωσα τους καταστηματάρχες, τους ενημέρωσα και οι άνθρωποι κατάλαβαν. Μπορώ να πω ότι μας βοήθησε και λίγο ο καιρός, καθώς εκείνη την εβδομάδα είχε κακοκαιρία. Το πρόβλημα ήταν καθαρά γραφειοκρατικό. Δόθηκε η διευκρίνηση από το Υπουργείο Οικονομικών και λύθηκε.

Παραμένοντας στον χώρο της εστίασης, θα ήθελα να μιλήσουμε  για τον τουρισμό στο Δήμο. Άνοιξαν τα ξενοδοχεία; Έχετε κάποια ενημέρωση για τις κρατήσεις;

Δεν έχουν ανοίξει ούτε τα μισά. Όσα έχουν ανοίξει δεν έχουν κόσμο. Όλα έχουν αναβληθεί. Μέχρι και τις 10 Ιουλίου δεν θα υπάρχει κίνηση και από εκεί και πέρα ελπίζουμε στον εγχώριο τουρισμό. Αν δείτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα ξενοδοχεία μετατρέπονται σε αναρρωτήρια. Αν κάποιος εμφανιστεί θετικός στον ιό θα πρέπει για 15 ημέρες να είναι σε καραντίνα. Ποιος θα πληρώνει; Θα πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό για το πως θα εφαρμόζει το πρωτόκολλο. Πρέπει να υπάρχει και γιατρός στο ξενοδοχείο. Εγώ βλέπω πως είναι δύσκολο να υπάρξει εξωτερικός τουρισμό. Για εμάς οι βασικές αγορές είναι η Αγγλία, η Γαλλία η Ιταλία, η Γερμανία και η ΗΠΑ. Αν εξαιρέσουμε τη Γερμανία, όλες οι άλλες χώρες είναι στο κόκκινο. Άρα, μόνο εάν δουλέψει ο τουρισμός με Έλληνες. Γιατί εμείς εδώ βασιζόμαστε στον εγχώριο τουρισμό και δη στη μεγάλη δεξαμενή που ονομάζεται Αττική. Ο Αθηναίος, λόγω εγγύτητας θα έρθει 5 με 6 φορές. Εάν όμως δει να μην τηρούνται τα μέτρα δεν θα ξαναέρθει. Ο καλύτερος διαφημιστής μας είναι οι καταστηματάρχες μας. Σε γενικές γραμμές τηρούνται τα μέτρα. Μετά το τέλος Ιουνίου θα μπορούμε να σχολιάσουμε την κίνηση.

Σε ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Πώς εξελίσσεται το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ερέτρια;

Φιλοξενούνται σε ένα ξενοδοχείο, στο Stefania, περίπου 240 άτομα. Η διαχείριση του κόσμου βεβαίως και είναι εύκολη. Για να αποφύγουμε τις αντιδράσεις κατά την περίοδο της πανδημίας, είπαμε πως ό,τι ισχύει για τους δημότες ισχύει και για τους φιλοξενούμενους. Όμως αν αρρώσταινε κάποιος από τους πρόσφυγες θα έπρεπε όλοι να έμπαιναν σε καραντίνα, γιατί ζουν σε ένα χώρο αρκετά άτομα. Διαδόθηκε έντεχνα ότι έχουμε καλέσει τον ΕΟΔΥ να τους κάνει έλεγχο. Αυτό δεν γίνεται. Τα πήγαμε καλά. Ήρθαμε σε επαφή με τον διευθυντή του ξενοδοχείου και υπήρχε συνεργασία. Διέδιδαν ότι θα φέρουν και άλλους πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία τέτοια ενημέρωση.

Η Ερέτρια και η Αμάρυνθος έχουν πλούσια αρχαιολογική ιστορία, που ενδιαφέρει πολλούς από τους τουρίστες, Είναι επισκέψιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι; Γνωρίζετε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ανασκαφές στο ναό της Αρτέμιδος;

Τα μουσεία έχουν ανοίξει από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου. Στην Αμάρυνθο επανεκκινούν ο ανασκαφές περί το τέλος Ιουλίου και οι Ελβετοί Αρχαιολόγοι κάνουν στο τέλος του καλοκαιριού κάθε χρόνο μία ενημέρωση στην πλατεία. Φέτος θα δούμε αν θα γίνει.

Τα παραδοσιακά δρώμενα και πανηγύρια θα πραγματοποιηθούν φέτος στις πόλεις του Δήμου;

Επειδή γίνονται σε ανοιχτούς χώρους δεν ξέρω τι θα γίνει. Στην Ερέτρια έχουμε τα Κανάρια, που γίνονται κάθε χρόνο το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Φέτος, ο Σύλλογος με ενημέρωσε ότι θα τα αναβάλλουμε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον κόσμο. Νομίζω ότι είναι σωστή η κίνησή τους. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη διατήρησης των αποστάσεων; Τα πανηγύρια είναι μία λαϊκή παράδοση. Αυτό περιμένουν στα χωριά. Νομίζω ότι θα ληφθεί κεντρική απόφαση. Πιστεύω ότι αυτά τα θέματα είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται κεντρικά.

Παραλία Ερέτριας

Ποιο μήνυμα θα μοιραζόσασταν μέσα από τα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» με τους πολίτες αυτό το καλοκαίρι;

Προς τους δημότες μου θα ήθελα να πω να συνεχίσουν όπως μέχρι σήμερα με ψυχραιμία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο κορωνοϊός είναι παρόν και είναι επικίνδυνος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε τα ατομικά μέτρα υγιεινής και τα προστατευτικά μέσα. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Δεν χρειάζεται να φοβούνται, ούτε υπερβολές.

Προς όσους θέλουν να  μας επισκεφθούν θέλω να πω ότι ο Δήμος Ερέτριας είναι ιδανικός τόπος για τον τουρισμό. Θέλουμε, τουλάχιστον οι Αθηναίοι να επιλέξουν φέτος ως προορισμό το Δήμο της Ερέτριας. Εμείς είμαστε έτοιμοι για να τους υποδεχθούμε.

*Από την έντυπη έκδοση του Σαββάτου

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *