Λουκέτο για τη Schneider Electric στα Οινόφυτα;

Έρευνα: Σταματία Παπαμάρκου Η Ιστορία της Schneider Electric στα Οινόφυτα: Η Schneider Electric είναι μια παγκόσμια εταιρεία με έντονη τοπική παρουσία, με περισσότερο από 45 χρόνια στην ελληνική αγορά, προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που συνθέτουν λύσεις, για τις αγορές της Ενέργειας και των έργων υποδομής του κτιρίου, της κατοικίας και της βιομηχανίας. Στην Ελλάδα, η […]

2 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Έρευνα: Σταματία Παπαμάρκου

Η Ιστορία της Schneider Electric στα Οινόφυτα:

Η Schneider Electric είναι μια παγκόσμια εταιρεία με έντονη τοπική παρουσία, με περισσότερο από 45 χρόνια στην ελληνική αγορά, προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που συνθέτουν λύσεις, για τις αγορές της Ενέργειας και των έργων υποδομής του κτιρίου, της κατοικίας και της βιομηχανίας.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία διαθέτει δυο βασικές δραστηριότητες την Εμπορική και τη Βιομηχανική. Η εμπορική δραστηριότητά της πραγματοποιείται μέσω του εργοστασίου της, στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Πάνω από τέσσερις δεκαετίες, οι μετασχηματιστές Schneider Electric αποτελούν συνώνυμο της ποιότητας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Από το 1969 μέχρι και σήμερα η ΔΕΗ χρησιμοποιεί μετασχηματιστές Schneider Electric, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες, μετασχηματιστές της εταιρείας έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς σε έργα Υποδομής, καθώς αποτελούν την ιδανική επιλογή για εταιρείες παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανίες, κτιριακές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και έργα υποδομής. Οι μετασχηματιστές Schneider Electric που παράγουν και στο εργοστάσιο Οινοφύτων, εξάγονται σε περισσότερες από 25 χώρες.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει άλλα σχέδια για το εργοστάσιο στα Οινόφυτα, συγκεκριμένα η Schneider Electric AEBE ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας μετασχηματιστών στα Οινόφυτα (ELVIM), από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρει, η σχετική ανακοίνωση «σε ένα εξαιρετικά δύσκολο παγκόσμιο και εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον στην αγορά των μετασχηματιστών, o Όμιλος Schneider Electric κατέληξε σε αυτή τη σοβαρή απόφαση καθώς οι μεγάλες συσσωρευμένες ζημιές των τελευταίων ετών του εργοστασίου στα Οινόφυτα κατέστησαν τη βιωσιμότητα του αδύνατη. Η εταιρεία εξάντλησε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξαγοράς του εργοστασίου, χωρίς αποτέλεσμα».

Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Πέραν των νομικών υποχρεώσεων, θα παράσχουν κάθε δυνατή υποστήριξη και βοήθεια στους υπαλλήλους. Θα συνεργαστούν με όλους τους αρμόδιους φορείς για την ταχύτερη επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ταυτόχρονα, θα αντιμετωπίσουν με ευαισθησία κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις. Η Schneider Electric AEBE είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους, σχετικά με αυτό το θέμα.

Η Schneider Electric AEBE συνεχίζει την εμπορική της λειτουργία και δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και του αυτοματισμού συνεχίζοντας να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες της.

Πρόσφατα, ο Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης πραγματοποίησε συνάντηση, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των εργαζομένων της Schneider Electric, στα Οινόφυτα.

Οι εργαζόμενοι εμφανώς προβληματισμένοι για την επόμενη ημέρα της εταιρείας αλλά και τη δική τους,  διεκδικούν βιώσιμη λύση προκειμένου να μην διακοπεί η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας μετασχηματιστών στα Οινόφυτα, από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Μάλιστα, σε δηλώσεις τους αναφέρουν, ότι είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα και θα πρέπει με κάθε τρόπο, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας από της οποίες εξαρτάται η επιβίωση πάνω από  100 οικογενειών και η συνεργασία με πλείστους επαγγελματίες της περιοχής.

Σύμφωνα, πάντα με πηγή της εταιρείας, είναι δύσκολο να παραμείνει η συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα ανοιχτή, διότι είναι δύσκολη η συντήρηση των ζημιών από φυσικές φθορές που έχουν δημιουργηθεί και το αποτέλεσμα, μάλλον εξακολουθεί να είναι το ίδιο. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν θα μείνουν στον «αέρα» και για αυτούς θα ακολουθήσουν όλα τα παραπάνω. Βέβαια, λόγος γίνεται για την υπάρχουσα πάντα κατάσταση, μιας και το μέλλον είναι αβέβαιο.

Οι επιτυχημένες επενδύσεις της εταιρείας:

Τέλος, η Schneider Electric AEBE  προσφέρει στους πελάτες, λύσεις μέσα από μια σειρά βασικών αρχιτεκτονικών αναφοράς, οι οποίες αξιοποιούν τη βαθιά τεχνογνωσία και τα προϊόντα της εταιρείας, έχουν προσαρμοστεί και δοκιμαστεί επάνω στις συγκεκριμένες απαιτήσεις κάθε πελάτη, και μπορούν να καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη αυτοματισμού κτιριακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και Data Centers, ενώ παράλληλα προσφέρει ακόμη πιο εξειδικευμένες αρχιτεκτονικές, ειδικά σχεδιασμένες για εργοστάσια, μηχανές παραγωγής και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αρχιτεκτονικές αυτές παρέχουν σε κάθε πελάτη πρόσβαση σε τυποποιημένα σχέδια συστημάτων και βιβλιογραφία, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν οικονομικά, αποδοτικά, interoperable συστήματα που θα συνδέονται μεταξύ τους.

 

«Οι έξυπνες και ακόμη μεγαλύτερης ακρίβειας διαδικασίες αποτελούν το μέλλον κάθε κλάδου», δηλώνει ο κ. Vernon Turner, επίτιμος Αντιπρόεδρος στο τμήμα Enterprise Systems της IDC. «Οι πελάτες αναζητούν λύσεις στο πώς θα αξιοποιήσουν καλύτερα τις δυνατότητες που προσφέρει ο σημερινός ψηφιακός κόσμος, προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους, να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους και να λειτουργούν με τον πιο φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. Εάν δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα μοντέλο που θα τους επιτρέπει να ‘αφουγκράζονται και να απαντούν κατάλληλα’ μέσα από scalable, μετρήσιμα, ευέλικτα δίκτυα και συστήματα, τότε δεν θα καταφέρουν να συνδεθούν με το νέο περιβάλλον και να προσθέσουν αξία σε αυτό που κάνουν».

Το EcoStruxure δίνει στη Schneider Electric, στους συνεργάτες και τους πελάτες της, τη δυνατότητα να αναπτύσσουν scalable λύσεις IT/OT οι οποίες φέρνουν την καινοτομία σε κάθε επίπεδο ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης. Αξιοποιώντας τη διασύνδεση και τα δεδομένα, οι πελάτες και οι συνεργάτες της Schneider Electric ενθαρρύνονται να αναπτύξουν εφαρμογές ελέγχου, να εμπλουτίσουν τη λειτουργία τους με στοιχεία από την ανάλυση δεδομένων, και να σχεδιάσουν closed-loop εφαρμογές που θα τους επιτρέψουν να φέρουν την αποδοτικότητα των λειτουργιών τους σε νέα επίπεδα, να λειτουργούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα τόσο των ανθρωπίνων όσο και των υλικών πόρων που διαθέτουν. Το EcoStruxure, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και οργανισμούς προτύπων, ενισχύει την καινοτομία, τα ανοικτά πρωτόκολλα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συστημάτων και εφαρμογών.

«Στο EcoStruxure συνδυάζεται η ιστορία μας, ως πρωτοπόροι των εφαρμογών αυτοματισμού και ενεργειακής διαχείρισης, με τη βαθιά γνώση και τις data-driven μετρήσεις/αναλύσεις, ώστε να είμαστε σε θέση να μεγιστοποιούμε την αξία που προσφέρουν οι τεχνολογίες ΙοΤ στους πελάτες μας», δήλωσε ο Δρ. Prith Banerjee, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας στη Schneider Electric. «Το EcoStruxure προσφέρει στους πελάτες μας την πλατφόρμα, την αρχιτεκτονική και τον οδικό χάρτη που χρειάζονται προκειμένου να μεταβούν γρήγορα και εύκολα στον κόσμο του ΙοΤ, και παράλληλα τους βοηθά να διευρύνουν τα πλεονεκτήματα του IoT πέρα από το επίπεδο των συσκευών, ώστε να δημιουργήσουν πιο ευφυείς, αποδοτικές και ασφαλείς λειτουργίες».

Η Schneider Electric είχε ανακοινώσει επίσης, τη συνεργασία της με επιχειρήσεις υψηλού κύρους, όπως η Microsoft και η Intel, αλλά και νεότερες εταιρείες προκειμένου να προχωρήσει στην ανάπτυξη στοχευμένων λύσεων και εφαρμογών για τους πελάτες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024