NEOSET: Παράνομη εκμετάλλευση των σημάτων της οδηγεί σε ποινική δίωξη κατά μελών του Δ.Σ.

Σημαντικός αριθμός πρώην συνεργατών της NEOSET βρίσκεται αυτή την ώρα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για οφειλές προς το Δημόσιο, λόγω παράνομης εκμετάλλευσης των σημάτων της. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου της Neoset «για φερόμενη τέλεση απιστίας από κοινού εις βάρος της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας, εκ της οποίας η […]

29 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Σημαντικός αριθμός πρώην συνεργατών της NEOSET βρίσκεται αυτή την ώρα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για οφειλές προς το Δημόσιο, λόγω παράνομης εκμετάλλευσης των σημάτων της.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου της Neoset «για φερόμενη τέλεση απιστίας από κοινού εις βάρος της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ».

Προκλήθηκε, σύμφωνα με το σκεπτικό της ποινικής δίωξης, από τη συνέχιση της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά της πτωχευμένης βιομηχανίας επίπλου μέσω της Furniture New Line ΕΠΕ που εμπορευόταν προϊόντα με τo σήμα Neoset. Το σχήμα αυτό είχε προκύψει βάσει της σύμβασης που είχε συνάψει τον Ιούνιο του 2012 η Neoset με την κυπριακή εταιρεία Hazarezo Limited, που είναι η μητρική και μοναδική μέτοχος της Furniture New Line.

Ωστόσο, πιστώτρια εταιρεία υπέβαλε μήνυση κατά των μελών του Δ.Σ. της NEOSET, με το σκεπτικό ότι η σύμβαση του 2012 έχει καταρτιστεί εις βάρος των συμφερόντων της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας και άρα των πιστωτών της. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ποινικής δίωξης, που παρήγγειλε η Εισαγγελέας Αθηνών, η σύμβαση μεταξύ Hazarezo και NEOSET δημιούργησε ζημία στην πτωχή βιομηχανία, στοιχειοθετώντας το αδίκημα της απιστίας εις βάρος της επιπλοβιομηχανίας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, θα μπορούσε να οδηγηθεί στο ακροατήριο έως το τέλος της χρονιάς, ώστε να διερευνηθεί εάν η σύμβαση υπογράφηκε με σκοπό την υφαρπαγή του περιουσιακού πυρήνα της NEOSET, των σημάτων και του know-how αυτής από τη Hazarezo, εταιρεία συμφερόντων του μεγαλομετόχου της NEOSET που είναι και ένας από τους πέντε διωκόμενους.

Στο γεγονός αυτό στηρίζει την υπερασπιστική γραμμή της και η επικεφαλής των δύο καταστημάτων της Neoset που ζήτησε, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, τη μη άσκηση ποινικής δίωξης για χρέη στο Δημόσιο. Κατά πληροφορίες, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο δικαστήριο, ενόσω τα εμπορικά σήματα της Neoset είχαν μεταφερθεί στη Hazarezo, η πρώην δικαιοπάροχος της εταιρείας κλήθηκε να υπογράψει χρησιδάνειο με την επιπλοβιομηχανία.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, ζητήθηκε από τη δικαιοπάροχο να παραδώσει ένα από τα καταστήματά της στη Neoset, ενώ είχε προηγηθεί το «κούρεμα» του μεικτού περιθωρίου κέρδους από 38% σε 18%.

Η Neoset το 2013 είχε υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του (τότε) Πτωχευτικού Δικαίου, η οποία δεν εγκρίθηκε. Κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2014, παραμένοντας όμως στην αγορά για εύλογο χρονικό διάστημα, μέσω του δικτύου περίπου 30 καταστημάτων της Hazarezo. Όλα αυτά τα χρόνια κανένας από τους πιστωτές και τους προμηθευτές της δεν έχει ικανοποιηθεί, ενώ παλαιότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων του ιδρυτή της Neoset Κων. Αλεξανδράκη είχαν υπάρξει άγονοι.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Φωτογραφία: Η Αυγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Απριλίου 2024