Νίκος Σταυρογιάννης: «Η καλή εποχή και η περίοδος χάριτος τελείωσε»

Ξεκάθαρη είναι η άποψη του πρώην Δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, Νίκου Σταυρογιάννη, για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Σταυρογιάννης σε συνέντευξή του στα «Στερεά Νέα», σημειώνει πως δεν έχει αφήσει το

Ξεκάθαρη είναι η άποψη του πρώην Δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, Νίκου Σταυρογιάννη, για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Σταυρογιάννης σε συνέντευξή του στα «Στερεά Νέα», σημειώνει πως δεν έχει αφήσει το στίγμα της μέχρι σήμερα, απαντά στο αν θα συνεργαζόταν με την πλειοψηφούσα παράταξη και κάνει τον απολογισμό της δικής του θητείας. Παράλληλα, μιλά για την ΠΕΛ, τον Δήμο Λαμιέων της μετά κορωνοϊού εποχής, τις Θερμοπύλες και την ανάδειξή τους, την απόφαση του ΔΣ για την ακύρωση του ΧΥΤΑ Λαμίας, την κατασπατάληση δημοτικών χρημάτων και τις οφειλές επιχειρήσεων, όπως συνέβη στο Περίπτερο του Αγίου Λουκά.

Συνέντευξη στον Παύλο Σφέτσα

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες σας έφεραν στην αντιπολίτευση. Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας από τότε; Τι ήταν αυτό που έφταιξε και δεν κερδίσατε; Και το ρωτώ αυτό γιατί έχουμε δει πως οι δημότες της Λαμίας εμπιστεύονται συνήθως τους Δημάρχους τους πέραν της μιας θητείας.

Δεν είναι έτσι, αξιόλογοι Δήμαρχοι δεν επανεξελέγησαν και αντίθετα, είδαμε μετριότητες να κερδίζουν πολλές διαδοχικές εκλογές. Σημασία έχει τι επιλέγεις, να είσαι χρήσιμος και αντιδημοφιλής ή ευχάριστος κάνοντας εξυπηρετήσεις σε προσωπικό επίπεδο, ρουσφέτια δηλαδή, να λαϊκίζεις και δικαιωματικά να έχεις τον τίτλο του καλοχαιρέτα; Εμείς έχοντας πλήρη επίγνωση όλων αυτών κάναμε τις επιλογές μας και ειλικρινά δεν έχουμε μετανιώσει. Ας χάσαμε τις εκλογές, είμαστε περήφανοι και ικανοποιημένοι για τα πολλά που καταφέραμε και θα σημαδέψουν τη ζωή και το αύριο της Λαμίας και των δημοτών μας.

Και κάτι ακόμη, αν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι οι εκλεκτοί, οι υποτακτικοί λέω εγώ της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ναι, μπορούν να κερδίζουν και μία και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Αν όχι, πληρώνουν την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία της άποψης και της διοίκησης που ασκούν. Στο τέλος όμως αυτό που μετράει είναι τι άξιζε και τι έμεινε και όχι πόσες εκλογές κέρδισες και πόσα χρόνια είχες την ευθύνη της διοίκησης.

Εμείς ήμασταν και είμαστε ανεξάρτητοι και αυτό δεν άρεσε ποτέ, ούτε και τώρα στα κομματικά επιτελεία και το πληρώσαμε. Για του λόγου το αληθές, τώρα αποδεικνύεται πως υπήρχε υπόγεια συνεργασία πριν τις εκλογές των δύο μεγάλων κομμάτων που έλαβε σάρκα και οστά στη συγκρότηση της διοίκησης του Δήμου. Ίσως είμαστε ο μοναδικός Δήμος σ’ όλη την Ελλάδα που ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιδήμαρχος του Δημάρχου της ΝΔ. Προσθέστε σ’ αυτό και την επέλαση της ΝΔ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που ο χάρτης βάφτηκε μπλε και έτσι διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη και παραλείψεις. Μακριά από μας τέτοιες λογικές και απόψεις, γι’ αυτό πάντα υπάρχει το καλύτερο από το καλό και πάντα πρέπει να βελτιωνόμαστε. Αλλά παρακολουθώντας τώρα και εκ των υστέρων το έργο μας, που ουσιαστικά τώρα άρχισε να φαίνεται, νοιώθουμε ικανοποίηση. Δεν θα φτάσει όλη αυτή η δημοτική περίοδος για να υλοποιηθούν τα έργα που προγραμματίσαμε και για τα οποία εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους, τα χρήματα δηλαδή, κάποια από αυτά όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων θα τελειώσουν μετά το 2024. Ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις και η ελληνική γραφειοκρατία δεν επιτρέπει δυστυχώς την γρήγορη ολοκλήρωση των έργων, όχι μόνο της αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους. Εμείς κάποια προλάβαμε και τα υλοποιήσαμε, άλλα καταφέραμε και υπογράψαμε τις συμβάσεις, τα περισσότερα όμως ίσα που προλάβαμε να τα δημοπρατήσουμε και τα υπόλοιπα και μεγαλύτερα έχουν δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, ακόμη και πέρα από τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας.

Θα έπρεπε, λοιπόν, να υπάρχει κομματική στήριξη στις δημοτικές παρατάξεις;

Αναντίλεκτα όχι. Είναι άλλο η πολιτική άποψη και θέση ακόμη και η κομματική ένταξη και άλλο η ποδηγέτηση της αυτοδιοίκησης με χρίσματα και στηρίξεις. Δεν κάνει καλό σε κανέναν. Πρώτα, βέβαια, στην αυτοδιοίκηση και μετά και στο δημόσιο βίο, στην ελληνική πολιτεία, αφού δεν έχουμε αυτοδιοίκηση αλλά ουσιαστικά ετεροδιοίκηση, με την κεντρική εξουσία να θέλει και να επιβάλλει στον έτερο πυλώνα του ευρύτερου κράτους να είναι θεραπαινίδα και εξαρτώμενη από την κεντρική πολιτική σκηνή. Γνωρίζω πως σκέφτονται και λειτουργούν οι κυβερνήσεις γιατί τα έχω ζήσει από μέσα στο παρελθόν. Βέβαια, η ευθύνη για όλα αυτά βαρύνει πρώτα τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι οφείλουν να συμπεριφέρονται με αυτοσεβασμό και να διεκδικούν το αυτονόητο, τη θεσμική θωράκιση του αυτοδιοίκητου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Που σημαίνει ότι οι Δήμοι πρέπει να είναι οι μικρές κυβερνήσεις για τα τοπικά θέματα. Και όχι η κεντρική διοίκηση να λειτουργεί σε βάρος της τοπικής, παρεμβαίνοντας και ελέγχοντας πόρους και όταν κάτι έχει κόστος να το σπρώχνει και να το πετάει στο παρακάτω επίπεδο διοίκησης, που είναι η αυτοδιοίκηση. Για να τα κάνει όλα αυτά, θέλει ελεγχόμενους τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό επιμένει με στηρίξεις και χρίσματα, για να επιβάλλει τους βολικούς και ευκολοδιαχειρίσιμους Δημάρχους. Όλα αυτά δυστυχώς μας κρατούν πίσω από τις ανάγκες του σήμερα και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα σ’ έναν ανταγωνιστικό και σύνθετο κόσμο που ζούμε και που ο ρόλος της αυτοδιοίκησης γενικότερα θα έπρεπε να είναι καθοριστικός.

Αναφερθήκατε στα έργα και πρόσφατα διαμαρτυρηθήκατε γιατί δεν προσκληθήκατε στην έναρξη εργασιών του κυκλικού κόμβου στη ΜΕΡΥΠ. Γιατί βλέπουμε αυτό το φαινόμενο, ο επόμενος να καπηλεύεται ένα έργο του προηγούμενου και να μην τους βλέπει ο κόσμος μαζί στην έναρξη των εργασιών;

Δεν διαμαρτυρήθηκα, δεν το συνηθίζω άλλωστε, απλά υπενθύμισα με αποδείξεις πως το έργο των τριών κυκλικών κόμβων ήταν συμβασιοποιημένο από μας πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Στη θητεία μας εμείς πάντα αναφερόμασταν στα έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις και στα βίντεο που κυκλοφορούν για τα μεγάλα έργα που εκτελέστηκαν στη θητεία μας, αλλά ήταν της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου. Ο μεγάλος τροφοδοτικός αγωγός μεταφοράς του νερού από τον Γοργοπόταμο, το εμβληματικό κτήριο της ΔΕΥΑΛ, ο βιολογικός καθαρισμός Λουτρών Υπάτης Λιανοκλαδίου. Έργα που τα ολοκληρώσαμε στο μέσον της θητείας μας αλλά ήταν έργα της προηγούμενης διοίκησης στον Δήμο. Έτσι πρέπει να γίνεται. Με ειλικρίνεια και ακρίβεια να αναφερόμαστε στην προσφορά και στα έργα των προηγούμενων, να λέμε από που παραλάβαμε τη σκυτάλη εμείς και τι κάναμε στη συνέχεια, με βάση το δικό μας πρόγραμμα και τις δικές μας στοχεύσεις. Η διοίκηση έχει συνέχεια αλλά είναι ξεχωριστή η προσφορά και η σφραγίδα του καθενός. Ο συγκεκριμένος κόμβος της ΜΕΡΥΠ είναι ο δεύτερος από τους τρεις κόμβους, των οποίων τη σύμβαση υπέγραψα πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Ο τρίτος στη Σόλωνος δεν έχει αρχίσει ακόμη, ο πρώτος στην ΠΕΛ είχε ήδη ολοκληρωθεί στη δική μας θητεία. Μιλάμε για συμβασιοποιημένα έργα. Σκεφτείτε τα έργα που δημοπρατήσαμε εμείς και η σύμβαση υπογράφτηκε από την νυν δημοτική διοίκηση και τα άλλα τα πολλά που δρομολογήσαμε εξασφαλίζοντας εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθούν.

Επανέρχομαι όλα αυτά που γίνονται, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, κυκλικοί κόμβοι, παρέμβαση στη πλατεία Πάρκου και πολλά άλλα είναι μερικά από τα έργα μας. Ακολουθούν έργα της Βιώσιμης Αστικής  Ανάπτυξης με πολλές ώριμες μελέτες, έργα της ΔΕΥΑΛ όπως ο βιολογικός στο Φραντζή που ξεκινά αυτές τις μέρες, παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης στα πλαίσια του OPEN MALL και τόσα άλλα που θα γίνουν στη συνέχεια. Ο Δήμος και η Λαμία θα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο τα επόμενα χρόνια, αφού θα υλοποιηθούν έργα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου αναβάθμισης της ζωής των δημοτών και αλλαγής της εικόνας της πόλης.

Ξεχωριστή αναφορά θα κάνω για την εξασφάλιση δημόσιας χρηματοδότησης που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ για έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Αφού πρώτα πήραμε παρέκκλιση από τη λατομική ζώνη και χωροθετήσαμε τα σημεία που θα γίνουν τα έργα, ΜΕΑ και ΧΥΤΥ.

Όλα αυτά τα καταφέραμε μέσω του ΦΟΔΣΑ ΑΕ Στερεάς Ελλάδας, ενός διαδημοτικού φορέα πρότυπου που δημιουργήσαμε ξεπερνώντας τις εμμονές, τις ιδεοληψίες και την άρνηση των αρμόδιων της πολιτείας και της προηγούμενης κυβέρνησης, να μας επιτρέψει να κάνουμε κατά νόμο τη δουλειά μας. Ευτυχώς η ελληνική δικαιοσύνη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έλυσε το γόρδιο δεσμό και μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας εξασφαλίζοντας περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, για όλα τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα. Και λίγο προτού παραδώσω τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ με απόφαση του ΔΣ, δόθηκε η άδεια στα στελέχη του Φορέα να συνεργάζονται με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από αίτημά της, γιατί έχοντας παρακολουθήσει την αποτελεσματική πορεία του ΦΟΔΣΑ εμπιστεύθηκαν και προτίμησαν τη συνεργασία μαζί του και όχι με τις πολιτικές ηγεσίες και τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων. Μας γνωρίζουν πλέον καλά και δυστυχώς δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, αφού για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πως θα καταφέρουν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές αδιαφορώντας για το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι πρέπει δηλαδή να μας ενδιαφέρουν οι επόμενες γενιές και όχι οι επόμενες εκλογές. Αλλά δυστυχώς δεν ακολούθησαν το παράδειγμά του ούτε οι διάδοχοί του πρόεδροι στη ΝΔ και μετέπειτα πρωθυπουργοί.

Αναφερθήκατε στη συνεργασία που έχουμε στον Δήμο των δύο παρατάξεων. Εσείς θα συνεργαζόσασταν με τον Θύμιο Καραΐσκο για το καλό του τόπου;

Συνεργασία για το καλό των δημοτών, την ολοκλήρωση των μεγάλων αλλά και των μικρότερων καθώς και των νέων έργων και για τη σωστή λειτουργία του Δήμου ναι, αλλά με προϋποθέσεις, με αρχές και διαφάνεια. Συνδιοίκηση όχι. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση με συνέπεια και έχοντας συνέχεια στην πολιτική μας. Άλλοι έχουν διάσταση θέσεων και απόψεων με το παρελθόν τους. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα για κάποιους. Για μας είναι θέμα αρχών, συνέπειας, ήθους και προσφοράς. Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι πορευόμαστε, έτσι θα συνεχίσουμε. Από την αρχή, αμέσως μετά τις εκλογές υπήρξε ενημέρωση και συνεργασία για το καλό του Δήμου και των δημοτών από μένα, τους τότε αντιδημάρχους και τα στελέχη της διοίκησης του Δήμου, σε αντίθεση με αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης τον Σεπτέμβριο του 2014. Ας είναι, ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και ο χρόνος είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας όλων μας. Εξάλλου μόνο ό,τι αντέχει στο χρόνο αξίζει, τα άλλα είναι του αέρα.

Εμείς όταν παραλάβαμε δεν είχαμε καμιά απολύτως ενημέρωση και συνεργασία. Νόμιζαν ότι θα έκαναν κακό σε μας αλλά τους δημότες τιμωρούσαν που τους είχαν εμπιστευθεί τόσες φορές. Έτσι το ανταπέδιδαν, έτσι συμπεριφέρθηκαν. Η αλήθεια είναι ότι πέσαμε από την αρχή στα βαθιά και στα δύσκολα, μέχρι να αποκωδικοποιήσουμε, να ελέγξουμε και να δρομολογήσουμε όλες τις μεγάλες αλλαγές που ήταν αναγκαίες για να φτιάξουμε έναν σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και βιώσιμο Δήμο. Εξασφαλίζοντας πρωτίστως την οικονομική του αυτοτέλεια και βιωσιμότητα. Αποπληρώσαμε χρέη εκατομμυρίων που προέρχονταν από το παρελθόν. Χρηματοδοτήσαμε και με ιδίους πόρους πολλά μικρά και μεγάλα έργα και συγχρόνως διπλασιάσαμε τα ταμειακά διαθέσιμα, χωρίς να επιβάλλουμε κανέναν νέο φόρο ή δημοτικό τέλος. Ίσα ίσα κάναμε και στοχευμένες μειώσεις.

Πως τα καταφέραμε όλα αυτά; Ανασυγκροτώντας διοικητικά τον Δήμο, μειώνοντας τις σπατάλες και κόβοντας με το μαχαίρι τη διασπάθιση των χρημάτων του Δήμου. Όλα αυτά καταγράφονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς. Ο Δήμος μας είναι μεγάλος σχετικά οργανισμός με αξιοσέβαστα έσοδα. Αν η διοίκηση έχει όραμα, αρχές και σχέδιο και ασχοληθεί σοβαρά και με συνέπεια, κάνοντας σωστή διαχείριση, το αποτέλεσμα θα είναι πάντοτε καλό. Με κόστος βέβαια, γιατί όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα για κάποιους, αντιλαμβάνεστε για ποιους, αλλά οι διοικήσεις πρέπει να υπηρετούν το δημοτικό συμφέρον, τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Έτσι συμβαίνει τηρουμένων των αναλογιών και σε κεντρικό, κρατικό επίπεδο, με τη μόνη διαφορά ότι στην αυτοδιοίκηση έχεις άμεση επαφή και καλύτερο έλεγχο. Αρκεί -όπως είπαμε- να έχεις όραμα, διάθεση για προσφορά, αρχές, σχέδιο και να παίρνεις αποφάσεις που στην πλειοψηφία τους δεν είναι ευχάριστες. Η δική μας διοίκηση αυτό επέλεξε. Να είναι χρήσιμη και όχι ευχάριστη.

Πως κρίνετε τη Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα;

Δώσαμε στη νέα Δημοτική Αρχή τον χρόνο που χρειαζόταν, κάνοντας υπεύθυνη, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Έχει μπροστά της ένα μεγάλο έργο να υλοποιήσει. Είναι το δικό μας σχέδιο και με μια σειρά πολλών μεγάλων έργων που ήδη εκτελεί και άλλα πολλά που θα ολοκληρωθούν στη διάρκεια αυτής της δημοτικής περιόδου, έχοντας διασφαλισμένους τους οικονομικούς πόρους από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Έχει εύρωστα οικονομικά και πολλά ταμειακά διαθέσιμα. Παραδώσαμε έναν λειτουργικό και σύγχρονο Δήμο, με ψηφιοποιημένες πολλές από τις λειτουργίες του. Εμείς ούτε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο δεν είχαμε όταν παραλάβαμε. Αλλά λείπει το όραμα, το συνεκτικό σχέδιο και το πολιτικό, αυτοδιοικητικό στίγμα της νέας Αρχής. Αυτό είναι το μείζον, το μεγάλο έλλειμμα. Εμείς ξέραμε από την αρχή τι θέλαμε να κάνουμε. Είχαμε το σχέδιο και παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που παραλάβαμε, νομίζω τα καταφέραμε. Έχοντας απέναντί μας αντιπολίτευση δομική, αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση ακόμη και εκεί που κατά βάθος συμφωνούσε. Γιατί έτσι νόμιζε ότι έπρεπε να κάνει. Να θυμίσω την αποκομιδή των απορριμμάτων. Κορυφαία επιλογή μας. Μεγάλη επιτυχία. Έχουμε την πιο καθαρή πόλη σ’  όλη τη χώρα. Θυμάστε τι έκανε τότε η αντιπολίτευση. Λαϊκισμό, αντίδραση για να μην πετύχουμε. Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε μόνο εμάς, έκανε καλύτερη τη ζωή των δημοτών μας και πιο ελκυστική τη Λαμία για τους επισκέπτες.

«Δεν θα φτάσει όλη αυτή η δημοτική περίοδος για να υλοποιηθούν τα έργα που προγραμματίσαμε και για τα οποία εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους, τα χρήματα δηλαδή, κάποια από αυτά όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων θα τελειώσουν μετά το 2024».

Τέτοιες μέρες πάντα άνοιγε τις πύλες της η ΠΕΛ. Ξέρετε, οι δημότες δεν ενδιαφέρονται για τις ευθύνες, αλλά θέλει να τη δει να λειτουργεί. Τι πρέπει να γίνει επιτέλους, ώστε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής;

Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η μη αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Ο νόμος που ψηφίστηκε, νόμος Πιτσιόρλα, ήταν η καλύτερη κατάληξη της προσπάθειας που έγινε από την αρχή της θητείας μας για να περάσει η ΠΕΛ στον Δήμο. Και τα καταφέραμε με τη βοήθεια του πρώην Υπουργού, αλλά και των Βουλευτών του νομού μας, τους οποίους για μια ακόμη φορά οφείλω να ευχαριστήσω. Γι αυτό και η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει το δικαίωμα να απεμπολήσει αυτόν τον μοναδικό αναπτυξιακό βραχίονα που της εξασφαλίσαμε. Θα ζητήσουμε τη συστράτευση όλων για να αξιοποιήσουμε την ΠΕΛ, στα πλαίσια του υπάρχοντος νόμου. Είναι ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο, κορυφαίο όχι μόνο για τον Δήμο μας αλλά για όλη την περιοχή. Είχαμε εξασφαλίσει γι’ αυτό και τη συνεργασία της ΔΕΘ – HELEXPO και είχαμε κάνει συζητήσεις για τη μορφή και το επίπεδο της συνεργασίας.

Για τεχνογνωσία;

Ακριβώς. Η HELEXPO θα λειτουργούσε ως στρατηγικός εταίρος με εξειδικευμένες γνώσεις και εμβέλεια για να λειτουργεί η ΠΕΛ όλο τον χρόνο, με κλαδικές εκθέσεις και χώρους αναψυχής και εστίασης, ως πύλη εισόδου στη Λαμία, σ’ αυτόν τον μοναδικό χώρο τον 120 στρεμμάτων με τους τεράστιους χώρους στάθμευσης και με αστική σύνδεση με το κέντρο, και την αξιοποίηση των αυτοκινούμενων, ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που εξασφαλίσαμε μέσω του προγράμματος «HORAIZON 2020».

Δεν ξέρω τους λόγους για τους οποίους η νέα δημοτική διοίκηση δεν ασχολήθηκε μ’ αυτό το κορυφαίο ζήτημα, έχοντας στα χέρια της την πρόβλεψη του νόμου για τη δημιουργία μιας Αναπτυξιακής ΑΕ των ΟΤΑ, που θα αξιοποιούσε την ΠΕΛ όλο τον χρόνο, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην οικονομία του τόπου μας και μεγάλη επισκεψιμότητα στον Δήμο μας. Έπρεπε να είναι πρώτο θέμα στην ιεράρχηση τους και δεν ασχολήθηκαν καν. Είναι η έλλειψη στίγματος που σας ανέφερα πριν. Ας είναι. Εμείς θα το θεματοποιήσουμε σ’ ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια για να έχουμε τις απαντήσεις, γιατί δηλαδή δεν επέλεξαν να την αξιοποιήσουν και έγκαιρα μάλιστα, και θα ζητήσουμε από κοινού με τους άλλους φορείς, Περιφέρεια και ΕΒΕ να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου.

Πως θα πρέπει να κινηθεί ο Δήμος στην μετά κορωνοϊό εποχή;

Γρήγορα και αποτελεσματικά. Να ολοκληρώσει έγκαιρα το δικό μας σχέδιο και τα δικά μας έργα και παράλληλα να σχεδιάσει το δικό της πλάνο η νέα Δημοτική Αρχή δίνοντας το δικό της πολιτικό στίγμα. Η περίοδος από ‘δω και πέρα θα είναι δύσκολη και τα οικονομικά περιορισμένα. Συγχρόνως θα έχουμε αύξηση της ανεργίας και μείωση των εισοδημάτων. Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν ότι η καλή εποχή και η περίοδος χάριτος τελείωσε.

Στην μετά κορωνοϊό εποχή πρέπει να ακούσουμε το όραμά τους και να δούμε το σχέδιο τους. Πέρα από αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, εννέα μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης τίποτα επί της ουσίας δεν έχει σχεδιαστεί για την επόμενη μέρα, που θα είναι -όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε- πιο σύνθετη και δύσκολη, με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Μεταφορά για το 2021 των εορτασμών για τα 2500 χρόνια της Μάχης των Θερμοπυλών με τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες που είχαμε προγραμματίσει και την ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου, γιατί αυτά που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ουσιαστικά μας έβγαζαν στο περιθώριο, ενώ η αρχική ιδέα και οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από τις Θερμοπύλες και τον Δήμο μας με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2018.

Είναι και η ταινία που βοήθησε…

Ναι, αλλά ως κράτος ούτε αυτή την αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε. Τώρα θα μου πείτε μιλάμε για τις Θερμοπύλες και ακόμη εκεί έχουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μετά από τόσα χρόνια δεν κατέστη δυνατόν, γιατί δεν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον, να τους μεταφέρουμε και να τους εγκαταστήσουμε αλλού.

Δεν προλαβαίνω να ρωτήσω, τοποθετείστε για τα θέματα μόνος σας…

Είναι γιατί υπήρχε όραμα και συνεκτικό σχέδιο και ένας οδικός χάρτης που ακολουθούσαμε. Η ΠΕΛ ήταν ένας ξεχωριστός πυλώνας, οι Θερμοπύλες ήταν ένας άλλος και συμπληρώνονταν με το Κάστρο της πόλης, όπου τα προηγούμενα χρόνια με τη στήριξη του Δήμου και την εποπτεία της τοπικής μας Εφορείας Αρχαιοτήτων, το Μυκηναϊκό Ίδρυμα ξεκίνησε τις επιφανειακές διερευνήσεις και κάποιες ανασκαφικές τομές που έκανε το 2019.

Αφού το αναφέρετε, ας τα συνδυάσουμε. Ο Δήμος διαθέτει μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σημειώσατε. Ωστόσο και επί της δικής σας θητείας δεν αναπτύχθηκαν έτσι, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών όλον τον χρόνο. Πείτε μας τις δικές σας κινήσεις, αλλά και τι πρέπει να γίνει για την ανάδειξη, ώστε να καταστούν επισκέψιμα αυτά τα μνημεία και παράλληλα τι θα γίνει με τους μετανάστες εκεί, καθώς απασχολεί το θέμα την περιοχή με τη Μαυρομαντήλα.

Έχω ξεκάθαρη άποψη γι’ αυτό. Και το έδειξα, συμμετέχοντας στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Δεν καταστρέφεις τον μοναδικό οικονομικό πνεύμονα όλης της περιοχής, την ΒΙΠΕ Λαμίας δημιουργώντας ένα κέντρο φιλοξενίας ανοιχτό, ημίκλειστο, όπως θέλουν ας το ονομάσουν, διαλύοντας ό,τι απέμεινε όρθιο από τον παραγωγικό ιστό της περιοχής μετά από μια δεκαετή καταστροφική περίοδο.

Ούτε υποβαθμίζεις ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, όπως τις Θερμοπύλες με την δημιουργία και την παραμονή εκεί για χρόνια ενός κέντρου φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες. Η ελληνική πολιτεία, η τότε κυβέρνηση και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που είχαν την ευθύνη, το έκαναν αρχικά υπό την πίεση των πραγμάτων. Στη συνέχεια όμως δεν ξανασχολήθηκαν ποτέ,  παρ’ όλες τις δικές μας παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας. Καιρός να μεταφέρουμε αλλού τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να αξιοποιήσουμε τις Θερμοπύλες, όχι μόνο για τον Δήμο μας αλλά για ολόκληρη την πατρίδα μας.

Τώρα για το μείζον θέμα, υπαρξιακό κατά την άποψή μου, για το αύριο του ελληνικού κράτους και την επιβίωση του Έθνους, όπως είναι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, νομίζω ότι είναι τελείως λάθος πολιτική αυτή που ακολουθήσαμε και εν πολλοίς συνεχίζουμε να ακολουθούμε. Χωρίς να έχουμε εξαρχής ξεκάθαρη στρατηγική, στέλνοντας λάθος μηνύματα παντού. Σε εταίρους, φίλους και αντιπάλους αλλά και προς τους ίδιους τους δυστυχείς – στη μεγάλη πλειοψηφία – αυτούς ανθρώπους, και το πληρώνουμε ήδη ακριβά. Μη νομίζετε όμως ότι τελειώσαμε. Μόλις ξεπεραστεί η πανδημία θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, ακόμη και από την οικονομία, εργαλειοποιημένο για μια ακόμη φορά από την επιθετική Τουρκία. Όμως αυτό είναι θέμα μιας ολόκληρης συζήτησης και δεν αρκεί ούτε μια ολόκληρη συνέντευξη. Ας συνεχίσουμε όμως με τα αμιγώς τοπικά μας ζητήματα.

Συνομιλία με τους εργάτες στην ανάπλαση της πλατείας Πάρκου, έργο της δικής του θητείας, όπως αναφέρει.

Ας επανέλθουμε, λοιπόν, στην ανάδειξη του παγκόσμιου αυτού σημείου αναφοράς, των Θερμοπυλών, και τη σημασία που θα έχει αυτό για τον Δήμο αλλά και τη Φθιώτιδα.

Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία διαχρονικά, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για την ανάδειξη και προβολή του ιστορικού χώρου της μάχης των Θερμοπυλών, αλλά δεν επέτρεπε και στην Αυτοδιοίκηση στη βάση ενός τοπικού σχεδίου ανάπτυξης και σε συνεργασία με κάποιον επενδυτή να αξιοποιήσει με πολλαπλά οφέλη για όλους, αυτόν τον μοναδικό ιστορικό χώρο. Πρώτα ο ΕΟΤ και μετά το ΤΑΙΠΕΔ, ιδιοκτήτες του χώρου, λειτουργούσαν και λειτουργούν ως τροχοπέδη.

Εμείς ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την τότε Γενική Γραμματέα, προκειμένου να καθοριστούν ζώνες και να γίνει ένα Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου, με ευθύνη αλλά και χρηματοδότηση από τον Δήμο. Το ΤΑΙΠΕΔ παρενέβη αναλαμβάνοντας να το κάνει εκείνο, ως ιδιοκτήτης, και στη συνέχεια να προκηρύξει διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου 750 περίπου στρεμμάτων. Το είδατε εσείς να γίνεται; Είδατε κανέναν διαγωνισμό;

Παρ’ όλα αυτά εμείς στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού που είχαμε, αναβαθμίσαμε τα «Θερμοπύλεια 2018», τοπική γιορτή ιστορίας και πολιτισμού του Δήμου μας, με την παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Διοργανώσαμε στρατιωτικούς αγώνες τοξοβολίας, σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και με την Ομοσπονδία Τοξοβολίας, μαζί με πολλές άλλες εκδηλώσεις. Τον Αύγουστο του 2019 διοργανώσαμε τους Πανευρωπαϊκούς Στρατιωτικούς Αγώνες Τοξοβολίας και δρομολογήσαμε τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες Τοξοβολίας για το 2020, με αφορμή τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών.

Τέσσερα χρόνια μετά, από μας, η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να διοργανώσει επετειακές εκδηλώσεις για τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα με «υποβαθμισμένη» όμως παρουσία του Δήμου μας και χωρίς να συμπεριλάβει τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς αγώνες τοξοβολίας στο πρόγραμμα της.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν παρενέβη αποφασιστικά ώστε να αλλάξει την ατζέντα, ήρθε και η πανδημία, και χάθηκε δυστυχώς μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο μας. Θέση μας είναι να αναβληθούν οι εκδηλώσεις για το 2021 λόγω πανδημίας, και γιατί όχι, ας συμπέσουν με το 2021, τους εορτασμούς δηλαδή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αρκεί να μην υπάρχει Αγγελοπούλου και όλοι αυτοί οι εθνομηδενιστές που προκαλούν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς δεν εγκρίθηκε το δίπολο Θερμοπύλες – Λαμία στο σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, που είχαμε υποβάλλει στην ΕΥΔΕΠ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε αντίθεση με όσα είχαμε συζητήσει προκαταρτικά και με τα όσα έγιναν αποδεκτά για το τρίπολο Λειβαδιά – Αλίαρτος – Θήβα. Αποτέλεσμα ήταν πολλές ώριμες μελέτες για παρεμβάσεις, στις οποίες συμφωνούσε και η τοπική μας εφορεία αρχαιοτήτων, όπως το τείχος των Φωκέων να μην ενταχθούν για χρηματοδότηση στη ΣΒΑΑ.

Αναβαθμίσαμε το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Εικοσαπλασιάσαμε τις επισκέψεις και κάποιοι από τους επισκέπτες στο ΚΙΕΘ και στο μνημείο του Λεωνίδα καταφέραμε να μπουν και στη πόλη. Άρα έχεις μια καλή πύλη εισόδου για να φέρεις επισκέπτες στο κέντρο της πόλης. Αν γινόταν δεκτή η πρότασή μας για το δίπολο, πέρα από τις παρεμβάσεις με έργα αναστήλωσης και ανάδειξης του χώρου, θα υπήρχαν χρήματα για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΚΙΕΘ και για την προβολή μέσω διαδικτύου των Θερμοπυλών και ολόκληρου του Δήμου.

Δεν σας κρύβω ότι ήταν στις προθέσεις μας αλλά δεν προλάβαμε, να πάρουμε απόφαση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για την αλλαγή της ονομασίας του Δήμου μας σε Δήμο Θερμοπυλών. Ζητώντας από την πολιτεία με νομοθετική ρύθμιση να κάνει αυτό που δεν έκανε το 2010 με τον Καλλικράτη για εμάς, αλλά ορθώς το έκανε για τον Δήμο Δελφών. Βέβαια εκεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκείνης της περιόδου, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό υπηρετούσε το συμφέρον της τοπικής οικονομίας και αναβάθμιζε τον Δήμο τους, έκαναν όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν ώστε εξαρχής η πολιτεία να πάρει τη σωστή απόφαση. Εμείς περί άλλων τυρβάζαμε εκείνη την περίοδο.

Με την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη, ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τον ΧΥΤΑ Λαμίας. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει από δω και πέρα στον ΧΥΤΑ και στη διαχείριση των απορριμμάτων;

Η ριψοκίνδυνη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ναρκοθετεί την ενδιάμεση λύση. Εξανεμίζει τις πιθανότητες να έχουμε γρήγορα την κατασκευή του έργου των νέων κυττάρων και αν κλείσει ο ΧΥΤΑ, που είναι και ένα ενδεχόμενο, πρέπει να αναζητήσουμε εκτός Δήμου χώρους για τα απορρίμματα μας, με μεγάλο μεταφορικό κόστος, το οποίο βέβαια θα πληρώσουν οι δημότες. Τους λόγους που επέλεξαν την πιο προβληματική λύση τους ξέρουν οι ίδιοι. Πολλά λέγονται και γράφονται χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το τι ακριβώς ισχύει. Ο χρόνος είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας για όλα αυτά.

Είναι όμως σίγουρο πως άρχισε η απαξίωση του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, χωρίς να προλάβει να δρομολογήσει όλα τα μεγάλα έργα που σχεδιάσαμε και περιλαμβάνονται στο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να δημιουργηθούν φυγόκεντρες δυνάμεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε διάσπαση. Ειλικρινά εύχομαι οι φόβοι μου να μην αποδειχθούν αληθινοί. Σε κάθε περίπτωση έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, γιατί κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό και να ενημερώσουμε αλλά και να βοηθήσουμε στη λήψη των σωστών αποφάσεων. Την ευθύνη αποκλειστικά για τα όσα θα συμβούν από ‘δω και πέρα την έχει η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια ζητήματα κατασπατάλησης των χρημάτων των δημοτών, όπως το ΔΗΠΕΘΕΡ. Ποιες ήταν οι δικές σας κινήσεις στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων; Αναφερθήκατε ήδη στη μείωση των σπαταλών.

Ανασυγκροτήσαμε διοικητικά πέραν του Δήμου και τα Νομικά του πρόσωπα όπως το ΔΗΠΕΘΕΡ. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τους απολογισμούς και των προηγούμενων από μας Διοικήσεων, αφού πρώτα τα Διοικητικά Συμβούλια ενέκριναν τους ισολογισμούς και αφού ελέγχθηκαν από ορκωτούς ελεγκτές οι οικονομικές καταστάσεις και άρχισε η ορθολογική οικονομική διαχείριση. Βέβαια στείλαμε στη δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά και στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης αυτό που διαπίστωσαν οι έλεγχοι, ότι υπεξαιρέθηκε από το ταμείο του ΔΗΠΕΘΕΡ 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Ανάλογα φαινόμενα είχαμε και σε άλλα νομικά πρόσωπα, όπως το Δ’ ΚΑΠΗ, τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Φθιώτιδας, τα οποία βρίσκονται στη δικαιοσύνη, και έχουμε σκοπό να ζητήσουμε ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πορεία τους στα πλαίσια της έρευνας της δικαιοσύνης.

Εμείς, σε όλη την προηγούμενη δημοτική περίοδο με συνεχείς προσπάθειες αλλάξαμε κυριολεκτικά τον τρόπο λειτουργίας των νομικών προσώπων και εναρμονίσαμε τη λειτουργία τους με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα μειώσαμε κατά πολύ την οικονομική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου, χωρίς όμως να στερήσουμε τη δυνατότητα από τις δημοτικές μας επιχειρήσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Δημότες.

Με τα χρέη όμως των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των άλλων οφειλετών τι κάνατε; Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περίπτερο του Αγίου Λουκά και οι μεγάλες του οφειλές. 

Οι επιχειρήσεις όπως και κάποιοι δημότες μας, από πριν, αλλά και μέσα στα χρόνια της κρίσης δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο καθώς και στην πολιτεία και στο κράτος. Δώσαμε όπως οφείλαμε τη δυνατότητα για μακροχρόνιες ρυθμίσεις με πολλές δόσεις, όπως ο νόμος όριζε, αφού πρώτα η οικονομική υπηρεσία βεβαίωσε τις οφειλές, ενημέρωσε με επιστολές όλους τους οφειλέτες και έτσι άρχισε σιγά σιγά η εισροή χρημάτων στο ταμείο του Δήμου, χωρίς να πιέζουμε τους δημότες μας παραπάνω από τις δυνατότητές τους.

Είναι όμως αλήθεια ότι σ’ αυτόν τον τομέα δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας, που είχε και κάποιες αστοχίες. Σκεφτείτε τι αντιμετωπίσαμε. Πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν μαζί με τα τρέχοντα, αλλά και καινούρια που εμφανίζονταν. Αν τα προλαβαίναμε όλα και όλα ήταν τέλεια, μέσα σε μία δημοτική θητεία, τότε θα ήμασταν θαυματοποιοί. Δεν το είπαμε ποτέ και όποιος το ισχυρίζεται, είναι το λιγότερο αφελής ή βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Τώρα, για το περίπτερο του Αγίου Λουκά. Βρήκαμε ένα μεγάλο χρέος από την προηγούμενη διοίκηση, που ο επιχειρηματίας ισχυρίζονταν πως ένα μέρος του ήταν εργασίες που είχε κάνει στο ακίνητο. Η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, στην οποία ανήκει το ακίνητο, δεν ήταν αντίθετη, αρκεί όλα να αποδεικνύονταν με έγγραφα των υπηρεσιών μας, αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων, τιμολόγια και αποδείξεις. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Καταφέραμε στη συνέχεια με συνεχείς πιέσεις να μειώσουμε την οφειλή. Όμως η επιχείρηση δεν πήγαινε καλά, η τοπική μας κοινωνία δεν στήριξε όσο έπρεπε και μπορούσε, και η αδυναμία της πληρωμής του ενοικίου το τελευταίο διάστημα αύξησε την οφειλή και πρόσθεσε άλλο ένα 30% στην προϋπάρχουσα από την περίοδο 2010-2014.

Τον τελευταίο χρόνο σκεφθήκαμε ακόμη και την καταγγελία της σύμβασης. Δύο ήταν οι παράγοντες που μας απέτρεψαν από το να το κάνουμε. Η υποψηφιότητα μέλους της οικογένειας του επιχειρηματία στις εκλογές του περασμένου Μαΐου με ψηφοδέλτιο άλλο εννοείται, όχι το δικό μας. Θα φαινόταν σαν προσπάθεια να τιμωρήσουμε, να πλήξουμε τον επιχειρηματία. Και το κυριότερο, η αγορά δυστυχώς δεν ήταν στα καλύτερά της και το ενδεχόμενο να απαξιωθεί το παλιό ακίνητο του Αγίου Λουκά μένοντας ξενοίκιαστο ήταν ο κυριότερος αποτρεπτικός παράγοντας. Δυστυχώς τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα. Τη σύμβαση κατήγγειλε ο επιχειρηματίας, το κτήριο είναι ήδη σε πολύ κακή κατάσταση, ενδιαφέρον δεν φαίνεται να υπάρχει, η αγορά δέχθηκε νέο πλήγμα από την πανδημία και το μέλλον προοιωνίζεται δυσοίωνο. Ο Δήμος βέβαια έκανε ως όφειλε όλες τις ενέργειες διεκδικώντας τις οφειλές.

Όμως υπάρχουν και άλλοι επιχειρηματίες με οφειλές, κυρίως από τον χώρο της εστίασης, εξαιτίας του μεγάλου ειδικού τέλους που ίσχυε στο παρελθόν. Λάθος αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων εκείνης της περιόδου έδωσαν την εντύπωση σ’ αυτούς τους Δημότες μας ότι θα απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις, τότε που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Τώρα δυστυχώς και να θέλουν δεν μπορούν. Ο τομέας της επιχειρηματικότητας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Δέκα πολύ δύσκολα χρόνια και τώρα πάνω που είπαμε κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, νέα δεινά για τον πολύπαθο χώρο του «επιχειρείν». Η τοπική αυτοδιοίκηση όντας πιο κοντά στη κοινωνία, στην τοπική αγορά και στα προβλήματά της, οφείλει να στήριξη την επιχειρηματική κοινότητα, τους επαγγελματίες και τον κόσμο της εργασίας, έτσι ώστε να επιβιώσουν καταρχάς και να συνεισφέρουν και στα έσοδα του Δήμου πληρώνοντας στη συνέχεια της υποχρεώσεις τους.

Έχετε διατελέσει Βουλευτής με τη ΝΔ. Πως κρίνετε το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Είναι γνωστές οι διαφωνίες μου για τις οποίες συγκρούστηκα με τη ΝΔ και διαγράφθηκα το 2012. Δεν θα πω τίποτα διαφορετικό από αυτό που έγραψα τότε σε μια δήλωση, στην οποία κατέληγα με την ευχή να κάνω λάθος εκτίμηση και να μην είναι έτσι τα πράγματα. Να είναι όπως τα έλεγε η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ή ό,τι έλεγε προηγουμένως η κυβέρνηση Παπαδήμου ή η κυβέρνηση του Παπανδρέου. Δυστυχώς τα πράγματα ήταν χειρότερα. Όλες οι κυβερνήσεις από το 1996 και μετά, χωρίς να σημαίνει ότι η προηγούμενη περίοδος ήταν ιδανική, κάθε άλλο, αύξησαν το χρέος της χώρας με καταναλωτικές δαπάνες, κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και έτσι φτάσαμε το 2009–2010 στην κρίση χρέους, που διέλυσε τα πάντα στην οικονομία και την κοινωνία. Εδώ που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας δεν θέλει απλή διαχείριση, στα πλαίσια του γνωστού αφηγήματος των μεγάλων κομμάτων περί ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε επειγόντως διοικητική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, νέες τεχνολογίες στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, και επενδύσεις στον ναυπηγικό κλάδο και στη βιομηχανία οπλικών συστημάτων άμεσα.

Εθνική στρατηγική και ξεκάθαρο μήνυμα σε φίλους συμμάχους και αντιπάλους, γιατί ζούμε σε πολύ σύνθετες, δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Ο αναθεωρητισμός και η επιθετικότητα της Τουρκίας καθίστανται πλέον επικίνδυνα για μας. Γι’ αυτό και πρέπει να απαντήσουμε πειστικά με τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της αποτροπής, στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας και Κύπρου. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε συνεννόηση, χάραξη εθνικής στρατηγικής για την επόμενη 20ετία και στήριξη της κοινωνίας και των οικονομικά ασθενέστερων. Γιατί η πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον κόσμο, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα δεινά σε μας για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε και οι πάντες ομολογούν.

Τα ψέματα, οι μισές αλήθειες, η επικοινωνιακή αποθέωση, η τακτική των ισορροπιών και η έλλειψη αποφασιστικότητας και συνέπειας της σημερινής κυβέρνησης, αναιρούν και αμαυρώνουν και τα όποια θετικά βήματα έγιναν σ’ αυτόν τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης. Τώρα είναι μπροστά της οι δύσκολες αποφάσεις, από δω και πέρα η κρισιμότητα του τρέχοντος και του επόμενου χρόνου δεν επιτρέπει εφησυχασμό και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Η πατρίδα μας είναι μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους και η κοινωνία μας χρειάζεται όραμα, σχέδιο για το αύριο και πραγματική στήριξη. Πρέπει οι έχοντες να πληρώσουν περισσότερα, μπορούν και πρέπει. Αυτό επιβάλει το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Αλλιώς νέες κοινωνικές εκρήξεις είναι μπροστά μας και χωρίς την ύπαρξη αρραγούς εσωτερικού εθνικού μετώπου, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους εξωτερικούς κινδύνους.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες;

Έχουμε μπροστά μας δύσκολα χρόνια γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά όσο πιο γρήγορα μπορούμε, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και επενδύοντας σ’ όλα αυτά που καταφέραμε να δρομολογήσουμε και κυρίως στα αναπτυξιακά εργαλεία, όπως η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης και την ενεργοποίηση όλων των πολιτικών και θεσμικών παραγόντων του τόπου.

Εμείς το όραμά μας το κάναμε σχέδιο και αυτό υλοποιείται ήδη και από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, με παλινωδίες βέβαια σε μερικά επιμέρους ζητήματα. Όμως δεν πρέπει να υπάρχει πισωγύρισμα γιατί αυτό θα είναι ολέθριο. Γρήγορη υλοποίηση, λοιπόν, του υπάρχοντος σχεδίου, εμπλουτισμός και συμπλήρωσή του όπου χρειάζεται, κατάρτιση ενός επόμενου ως συνέχεια του υπάρχοντος. Ενεργοποίηση όλων των θεσμικών παραγόντων, για να δώσουμε στη Λαμία αλλά και σε όλη τη Φθιώτιδα και την Περιφέρειά μας, όραμα, προοπτική και τον ρόλο που της αξίζει. Κεντρικό και πρωταγωνιστικό.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη, στα φύλλα του Σαββάτου 23 και 30 Μαΐου 2020.

Ξεκάθαρη είναι η άποψη του πρώην Δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, Νίκου Σταυρογιάννη, για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Σταυρογιάννης σε συνέντευξή του στα «Στερεά Νέα», σημειώνει πως δεν έχει αφήσει το στίγμα της μέχρι σήμερα, απαντά στο αν θα συνεργαζόταν με την πλειοψηφούσα παράταξη και κάνει τον απολογισμό της δικής του θητείας. Παράλληλα, μιλά για την ΠΕΛ, τον Δήμο Λαμιέων της μετά κορωνοϊού εποχής, τις Θερμοπύλες και την ανάδειξή τους, την απόφαση του ΔΣ για την ακύρωση του ΧΥΤΑ Λαμίας, την κατασπατάληση δημοτικών χρημάτων και τις οφειλές επιχειρήσεων, όπως συνέβη στο Περίπτερο του Αγίου Λουκά.

Συνέντευξη στον Παύλο Σφέτσα

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες σας έφεραν στην αντιπολίτευση. Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας από τότε; Τι ήταν αυτό που έφταιξε και δεν κερδίσατε; Και το ρωτώ αυτό γιατί έχουμε δει πως οι δημότες της Λαμίας εμπιστεύονται συνήθως τους Δημάρχους τους πέραν της μιας θητείας.

Δεν είναι έτσι, αξιόλογοι Δήμαρχοι δεν επανεξελέγησαν και αντίθετα, είδαμε μετριότητες να κερδίζουν πολλές διαδοχικές εκλογές. Σημασία έχει τι επιλέγεις, να είσαι χρήσιμος και αντιδημοφιλής ή ευχάριστος κάνοντας εξυπηρετήσεις σε προσωπικό επίπεδο, ρουσφέτια δηλαδή, να λαϊκίζεις και δικαιωματικά να έχεις τον τίτλο του καλοχαιρέτα; Εμείς έχοντας πλήρη επίγνωση όλων αυτών κάναμε τις επιλογές μας και ειλικρινά δεν έχουμε μετανιώσει. Ας χάσαμε τις εκλογές, είμαστε περήφανοι και ικανοποιημένοι για τα πολλά που καταφέραμε και θα σημαδέψουν τη ζωή και το αύριο της Λαμίας και των δημοτών μας.

Και κάτι ακόμη, αν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι οι εκλεκτοί, οι υποτακτικοί λέω εγώ της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ναι, μπορούν να κερδίζουν και μία και πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Αν όχι, πληρώνουν την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία της άποψης και της διοίκησης που ασκούν. Στο τέλος όμως αυτό που μετράει είναι τι άξιζε και τι έμεινε και όχι πόσες εκλογές κέρδισες και πόσα χρόνια είχες την ευθύνη της διοίκησης.

Εμείς ήμασταν και είμαστε ανεξάρτητοι και αυτό δεν άρεσε ποτέ, ούτε και τώρα στα κομματικά επιτελεία και το πληρώσαμε. Για του λόγου το αληθές, τώρα αποδεικνύεται πως υπήρχε υπόγεια συνεργασία πριν τις εκλογές των δύο μεγάλων κομμάτων που έλαβε σάρκα και οστά στη συγκρότηση της διοίκησης του Δήμου. Ίσως είμαστε ο μοναδικός Δήμος σ’ όλη την Ελλάδα που ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιδήμαρχος του Δημάρχου της ΝΔ. Προσθέστε σ’ αυτό και την επέλαση της ΝΔ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που ο χάρτης βάφτηκε μπλε και έτσι διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη και παραλείψεις. Μακριά από μας τέτοιες λογικές και απόψεις, γι’ αυτό πάντα υπάρχει το καλύτερο από το καλό και πάντα πρέπει να βελτιωνόμαστε. Αλλά παρακολουθώντας τώρα και εκ των υστέρων το έργο μας, που ουσιαστικά τώρα άρχισε να φαίνεται, νοιώθουμε ικανοποίηση. Δεν θα φτάσει όλη αυτή η δημοτική περίοδος για να υλοποιηθούν τα έργα που προγραμματίσαμε και για τα οποία εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους, τα χρήματα δηλαδή, κάποια από αυτά όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων θα τελειώσουν μετά το 2024. Ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις και η ελληνική γραφειοκρατία δεν επιτρέπει δυστυχώς την γρήγορη ολοκλήρωση των έργων, όχι μόνο της αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους. Εμείς κάποια προλάβαμε και τα υλοποιήσαμε, άλλα καταφέραμε και υπογράψαμε τις συμβάσεις, τα περισσότερα όμως ίσα που προλάβαμε να τα δημοπρατήσουμε και τα υπόλοιπα και μεγαλύτερα έχουν δρομολογηθεί και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, ακόμη και πέρα από τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας.

Θα έπρεπε, λοιπόν, να υπάρχει κομματική στήριξη στις δημοτικές παρατάξεις;

Αναντίλεκτα όχι. Είναι άλλο η πολιτική άποψη και θέση ακόμη και η κομματική ένταξη και άλλο η ποδηγέτηση της αυτοδιοίκησης με χρίσματα και στηρίξεις. Δεν κάνει καλό σε κανέναν. Πρώτα, βέβαια, στην αυτοδιοίκηση και μετά και στο δημόσιο βίο, στην ελληνική πολιτεία, αφού δεν έχουμε αυτοδιοίκηση αλλά ουσιαστικά ετεροδιοίκηση, με την κεντρική εξουσία να θέλει και να επιβάλλει στον έτερο πυλώνα του ευρύτερου κράτους να είναι θεραπαινίδα και εξαρτώμενη από την κεντρική πολιτική σκηνή. Γνωρίζω πως σκέφτονται και λειτουργούν οι κυβερνήσεις γιατί τα έχω ζήσει από μέσα στο παρελθόν. Βέβαια, η ευθύνη για όλα αυτά βαρύνει πρώτα τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι οφείλουν να συμπεριφέρονται με αυτοσεβασμό και να διεκδικούν το αυτονόητο, τη θεσμική θωράκιση του αυτοδιοίκητου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Που σημαίνει ότι οι Δήμοι πρέπει να είναι οι μικρές κυβερνήσεις για τα τοπικά θέματα. Και όχι η κεντρική διοίκηση να λειτουργεί σε βάρος της τοπικής, παρεμβαίνοντας και ελέγχοντας πόρους και όταν κάτι έχει κόστος να το σπρώχνει και να το πετάει στο παρακάτω επίπεδο διοίκησης, που είναι η αυτοδιοίκηση. Για να τα κάνει όλα αυτά, θέλει ελεγχόμενους τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό επιμένει με στηρίξεις και χρίσματα, για να επιβάλλει τους βολικούς και ευκολοδιαχειρίσιμους Δημάρχους. Όλα αυτά δυστυχώς μας κρατούν πίσω από τις ανάγκες του σήμερα και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα σ’ έναν ανταγωνιστικό και σύνθετο κόσμο που ζούμε και που ο ρόλος της αυτοδιοίκησης γενικότερα θα έπρεπε να είναι καθοριστικός.

Αναφερθήκατε στα έργα και πρόσφατα διαμαρτυρηθήκατε γιατί δεν προσκληθήκατε στην έναρξη εργασιών του κυκλικού κόμβου στη ΜΕΡΥΠ. Γιατί βλέπουμε αυτό το φαινόμενο, ο επόμενος να καπηλεύεται ένα έργο του προηγούμενου και να μην τους βλέπει ο κόσμος μαζί στην έναρξη των εργασιών;

Δεν διαμαρτυρήθηκα, δεν το συνηθίζω άλλωστε, απλά υπενθύμισα με αποδείξεις πως το έργο των τριών κυκλικών κόμβων ήταν συμβασιοποιημένο από μας πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Στη θητεία μας εμείς πάντα αναφερόμασταν στα έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις και στα βίντεο που κυκλοφορούν για τα μεγάλα έργα που εκτελέστηκαν στη θητεία μας, αλλά ήταν της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου. Ο μεγάλος τροφοδοτικός αγωγός μεταφοράς του νερού από τον Γοργοπόταμο, το εμβληματικό κτήριο της ΔΕΥΑΛ, ο βιολογικός καθαρισμός Λουτρών Υπάτης Λιανοκλαδίου. Έργα που τα ολοκληρώσαμε στο μέσον της θητείας μας αλλά ήταν έργα της προηγούμενης διοίκησης στον Δήμο. Έτσι πρέπει να γίνεται. Με ειλικρίνεια και ακρίβεια να αναφερόμαστε στην προσφορά και στα έργα των προηγούμενων, να λέμε από που παραλάβαμε τη σκυτάλη εμείς και τι κάναμε στη συνέχεια, με βάση το δικό μας πρόγραμμα και τις δικές μας στοχεύσεις. Η διοίκηση έχει συνέχεια αλλά είναι ξεχωριστή η προσφορά και η σφραγίδα του καθενός. Ο συγκεκριμένος κόμβος της ΜΕΡΥΠ είναι ο δεύτερος από τους τρεις κόμβους, των οποίων τη σύμβαση υπέγραψα πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Ο τρίτος στη Σόλωνος δεν έχει αρχίσει ακόμη, ο πρώτος στην ΠΕΛ είχε ήδη ολοκληρωθεί στη δική μας θητεία. Μιλάμε για συμβασιοποιημένα έργα. Σκεφτείτε τα έργα που δημοπρατήσαμε εμείς και η σύμβαση υπογράφτηκε από την νυν δημοτική διοίκηση και τα άλλα τα πολλά που δρομολογήσαμε εξασφαλίζοντας εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθούν.

Επανέρχομαι όλα αυτά που γίνονται, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, κυκλικοί κόμβοι, παρέμβαση στη πλατεία Πάρκου και πολλά άλλα είναι μερικά από τα έργα μας. Ακολουθούν έργα της Βιώσιμης Αστικής  Ανάπτυξης με πολλές ώριμες μελέτες, έργα της ΔΕΥΑΛ όπως ο βιολογικός στο Φραντζή που ξεκινά αυτές τις μέρες, παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης στα πλαίσια του OPEN MALL και τόσα άλλα που θα γίνουν στη συνέχεια. Ο Δήμος και η Λαμία θα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο τα επόμενα χρόνια, αφού θα υλοποιηθούν έργα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου αναβάθμισης της ζωής των δημοτών και αλλαγής της εικόνας της πόλης.

Ξεχωριστή αναφορά θα κάνω για την εξασφάλιση δημόσιας χρηματοδότησης που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ για έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Αφού πρώτα πήραμε παρέκκλιση από τη λατομική ζώνη και χωροθετήσαμε τα σημεία που θα γίνουν τα έργα, ΜΕΑ και ΧΥΤΥ.

Όλα αυτά τα καταφέραμε μέσω του ΦΟΔΣΑ ΑΕ Στερεάς Ελλάδας, ενός διαδημοτικού φορέα πρότυπου που δημιουργήσαμε ξεπερνώντας τις εμμονές, τις ιδεοληψίες και την άρνηση των αρμόδιων της πολιτείας και της προηγούμενης κυβέρνησης, να μας επιτρέψει να κάνουμε κατά νόμο τη δουλειά μας. Ευτυχώς η ελληνική δικαιοσύνη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έλυσε το γόρδιο δεσμό και μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας εξασφαλίζοντας περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, για όλα τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα. Και λίγο προτού παραδώσω τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ με απόφαση του ΔΣ, δόθηκε η άδεια στα στελέχη του Φορέα να συνεργάζονται με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από αίτημά της, γιατί έχοντας παρακολουθήσει την αποτελεσματική πορεία του ΦΟΔΣΑ εμπιστεύθηκαν και προτίμησαν τη συνεργασία μαζί του και όχι με τις πολιτικές ηγεσίες και τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων. Μας γνωρίζουν πλέον καλά και δυστυχώς δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, αφού για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πως θα καταφέρουν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές αδιαφορώντας για το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι πρέπει δηλαδή να μας ενδιαφέρουν οι επόμενες γενιές και όχι οι επόμενες εκλογές. Αλλά δυστυχώς δεν ακολούθησαν το παράδειγμά του ούτε οι διάδοχοί του πρόεδροι στη ΝΔ και μετέπειτα πρωθυπουργοί.

Αναφερθήκατε στη συνεργασία που έχουμε στον Δήμο των δύο παρατάξεων. Εσείς θα συνεργαζόσασταν με τον Θύμιο Καραΐσκο για το καλό του τόπου;

Συνεργασία για το καλό των δημοτών, την ολοκλήρωση των μεγάλων αλλά και των μικρότερων καθώς και των νέων έργων και για τη σωστή λειτουργία του Δήμου ναι, αλλά με προϋποθέσεις, με αρχές και διαφάνεια. Συνδιοίκηση όχι. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση με συνέπεια και έχοντας συνέχεια στην πολιτική μας. Άλλοι έχουν διάσταση θέσεων και απόψεων με το παρελθόν τους. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα για κάποιους. Για μας είναι θέμα αρχών, συνέπειας, ήθους και προσφοράς. Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι πορευόμαστε, έτσι θα συνεχίσουμε. Από την αρχή, αμέσως μετά τις εκλογές υπήρξε ενημέρωση και συνεργασία για το καλό του Δήμου και των δημοτών από μένα, τους τότε αντιδημάρχους και τα στελέχη της διοίκησης του Δήμου, σε αντίθεση με αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης τον Σεπτέμβριο του 2014. Ας είναι, ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και ο χρόνος είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας όλων μας. Εξάλλου μόνο ό,τι αντέχει στο χρόνο αξίζει, τα άλλα είναι του αέρα.

Εμείς όταν παραλάβαμε δεν είχαμε καμιά απολύτως ενημέρωση και συνεργασία. Νόμιζαν ότι θα έκαναν κακό σε μας αλλά τους δημότες τιμωρούσαν που τους είχαν εμπιστευθεί τόσες φορές. Έτσι το ανταπέδιδαν, έτσι συμπεριφέρθηκαν. Η αλήθεια είναι ότι πέσαμε από την αρχή στα βαθιά και στα δύσκολα, μέχρι να αποκωδικοποιήσουμε, να ελέγξουμε και να δρομολογήσουμε όλες τις μεγάλες αλλαγές που ήταν αναγκαίες για να φτιάξουμε έναν σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και βιώσιμο Δήμο. Εξασφαλίζοντας πρωτίστως την οικονομική του αυτοτέλεια και βιωσιμότητα. Αποπληρώσαμε χρέη εκατομμυρίων που προέρχονταν από το παρελθόν. Χρηματοδοτήσαμε και με ιδίους πόρους πολλά μικρά και μεγάλα έργα και συγχρόνως διπλασιάσαμε τα ταμειακά διαθέσιμα, χωρίς να επιβάλλουμε κανέναν νέο φόρο ή δημοτικό τέλος. Ίσα ίσα κάναμε και στοχευμένες μειώσεις.

Πως τα καταφέραμε όλα αυτά; Ανασυγκροτώντας διοικητικά τον Δήμο, μειώνοντας τις σπατάλες και κόβοντας με το μαχαίρι τη διασπάθιση των χρημάτων του Δήμου. Όλα αυτά καταγράφονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς. Ο Δήμος μας είναι μεγάλος σχετικά οργανισμός με αξιοσέβαστα έσοδα. Αν η διοίκηση έχει όραμα, αρχές και σχέδιο και ασχοληθεί σοβαρά και με συνέπεια, κάνοντας σωστή διαχείριση, το αποτέλεσμα θα είναι πάντοτε καλό. Με κόστος βέβαια, γιατί όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα για κάποιους, αντιλαμβάνεστε για ποιους, αλλά οι διοικήσεις πρέπει να υπηρετούν το δημοτικό συμφέρον, τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Έτσι συμβαίνει τηρουμένων των αναλογιών και σε κεντρικό, κρατικό επίπεδο, με τη μόνη διαφορά ότι στην αυτοδιοίκηση έχεις άμεση επαφή και καλύτερο έλεγχο. Αρκεί -όπως είπαμε- να έχεις όραμα, διάθεση για προσφορά, αρχές, σχέδιο και να παίρνεις αποφάσεις που στην πλειοψηφία τους δεν είναι ευχάριστες. Η δική μας διοίκηση αυτό επέλεξε. Να είναι χρήσιμη και όχι ευχάριστη.

Πως κρίνετε τη Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα;

Δώσαμε στη νέα Δημοτική Αρχή τον χρόνο που χρειαζόταν, κάνοντας υπεύθυνη, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Έχει μπροστά της ένα μεγάλο έργο να υλοποιήσει. Είναι το δικό μας σχέδιο και με μια σειρά πολλών μεγάλων έργων που ήδη εκτελεί και άλλα πολλά που θα ολοκληρωθούν στη διάρκεια αυτής της δημοτικής περιόδου, έχοντας διασφαλισμένους τους οικονομικούς πόρους από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Έχει εύρωστα οικονομικά και πολλά ταμειακά διαθέσιμα. Παραδώσαμε έναν λειτουργικό και σύγχρονο Δήμο, με ψηφιοποιημένες πολλές από τις λειτουργίες του. Εμείς ούτε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο δεν είχαμε όταν παραλάβαμε. Αλλά λείπει το όραμα, το συνεκτικό σχέδιο και το πολιτικό, αυτοδιοικητικό στίγμα της νέας Αρχής. Αυτό είναι το μείζον, το μεγάλο έλλειμμα. Εμείς ξέραμε από την αρχή τι θέλαμε να κάνουμε. Είχαμε το σχέδιο και παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που παραλάβαμε, νομίζω τα καταφέραμε. Έχοντας απέναντί μας αντιπολίτευση δομική, αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση ακόμη και εκεί που κατά βάθος συμφωνούσε. Γιατί έτσι νόμιζε ότι έπρεπε να κάνει. Να θυμίσω την αποκομιδή των απορριμμάτων. Κορυφαία επιλογή μας. Μεγάλη επιτυχία. Έχουμε την πιο καθαρή πόλη σ’  όλη τη χώρα. Θυμάστε τι έκανε τότε η αντιπολίτευση. Λαϊκισμό, αντίδραση για να μην πετύχουμε. Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε μόνο εμάς, έκανε καλύτερη τη ζωή των δημοτών μας και πιο ελκυστική τη Λαμία για τους επισκέπτες.

«Δεν θα φτάσει όλη αυτή η δημοτική περίοδος για να υλοποιηθούν τα έργα που προγραμματίσαμε και για τα οποία εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους, τα χρήματα δηλαδή, κάποια από αυτά όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων θα τελειώσουν μετά το 2024».

Τέτοιες μέρες πάντα άνοιγε τις πύλες της η ΠΕΛ. Ξέρετε, οι δημότες δεν ενδιαφέρονται για τις ευθύνες, αλλά θέλει να τη δει να λειτουργεί. Τι πρέπει να γίνει επιτέλους, ώστε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής;

Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η μη αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Ο νόμος που ψηφίστηκε, νόμος Πιτσιόρλα, ήταν η καλύτερη κατάληξη της προσπάθειας που έγινε από την αρχή της θητείας μας για να περάσει η ΠΕΛ στον Δήμο. Και τα καταφέραμε με τη βοήθεια του πρώην Υπουργού, αλλά και των Βουλευτών του νομού μας, τους οποίους για μια ακόμη φορά οφείλω να ευχαριστήσω. Γι αυτό και η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει το δικαίωμα να απεμπολήσει αυτόν τον μοναδικό αναπτυξιακό βραχίονα που της εξασφαλίσαμε. Θα ζητήσουμε τη συστράτευση όλων για να αξιοποιήσουμε την ΠΕΛ, στα πλαίσια του υπάρχοντος νόμου. Είναι ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο, κορυφαίο όχι μόνο για τον Δήμο μας αλλά για όλη την περιοχή. Είχαμε εξασφαλίσει γι’ αυτό και τη συνεργασία της ΔΕΘ – HELEXPO και είχαμε κάνει συζητήσεις για τη μορφή και το επίπεδο της συνεργασίας.

Για τεχνογνωσία;

Ακριβώς. Η HELEXPO θα λειτουργούσε ως στρατηγικός εταίρος με εξειδικευμένες γνώσεις και εμβέλεια για να λειτουργεί η ΠΕΛ όλο τον χρόνο, με κλαδικές εκθέσεις και χώρους αναψυχής και εστίασης, ως πύλη εισόδου στη Λαμία, σ’ αυτόν τον μοναδικό χώρο τον 120 στρεμμάτων με τους τεράστιους χώρους στάθμευσης και με αστική σύνδεση με το κέντρο, και την αξιοποίηση των αυτοκινούμενων, ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που εξασφαλίσαμε μέσω του προγράμματος «HORAIZON 2020».

Δεν ξέρω τους λόγους για τους οποίους η νέα δημοτική διοίκηση δεν ασχολήθηκε μ’ αυτό το κορυφαίο ζήτημα, έχοντας στα χέρια της την πρόβλεψη του νόμου για τη δημιουργία μιας Αναπτυξιακής ΑΕ των ΟΤΑ, που θα αξιοποιούσε την ΠΕΛ όλο τον χρόνο, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην οικονομία του τόπου μας και μεγάλη επισκεψιμότητα στον Δήμο μας. Έπρεπε να είναι πρώτο θέμα στην ιεράρχηση τους και δεν ασχολήθηκαν καν. Είναι η έλλειψη στίγματος που σας ανέφερα πριν. Ας είναι. Εμείς θα το θεματοποιήσουμε σ’ ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια για να έχουμε τις απαντήσεις, γιατί δηλαδή δεν επέλεξαν να την αξιοποιήσουν και έγκαιρα μάλιστα, και θα ζητήσουμε από κοινού με τους άλλους φορείς, Περιφέρεια και ΕΒΕ να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου.

Πως θα πρέπει να κινηθεί ο Δήμος στην μετά κορωνοϊό εποχή;

Γρήγορα και αποτελεσματικά. Να ολοκληρώσει έγκαιρα το δικό μας σχέδιο και τα δικά μας έργα και παράλληλα να σχεδιάσει το δικό της πλάνο η νέα Δημοτική Αρχή δίνοντας το δικό της πολιτικό στίγμα. Η περίοδος από ‘δω και πέρα θα είναι δύσκολη και τα οικονομικά περιορισμένα. Συγχρόνως θα έχουμε αύξηση της ανεργίας και μείωση των εισοδημάτων. Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν ότι η καλή εποχή και η περίοδος χάριτος τελείωσε.

Στην μετά κορωνοϊό εποχή πρέπει να ακούσουμε το όραμά τους και να δούμε το σχέδιο τους. Πέρα από αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, εννέα μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης τίποτα επί της ουσίας δεν έχει σχεδιαστεί για την επόμενη μέρα, που θα είναι -όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε- πιο σύνθετη και δύσκολη, με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Μεταφορά για το 2021 των εορτασμών για τα 2500 χρόνια της Μάχης των Θερμοπυλών με τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες που είχαμε προγραμματίσει και την ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου, γιατί αυτά που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ουσιαστικά μας έβγαζαν στο περιθώριο, ενώ η αρχική ιδέα και οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από τις Θερμοπύλες και τον Δήμο μας με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2018.

Είναι και η ταινία που βοήθησε…

Ναι, αλλά ως κράτος ούτε αυτή την αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε. Τώρα θα μου πείτε μιλάμε για τις Θερμοπύλες και ακόμη εκεί έχουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μετά από τόσα χρόνια δεν κατέστη δυνατόν, γιατί δεν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον, να τους μεταφέρουμε και να τους εγκαταστήσουμε αλλού.

Δεν προλαβαίνω να ρωτήσω, τοποθετείστε για τα θέματα μόνος σας…

Είναι γιατί υπήρχε όραμα και συνεκτικό σχέδιο και ένας οδικός χάρτης που ακολουθούσαμε. Η ΠΕΛ ήταν ένας ξεχωριστός πυλώνας, οι Θερμοπύλες ήταν ένας άλλος και συμπληρώνονταν με το Κάστρο της πόλης, όπου τα προηγούμενα χρόνια με τη στήριξη του Δήμου και την εποπτεία της τοπικής μας Εφορείας Αρχαιοτήτων, το Μυκηναϊκό Ίδρυμα ξεκίνησε τις επιφανειακές διερευνήσεις και κάποιες ανασκαφικές τομές που έκανε το 2019.

Αφού το αναφέρετε, ας τα συνδυάσουμε. Ο Δήμος διαθέτει μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σημειώσατε. Ωστόσο και επί της δικής σας θητείας δεν αναπτύχθηκαν έτσι, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών όλον τον χρόνο. Πείτε μας τις δικές σας κινήσεις, αλλά και τι πρέπει να γίνει για την ανάδειξη, ώστε να καταστούν επισκέψιμα αυτά τα μνημεία και παράλληλα τι θα γίνει με τους μετανάστες εκεί, καθώς απασχολεί το θέμα την περιοχή με τη Μαυρομαντήλα.

Έχω ξεκάθαρη άποψη γι’ αυτό. Και το έδειξα, συμμετέχοντας στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Δεν καταστρέφεις τον μοναδικό οικονομικό πνεύμονα όλης της περιοχής, την ΒΙΠΕ Λαμίας δημιουργώντας ένα κέντρο φιλοξενίας ανοιχτό, ημίκλειστο, όπως θέλουν ας το ονομάσουν, διαλύοντας ό,τι απέμεινε όρθιο από τον παραγωγικό ιστό της περιοχής μετά από μια δεκαετή καταστροφική περίοδο.

Ούτε υποβαθμίζεις ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, όπως τις Θερμοπύλες με την δημιουργία και την παραμονή εκεί για χρόνια ενός κέντρου φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες. Η ελληνική πολιτεία, η τότε κυβέρνηση και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που είχαν την ευθύνη, το έκαναν αρχικά υπό την πίεση των πραγμάτων. Στη συνέχεια όμως δεν ξανασχολήθηκαν ποτέ,  παρ’ όλες τις δικές μας παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας. Καιρός να μεταφέρουμε αλλού τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να αξιοποιήσουμε τις Θερμοπύλες, όχι μόνο για τον Δήμο μας αλλά για ολόκληρη την πατρίδα μας.

Τώρα για το μείζον θέμα, υπαρξιακό κατά την άποψή μου, για το αύριο του ελληνικού κράτους και την επιβίωση του Έθνους, όπως είναι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, νομίζω ότι είναι τελείως λάθος πολιτική αυτή που ακολουθήσαμε και εν πολλοίς συνεχίζουμε να ακολουθούμε. Χωρίς να έχουμε εξαρχής ξεκάθαρη στρατηγική, στέλνοντας λάθος μηνύματα παντού. Σε εταίρους, φίλους και αντιπάλους αλλά και προς τους ίδιους τους δυστυχείς – στη μεγάλη πλειοψηφία – αυτούς ανθρώπους, και το πληρώνουμε ήδη ακριβά. Μη νομίζετε όμως ότι τελειώσαμε. Μόλις ξεπεραστεί η πανδημία θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, ακόμη και από την οικονομία, εργαλειοποιημένο για μια ακόμη φορά από την επιθετική Τουρκία. Όμως αυτό είναι θέμα μιας ολόκληρης συζήτησης και δεν αρκεί ούτε μια ολόκληρη συνέντευξη. Ας συνεχίσουμε όμως με τα αμιγώς τοπικά μας ζητήματα.

Συνομιλία με τους εργάτες στην ανάπλαση της πλατείας Πάρκου, έργο της δικής του θητείας, όπως αναφέρει.

Ας επανέλθουμε, λοιπόν, στην ανάδειξη του παγκόσμιου αυτού σημείου αναφοράς, των Θερμοπυλών, και τη σημασία που θα έχει αυτό για τον Δήμο αλλά και τη Φθιώτιδα.

Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία διαχρονικά, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για την ανάδειξη και προβολή του ιστορικού χώρου της μάχης των Θερμοπυλών, αλλά δεν επέτρεπε και στην Αυτοδιοίκηση στη βάση ενός τοπικού σχεδίου ανάπτυξης και σε συνεργασία με κάποιον επενδυτή να αξιοποιήσει με πολλαπλά οφέλη για όλους, αυτόν τον μοναδικό ιστορικό χώρο. Πρώτα ο ΕΟΤ και μετά το ΤΑΙΠΕΔ, ιδιοκτήτες του χώρου, λειτουργούσαν και λειτουργούν ως τροχοπέδη.

Εμείς ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την τότε Γενική Γραμματέα, προκειμένου να καθοριστούν ζώνες και να γίνει ένα Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου, με ευθύνη αλλά και χρηματοδότηση από τον Δήμο. Το ΤΑΙΠΕΔ παρενέβη αναλαμβάνοντας να το κάνει εκείνο, ως ιδιοκτήτης, και στη συνέχεια να προκηρύξει διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου 750 περίπου στρεμμάτων. Το είδατε εσείς να γίνεται; Είδατε κανέναν διαγωνισμό;

Παρ’ όλα αυτά εμείς στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού που είχαμε, αναβαθμίσαμε τα «Θερμοπύλεια 2018», τοπική γιορτή ιστορίας και πολιτισμού του Δήμου μας, με την παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Διοργανώσαμε στρατιωτικούς αγώνες τοξοβολίας, σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και με την Ομοσπονδία Τοξοβολίας, μαζί με πολλές άλλες εκδηλώσεις. Τον Αύγουστο του 2019 διοργανώσαμε τους Πανευρωπαϊκούς Στρατιωτικούς Αγώνες Τοξοβολίας και δρομολογήσαμε τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες Τοξοβολίας για το 2020, με αφορμή τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών.

Τέσσερα χρόνια μετά, από μας, η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να διοργανώσει επετειακές εκδηλώσεις για τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα με «υποβαθμισμένη» όμως παρουσία του Δήμου μας και χωρίς να συμπεριλάβει τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς αγώνες τοξοβολίας στο πρόγραμμα της.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν παρενέβη αποφασιστικά ώστε να αλλάξει την ατζέντα, ήρθε και η πανδημία, και χάθηκε δυστυχώς μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο μας. Θέση μας είναι να αναβληθούν οι εκδηλώσεις για το 2021 λόγω πανδημίας, και γιατί όχι, ας συμπέσουν με το 2021, τους εορτασμούς δηλαδή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αρκεί να μην υπάρχει Αγγελοπούλου και όλοι αυτοί οι εθνομηδενιστές που προκαλούν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς δεν εγκρίθηκε το δίπολο Θερμοπύλες – Λαμία στο σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, που είχαμε υποβάλλει στην ΕΥΔΕΠ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε αντίθεση με όσα είχαμε συζητήσει προκαταρτικά και με τα όσα έγιναν αποδεκτά για το τρίπολο Λειβαδιά – Αλίαρτος – Θήβα. Αποτέλεσμα ήταν πολλές ώριμες μελέτες για παρεμβάσεις, στις οποίες συμφωνούσε και η τοπική μας εφορεία αρχαιοτήτων, όπως το τείχος των Φωκέων να μην ενταχθούν για χρηματοδότηση στη ΣΒΑΑ.

Αναβαθμίσαμε το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Εικοσαπλασιάσαμε τις επισκέψεις και κάποιοι από τους επισκέπτες στο ΚΙΕΘ και στο μνημείο του Λεωνίδα καταφέραμε να μπουν και στη πόλη. Άρα έχεις μια καλή πύλη εισόδου για να φέρεις επισκέπτες στο κέντρο της πόλης. Αν γινόταν δεκτή η πρότασή μας για το δίπολο, πέρα από τις παρεμβάσεις με έργα αναστήλωσης και ανάδειξης του χώρου, θα υπήρχαν χρήματα για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΚΙΕΘ και για την προβολή μέσω διαδικτύου των Θερμοπυλών και ολόκληρου του Δήμου.

Δεν σας κρύβω ότι ήταν στις προθέσεις μας αλλά δεν προλάβαμε, να πάρουμε απόφαση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για την αλλαγή της ονομασίας του Δήμου μας σε Δήμο Θερμοπυλών. Ζητώντας από την πολιτεία με νομοθετική ρύθμιση να κάνει αυτό που δεν έκανε το 2010 με τον Καλλικράτη για εμάς, αλλά ορθώς το έκανε για τον Δήμο Δελφών. Βέβαια εκεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκείνης της περιόδου, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό υπηρετούσε το συμφέρον της τοπικής οικονομίας και αναβάθμιζε τον Δήμο τους, έκαναν όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν ώστε εξαρχής η πολιτεία να πάρει τη σωστή απόφαση. Εμείς περί άλλων τυρβάζαμε εκείνη την περίοδο.

Με την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη, ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τον ΧΥΤΑ Λαμίας. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει από δω και πέρα στον ΧΥΤΑ και στη διαχείριση των απορριμμάτων;

Η ριψοκίνδυνη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ναρκοθετεί την ενδιάμεση λύση. Εξανεμίζει τις πιθανότητες να έχουμε γρήγορα την κατασκευή του έργου των νέων κυττάρων και αν κλείσει ο ΧΥΤΑ, που είναι και ένα ενδεχόμενο, πρέπει να αναζητήσουμε εκτός Δήμου χώρους για τα απορρίμματα μας, με μεγάλο μεταφορικό κόστος, το οποίο βέβαια θα πληρώσουν οι δημότες. Τους λόγους που επέλεξαν την πιο προβληματική λύση τους ξέρουν οι ίδιοι. Πολλά λέγονται και γράφονται χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το τι ακριβώς ισχύει. Ο χρόνος είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας για όλα αυτά.

Είναι όμως σίγουρο πως άρχισε η απαξίωση του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, χωρίς να προλάβει να δρομολογήσει όλα τα μεγάλα έργα που σχεδιάσαμε και περιλαμβάνονται στο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να δημιουργηθούν φυγόκεντρες δυνάμεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε διάσπαση. Ειλικρινά εύχομαι οι φόβοι μου να μην αποδειχθούν αληθινοί. Σε κάθε περίπτωση έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, γιατί κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό και να ενημερώσουμε αλλά και να βοηθήσουμε στη λήψη των σωστών αποφάσεων. Την ευθύνη αποκλειστικά για τα όσα θα συμβούν από ‘δω και πέρα την έχει η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια ζητήματα κατασπατάλησης των χρημάτων των δημοτών, όπως το ΔΗΠΕΘΕΡ. Ποιες ήταν οι δικές σας κινήσεις στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων; Αναφερθήκατε ήδη στη μείωση των σπαταλών.

Ανασυγκροτήσαμε διοικητικά πέραν του Δήμου και τα Νομικά του πρόσωπα όπως το ΔΗΠΕΘΕΡ. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τους απολογισμούς και των προηγούμενων από μας Διοικήσεων, αφού πρώτα τα Διοικητικά Συμβούλια ενέκριναν τους ισολογισμούς και αφού ελέγχθηκαν από ορκωτούς ελεγκτές οι οικονομικές καταστάσεις και άρχισε η ορθολογική οικονομική διαχείριση. Βέβαια στείλαμε στη δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά και στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης αυτό που διαπίστωσαν οι έλεγχοι, ότι υπεξαιρέθηκε από το ταμείο του ΔΗΠΕΘΕΡ 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Ανάλογα φαινόμενα είχαμε και σε άλλα νομικά πρόσωπα, όπως το Δ’ ΚΑΠΗ, τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Φθιώτιδας, τα οποία βρίσκονται στη δικαιοσύνη, και έχουμε σκοπό να ζητήσουμε ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πορεία τους στα πλαίσια της έρευνας της δικαιοσύνης.

Εμείς, σε όλη την προηγούμενη δημοτική περίοδο με συνεχείς προσπάθειες αλλάξαμε κυριολεκτικά τον τρόπο λειτουργίας των νομικών προσώπων και εναρμονίσαμε τη λειτουργία τους με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα μειώσαμε κατά πολύ την οικονομική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου, χωρίς όμως να στερήσουμε τη δυνατότητα από τις δημοτικές μας επιχειρήσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Δημότες.

Με τα χρέη όμως των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των άλλων οφειλετών τι κάνατε; Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περίπτερο του Αγίου Λουκά και οι μεγάλες του οφειλές. 

Οι επιχειρήσεις όπως και κάποιοι δημότες μας, από πριν, αλλά και μέσα στα χρόνια της κρίσης δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο καθώς και στην πολιτεία και στο κράτος. Δώσαμε όπως οφείλαμε τη δυνατότητα για μακροχρόνιες ρυθμίσεις με πολλές δόσεις, όπως ο νόμος όριζε, αφού πρώτα η οικονομική υπηρεσία βεβαίωσε τις οφειλές, ενημέρωσε με επιστολές όλους τους οφειλέτες και έτσι άρχισε σιγά σιγά η εισροή χρημάτων στο ταμείο του Δήμου, χωρίς να πιέζουμε τους δημότες μας παραπάνω από τις δυνατότητές τους.

Είναι όμως αλήθεια ότι σ’ αυτόν τον τομέα δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας, που είχε και κάποιες αστοχίες. Σκεφτείτε τι αντιμετωπίσαμε. Πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν μαζί με τα τρέχοντα, αλλά και καινούρια που εμφανίζονταν. Αν τα προλαβαίναμε όλα και όλα ήταν τέλεια, μέσα σε μία δημοτική θητεία, τότε θα ήμασταν θαυματοποιοί. Δεν το είπαμε ποτέ και όποιος το ισχυρίζεται, είναι το λιγότερο αφελής ή βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Τώρα, για το περίπτερο του Αγίου Λουκά. Βρήκαμε ένα μεγάλο χρέος από την προηγούμενη διοίκηση, που ο επιχειρηματίας ισχυρίζονταν πως ένα μέρος του ήταν εργασίες που είχε κάνει στο ακίνητο. Η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, στην οποία ανήκει το ακίνητο, δεν ήταν αντίθετη, αρκεί όλα να αποδεικνύονταν με έγγραφα των υπηρεσιών μας, αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων, τιμολόγια και αποδείξεις. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Καταφέραμε στη συνέχεια με συνεχείς πιέσεις να μειώσουμε την οφειλή. Όμως η επιχείρηση δεν πήγαινε καλά, η τοπική μας κοινωνία δεν στήριξε όσο έπρεπε και μπορούσε, και η αδυναμία της πληρωμής του ενοικίου το τελευταίο διάστημα αύξησε την οφειλή και πρόσθεσε άλλο ένα 30% στην προϋπάρχουσα από την περίοδο 2010-2014.

Τον τελευταίο χρόνο σκεφθήκαμε ακόμη και την καταγγελία της σύμβασης. Δύο ήταν οι παράγοντες που μας απέτρεψαν από το να το κάνουμε. Η υποψηφιότητα μέλους της οικογένειας του επιχειρηματία στις εκλογές του περασμένου Μαΐου με ψηφοδέλτιο άλλο εννοείται, όχι το δικό μας. Θα φαινόταν σαν προσπάθεια να τιμωρήσουμε, να πλήξουμε τον επιχειρηματία. Και το κυριότερο, η αγορά δυστυχώς δεν ήταν στα καλύτερά της και το ενδεχόμενο να απαξιωθεί το παλιό ακίνητο του Αγίου Λουκά μένοντας ξενοίκιαστο ήταν ο κυριότερος αποτρεπτικός παράγοντας. Δυστυχώς τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα. Τη σύμβαση κατήγγειλε ο επιχειρηματίας, το κτήριο είναι ήδη σε πολύ κακή κατάσταση, ενδιαφέρον δεν φαίνεται να υπάρχει, η αγορά δέχθηκε νέο πλήγμα από την πανδημία και το μέλλον προοιωνίζεται δυσοίωνο. Ο Δήμος βέβαια έκανε ως όφειλε όλες τις ενέργειες διεκδικώντας τις οφειλές.

Όμως υπάρχουν και άλλοι επιχειρηματίες με οφειλές, κυρίως από τον χώρο της εστίασης, εξαιτίας του μεγάλου ειδικού τέλους που ίσχυε στο παρελθόν. Λάθος αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων εκείνης της περιόδου έδωσαν την εντύπωση σ’ αυτούς τους Δημότες μας ότι θα απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις, τότε που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Τώρα δυστυχώς και να θέλουν δεν μπορούν. Ο τομέας της επιχειρηματικότητας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Δέκα πολύ δύσκολα χρόνια και τώρα πάνω που είπαμε κάτι αλλάζει προς το καλύτερο, νέα δεινά για τον πολύπαθο χώρο του «επιχειρείν». Η τοπική αυτοδιοίκηση όντας πιο κοντά στη κοινωνία, στην τοπική αγορά και στα προβλήματά της, οφείλει να στήριξη την επιχειρηματική κοινότητα, τους επαγγελματίες και τον κόσμο της εργασίας, έτσι ώστε να επιβιώσουν καταρχάς και να συνεισφέρουν και στα έσοδα του Δήμου πληρώνοντας στη συνέχεια της υποχρεώσεις τους.

Έχετε διατελέσει Βουλευτής με τη ΝΔ. Πως κρίνετε το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Είναι γνωστές οι διαφωνίες μου για τις οποίες συγκρούστηκα με τη ΝΔ και διαγράφθηκα το 2012. Δεν θα πω τίποτα διαφορετικό από αυτό που έγραψα τότε σε μια δήλωση, στην οποία κατέληγα με την ευχή να κάνω λάθος εκτίμηση και να μην είναι έτσι τα πράγματα. Να είναι όπως τα έλεγε η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ή ό,τι έλεγε προηγουμένως η κυβέρνηση Παπαδήμου ή η κυβέρνηση του Παπανδρέου. Δυστυχώς τα πράγματα ήταν χειρότερα. Όλες οι κυβερνήσεις από το 1996 και μετά, χωρίς να σημαίνει ότι η προηγούμενη περίοδος ήταν ιδανική, κάθε άλλο, αύξησαν το χρέος της χώρας με καταναλωτικές δαπάνες, κατέστρεψαν τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και έτσι φτάσαμε το 2009–2010 στην κρίση χρέους, που διέλυσε τα πάντα στην οικονομία και την κοινωνία. Εδώ που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας δεν θέλει απλή διαχείριση, στα πλαίσια του γνωστού αφηγήματος των μεγάλων κομμάτων περί ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε επειγόντως διοικητική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, νέες τεχνολογίες στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, και επενδύσεις στον ναυπηγικό κλάδο και στη βιομηχανία οπλικών συστημάτων άμεσα.

Εθνική στρατηγική και ξεκάθαρο μήνυμα σε φίλους συμμάχους και αντιπάλους, γιατί ζούμε σε πολύ σύνθετες, δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Ο αναθεωρητισμός και η επιθετικότητα της Τουρκίας καθίστανται πλέον επικίνδυνα για μας. Γι’ αυτό και πρέπει να απαντήσουμε πειστικά με τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της αποτροπής, στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας και Κύπρου. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε συνεννόηση, χάραξη εθνικής στρατηγικής για την επόμενη 20ετία και στήριξη της κοινωνίας και των οικονομικά ασθενέστερων. Γιατί η πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον κόσμο, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα δεινά σε μας για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε και οι πάντες ομολογούν.

Τα ψέματα, οι μισές αλήθειες, η επικοινωνιακή αποθέωση, η τακτική των ισορροπιών και η έλλειψη αποφασιστικότητας και συνέπειας της σημερινής κυβέρνησης, αναιρούν και αμαυρώνουν και τα όποια θετικά βήματα έγιναν σ’ αυτόν τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης. Τώρα είναι μπροστά της οι δύσκολες αποφάσεις, από δω και πέρα η κρισιμότητα του τρέχοντος και του επόμενου χρόνου δεν επιτρέπει εφησυχασμό και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Η πατρίδα μας είναι μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους και η κοινωνία μας χρειάζεται όραμα, σχέδιο για το αύριο και πραγματική στήριξη. Πρέπει οι έχοντες να πληρώσουν περισσότερα, μπορούν και πρέπει. Αυτό επιβάλει το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Αλλιώς νέες κοινωνικές εκρήξεις είναι μπροστά μας και χωρίς την ύπαρξη αρραγούς εσωτερικού εθνικού μετώπου, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους εξωτερικούς κινδύνους.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες;

Έχουμε μπροστά μας δύσκολα χρόνια γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά όσο πιο γρήγορα μπορούμε, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και επενδύοντας σ’ όλα αυτά που καταφέραμε να δρομολογήσουμε και κυρίως στα αναπτυξιακά εργαλεία, όπως η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης και την ενεργοποίηση όλων των πολιτικών και θεσμικών παραγόντων του τόπου.

Εμείς το όραμά μας το κάναμε σχέδιο και αυτό υλοποιείται ήδη και από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, με παλινωδίες βέβαια σε μερικά επιμέρους ζητήματα. Όμως δεν πρέπει να υπάρχει πισωγύρισμα γιατί αυτό θα είναι ολέθριο. Γρήγορη υλοποίηση, λοιπόν, του υπάρχοντος σχεδίου, εμπλουτισμός και συμπλήρωσή του όπου χρειάζεται, κατάρτιση ενός επόμενου ως συνέχεια του υπάρχοντος. Ενεργοποίηση όλων των θεσμικών παραγόντων, για να δώσουμε στη Λαμία αλλά και σε όλη τη Φθιώτιδα και την Περιφέρειά μας, όραμα, προοπτική και τον ρόλο που της αξίζει. Κεντρικό και πρωταγωνιστικό.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη, στα φύλλα του Σαββάτου 23 και 30 Μαΐου 2020.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *