Πώς θα αντεπεξέλθει η οικονομία της Στερεάς σε ένα νέο (α)πιθανό lockdown;

Μιλούν στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» παραγωγικοί φορείς της Στερεάς Ελλάδας Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας, Γιάννης Ανυφαντής Η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην Ευρώπη φαίνεται να απασχολεί τη Γηραιά Ήπειρο, την ώρα που νέα κρούσμα του ιού ξεσπούν σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία. Η Γερμανία αποτελεί για την ώρα, τη […]

29 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Μιλούν στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» παραγωγικοί φορείς της Στερεάς Ελλάδας

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας, Γιάννης Ανυφαντής

Η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην Ευρώπη φαίνεται να απασχολεί τη Γηραιά Ήπειρο, την ώρα που νέα κρούσμα του ιού ξεσπούν σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.

Η Γερμανία αποτελεί για την ώρα, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εστία ανησυχίας, με κατοίκους στο Βερολίνο να τίθενται σε  καραντίνα, ενώ στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας οι περιορισμοί περιλαμβάνουν εκ νέου, το κλείσιμο των καφέ μετά τις 20.00 το απόγευμα. Με τις παραπάνω εξελίξεις να λαμβάνουν χώρα σε περιοχές της Ευρώπης, δημιουργείται το ερώτημα όχι του εάν αλλά του πότε θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πόσο οργανωμένη θα είμαστε την επόμενη φορά; Θα ληφθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα; «Οικονομίες, όπως η δική μας, που στηρίζονται σε μεγάλη κλίμακα σε δραστηριότητες του τριτογενή τομέα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές, έδειξαν ευπάθεια και επισφάλεια από εξωγενείς παράγοντες», υπογράμμισε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Τα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με παραγωγικούς φορείς της Στερεάς, που απαντούν στο κατά πόσο θα μπορούσε να ανταπεξέλθει η οικονομία της Περιφέρειας σε μία νέα περίοδο καραντίνας.

Η Χαλκίδα σε ημέρες καραντίνας

«Εκτίμηση μας είναι ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που υιοθετήσαμε στην πρώτη εμφάνιση της πανδημίας, εξ΄ ανάγκης, βίαια και καθολικά, να επαναλαμβάνεται», απαντάει στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), κ. Ελένη Κολιοπούλου, υπογραμμίζοντας πως «λόγω της αναστολής ή του περιορισμού λειτουργίας των επιχειρήσεων, με εντολή της Δημόσιας Αρχής, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε, καθώς μειώθηκε ταυτόχρονα τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση».

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα ήταν καταστροφικός για την οικονομία και την κοινωνία, ένας νέος κύκλος καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε περίπτωση εμφάνισης ενός δεύτερου κύκλου κρουσμάτων σε μεγάλη κλίμακα», προσθέτει η ίδια.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το χρονικό διάστημα από 24 Μαρτίου μέχρι 10 Απριλίου ο ΣΒΘΣΕ, για την καταγραφή των επιπτώσεων, η πλειονότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων αντιμετώπισε κάθετη υποχώρηση παραγγελιών και πωλήσεων, στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές τους, απότομη πτώση ρευστότητας, μείωση κύκλου εργασιών, πιστωτική επισφάλεια, δημιουργία περιβάλλοντος αχαρτογράφητων νερών.

«Ελάχιστοι κλάδοι, όπως αυτοί των τροφίμων για οικιακή κατανάλωση και των ειδών καθαρισμού – απολύμανσης, παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών τους. Όπως είναι κατανοητό, το όλο φαινόμενο είναι δυναμικό και βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε η κ. Κολιοπούλου.

«Οποιοσδήποτε περιορισμός, είτε αυτός είναι στη μετακίνηση είτε ακόμα και στην χειρότερη των περιπτώσεων, στη λειτουργία επιχείρησης, θα επιδεινώσει την ύφεση που θα έρχεται. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλέψεις για το 2020, οι οποίες οι πιο ευνοϊκές είναι στο 5% οι χειρότερες υπερβαίνουν το 10%, άρα το αποτέλεσμα θα είναι επιδείνωση της ύφεσης με τα προβλεπόμενα αποτελέσματα», τόνισε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Εύβοιας και του ΟΛΝΕ, κ. Σπύρος Γεροντίτης. Αναφερόμενος, στο νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, υπογράμμισε: «Έχουν επικοινωνήσει με τον ΟΛΝΕ και ζητούν να κάνουν διάφορες εκθέσεις στην παραλία. Εγώ είμαι αρνητικός ακριβώς γιατί δεν θέλω να πάμε σε αυτή τη λογική του πολύ κόσμου. Να διακινδυνεύσουμε την πιθανότητα οπισθοχώρησης. Άρα στην παρούσα φάση, οποιαδήποτε εκδήλωση που μπορεί να φέρει τέτοιο αποτέλεσμα θα είμαστε αρνητικοί, ακριβώς για αυτό το λόγο».

Η Λαμία σε ημέρες καραντίνας

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 9.777 επιχειρήσεις, που αποτελούν το 12,9% του συνόλου των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, οι οποίες απασχολούν 34.749 άτομα, δηλαδή το 24,8% των εργαζομένων στην Στερεά Ελλάδα, τέθηκαν σε αναστολή με κρατική εντολή κατά την περίοδο της καραντίνας. Σε επίπεδο χώρας, η Μεταποίηση, το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρουσιάζει μεταβολή κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων κατά -1,7% (πτώση). Εξετάζοντας τα στοιχεία του Μαρτίου 2020, τα οποία προέρχονται μόνο από τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης Διπλογραφικών Βιβλίων, η μεταβολή του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων αυτών, μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2019 ανέρχεται σε -9,7%(πτώση). Για τις ίδιες επιχειρήσεις, η μεταβολή του κύκλου εργασιών μεταξύ Απριλίου 2020 και Απριλίου 2019 ανέρχεται σε -33,3% (πτώση).

«Εννοείται ότι δεν θα αντέξει η αγορά, αν μπούμε σε διαδικασία απαγορευτικού. Θα έχει τραγικές συνέπειες», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Θανάσης Κυρίτσης, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντέξει καμία επιχείρηση που αυτή τη στιγμή είναι στο χείλος του γκρεμού. Αν βάλεις τις επιχειρήσεις σε διαδικασία να κλείσουν ξανά τον Σεπτέμβριο, όσες κλείσουν, δεν θα ξανανοίξουν. Το δικό μου γενικό συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να μπούμε σε γενικό απαγορευτικό. Θα πρέπει να διερευνηθεί αν κλείσουν, ποιες θα κλείσουν, σε ποια σημεία κλπ. Θα πρέπει να είναι πολύ πιο ήπια η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή που έχουν ανοίξει τα καταστήματα στη Φθιώτιδα και βλέπουμε πως πορεύεται, δεν έχουμε κρούσματα κορωνοϊού».

«Με οποιαδήποτε μορφή αν η αγορά ξαναχτυπηθεί απ’ τον κορωνοϊό, είτε κλείσουν τα καταστήματα, είτε απαγορευτεί η κυκλοφορία του κόσμου, θα γκρεμίσει έναν ήδη υπάρχον χάρτινο πύργο», επισήμανε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, Γιάννης Βλαχογιάννης. «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι είναι ευέλικτες, αλλά μόνο ευέλικτες δεν είναι γιατί έχουν έλλειψη ρευστότητας και σε συνδυασμό με τις μαζικές απολύσεις, οι οποίες θα γίνουν απ’ τα πολυκαταστήματα, θα δημιουργηθεί ένα κοκτέιλ μολότοφ, που θα σύρει σε κλείσιμο τις εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις», προσθέτει ο ίδιος.

Η Λαμία βρέθηκε στο επίκεντρο της κορωνοϊού δύο εβδομάδες πριν, όταν πολίτης δεν τήρησε την καραντίνα, προκαλώντας φόβο για μετάδοση του ιού. «Αν εξαιρέσετε αυτό το κρούσμα που είχαμε, όπου ένας αφελής άνθρωπος δημιούργησε μια τόσο μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, «σπάζοντας» την καραντίνα, δεν είχαμε άλλο. Αν τηρήσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε ως φυσικά πρόσωπα ο καθένας μας, είτε ως επιχείρηση, είτε ως άτομα που κινούμαστε και ζούμε στην κοινωνία, δεν θα αναγκαστούμε να μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες. Αν αναγκαστούμε να μπούμε, θα είναι ολέθριο και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις», τονίζει ο κ. Κυρίτσης.

Σύμφωνα με το ΣΒΘΣΕ, όταν υποβληθούν τα οικονομικά στοιχεία και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θα υπάρξει μια πληρέστερη απεικόνιση των επιπτώσεων, ενώ σε αυτά θα αποτυπωθεί και η οικονομική εικόνα των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία καθώς αυτές υποβάλλουν στοιχεία στις φορολογικές αρχές σε τριμηνιαία βάση.

«Πιστεύω ότι ένα δεύτερο lockdown θα είναι καταστροφικό. Ήδη έχουν πληγεί πάρα πολύ οι επιχειρήσεις, πάρα πολλές έχουν κλείσει. Κάθε εβδομάδα στο Επιμελητήριο έχουμε το κλείσιμο κάποιας επιχείρησης. Πιστεύω θα είναι μεγάλο το πλήγμα γιατί ήδη έχει αυξηθεί και η ανεργία πάρα πολύ. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένας νομός με μεγάλο ποσοστό ανεργίας λόγω της αποβιομηχανοποίησης των τελευταίων χρόνων. Ήδη η ανεργία έχει αυξηθεί από τον εστίαση, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία», δήλωσε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, κα Βούλα Αγιοστρατίτη. Σε ότι αφορά τον τουρισμό, η κα Αγιοστρατίτη τόνισε ότι η πλειοψηφία των μικρών τουριστικών μονάδων έχει ανοίξει στο νησί, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στα μεγάλα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν κατά βάση τουρίστες από χώρες του εξωτερικού. «Δεν υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικά στην οικονομία για δεύτερο lockdown. Θα ήταν καταστροφικό», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας, κ. Νίκος Αίσωπος, προσθέτοντας ότι: «Μιλάω για το φυσικό εμπόριο όχι το ηλεκτρονικό που βοηθήθηκε κατά την περίοδο της καραντίνας. Όμως τα φυσικά καταστήματα έχουν πρόβλημα. Υπάρχει μία κινητικότητα λόγω καλοκαιριού, έχουν έρθει επισκέπτες από την Αθήνα, ωστόσο δεν είναι στα περσινά επίπεδα. Ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλά προβλήματα πρακτικά. Τα καταστήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας εμπορευμάτων, καθώς πολλά έρχονται από το εξωτερικό. Δεν μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, υπάρχουν προβλήματα, λειτουργικά».

Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι υπόλοιποι φορείς της περιφέρειας, που δηλώνουν αντίθετοι σε ένα νέο lockdown. «Δεν θα το αντέξει η αγορά, όχι, είναι σαφής η απάντησή μου. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Τα έχουμε λάβει στην πόλη του Καρπενησίου, είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και εμείς και οι καταναλωτές, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε η πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, Σπυριδούλα Παπαδοπούλου. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει η αγορά, πολλά καταστήματα θα κλείσουν», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δομοκού, Αποστόλης Γκούβας υπογραμμίζοντας πως «αν δεν στηριχθούν οι επιχειρήσεις, πως θα γίνει; Οι υποχρεώσεις τρέχουν και ήδη θα κληθούν να πληρώσουν αυτά που ενδεχομένως δεν πλήρωσαν. Μη μπορώντας να ανταποκριθούν, πολλοί θα κλείσουν δυστυχώς».

Με τις χώρες ανά τον κόσμο και κυρίως εντός της Ε.Ε. να καταργούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19, «κοινή είναι η διαπίστωση ότι σε περίπτωση μιας πιθανής εμφάνισης ενός δεύτερου κύκλου κρουσμάτων σε μεγάλη κλίμακα, δεν θα πρέπει να ληφθούν από τις Κυβερνήσεις συνολικά και χωρίς διάκριση μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας των ανθρώπων και λειτουργίας των επιχειρήσεων, γιατί από το κλείσιμο του πρώτου κύκλου διαπιστώθηκε ότι υπήρξε πολύ μεγάλη οικονομική αλλά και κοινωνική ζημιά», αναφέρει η κα. Κολιοπούλου, προσθέτοντας: «πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα, πέραν της έρευνας για την παραγωγή του εμβολίου, να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι και εξετάσεις έτσι ώστε οι υγειονομικές αρχές να έχουν μια περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει σε κάθε χώρα και η προσοχή τους να επικεντρωθεί τόσο σε θέματα προστασίας των ευπαθών ομάδων όσο και στον έλεγχο των κέντρων επαφών που συμβάλλουν στην μετάδοση του ιού με μεγάλες ταχύτητες».

«Σταδιακά επανερχόμενοι όλοι σε μια νέα κανονικότητα, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι οι οικονομίες που στηρίζονται σε ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, διαχρονικά αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις κρίσεις διότι οι συνέπειες των κρίσεων δεν έχουν μεγάλο βάθος και διάρκεια. Έτσι λοιπόν, με έμφαση επαναφέρουμε στο προσκήνιο, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το διαχρονικό αίτημά μας, προς την Ελληνική Πολιτεία για την αποκατάσταση του Ρυθμιστικού Περιβάλλοντος λειτουργίας των Παραγωγικών Επιχειρήσεων, δηλαδή της Βιομηχανίας και της Μεταποίησης», αναφέρει η πρόεδρος, που κλείνοντας υποστήριξε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει αντιληπτό και να υπάρξουν πρωτοβουλίες στήριξης του παραγωγικού ιστού της χώρας, αξιοποιώντας τους εγχώριους αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους, για να υπάρξει εγγύηση και ασφάλεια υποστήριξης της οικονομίας της χώρας, εξασφάλιση συνθηκών μεγέθυνσής της, επίτευξη διατήρησης αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, παραγωγή εισοδημάτων και συνεισφορά στα δημόσια έσοδα».

*Από την έντυπη έκδοση του Σαββάτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

15 Ιουνίου 2025