Σε αχαρτογράφητα νερά πλέουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της χώρας

Γκρίζο προβλέπεται το μέλλον για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της χώρας, ελλείψει ενημέρωσης για τον τρόπο λειτουργίας τους στην μετα-κορωνοϊό εποχή. Είναι χαρακτηριστικό, πώς παρ’ όλο που διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, δεν έχει υπάρξει ακόμα ρύθμιση για τον ΚΑΔ του συγκεκριμένου κλάδου. «Από ότι μαθαίνω από συναδέλφους σε όλη την […]

1 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Γκρίζο προβλέπεται το μέλλον για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της χώρας, ελλείψει ενημέρωσης για τον τρόπο λειτουργίας τους στην μετα-κορωνοϊό εποχή. Είναι χαρακτηριστικό, πώς παρ’ όλο που διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, δεν έχει υπάρξει ακόμα ρύθμιση για τον ΚΑΔ του συγκεκριμένου κλάδου.

Η κεντρική αίθουσα του συλλόγου «Το Αλωκάκι» περιμένει τους χορευτές της

«Από ότι μαθαίνω από συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, ασκούνται πιέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει δει με θετικό μάτι άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, με το ζήτημα όμως των πολιτιστικών συλλόγων να το έχει αφήσει στην άκρη μέχρι τώρα», δήλωσε μιλώντας στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο πρόεδρος και δάσκαλος του πολιτιστικού συλλόγου «το Αλωνάκι», Δημήτρης Λιανοστάθης. «Φαντάζει οξύμωρο, όταν την περασμένη εβδομάδα, που είχε πολύ καλό καιρό και βλέπαμε τους ανθρώπους να συνωστίζονται στις παραλίες, να μην υπάρχει μέριμνα να ανοίξει, με κανόνες και όρους, ένας πολιτιστικός φορέας με όλα τα καλά που προσφέρει», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το Αλωνάκι», όπως και όλοι οι πολιτιστικοί φορείς, βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας από τις 13 Μαρτίου, οπότε και ελήφθη η απόφαση από τα αρμόδια Υπουργεία, λόγω κορωνοϊού, με τους εργαζόμενούς του να βρίσκονται σε αναμονή για την επόμενη ημέρα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αυτοί οι χώροι, πέρα από την κοινωνικοποίηση, την αλληλεγγύη και την επαφή με την ελληνική παράδοση που προσφέρουν, είναι χώροι εργασίας», τόνισε ο κ. Λιανοστάθης. Μεγάλο αγκάθι για το αύριο αποτελεί το «χαμένο» καλοκαίρι, με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις των συλλόγων να έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μία σαφή εικόνα για το πως θα γίνονται οι πολιτιστικές δραστηριότητες ανά την Ελλάδα. Πίσω από αυτές, εκτός από τα μέλη μας, είναι μουσικοί, ηχολήπτες, τεχνικοί φωτισμού, οι άνθρωποι που έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες. Βλέπουμε λοιπόν και την οικονομικοκεντρική διάσταση αυτών των πολιτιστικών μονάδων η οποία για την ώρα αγνοείται. Ασχολούμαστε με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, αλλά δεν είμαστε αόρατοι, είμαστε υπαρκτοί», επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου που πρόσθεσε: «Φέτος, ετοιμάζαμε μία μεγάλη παράσταση για το Θέατρο Παλλάς, που ήταν προγραμματισμένη στις 6 Ιουνίου. Δεν θα γίνει γιατί είμαστε σε αναστολή. Για πρώτη φορά, από το 1995 δεν θα κάνουμε καλοκαιρινή παράσταση».

Η αδυναμία διοργάνωσης εκδηλώσεων το καλοκαίρι, οδηγεί σε αλυσιδωτές αντιδράσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα πολλών οργανισμών. «Αυτή η ασάφεια, δημιουργεί προβληματισμό και για το πως θα ξεκινήσουν οι οργανισμοί το Σεπτέμβρη. Με τόσα έξοδα να τρέχουν, η στάση του Υπουργείου δεν προβλέπει κάτι θετικό για το φθινόπωρο», υποστήριξε ο κ. Λιανοστάθης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα των πολιτιστικών φορέων, εντοπίζεται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σωματείο. «Δεν υπάρχει ένα βήμα για να εκφράσεις την άποψή σου, τη γνώμη σου, δυστυχώς ο χώρος των πολιτιστικών οργανισμών που ασχολούνται με τον λαϊκό πολιτισμό δεν έχει συνεκτικότητα», πρόσθεσε.

Παραδοσιακές Φορεσιές του Συλλόγου

«Το Θερινό Πολιτισμικό Σχολείο» του Συλλόγου, είχε καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια, να γίνει θεσμός για τα νέα παιδιά της πόλης, καθώς μόνο την περσινή χρόνια είχε συνολικά 35 παιδιά, σε δύο τμήματα. «Είναι πολύ κρίμα που έπρεπε να ακυρωθεί η τέταρτη χρονιά του σχολείου. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, για εμένα προσωπικά, γιατί έφερνε σε επαφή τα πιο νέα μέλη μας με την παράδοση», υποστήριξε ο δάσκαλος.

«Αγαπάμε την πόλη μας, χορεύουμε στην πόλη μας!»

Παρά την αναστολή λειτουργίας, «το Αλωνάκι» συνεχίζει να δημιουργεί, παρουσιάζοντας πριν από λίγες ημέρες ένα πρωτότυπο μουσικοχορευτικό βίντεο, με τίτλο «Αγαπάμε την πόλη μας, χορεύουμε στην πόλη μας!». Βασικά συστατικά στοιχεία του, είναι τα μέλη του συλλόγου και τα πλάνα από σημεία αναφοράς της Χαλκίδας. «Το βίντεο στήθηκε εξ ολοκλήρου από τα μέλη του συλλόγου, ενώ τα 15, σε σύνολο, σημεία, επιλέχθηκαν με τη λογική ότι δίνουν μία ταυτότητα στην πόλη», εξήγησε ο κ. Λιανοστάθης. Από την Πηγή της Αρέθουσας και το Κάστρο του Καράμπαμπα, μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Αρτάκης και το Κόκκινο Σπίτι, μέλη του συλλόγου μετά μουσικής και χορού, επιδίωξαν να δώσουν φωνή σε σημεία, που προσδιορίζουν την εικόνα της πόλης. «Η θέλησή μου ήταν να βγάλουμε ένα βίντεο την περίοδο μεν της καραντίνας, αλλά να μην χρησιμοποιηθεί μόνο τότε. Τα παιδιά τα κατάφεραν πάρα πολύ καλά αυτό», τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου.

Το βίντεο, που είχε πολύ μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποδεικνύει περίτρανα τη στενή σύνδεση του πολιτισμού με την διαφήμιση του τόπου και τον τουρισμό. Ήδη, αναπαράγεται από πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας, κάνοντας γνωστή τη Χαλκίδα, την Εύβοια και την παράδοσή της. «Για εμένα προσωπικά ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, όχι ο τουρισμός. Άμα δεν έχεις τον πολιτισμό, δεν θα έχεις και τόσο τουρισμό», τόνισε ο κ. Λιανοστάθης.

*Από την έντυπη έκδοση του Σαββάτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024