Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τη δήλωση Αλιβιζάτου για τον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τη δήλωση του Ομότιμου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκου Αλιβιζάτου, και μέλους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στον έφιππο ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού, στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επιτροπής στη Λαμία τη Δευτέρα 22 Ιουνίου. Ο κ. Αλιβιζάτος είχε δηλώσει τα εξής: «Θαυμάζω το γεγονός ότι το άγαλμα του […]

29 Ιουνίου 2020

του/της Newsroom

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τη δήλωση του Ομότιμου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκου Αλιβιζάτου, και μέλους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στον έφιππο ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού, στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επιτροπής στη Λαμία τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.

Ο κ. Αλιβιζάτος είχε δηλώσει τα εξής: «Θαυμάζω το γεγονός ότι το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη που δεν είναι μόνο σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης αλλά και σύμβολο διχασμού γίνεται αποδεκτό. Το στοιχείο της ωριμότητας ενός λαού είναι όταν ακόμα και τις σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας του μπορεί να τις αφομοιώσει και να προχωρήσει ακόμα παραπέρα. Δεν θεωρώ αυτονόητο ότι ένα τέτοιο άγαλμα μπορούσε να υπάρχει σε οποιαδήποτε άλλη πόλη».

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, ανακοίνωση εξέδωσε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και το Σωματείο «Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950», στην οποία σημειώνει τα εξής: «Μπορεί ο κ. καθηγητής να θεωρεί διχαστικό τον Άρη και σκοτεινές σελίδες την Εθνική Αντίσταση η απόφαση όμως για την τοποθέτηση ανδριάντα του πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων.

Σύμφωνα μάλιστα με το σκεπτικό της απόφασης, μέσω του ανδριάντα αποδίδεται τιμή σε όλους τους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και αναγνωρίζεται η θυσία και η προσφορά τους στην πατρίδα.

Η πόλη μας, τόσο θεσμικά όσο και ουσιαστικά, τιμά και αναδεικνύει την Εθνική μας Αντίσταση στο πλαίσιο των διαχρονικών αγώνων του λαού μας για την ελευθερία. Από την περιοχή μας ξεκίνησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας (καλύβα Στεφανή) και εδώ έγινε η εμβληματικότερη πράξη του Αγώνα, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ο ενωτικός χαρακτήρας της οποίας εορτάζεται επίσημα από το 1982 με την παρουσία των αρχών και των απογόνων των σαμποτέρ, Ελλήνων και Βρετανών. Οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα και ο Γοργοπόταμος αποτελούν εξάλλου το τρίπτυχο της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας.

Η υπόρρητη αμφισβήτηση του ανδριάντα του πρωτοπόρου της Εθνικής Αντίστασης από ένα μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κατά τη διάρκεια μάλιστα της επίσημης επίσκεψης στην γενέθλια πόλη του Άρη θέτει το ζήτημα σε άλλη βάση και δημιουργεί εύλογο προβληματισμό.

Η Ιστορία γράφεται με το αίμα και τις θυσίες όσων αγωνίζονται.

Δεν στρογγυλεύεται και δεν αναθεωρείται από τα όποια μέλη των όποιων κρατικών επιτροπών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024